پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850135064
مسعود نیلی و شاگردانش چه برآیندی از اقتصاد ایران دارند؟
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: مسعود نیلی و شاگردانش چه برآیندی از اقتصاد ایران دارند؟ اقتصاد > اقتصاد کلان - اقتصادنیوز نوشت:کتاب «اقتصاد ایران به کدام سو میرود؟» سراسر پر از پیام است؛ چه برای سیاستگذار، چه برای سرمایهگذار و چه برای مردم. چه پیامهای مسرتبخش، چه پیامهای غمانگیز و چه پیامهای هشدارآمیز.
کتاب «اقتصاد ایران به کدام سو میرود؟» سراسر پر از پیام است؛ چه برای سیاستگذار، چه برای سرمایهگذار و چه برای مردم. چه پیامهای مسرتبخش، چه پیامهای غمانگیز و چه پیامهای هشدارآمیز.آنجا که روند مهمترین مولفههای اقتصادی مانند نرخ ارز یا قیمت انرژی تشریح میشود شاید این سرمایهگذار باشد که بتواند براساس آن برنامهریزی کند. آنجا که از موانع خصوصیسازی و چالشهای بازار کار سخن گفته میشود شاید این سیاستگذار باشد که میتواند مشکلات پیشروی خود در این بخشها را پیشبینی کند. آنجا هم که تاثیر افزایش قیمت انرژی بر خانوار یا روند تورم و عوامل موثر بر آن تشریح میشود شاید این مردم عامه باشند که میتوانند پیامهایی از آن دریافت کنند که چگونه مسائل مالی خانوار را مدیریت کنند.
در کنار اینها وقتی ظرفیتهای اقتصاد ایران از مزیتهای منابع طبیعی آن گرفته تا زیرساختهای صنعتی و نیروی کار تشریح میشود پیامهای امیدوارکنندهای از این طرح مطالعاتی گرفته خواهد شد. اما در دیگر سو وقتی اشاره میشود که در اقتصاد ایران تاکنون چقدر محدود از منابع آن استفاده شده و چرا این اتفاقها رخ داده است و نااطمینانیهای در بخشها و بازارهای مختلف اقتصادی چه کرده است، شاید مخاطب بیشتر از هر مسالهای سیگنالهای غمانگیزی از این کتاب دریافت کند. با این حال شاید مقایسه وضعیتهای تشریح شده با وضعیت فعلی نشان دهد که چقدر میتوان به آینده اقتصاد ایران امیدوارتر شد.
در عین حال شاید از مهمترین بخشهای این کتاب پیامهای هشدارآمیز آن باشد. آنجا که مسعود نیلی به عنوان سرپرست پژوهشگران جامعترین طرح پژوهشی اقتصاد ایران به صراحت میگوید مهمترین چالش اقتصاد ایران در دهه 1390 بازار کار آن است. یا آنکه وی از کاهش همزمان درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت در این دهه مینویسد یا آنکه از خطرات تعیین نرخ دستوری سود سخن میگوید.
این کتاب خلاصه طرح مطالعاتی «تحلیل عوامل تاثیرگذار بر عملکرد میانمدت اقتصاد ایران» است؛ طرحی که حاصل کار آن در 9 جلد منتشر شده و از نگاه خیلی از کارشناسان جامعترین پژوهش اقتصادی ایران میتواند لقب بگیرد. حال چکیده این طرح مطالعاتی که با همکاری اتاق بازرگانی تهران و پژوهشکده مطالعات اقتصادی و صنعتی دانشگاه شریف انجام شده، توسط انتشارات دنیای اقتصاد در قالب یک کتاب بیش از 800 صفحهای منتشر شده است. در این کتاب که به سرپرستی مسعود نیلی تدوین شده بیش از 21 استاد اقتصاد و دانشجویان این رشته(طبق نوشته نیلی در این کتاب) مشارکت داشتهاند.
کدام بخشها زیر ذرهبین رفتند؟
کتاب اقتصاد ایران به کدام سو میرود؟ در مجموع حاصل سه بخش است. بخش اول خلاصهای از تصویر جامع اقتصاد ایران، بخش دوم تحولات داخلی اقتصاد ایران و بخش سوم تحولات جهانی اقتصاد ایران.
دو بخش اول و سوم هرکدام تنها چهار فصل دارند و به نظر میرسد در این کتاب بیشتر از این دو بخش مورد اشاره به بخش دوم یعنی تحولات داخلی اقتصاد ایران پرداخته شده است. در بخش اول چهار فصل «اقتصاد ایران پس از افزایش قیمت نفت در دهه 1380»،«خصوصیسازی»، «هدفمندسازی یارانهها» و «اقتصاد ایران در آینده میان(96-1392)» وجود دارد.
در این فصول به مسائلی مانند «اثر متغیرهای کلان بر وضع معیشت خانوار»، «سیاستهای دولت»، «بازارهای انرژی، ارز، محصول، مالی و کار»، «روند خصوصیسازی و موانع آن و تاثیر آثار آن بر بازارهای اقتصادی ایران» و «تاثیر افزایش قیمت انرژی بر بودجه دولت، بنگاههای اقتصادی و خانوار» پرداخته شده و در نهایت از آیندهنگری تحولات اقتصاد کلان ایران سخن گفته شده و سناریوی اصلاحی سیاستگذاری اقتصاد ایران مطرح شده است.
در بخش سوم نیز چهار فصل موجود شامل «جهانیشدن بازار محصول»، «جهانیشدن بازار مالی»، «تحولات بازارهای انرژی جهانی» و «همکاریهای منطقهای و بین کشور» است. در این فصول هم به مواردی مانند «سازمان تجارت جهانی»، «تجربه کشورهای در حال توسعه مانند امارات و چین در جهانی کردن بازار محصول»، «اهمیت جهانی شدن بخش مالی برای اقتصاد جهانی»، «انواع روشهای تامین مالی خارجی»، «عوامل موثر بر بازارهای مالی»، «روند تغییرات بازار انرژی در دهه اخیر»، «فروض اساسی در پیشبینی تقاضای آتی انرژی» و «همکاریهای منطقهای و بین کشوری مانند یورو، G20، شورای همکاری خلیجفارس و سازمان همکاری اقتصادی اکو» اشاره شده است.
اما بخش مبسوط این کتاب بخش دوم است؛ بخش که 12 فصل را شامل میشود. عنوان این فصلها «ظرفیتهای اقتصاد ایران»، «رشد اقتصادی، تورم و بیکاری»، «فقر و نابرابری»، «سیاستهای پولی، اعتباری و ارزی»، «سیاستهای مالی»، «سیاستهای تجاری»، «بازار کار»، «بازار مالی»، «آزادسازی، مبانی نظری و مفاهیم پایه»، «اصلاحات بازار انرژی»، «خصوصیُسازی»، «تحولات اقتصادی کشورهای منتخب و تاثیر آن بر اقتصاد ایران» است. شاید مهمترین ویژگی این فصل آن باشد که پس از رونمایی از ظرفیتهای ویژه اقتصاد ایران به تناسب نداشتن این ظرفیتها با شرایط فعلی اقتصاد ایران اشاره میشود. در واقع به نظر میرسد نه در بازارهایی مانند بازار کار و نه در بخشهای مهمی مانند سرمایهگذاری اقتصاد ایران نتوانسته از فرصتهای موجود بهره کافی ببرد و حتی در مواقعی فرصتی مانند عرضه انبوه نیروی کار ایران به تهدیدی برای اقتصاد تبدیل شده است.
چه کسانی این نقشه راه ترسیم کردهاند؟
هرچند در این طرح پژوهشی به نظر میرسد اصلیترین نقش را دکتر مسعود نیلی داشته اما بخشهای مختلف این کتاب نشان میدهد که مهمتر از یک فرد، یک تیم پژوهشی بوده که این کار را انجام داده است.
در این تیم پژوهشی هم اقتصاددانان شناختهشدهای مانند دکتر حسن درگاهی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و دکتر محمد حسین رحمتی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف وجود دارند و هم دانشجویان اقتصادخواندهای که به نظر میرسد حالا دیگر هرکدام از آنها میتوانند در یک حوزه تخصصی یافتههایی را برای عرضه کردن در اختیار داشته باشند.
در لیست نهایی ارائه شده در این کتاب اشاره شده محمد احمدیزاده در حوزه جهانی شدن در بازار محصول و عملکرد کشورها در این بازار، قدیر اسدی در بخش تحولات بازارهای انرژی جهانی، صادق اسحاقنیا در بخش جهانی شدن در بازار مالی و عملکرد کشورها در این بازار، کیوان اسلامی در بخش بازار مالی، مهران بهنیا در بخش بازارهای کار، پول و نقش تحولات اقتصادی کشورهای منتخب بر وضعیت اقتصادی ایران، فرهاد خانمیرزایی در بخش اثرات اصلاح نظام یارانهای انرژی بر دولت و بنگاهها و بازار انرژی، محمد خانی در بخش اثرات اصلاح نظام یارانهای انرژی بر خانوار، محبوبه داوودی در بخش سیاستهای تجاری، مرتضی سحرخیز در بخش ادبیات آزادسازی و اثرات اصلاح نظام یارانهای انرژی بر خانوار، غزال صابری در بخش بازار مالی، علیرضا صابونیها در بخش خصوصیسازی و بازار مالی و مقایسه وضعیت ایران با کشورهای منطقه با مبنا قراردادن سند چشمانداز، آرش علویان در بخش بازارهای کار و پول، حمید فیروز در بخش بررسی قانون هدفمندکردن یارانهها و اثرات اصلاح نظام یارانهای انرژی بر دولتها و بنگاهها، زهرا کاویانی در بخش ظرفیتهای اقتصاد ایران و عملکرد آن و سیاستهای پولی، اعتباری و ارزی، مالی و تجاری، صفورا معینی در بخش تصویر اقتصاد کلان ایران در اقتصاد پنج ساله و عملکرد اقتصاد ایران در حوزههای رشد اقتصادی، تورم و بیکاری، فاطمه نجفی در بخش سیاستهای پولی، اعتباری وارزی و الهام یداللهی در بخش عملکرد اقتصاد ایران در حوزههای فقر و نابرابری، کار بررسیها را انجام دادهاند.
در کنار این تیم امینه محمودزاده نیز به عنوان مسوول بخش کنترل ساختار و محتوای علمی طرح و همچنین مسوول تلفیق و نتیجهگیری و سعیده حدادی به عنوان مسوول صفحهبندی و ویرایش متون معرفی شدهاند. ضمن اینکه دکتر حسن درگاهی در بخش تصویر اقتصاد کلان ایران در افق پنج ساله و دکتر محمد حسین رحمتی در بخش همکاریهای منطقهای و بین کشوری(منطقه یورو، G20، GCC و اکو) و همچنین بحران مالی و تحولات اخیر جهانی مسوولیت و بررسیهایی داشتهاند.
اصلیترین چالش اقتصاد ایران
شاید مهمترین مسالهای که در این کتاب مطرح میشود بحث تناسب نداشتن عملکرد اقتصاد ایران با ظرفیتها و فرصتهایی است که در اختیار دارد.
در مقدمه این کتاب به قلم مسعود نیلی، اصلیترين مزيتها و ظرفيتهای اقتصاد ايران در زمينههای بهرهمندی از منابع طبيعی، ظرفيتهای جغرافيايی، زيرساختهای صنعتی و نيروی کار خلاصه شده که پس از اشاره به آنها نیلی مینویسد: «با نگاهی به عملکرد اقتصاد ايران، به نظر میرسد تناسب چندانی ميان عملکردها و ظرفيتهای آن وجود ندارد. شاخصهای کلي عملکرد اقتصاد ايران مانند تورم، بيکاری، رشد اقتصادی و عملکرد دولت تناسب چندانی با اين ميزان از برخورداری طبيعی، جغرافيايی، تاريخی و انسانی ندارند.»
پس از این وی اشاره به اصلیترین چالش اقتصاد ایران را آغاز میکند. او اشاره دارد:«با وجودي که اقتصاد ايران داراي ظرفيتهاي بالايي است که بهرهبرداري از آنها ميتواند در حل مساله اشتغال و کاهش بيکاري موثر باشد، اما در حال حاضر مساله بيکاري و ايجاد شغل براي جمعيت جواني که در آينده به بازار کار وارد خواهند شد، شايد اصليترين چالش اقتصاد ايران باشد. در حالي که در سالهاي 1385 تا 1390 خالص تعداد شغل ايجاد شده در هر سال در حدود 14هزار و 200 نفر بوده؛ در همين دوره جمعيت 15 سال به بالاي کشور که جمعيت در سن کار را تشکيل ميدهند، حدود 3.7 ميليون نفر افزايش پيدا کرده و اين موضوع عملکرد ضعيف ايران در بهرهبرداري از ظرفيتهاي اقتصاد را نشان ميدهد. در سالهاي اخير تعداد بيکاران و نرخ بيکاري افزايش يافته که اين افزايش بيشتر متاثر از بيکاري در بين جوانان بوده است. به گونهاي که همواره نرخ بيکاري جوانان در حدود 10 واحد درصد بيش از نرخ بيکاري کل بوده است.»
پس از این نیلی این طور نسخه خود برای حل مشکل بیکاری را ارائه میکند:« اقتصاد ايران براي گريز از اين مشکل در سالهاي آتي به رشد درآمدزاي غيرتورمي نيازمند است.»
آینده میانمدت اقتصاد ایران
یکی از مزیتهای این کتاب بخشهای مربوط به آیندهنگری آن است. در فصل چهارم بخش اول این کتاب که مسعود نیلی، حسن درگاهی،امینه محمودزاده و مهران بهنیا در تهیه آن مشارکت داشتهاند، وضعیت اقتصاد ایران در آینده میانمدت ترسیم شده است. در این بخش اشاره شده است: در کنار مطالعه تحولات گذشته یک اقتصاد و شناخت سازوکارهایی که وضع موجود را رقم زده، لازم است با اتخاذ رویکردی آیندهنگرانه تصویری از وضعیت آتی تحولات بخشهای مختلف و متغیرهای کلیدی آن اقتصاد نیز ارائه شود. برای این منظور در این تحقیق، عوامل تاثیرگذار بر عملکرد اقتصاد ایران با استفاده از طراحی یک مدل اقتصادسنجی در سطح کلان، تصویر آینده اقتصاد ایران در قالب سناریوها و شرایط محیطی متفاوت ترسیم شده و پیامدهای ترکیبهای محتمل سیاستگذاری و شرایط محیطی مختلف ارائه شده است.
بر اساس آنچه در این بخش آمده، نتایج این مدل نشان میدهد در صورتی که تحول اساسی در روابط خارجی، سازوکارهای غالب فعلی و همچنین سیاستهای اقتصادی اتفاق نیفتد و سیاستگذار آثار بلندمدت ناشی از تصمیمهای خود را مدنظر قرار ندهد، شرایط عدم تعادل در بازارهای مال، ارز، انرژی، محصول و به خصوص بازار کار به گونهای خواهد شد که سطح معیشت و رفاه خانوار و تولید بنگاهها بیش از پیش لطمه میبینند. تعمیق این عدمتعادلها مثلا در بازار کار حتی میتواند مشکل را از حیطه اقتصاد خارج کند و به حیطههای اجتماعی بکشاند. 3535
کلید واژه ها: اقتصاد ایران - مسعود نیلی -
شنبه 25 مهر 1394 - 11:58:24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
یک رکورد جدید در اقتصاد ایران
تراز تازه ترین گزارش بانک مرکزی از قیمت مواد خرده فروشی در هفته منتهی به 17 مهر ماه امسال حکایت از توقف قیمت ها و یا روند کاهشی قیمت برخی اقلام در بازار دارد به گزارش تراز در گزارش بانک مرکزی آمده است از 11 گروه مورد بررسی قیمت هفت گروه مواد غذایی در مقایسه با هفته قبل آن14 نکته از اقتصاد ایران به روایت مسعود خوانساری
مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران خواستار پرداخت بدهی پیمانکاران و کاهش فشار مالیاتی به فعالان اقتصادی در شرایط رکود شد رئیس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی تهران روز گذشته در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران به بیان دیدگاه های خود در مورد مسائل روز اقتصاد ایران پرداخت که نکاتآهنگ رکود به اقتصاد ایران بازگشته؛پیشبینی نرخ رشد صفر برای امسال
مسئول بخش خاورمیانه صندوق بین المللی پول مطرح کرد آهنگ رکود به اقتصاد ایران بازگشته پیشبینی نرخ رشد صفر برای امسال مسئول بخش خاورمیانه صندوق بین المللی پول با اشاره به این که ایران در سال 1395 از مزایای توافق هسته ای برخوردار می شود و رشد اقتصاد ایران در این سال به 5 درصد می رسددیدار وزیر اقتصاد ایران با وزرای دارایی ایتالیا و چین
در حاشیه اجلاس بانک جهانی انجام شد دیدار وزیر اقتصاد ایران با وزرای دارایی ایتالیا و چین شناسهٔ خبر 2937125 - شنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۱۶ اقتصاد > اقتصاد ایران وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان در حاشیه اجلاس بانک جهانی با وزرای دارایی ایتالیا و چین دیدار و گفتگو کرد به گزار۳سناریو برای بازگشت رونق اقتصادی |اخبار ایران و جهان
۳سناریو برای بازگشت رونق اقتصادی عضو شورای پول و اعتبار از طرحی در این شورا خبر داد که بر مبنای آن و در صورت تصویب نهایی منابع ناشی از کاهش سقف سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی به کارگاهها و بنگاههای کوچک اختصاص مییابد کد خبر ۵۳۸۲۸۶ تاریخ انتشار ۱۹ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۵ - 11وزیر اقتصاد آذربایجان: در نشست مشترک با ایران به نتایج مثبتی رسیدیم
وزیر اقتصاد آذربایجان در نشست مشترک با ایران به نتایج مثبتی رسیدیم آستارا - ایرنا - وزیر اقتصاد و صنعت جمهوری آذربایجان گفت در نشست کمیسیون همکاری اقتصادی که در آستارای ایران داشتیم به نتایج مثبتی رسیدیم و روابط ایران و جمهوری آذربایجان خوب و قابل قبول است به گزارش خبرنگار اییک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با فارس عنوان کرد بورس بهترین بازار تامین نقدینگی بنگاه اقتصادی/بانکها تو
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با فارس عنوان کردبورس بهترین بازار تامین نقدینگی بنگاه اقتصادی بانکها توان وام دههزار میلیاردی ندارندیک کارشناس بورسی با اشاره به برگشت بازار سهام به مدار مثبت تصریح کرد بورس بهترین بازار برای تامین نقدینگی بنگاههای اقتصادی از طریق بازاررشد اقتصادی ایران در سال جاری به چند درصد می رسد؟ / کشورهای دیگر از افت قیمت نفت بیشتر ضرر کرده اند
رشد اقتصادی ایران در سال جاری به چند درصد می رسد کشورهای دیگر از افت قیمت نفت بیشتر ضرر کرده اند اقتصاد > اقتصاد سیاسی - بانک جهانی در گزارشی از چشم انداز اقتصادی خاورمیانه پیش بینی کرد رشد اقتصادی ایران در سال جاری به 1 7 درصد برسد بانک جهانی با پیش بینی رشد 1 7رشد 1.7 درصدی اقتصاد ایران در سال جاری
بانک جهانی پیش بینی کرد رشد 1 7 درصدی اقتصاد ایران در سال جاری بانک جهانی با پیش بینی رشد 1 7 درصدی برای اقتصاد ایران در سال جاری اعلام کرد انتظار دارد در پی افزایش 1 میلیون بشکه ای صادرات نفت قیمت این محصول 13 درصد کاهش یابد بانک جهانی در گزارشی از چشم انداز اقتصادی خاورجزئیات سومین جلسه ستاد راهبردی اقتصادمقاومتی |اخبار ایران و جهان
جزئیات سومین جلسه ستاد راهبردی اقتصادمقاومتی سومین جلسه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی ظهر امروز سه شنبه به ریاست معاون اول رییس جمهور برگزار شد کد خبر ۵۳۹۰۳۱ تاریخ انتشار ۲۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۰ - 13 October 2015 سومین جلسه ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی ظهر امروز-