واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: معرفي كتاب
جامعه در قرآن
تفسير موضوعي قرآن كريم
آيتالله جوادي آملي
تحقيق و تنظيم: حجتالاسلام مصطفي خليلي
ناشر: مركز نشر اسراء، قم
چاپ اول: 1387
552 ص ---- 5500 تومان
يكي از مقولههاي مهم و اساسي درباره انسان، حيات اجتماعي و نظامهايي است كه در اين حيات شكل ميگيرد. در تحليل روابط انساني، به سه رابطه عمده اشاره ميشود: رابطه انسان با خود، رابطه انسان با خدا و رابطه انسان با جهان بخشي از رابطه اخير، روابط انساني و مناسبات اجتماعي اوست كه دشوارترين رابطه به لحاظ معرفتي و سختترين مناسبت به لحاظ علمي است. زيرا انسان وقتي خود را در درياي وسيع و عميق جامعه ميبيند و نيازها و انتظارات جامعه را مشاهده ميكند و نيز رسالت خود را نسبت به جامعه بررسي ميكند، امر صعب، بلكه مستعصب و دشوار حيات اجتماعي سالم و پاكيزه را كاملاً احساس ميكند. از اينرو شناخت صحيح نسبت به حيات اجتماعي و نقش و رسالت انسان در آن ساحت، از جمله ضروريترين معرفتهاي بشري است كه تنها در صورت اصلاح اين روابط و تصحيح اين مناسبات، فرد و جامعه رشد مييابد.
آيتالله جوادي آملي در اين كتاب، براساس اسلوب و روش خود، جامعه نمونه اسلامي را براساس تعاليم قرآني بررسي كرده و در مقام تفسير آيه پاياني سوره مباركه آلعمران، بحث مستوفايي را پيرامون جامعه مطرح كرده است. اين بحث زيربناي بررسي وسيعتر و عميقتري با همين رويكرد قرآني درباره جامعه قرار گرفته كه بر همين اساس، كتاب حاضر با گذر از مراحل عميق تحقيق و تفحص در زمينه جامعه قرآني، در خدمت فرهنگ اصيل ديني و قرآني قرار گرفته است.
ساختار جوامع انساني، اسلام آيين زندگي، جامعه در قرآن، اسلام و جامعه، موانع و راهكارها، اسلام در جهان معاصر، عناوين كلي بخشهاي مختلف كتاب هستند.
اجتماعي بودن بشر، جامعه از نگاه جامعهشناسان، تحليل عقلي زندگي اجتماعي، تربيت اجتماعي در نگاه قرآن، تحكيم جامعه از ديدگاه قرآن، قانونگذار در جامعه الهي، اصالت عقل و اصالت حس، ساختار جامعه توحيدي و قرآن و عامل پيدايش طبقات، از جمله مباحث مطرح شده در اين كتاب هستند.
تفسير زندگي در حديث بندگي، حيات حقيقي انسان از نگاه قرآن، آرمانگرايي اسلام، اصل عدالت، مراتب حيات در شريعت، حكمت حيات در اسلام، حراست از اموال يتيمان، سعادت جامعه، برخي ديگر از مباحث اين كتاب هستند.
شمس الوحي تبريزي
آيتالله جوادي آملي
تنظيم و تحقيق: عليرضا روغني موفق
ناشر: مركز نشر اسراء، قم
چاپ سوم: 1386
408 ص - 4100 تومان
كتاب حاضر، مجموعه بيانات و بناتات استاد آيتالله جوادي آملي، درباره استاد و مرادشان علامه طباطبايي(ره) است. ايشان خود در اين زمينه فرمودهاند:
آنچه در علامه طباطبايي وجود داشت، جامعيت او در علم و معرفت، و ايمان و عمل صالح او بود. علم عميق برهاني و معرفت دقيق شهودي و عرفاني او از يك سو، اخلاق و شايستگيهاي كرداري و رفتاري از سوي ديگر، او را مستعد و آماده ساخته بود تا از نور قرآني الهام گيرد و چنين انفجاري از علم و كمالات، از او ايجاد شود. علامه طباطبايي شخصيت جامعي بود كه ظرف بلورين فلسفه، عرفان و تفسير را از مظروف ديني پر ساخت و با بال عقل و نقل منتشر كرد. اين همه موجب گرديد كه شخصيت كمنظيري همانند آيتالله جوادي آملي را اينگونه شيفته استادش كرده كه پروانهوار به گرد شمع استادش طواف كند.
آنچه در اين كتاب آمده، گرچه ناظر به بخشهاي مختلف و ابعاد گوناگون وجودي آن استاد بزرگ است، ليكن رويكرد عمده و اساسي آن مباحث تفسيري و شرح وحي الهي است و با الهام از عنوان ، از طرف شخص استاد، نام گرفته است. اين كتاب در سه بخش علامه و قرآن كريم، علامه و علوم عقلي، علامه و عرفان شكل يافته كه هر يك از بخشهاي مذكور داراي فصول متعددي است كه عهدهدار تبيين زواياي وجودي آن رحيل است.
علوم سياسي
شماره 39 و 40 نشريه منتشر شد. اين نشريه به صاحبامتيازي دانشگاه باقرالعلوم(ع) و مديرمسئولي و سردبيري دكتر احمد واعظي انتشار مييابد.
در بخش مقالات اين شماره ميخوانيم: حوزه علميه قم، عبور از مشروطه و اقبال به حكومت اسلامي، اشغال عراق و مسائل پس از آن، حكومت توسط قانون در انديشه سياسي امام خميني(ره)، تروريسم اسلامي؛ افسانه يا واقعيت، جايگاه بيعت و انتخابات در نظام سياسي اسلام، رويكرد انتقادي به پديده جهاني شدن، مدرنيته ورنه گتون.
افغانستان، ليبراليسم و طالبانيسم، اتحاد ملي انسجام اسلامي، از شعار تا واقعيت، مطالب بخش گزارش علمي را تشكيل ميدهد.
فصلنامه تخصصي در حوزه مطالعات اسلامي - سياسي است و با اهداف زير منتشر ميشود: پاسخگويي به نيازهاي عيني جامعه اسلامي ايران در زمينه مطالعات اسلامي ---- سياسي، معرفي بنيادهاي نظري انقلاب اسلامي و پاسخ به چالشهاي نظري، تبيين تفكر اسلامي شيعي در عرصه انديشه سياسي، تلاش در توليد فكر و انديشه سياسي ديني بومي، ارتقاي سطح علمي استادان و تأمين منابع برخي از دروس رشته علوم سياسي، زمينهسازي براي تأسيس رشتههاي مورد نياز در علوم سياسي، نقد و بررسي نظريهها و گرايشات مختلف در رشته علوم سياسي و مكتوبات و متون مربوط، ارائه دستاوردها، يافتهها و توليدات فكري محققان و انديشمندان، معرفي و نقد انديشهها و جريانهاي سياسي - فكري معاصر، زمينهسازي براي تضارب آرا و همفكري محققان در حوزه مطالعات اسلامي - سياسي، كمك به ايجاد ارتباط ميان مراكز آموزشي، علمي و تحقيقاتي و همچنين ميان پژوهشگران و كارشناسان علوم سياسي.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 439]