واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تکرار/ فارس گزارش میدهد
و ناگهان شترها سوار خودرو میشوند!
وجود شترهای سرگردان در جادههای سیستان و بلوچستان هرزگاهی منجر به وقوع حوادثی مهیب و تلخ برای مسافران در جادهها میشود به طوریکه در دو ماهه اخیر برخورد وسایل نقلیه با شتر 25 نفر کشته و مجروح به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زاهدان، هوا رو به غروب بود و داشت کمکم غبارآلود میشد در جاده با احتیاط کامل حرکت میکرد، نه سرعتش غیرمجاز بود نه سبقت بیجا میگرفت تا حادثهای ناگوار برای خود و سرنشینان به وجود نیاورد اما چیزی جز سایههای مبهم در این سیاهی شنها معلوم نبود و خودروها با سرعت تمام فقط میخواستند سرنشینهای خود را به مقصد برسانند، همان مقصدی که حتی مسیر آن هم پیدا نبود، اما در این سکوت ناگهان صدای غرش یک موجود زنده و آهن پارهها فریاد سنگینی را در گوش همه فریاد زد و همه چیز در یک آن هیچ شد.... و باز هم شتر حادثهآفرین شد. در کنار قاچاق سوخت و علل مختلفی که در جادههای سیستان و بلوچستان منجر به وقوع حوادث دلخراش میشود، یک عامل دیگر هم خود نمایی میکند، عبور احشامی مانند شتر از جاده و وقوع حادثهای تلخ! این شروع ماجرا نبود و آخر این ماجرا هم نیست و وجود شترهای سرگردان در حاشیه راههای سیستان و بلوچستان سالهاست که سبب شده تا افرادی که از این مسیر عبور میکنند گاه و بی گاه در غبار و حتی در هوای کاملا خوب هم جان خود را از دست بدهند به طوریکه آمارها طی دو ماهه امسال 25 نفر بیگناه کشته و مجروح را نشان میدهد. این تراژدی ویران کننده دستپخت شترهایی است که بلاصاحب در دشت رها شدهاند و هرز گاهی با سد شدن در جادهها، حادثهای تلخ و مهیب را برای انسانهای بیگناه رقم میزنند و هیچ کس هم متولی نیست. در دو ماهه گذشته سه فقره تصادف با شتر رخ داده که حاصل آن کشته شدن دو نفر و مجروح شدن 23 نفر از هموطنان بوده است.
رئیس پلیسراه فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان در این زمینه اظهار کرد: وجود شترهای سرگردان در جادههای سیستان و بلوچستان یک تهدید جدی در مبحث حوادث ترافیکی است. ایوب شرافتی افزود: بیش از نیمی از تمامی شترهایی که در سطح کشور وجود دارند در سیستان و بلوچستان پرورش یافته و نگهداری میشوند که این خود در رونق اقتصادی مردم منطقه بسیار موثر است. وی گفت: اما ساربانها و مالکان این شترها نباید آنها را در حاشیه راهها رها کنند تا حوادث تلخ را برای سایر هموطنان که در جادهها تردد میکنند به وجود آورند.
شرافتی بیان کرد: در دو ماهه گذشته سه فقره تصادف با شتر رخ داده که حاصل آن کشته شدن دو نفر و مجروح شدن 23 نفر از هموطنان بوده است. وی به تشریح این حوادث پرداخت و ادامه داد: در محور زاهدان- خاش بر اثر برخورد یک سواری پژو با یک نفر شتر، یک تن در صحنه کشته و سه نفر به شدت مجروح شدند. رئیس پلیسراه فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان گفت: در حادثه دیگری در محور نصرت آباد بر اثر برخورد شتر با یک دستگاه اتوبوس یک نفر کشته شده است. این مسئول بیان کرد: حادثه سوم در محور زاهدان به سمت خراسان جنوبی در حوالی سفید آبه بوده که یک نفر شتر با یک دستگاه اتوبوس برخورد و بر اثر شدت حادثه راننده و 19 نفر از مسافران و سرنشینان مجروح شدند، حال آنکه اگر اتوبوس بر اثر برخورد با شتر چپ میکرد قطعا همه مسافران جان خود را از دست میدادند که این موضوع نیازمند توجه جدی ساربانها است. جالب است اگر شتری به سرقت برده شود، چند صاحب برای آن پیدا میشود اما وقتی شتری باعث بروز حوادثی دلخراش برای مردم میشود، هیچ صاحبی برای آن فریاد بر نمیآرد.
وی افزود: نکته مهم این است که در تمام تصادفات احشام به ویژه شتر، 50 درصد قصور متوجه مالکان احشام است اما به دلیل پلاک کوبی نبودن شترها هیچ گاه متولی و صاحبی برای آنها شناسایی نمیشود. شرافتی معتقد است؛ با پرورش شتر در سیستان و بلوچستان مخالف نیستیم زیرا منبع درآمدی برای مردم این منطقه است، اما ساماندهی و پلاک کوبی آنها را از مسئولان متولی خواستاریم. وی تاکید کرد: به مالکان نیز توصیه میکنیم از رها کردن احشام به ویژه شتر در حاشیهراهها خود داری کرده و آنها را بلاصاحب در دشت و بیابان رها نکنند. رئیس پلیسراه فرماندهی انتظامی سیستان و بلوچستان گفت: به تمامی پاسگاههای سطح جادهها نیز اعلام کردهایم هرکجا که کاروانهای شتر را میبینند توصیههای لازم را به ساربانها اعلام کرده و آموزشهای را ارائه دهند. به منظور پیگیری این مسئله از یک تریبون دیگر و دانستن موضوع از جهت دیگر این ماجرا به سراغ یکی از ساربانها که میل چندانی هم برای گفتگو با ما نداشت رفتیم. این ساربان در گفتگو با خبرنگار فارس میگوید: عدم جا و مکان مناسب برای چرا و نداشتن گارد ریل محافظ برای جلوگیری از ورود شتر به جادهها از جمله عوامل این اتفاقات در حاشیه راههای استان است. احمد صبوری عقیده دارد: یکی از صنایع این استان و البته وسایل نقلیه این دیار شتر است و در واقع این خودروها و آدمها هستند که مکان زندگی آنها را اشغال کردهاند. وی میگوید: شترها مانند اسبها اسطبل و جای نگهداری ندارند و یا اگر ساربانها بخواهند از روش سنتی خارج شوند نگهداری در جای ثابت برای مردم کشاورز هزینههای بیشماری منجمله تامین علوفه و جای مخصوص و وسیع را دارد. با ارائه راهکاری که هر دو قشر یعنی خودرودارها و شترداران ضرر نکنند باید زمینی یا منطقهای را برای این دامها در نظر گرفت و با تشکیل سازمانی مردم نهاد این معضل را از طریق منابع دولتی و یا خصوصی رفع کرد
در ادامه به سراغ یکی از کارشناسان این ابنیه تاریخی رفتیم و او اعتقاد دارد در عصر جدید باید تمام موجودات در کنار انسان زندگی مسالمت آمیزی داشته باشند. محمد قربانی عقیده دارد با ارائه راهکاری که هر دو قشر یعنی خودرودارها و شترداران ضرر نکنند باید زمینی یا منطقهای را برای این دامها در نظر گرفت و با تشکیل سازمانی مردم نهاد این معضل را از طریق منابع دولتی و یا خصوصی رفع کرد. در هرصورت این مسئله باید به شکلی حل شود تا به قول این کارشناس مسئله ورود شترهای سرگردان به جادهها رفع شود و در عین حال از لحاظ سرشماری در شمارش این دام ها هم سر و سامانی به دامداران شتر داده شود و هر ساربان مسئول دام خود در زمان وقوع حوادث باشد. **جالب است اگر شتری به سرقت برده شود، چند صاحب برای آن پیدا میشود اما وقتی شتری باعث بروز حوادثی دلخراش برای مردم میشود، هیچ صاحبی برای آن فریاد بر نمیآرد. قطعا رخداد این حوادث برای ساربانان پیگیری قضایی به دنبال خواهد داشت و باید دیه پرداخت کند، پس خوب است تا با رها نکردن آنها در دشت و صحرا و به ویژه حاشیه راهها از بروز رخدادهای ناگوار برای مردم جادهها پیشگیری کنند. انتهای پیام/3139/ع
94/08/05 - 00:07
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]