واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
کارشناسان در گفتوگو با جامجم: تحریک پولی بدون حمایت موثر از تولید راه به جایی نمیبرد کارشناسان اقتصادی با نگاهی به محتوای بستهای که دیروز از سوی دولت اعلام شد، اینگونه تحلیل کردند که گرچه این بسته راهکارهای کوتاهمدت موثری را از طریق تزریق پول درنظر گرفته است، اما اگر به فوریت راهکارهای بلندمدت برای تقویت تولید ملی تدوین نشود، اثر بسته معکوس خواهد شد.
به گزارش جام جم آنلاین ، در این باره دکتر مهدی پازوکی به خبرنگار جام جم گفت: راهکارهای تزریق نقدینگی برای تحریک تقاضا و تحریک تولید، دم دست ترین راه حل برای فرونشاندن رکود و مقابله با آن به شمار می رود. وی افزود: این راهکارها در کوتاه مدت موثر است و حتی می توان گفت دولت در شرایط فعلی چاره ای نداشته است. اما اگر دولت به فوریت سیاست های موثر و بلندمدت تولید را به آن الصاق نکند، بیم رشد نقدینگی وجود دارد و می توان حتی نگران بود که این سیاست ها نتیجه عکس بدهد و به ضد خودش تبدیل شود. پازوکی تصریح کرد: دولت اکنون می خواهد نقدینگی ارزان به مردم و تولیدکنندگان بدهد. اما پرسش اینجاست که منبع تامین این نقدینگی کجاست؟ روشن است که چاپ پول و فروش صوری ارز به بانک مرکزی. این امر به خودی خود مضر است، اما وقتی چاره ای جز آن وجود ندارد دولت باید سعی کند این نقدینگی به رشد تولید کمک کند. وی گفت: لذا دولت باید به فوریت ابزارهای موثر حمایت از تولید را فراهم کند تا نقدینگی وارد شده به بخش تولید دردل آن به گردش درآید. اگر این اقدامات انجام نشده و وضعیت تولید و فضای کسب وکار مبهم باقی بماند بیم آن هست که این نقدینگی از تولید خارج شده و بازارهای دیگر را آشفته کرده و به رکود تورمی دامن بزند. پژویان: تحریک تقاضا آسپرین است همچنین دکتر جمشید پژویان، کارشناس ارشد اقتصادی به خبرنگار جام جم گفت: سیاست های تزریق پول برای تحریک اقتصاد در حال رکود مانند ساکت کردن دردسرطان با آسپرین است. درست است که شما باید اول درد را ساکت کنید و بعد مریض را به اتاق عمل ببرید، اما نباید دیر کنید چون اثر آسپرین بسیار موقت است. وی تصریح کرد: کاری که الان دولت دارد می کند، دقیقا مثل همین مثال است. سیاست های پایدار رفع موانع تولید برای اقتصاد ایران مثل همان اتاق عمل است. بسته ای که دیروز اعلام شد مثل آسپرین. دولت باید به فوریت برنامه رفع موانع تولید را ارائه دهد تا اثر آسپرین از بین نرود. تحریک تقاضا، تقاضای کاذب ایجاد می کند در همین حال دکتر ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصادی به جام جم گفت: به نظر می رسد دولت هر از گاهی با توجه به کم و کاستی هایی که در برنامه ریزی ها در حوزه اقتصاد ملی دارد، دست به سیاست های اجرایی می زند و از یک بسته رونمایی می کند و به نظر می رسد این نظر جامع تیم اقتصادی دولت بوده و حتما بخش های مختلف اقتصادی دولت آن را می شناسند و از آن
حمایت می کنند. وی افزود: در عین حال حوزه برنامه ریزی هم قطعا آن را در چارچوب منطق پذیری استعداد اقتصاد ملی به رسمیت شناخته و قرار است آن را اجرایی کند. این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اما یک سری از مفروضات اینجا باقی می ماند و آن این است که در دو سال گذشته یک بسته سیاست اجرایی را توسط دولت مشاهده کردیم که مهم ترین فصل آن مقابله با رکود تورمی بود. به نظر می رسید بعد از 18 ماه، آن چیزی که از آن بسته به جا ماند مقابله با عدم رونق در بازار بود که نهایتا عدم کشش پذیری در تورم را به وجود آورده است؛ صرف نظر از این که دولت در بخشی از این راه نمره قبولی را دریافت کرده است یا خیر. وی تصریح کرد: حال باید دید در سال پایانی برنامه پنجم توسعه چه میزان از اقدامات آن انجام می شود و آن چیزی که در سند انتظاری برنامه ششم قرار دارد جایگزین شود و به مدل جدید اقتصاد ملی که در قالب یک سیاست کلی به عنوان اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده، کمک کند. این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: با این حال تحریک تقاضا در شرایط فعلی اگر با عدم هدایت از جایگاه تولید ملی همراه نباشد یک تقاضای کاذب و یک بازار جدید برای کالاهای وارداتی به کشور را ایجاد می کند. این اتفاق را می شد دو سال قبل هم شکل داد و آن چیزی که مشخص است استفاده از این روش در اقتصادهای تک محصولی کاربرد داشته و موفقیت آن مشروط به تدوین سیاست های مکمل حمایت از تولید است که حداقل تاکنون شاهد آن نبوده ایم.
 
یکشنبه 26 مهر 1394 ساعت 08:29
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]