واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رقابت همبرگرهای امریکایی در سفره پسابرجام مردم ایران
اگرچه انتظار ميرفت برجام و دوران پساتحريم زمينه را براي تبادل اقتصادي و علمي ميان ايران و غرب فراهم آورد و توافق هستهاي گامي رو به جلو براي برداشتن موانع داد و ستدهاي علم و تكنولوژي باشد اما انگار كشورمان به بازار رقابت شركتهاي رستورانهاي فستفود امريكايي تبديل شده است.
نویسنده : زهرا چيذري
اگرچه انتظار ميرفت برجام و دوران پساتحريم زمينه را براي تبادل اقتصادي و علمي ميان ايران و غرب فراهم آورد و توافق هستهاي گامي رو به جلو براي برداشتن موانع داد و ستدهاي علم و تكنولوژي باشد اما انگار كشورمان به بازار رقابت شركتهاي رستورانهاي فستفود امريكايي تبديل شده است. پس از شركت رستورانهاي زنجيرهاي، مكدونالد بود كه براي افتتاح شعبه در ايران پيشقدم شد و علامت تجارياش تحت عنوان مكفلري در ايران به ثبت رسيد و آگهي ثبت اين علامت نيز در روزنامه رسمي منتشر شد. حالا شركت برگركينگ، رقيب امريكايي مكدونالد نيز در ايران با تابعيت امريكايي ثبت شد.
انگار بازارهاي مصرفي ايران بيش از هر چيز ديگري امريكا و غرب را براي حضور در كشورمان وسوسه كرده است. در اين مسير يك روز شاهد اعلام آمادگي رستورانهاي زنجيرهاي مك دونالد براي تأسيس شعبه در ايران هستيم و روز ديگر با سفر وزير بهداشت به فرانسه شاهد انعقاد قرارداد همكاري ميان ايران و اين كشور در زمينههاي بهداشتي و درماني و به خصوص در مباحث انتقال خون هستيم؛كشوري كه لااقل در زمينه خون خاطرات خوشايندي را در ذهن مردم كشورمان تداعي نميكند و تبعات خونهاي آلوده فرانسوي بعد از سپري شدن سه دهه هنوز ادامه دارد. هرچند تعداد زيادي از بيماراني كه با مصرف اين خونها به ايدز و هپاتيت آلوده شده بودند حالا ديگر زنده نيستند. حالا هم نوبت به شركتهاي فست فود امريكايي مكدونالد و برگركينگ، رقيب امريكايي آن رسيده تا به عنوان نماد سبك زندگي امريكايي سر و كلهشان در كشورمان پيدا شود. نكته قابل تأمل اينجاست كه بر اساس اسناد روزنامه رسمي كشور اين شركت در بهمنماه سال گذشته يعني در بحبوحه مذاكرات هستهاي ميان ايران و 1+5 در ايران ثبت شده است. بر اساس اسناد منتشر شده علامت تجاري شركت مكدونالد با نام تجاري «مكفلريMcFLURRY» كه نام يكي از محصولات شركت مكدونالد است بدون مجوز وزارت صنعت در ايران به ثبت رسيده است. اين در حالي است كه علي فاضلي، رئيس اتاق اصناف كه پيشتر تقاضاي حضور مكدونالد در ايران را تكذيب كرده بود در واكنش به اين اسناد منتشر شده گفت: هيچ شركتي با نام مكدونالد و نامهاي مشابه ثبت نشده و هيچ مجوزي از طريق وزارت صنعت صادر نشده است.
تفاهمهاي فست فودي
هر كالايي كه به كشوري وارد ميشود فرهنگ كشور مبدأ خود را وارد جامعه مقصد مينمايد. فست فودها هم از اين قاعده مستثني نيستند. ورود فستفود يا غذاهاي آماده به فهرست غذايي مردم كشورمان با تغييرات عمدهاي در سبك زندگي آنها همراه بود و هر قدر بيشتر به سمت صنعتي شدن جامعه و ماشيني شدن زندگي پيش ميرويم. اين تغييرات در خلق و خو و رفتارهاي مردم ما نمود بيشتري پيدا ميكند. استقبال غرب از صادرات كالاهاي مضر مانند سيگار و ارائه فرهنگ و دستور غذايي فستفودها در حالي است كه همواره انتقال تكنولوژي و تبادلات علمي ميان ايران و غرب با خست غرب مواجه بوده است. اين در حالي است كه حتي براي انتقال تكنولوژي از كشورهاي پيشرفته به كشورهاي در حال توسعه نيز بايد توجه داشت كشورهاي توسعه يافته حاضر نيستند برگ برنده و عامل برتري خود را دو دستي تقديم يك كشور ديگر كنند مگر آنكه اين تكنولوژي از رده خارج بوده يا در اين ميان منافعي از آنها را تأمين كند. در اين ميان تأسيس شعبه رستوران فست فود نه فقط تكنولوژي به شمار نميرود بلكه 16 اكتبر روز جهاني ضد مكدونالد ناميده ميشود چراكه فقط در امريكا سالانه بيش از 300 هزار نفر بر اثر مصرف غذاهاي فستفود از دنيا ميروند.
حضور حامي صهيونيستها در ايران
شركت مكدونالد داراي بزرگترين فروشگاههاي زنجيرهاي فستفود در سراسر دنيا است. اين شركت با فعاليت در 119 كشور روزانه داراي 68 ميليون مشتري است. مكدونالد بيش از 31 هزار شعبه و يك و نيم ميليون كارمند در سراسر دنيا دارد. اين شركت كه به عنوان نماد كاپيتاليسم امريكايي در جهان شناخته ميشود. پس از توسعه مكدونالد در سطح جهاني، رفته رفته برخي مسائل و مشكلات اخلاقي و همچنين كيفيت غذا و مشكلات سلامتي ناشي از مصرف اين فست فود روي سلامتي مردم، شهرت اين شركت را تحت تاثير قرار داد و رفته رفته به تعداد معترضان ضد مكدونالد افزود. معترضان حتي روز 16 اكتبر را «روز ضد مكدونالد» نامگذاري كردند. منتقدين معتقدند كه غذاهاي عرضه شده در مكدونالد يكي از عوامل اصلي شيوع چاقي در ميان مردم امريكا و ديگر كشورهاي پيشرفته است. مكدونالد در انگليس داراي بيش از هزار و 200 شعبه است. مطالعات پزشكي نشان ميدهد كه ميزان افزايش وزن در ميان افراد انگليسي بيش از ديگر كشورهاي اروپا در حال بالا رفتن است و يك پنجم از مردم انگليس به شكل خطرناكي از افزايش وزن رنج ميبرند. ميزان مرگ و مير ناشي از چاقي مفرط در امريكا بيش از 300هزار نفر در سال است. بررسيها نشان ميدهد اين شركت استانداردهاي رژيم غذايي امريكا را رعايت نميكند. شواهدي حكايت از آن دارد كه مكدونالد يكي از حاميان بزرگ اسرائيل به شمار ميرود. جك ام. گرينبرگ (Jack M. Greenberg) رئيس اين شركت مدير افتخاري اتاق بازرگاني مشترك امريكا- اسرائيل و موسسه Metropolitan Chicago است. بر اساس وبسايت صندوق سرمايهگذاري يهوديان شركت Metropolitan Chicago شركت مكدونالد يكي از حاميان اصلي اين صندوق بهشمار ميرود.
ثبت علامت، اجازه فعاليت نيست
بهرغم ثبت علامت تجاري مك دونالد و انتشار آگهي ثبت اين علامت از طريق روزنامه رسمي اما يك منبع آگاه به تسنيم گفت: منظور از ثبت علامت، اجازه فعاليت نيست و اجازه فعاليت را بايد وزارت بازرگاني صادر كند.
وي افزود: البته هرگاه فضاي فعاليت براي اين شركتها فراهم شود، ميتوانند با مجوز وزارت صنعت و دستگاههاي مربوطه فعاليت كنند. بنابراين ثبت علامت تجاري، به معناي مجوز فعاليت نيست. اين شركتها، علامتهاي تجاري خود را به ثبت ميرسانند و حقالثبت را نيز به دولت پرداخت ميكنند تا افراد يا سازمانهاي ديگر از اين برندها در ايران استفاده نكنند.
به گفته اين مقام مسئول ايران عضو كنوانسيون پاريس است و علامتهاي خارجي در ايران و ايراني در خارج از كشور ميتواند ثبت شود و ثبت علامت به معناي مجوز فعاليت نيست. ثبت علامت يك جنبه اثباتي و يك جنبه سلبي دارد. با وجود اين اما همين امروز رشد قارچگونه رستورانهاي فست فود به همراه فرهنگ و سبك زندگي خاصي كه چنين خوراكيهايي به زندگي مردم كشورمكان تحميل ميكند موجب شده سلامت مصرفكنندگان غذاهاي آماده كه اغلبشان كودكان، نوجوانان و جوانان هستند با تهديد جدي مواجه شود موضوعي كه با حضور مك دونالد ميتواند بازهم جديتر شود. حتي با صرفنظر از اينكه مك دونالد نمادي از سبك زندگي امريكايي است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]