واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معرفي كتاب
انديشه سياسي ابنادريس حلي
علي خالقي
تهيه: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي
ناشر: مؤسسه بوستان كتاب، قم چاپ اول: 1386
132 ص-1300 تومان
جعفربن حسن حلي، مشهور به از فقهاي به نام شيعه در قرن هفتم، و صاحب تأليفات عديدهاي در فقه، اصول، كلام و منطق ميباشد.
محقق حكومت را از ضروريات جامعه و ضامن سلامت آن ميداند و در جاي جاي آثار خود سخن از سلطان عادل يا امام به ميان آورده است. وي حكومت در عصر حضور معصوم را ويژه ايشان و حكومت در عصر غيبت را به دليل نيابت فقها از معصومين و اينكه آنان آگاهترين افراد به شرع ميباشند و به اصطلاح او هستند، به آنان اختصاص ميدهد.
مهمترين عنصر در انديشه سياسي وي عنصر امر به معروف و نهي از منكر است و به همان دليل ضرورت تأسيس حكومت و وجوبپذيرش ولايت از طرف سلطان عادل و حتي استحباب آن از طرف سلطان جائر را منوط به انجام امر به معروف و نهي از منكر ميداند.
اين اثر با معرفي اجمالي زندگي و شخصيت محقق حلي و نگارش درآمدي بر اوضاع سياسي و مذهبي عصر وي آغاز گرديده و سپس در بحث كليات و مباني انديشهاش، نوع نگرش علمي و برداشت او از سياست بررسي شده است. نظام حكومتي ايشان با مباحثي چون ضرورت، منشأ مشروعيت و انواع حكومت، شرايط حكومت مطلوب و مكانيزم تعيين زمامدار حكومت به بحث گذاشته شده است.
همچنين در فصلي جداگانه، نظام سياسي عصر غيبت، از نگاه وي بررسي شده و با پرداختن به جايگاه سطلان جور و چگونگي تعامل با آن در نظام سياسي عصر غيبت و تبيين جايگاه فقهاي جامعالشرايط در اين نظام و دامنه اختيارات ايشان، سعي شده وضعيت نظام سياسي عصر غيبت از منظر او تبيين شود. در آخرين بخش از نوشته حاضر، حقوق متقابل مردم و حاكمان، در قالب حقوق حاكمان، حقوق مردم و حقوق اقليتها و مخالفان حكومت اسلامي از ديدگاه ابن ادريس بررسي شده است.
فنآوري بتن
دكتر محمدحسن رامشت
نشر نيكپي
چاپ اول: 1386
300 ص-5000 تومان
صنعت بتن به عنوان يكي از اركان اساسي ساخت و ساز، به اعتقاد بسياري از كارشناسان، بالاترين سهم در بين مصالح ساختماني را به خود اختصاص داده است و اين امر باعث سرمايهگذاريهاي كلان و در نتيجه حصول پيشرفتهاي فراوان چه در زمينه تكنولوژي بتن و چه در زمينه طراحي و اجراي سازههاي بتني شده است.
در كتاب حاضر، ابتدا به بررسي عناصر تشكيل دهنده بتن يعني سيمان، مصالح سنگي، آب، مواد افزودني و مواد مضاف پرداخته شده و نقش مواد افزودني در اصلاح و بهبود خواص بتن تشريح گرديده است.
در فصلهاي بعدي، بتن در دو حالت تازه و سخت شده بررسي و سپس آزمايشهاي مربوط به اين بخش آورده شده است.
پس از آن، گونههاي مختلف بتن و كاربردهاي آن و بالاخره طرح اختلاط بتن با دو روش مورد بررسي قرار گرفته مثالهايي ارائه شده است. در انتهاي هر بخش نيز مجموعه سئوالاتي وجود دارد.گفتني است نويسنده اين كتاب، داراي مدرك فوق دكتري در سازههاي بتن آرمه در محيطهاي دريايي از انگلستان است.
نقد و بررسي كتاب تهران
شماره 22 فصلنامه منتشر شد.در اين شماره ميخوانيم: اعتراف ديرهنگام گونترگراس، آتشسوزي در دانشكده حقوق، تدريس زبان فارسي در هند، درباره ژان بودريار، قونيه و ياد مولانا، فرهنگ و فولكلور ايران در همايش ژاپن، سنت عقلاني احياي متون كهن، درباره قيصر امينپور و كتاب آخرش، نگاهي به كتاب نوشته دكتر حسين پاينده، نقدي بركتاب و...
اخلاق حرفهاي در تمدن ايران و اسلام
دكتر احد فرامرز قراملكي و همكاران
ناشر: پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي
چاپ اول: 1386
760 ص- 9000 تومان
كشور ما به رغم دورنماي روشن تاريخي و تمدني، و ميراث زرين فرهنگي و ديني، در افق كنوني خود نسبت به كشورهاي صنعتي غرب و حتي برخي جوامع شرقي پيشرو، از وضعيتي مناسب شأن تاريخي خود در توسعه اخلاق حرفهاي برخوردار نيست. اين در حالي است كه تاريخ فرهنگي و ديني اين سرزمين حامل گنجهاي گرانباري از ميراث غني خود در اين مورد است. ايرانيان عهد باستان در پايه آموزههاي فرهنگي و آييني خود يادماني چشمنواز از مقوله كار و اخلاق حرفهاي در ذهن بشر به جاي نهادهاند. هدف نخست اديان الهي نيز آموزش و ارتقاي اخلاق و پاگيري معنويت در جامعه انساني بوده است.
تا آنجا كه پيامبر مكرم اسلام(ص) هدف محوري رسالت خود را تكميل سجاياي اخلاقي در روح و جان و رفتار انسانها ميداند. در اين معنا اخلاق شالوده اصلي زندگي معنوي و بنياد تعالي و تكاپوي زندگي انساني به شمار ميآيد.
اما با وجود چنين پشتوانه و گذشتهاي كه اخلاق در آن محور آموزش و عمل، و اشتغال افراد و اجتماع و نقطه جوشان نيروي پويايي جامعه اسلامي و ايراني بوده است، جامعه كنوني ما از فقدان يا نقصان دغدغههاي اخلاقي در صرف كاركردي خود رنج ميبرد.
اخلاق حرفهاي از رشته علمي فراتر رفته و گستره معرفتي و سياسي را به ميان آورده است. امروزه به تبع تطور مفهوم حرفه، تنوع و درهم تنيدگي حرفهها و چالشهاي فراوان برخاسته از جهاني شدن، اخلاق حرفهاي جايگاه راهبردي در محيط جهاني كسب و كار يافته است. مجموعه حاضر بيست و هفت مقاله و مطالعه نظاممند در نشان دادن سه حقيقت است.
يك، سابقه اخلاق حرفهاي در تمدن ايران باستان، دو، جايگاه اخلاق حرفهاي در آموزهها و معارف اسلامي و سه، نقش اخلاق حرفهاي در تمدن اسلامي در ايران.
علاوه براين سه بخش، مباحث تطبيقي و مطالعات مورد پژوهانه كه چالشهاي جديد را به ميان ميآورد، آخرين بخش اين مجموعه است.
عناوين برخي مقالات به شرح زير ميباشد: بر سر گنج، اخلاق حرفهمندي و پيشهوري در ايران باستان، ارزشهاي اخلاقي نزد ساسانيان، جايگاه استقلال قاضي در اخلاق قضا، اخلاق معجزه دوم نبوي، مباني و الگوهاي اخلاق حرفهاي در نهج البلاغه، عوامل و پيامدهاي امانتداري در حرفه، امانتداري در اخلاق حرفهاي، تحليل ابعاد و آثار كمفروشي، معاملات با جهتگيري نامشروع، مباني و اصول اخلاق تدريس در فلسفه اخلاق اسلامي، كار و حقوق كارگر از ديدگاه اسلام و...
مقالات ياد شده در همايش ارائه گرديد و مورد بررسي و نقد قرار گرفت كه اين همايش با برنامهريزي و مديريت علمي دانشگاه الهيات و معارف اسلامي دانشگاه تهران و پژوهشكده مطالعات فرهنگي و اجتماعي وزارت علوم تحقيقات و فناوري انجام شد.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1251]