پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851623770
22 مهر - 14 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: امروز در تاریخ
22 مهر - 14 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز 22 مهر برابر با 14 اکتبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
برترین ها: امروز 22 مهر برابر با 14 اکتبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
579 - ابتکار خسرو انوشیروان و اقتباس لنین
14 اكتبر سال 579 ميلادي جاركش ها در خيابانهاي تيسفون (مدائن = سلمان پاک ــ 36 کیلومتری جنوب بغداد) پايتخت آن زمان ايران به راه افتادند تا خبر پيروزي سپاه اعزامي ايران بر رومي ها در سوريه و بازپس گرفتن اين سرزمين را به آگاهي مردم برسانند و بگويند كه خودرا براي مراسم سان و رژه و جشن نظامي كه پس از ورود اسيران رومي و پرچمهاي گرفته شده از ايشان به تيسفون برگزار خواهد شد آماده كنند.
تصویر خسرو انوشیروان بر سکه اش
در اين جنگ كه پنجم اكتبر (طبق اسناد قسطنطنيه، ششم اكتبر؛ زيرا 6 اكتبر كار شمارش اسيران و زخمي ها پايان يافته بود) به پيروزي ايران انجاميد 20 هزار نظامی رومي اسير و 27 هزار تن ديگر كشته شده بودند. سپاه اعزامي ايران به اين جنگ مركب از 40 هزار سوار و يكصد هزار پياده بود. 11 هزاران تن از این سواران زرهپوش (دارای جوشن) بودند. خسروانوشيروان شاه وقت ايران 26 اكتبر، سه هفته بعد از اين پيروزي پس از 48 سال حكومت درگذشت. اصلاحات اداری ـ قضایی او درجهان الگو شده و از «تاریخ» لقب «دادگر» گرفته است بویژه رسیدگی مستقیم او به نامه ها و شکایات اتباع. چندماه پس از پیروزی انقلاب بلشویکی روسیه، لنین در بخشنامه سال 1918 خود ضمن اشاره به ابتکار خسروانوشیروان مبنی بر تماس مستقیم با مردم و ایجاد دفاتر در سراسر کشور برای دریافت شکایات و اطلاع از وضعیت مردم، دستور داد که یک سازمان سراسری دریافت نامه و پیشنهادها در روسیه ایجاد و ماحصل کار در روزنامه حزب و روزنامه دولت منتشر شود. این اقدام لنین پس از درگذشت او کمرنگ شد و ....
1515 - نخستين روزي كه استعمار غرب پا به تنگه هرمز گذاشت
چهاردهم اكتبر سال 1515 ـ در آن زمان كه ايران فاقد نیروی دريايي بود (زمان شاه اسماعيل صفوي) ـ درياسالار پرتغالي آلفونس دا آلبوكركي (آلفونسو دو آلبوكرك) با چند كشتي توپدار و یگان تفنگدار وارد تنگه هرمز شد و بعدا جزاير استراتژيك آن ناحيه را تصرف كرد. تنگه هرمز دروازه خليج فارس است ـ خليجي كه 970 كيلومتر طول دارد. آلبوكرك نخستين نظامي غرب بود كه از راه دريا به خليج فارس تجاوز مسلحانه كرده است. وي در عين حال نخستين دريانورد غرب است كه به اهميت استراتژيك خليج فارس به عنوان بازوي اقيانوس هند پي برده و آن را اعلام کرده بود.آلبوكرك كه از ده سال پيش از آن به تصرف سرزمين هاي مشرق زمين دست زده بود به خوبي مي دانست كه پرتغال يك ميليون و پانصد هزار نفري نمي تواند در همه مناطق متصرفه مهاجرنشين تاسيس كند؛ بنابراين كوشش داشت كه با بكارگيري بوميان هر محل، اقتدار پرتغال را براين مناطق برقرار سازد و حفظ كند.
تصوير ديگري از آلبوکرک
آلبوكرك آغازگر تجاوزي شده است كه هنوز ادامه دارد و قدرت هاي غرب بدون اين كه حقي داشته باشند در آبهاي كشورهاي دوردست مداخله مي كنند و اين مداخله را كه بارها به برخورد نظامي انجاميده است «حفظ منافع حياتي!» خود نام نهاده اند.
آلبوكرك پس از بازگشت از منطقه هرمز به پايگاه اصلي و دائمي اش در گواي هند با حكم عزل خود كه از پرتغال ارسال شده بود رو به رو شد و از فرط اندوه 16 دسامبر سال 1515 دق كرد و درگذشت!.
بادرگذشت آلبوكرك، مسئله اشغال ناحيه هرمز حل نشد. بعدا شاه عباس يکم با كمك انگليسي ها ــ رقباي پرتغال ــ ناحيه اشغال شده ايران را پس گرفت، ولي همين اتحاد او با انگليسي ها باعث گسترش نفوذ و بعدا سلطه آنان بر منطقه خليج فارس و امضاي پيمان «تروشيل» در 1820 با شيوخ امارات هفتگانه شد و سلطه خود را رسميت داد كه آثار آن هنوز زدوده نشده است. انگليسي ها به همين دليل، تا نيمه دهه 1930 تلاش بسيار كردند كه ايران داراي نيروي دريايي موثر نشود و ....
انگليسي ها نيروهاي نظامي ثابت خودرا از دهه 1970 از شرق سوئز ازجمله خليج فارس بيرون برده اند که بتدريج آمريکا برجاي آنان نشسته و بحرين را مقر فرماندهي نظامي خود در خليج فارس قرارداده است. جنگ عراق با ايران و نيز تصرف کويت توسط صدام حسين بهانه و فرصت لازم را براي دولت واشنگتن فراهم ساخت تا استقرار خودرا در خليج فارس دائمي سازد. فروپاشی شوروي استقرار آمريکا در خليج فارس را کاري بلامنازع ساخته است.
1944 - روزي كه مارشال رومل خودكشي كرد
14 اكتبر سال 1944 فيلد مارشال اروين رومل Erwin Rommel (تلفظ انگليسي آن: رامُل) نابغه نظامي و افسر معروف آلمان كه متهم به آگاهي قبلي از توطئه سوء قصد نسبت به جان هيتلر شده بود خودكشي را بر محاكمه شدن ترجيح داد، زيرا كه به باور وی محاكمه اش به تضعيف روحيه نظاميان آلمانی درحال جنگيدن مي انجاميد و به سود آلمان نبود. طبق برخی نوشته ها، در اين روز دو ژنرال آلماني با رومل ملاقات كردند كه يكي از اين دو راه را انتخاب كند: خودكشي و حفظ عنوان قهرماني و دفن با تشريفات نظامي و رعايت احترامات؛ يا محاكمه در دادگاه نظامي و ... و او خودكشي را برگزيد.
Erwin Rommel
رومل در لحظه سوء قصد به هيتلر دربيمارستان بستري بود زيرا كه در جبهه نرماندي زخمي شده بود. گويا سوء قصدكنندگان قبلا اورا از تصميم خود آگاه ساخته و اين عمل را به سود آلمان كه ديگر اميدي به پيروزي اش مگر تكميل سلاح اتمي نبود مي دانستند. اتهام رومل کتمان توطئه بود در اینکه چرا تصمیم سوء قصد را پس از آگاه شدن از آن گزارش نکرده بود. رومل 52 سال عمر كرد.
اشتباه استراتژیک هیتلر تعرض نظامی به روسیه و نیز درگیری همزمان در بیش از یک جبهه بود. وی تاریخ ملل را به دقت نخوانده و بر تجربه گذشتگان واقف نبود.
1946 - تشكيل سازمان بين المللي استاندارد
سازمان بينالمللي استاندارد از جمله مجامعي است كه بعد از جنگ جهاني دوم در 14 اكتبر 1946م تأسيس شده است. اين سازمان كه براساس حروف اول آن، "ايزو" ناميده ميشود، مهمترين سازمان جهاني در رشته تدوين و تعميم استاندارد در سطح بينالمللي است. "ايزو" در تمام رشتهها به جز رشته برق و الكترونيك و مواد دارويى فعاليت دارد و رشتههاي ياد شده بر عهده دو سازمان بينالمللي الكترونيك و سازمان بهداشت جهاني است. علاوه بر كميتههاي فني، تعدادي كميتههاي عمومي نيز زير نظر شوراي ايزو تشكيل شده تا درباره مسائل عمومي، فني و اداري اين سازمان بررسي و مطالعه نمايند. پيشنهادات اين كميته ها براي تصويب، به شورا عرضه ميگردد. مقر سازمان بينالمللي استاندارد در شهر "ژنو" واقع در كشور سوئيس است.
1947 - چوك ييگر خلبان آمريكايي جنگنده با يك هواپيما كه موتور موشكي داشت، براي نخستين بار سرعت صوت را شكست و با سرعتي بيش از 1000 كيلومتر در ساعت پرواز كرد.
چوك ييگر
1951 - دكتر مصدق در سازمان ملل انگلستان را عامل همه بد بختي ها اعلام كرد
نيمه دوم مهرماه 1330 (اكتبر 1951) بيشتر گزارشهاي سياسي رسانه ها در سراسر جهان در ارتباط با ايران بود زيرا كه دكترمحمد مصدق رئيس دولت وقت ايران در نيويورك بود تا از برحق بودن ايران در ملي كردن نفت خود و طرد نفوذ خارجي از ايران كه مغاير استقلال و حاكميت يك ملت است دفاع كند.
وي كه 14 مهر عازم نيويورك شده بود و در جلسه شوراي امنيت شركت كرده بود از آن پس هر روز چند مصاحبه و سخنراني در باره مظالم دولت انگلستان و مداخلات استعماري اين دولت در ايران از نخستين دهه قرن 19 تا به آن روز انجام مي داد.
دكتر مصدق و دين آچسن وزير امور خارجه وقت آمريكا
دكتر مصدق ضمن اظهارات خود در شوراي امنيت بيشتر بدبختي هاي ايران در قرون 19 و 20 را نتيجه مداخلات انگلستان در ايران و سياست هاي آن دولت معرفي كرد كه باز هم حاضر نمي شود از سر ايرانيان بيدار شده از خواب غفلت دست بردارد. استدلال دكتر مصدق سبب شد كه شوراي امنيت تصميم بگيرد كه رسيدگي به قطعنامه انگلستان بر ضد ايران را موكول به صدور حكم دادگاه بين المللي (لاهه) كند.
مصدق 30 مهر براي ديدار با ترومن رئيس جمهوري وقت آمريكا از حزب دمكرات وارد واشنگتن شد و با رفتار و بيانات خود نظر مردم امريكا نسبت ايران روشن ساخت. استقبال مردم نيويورك و واشنگتن از دكتر مصدق كه گاهي بربدبختي ايرانيان گريه وزماني كه مصلحت ايجاب مي كرد غش مي كرد كم سابقه بود.
دين آچسن وزير امور خارجه وقت آمريکا که جداگانه با دکتر مصدق ملاقات و مذاکره کرده بود در خاطرات خود نوشته است : دکتر مصدق در حالي که سرش را بر بازوي پسرش دکتر غلامحسين که با او به آمريکا آمده بود تکيه داده بود به آهستگي قدم بر مي داشت ، ولي به محض اين که متوجه شد که ما براي استقبال از او رفته بوديم سر از بازوي پسر برداشت و بمانند يک جوان با گامهاي استوار به سوي ما آمد و در اينجا بود که فهميدم که ما با چگونه سياستمداري رو به رو هستيم و سبب غش کردن هاي او را درک کردم . او معمولا هنگامي خود را به غش کردن مي زد که مسير مذاکرات در جهت زيان ايران قرار مي گرفت و از آن پس آن را ديپلماسي گريه و غش نام نهاده بودم به همان گونه که رقص سرگرد سالم از گروه " افسران آزاد مصر " براي مردم سودان به منظور جلب نظر آنان به اتحاد با مصر را ديپلماسي رقص خوانده بودم . دين آچسن نوشته است : ترومن و من در مذاکره با مصدق قانع شديم که نبايد زياد تسليم نظر انگلستان در قبال مسئله نفت ايران ازجمله موافقت با تعرض نظامي انگلستان به منظو ر تصرف آبادان شويم. دکتر مصدق در مذاکرات ، در جايي که احساس مي کرد ممکن است به زيان ايران تمام شود چهره در هم مي کشيد و لجوجانه حاضر به گذشت نمي شد و من در چهره او که در لحظات ديگر متبسم بود " ناسيوناليسم ايراني " را که در تاريخ باستان خوانده بودم به وضوح مشاهده مي کردم.
دکتر مصدق پس از مذاکراه با مقامات آمريکايي و انجام چند مصاحبه در واشنگتن از طريق مصر به ميهن باز گشت. او در طول اقامت کوتاه خود در مصر نطقي ايراد کرد و در آن موهبت برخوردار بودن از استقلال و حاکميت ملي ، و طرد استعمار و آثار نکبت بار آن را مورد تاکيد قرار داد . جمال عبدالناصر پس از رسيدن به قدرت بارها گفته بود كه نطق دكتر مصدق در قاهره اورا منقلب كرد. افسران مصري كمتر از دو سال بعد به نظام سلطنتي دست نشانده انگلستان در مصر پايان دادند.
دكتر مصدق در جلسه سوم آذر ماه مجلس گزارش سفر خودرا مطرح و تاكيد كرد كه انگلستان نمي خواهد ما امور نفتمان را كه ميراث مشتركمان است در دست داشته باشيم و براي شكست دادنمان به هر دسيسه و نيرنگ دست خواهد زد، بايد متحد و مراقب باشيم.
در سفر آمريکا، دکتر غلامحسين مصدق و بانو ضياء اشرف پدر را همراه بودند. دکتر غلامحسين در عين حال پزشک پدرش بود
1981 - در پی ترور محمد انورسادات توسط گروه اسلامگرای جهاد اسلامی، حسنی مبارک رئیس جمهور مصر شد.
حسنی مبارک
زادروزها
۱۶۳۳ - زادروز جیمز دوم پادشاه انگلستان، اسکاتلند و ایرلند از ۱۶۸۵ تا ۱۶۸۸
۱۸۹۰ - زادروز دوایت آیزنهاور سی و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
دوایت آیزنهاور
۱۹۲۲ - زادروز ابراهیم گلستان کارگردان، داستاننویس، مترجم، روزنامه نگار و عکاس ایرانی و نخستین برندهٔ یک جایزه بینالمللی برای سینمای ایران
۱۹۲۷ - زادروز راجر مور بازیگر انگلیسی، سومین جیمز باند سینما
ابراهیم گلستان
۱۹۳۰ - زادروز موبوتو سسه سوکو رئیس جمهور زئیر از سال ۱۹۶۵ تا ۱۹۹۷
۱۹۳۸ - زادروز فرح دیبا سومین همسر محمدرضا شاه پهلوی
راجر مور
۱۹۴۰ - زادروز کلیف ریچارد خواننده، نوازنده، بازیگر و کارآفرین انگلیسی
۱۹۷۸ - زادروز آشر بازیگر و خوانندهٔ آمریکایی
آشر
درگذشتها
۱۰۹۲ - درگذشت خواجه نظامالملک طوسی وزیر دوتن از شاهان سلجوقی
۱۹۴۴ - درگذشت اروین رومل فرماندهٔ نیروهای آلمانی، ملقب به «روباه صحرا»
خواجه نظامالملک طوسی
۱۹۵۹ - درگذشت ارول فلاین بازیگر استرالیایی
۱۹۸۴ - درگذشت آلیس نیل نقاش و پرترهنگار آمریکایی.
ارول فلاین
۱۹۹۷ - درگذشت هارولد رابینز نویسنده آمریکایی.
۱۹۷۷ - درگذشت بینگ کرازبی خواننده و بازیگر آمریکایی
هارولد رابینز
۱۹۹۰ - درگذشت لنارد برنستاین رهبر ارکسترموسیقی کلاسیک اهل ایالات متحده آمریکا
۲۰۱۰ - درگذشت بنوا مندلبرو ریاضیدان فرانسویتبار آمریکایی، پدر هندسه برخالی
بنوا مندلبرو
*****
منابع:
-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
16 مهر - 8 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 16 مهر - 8 اکتبر در تاریخ چه گذشت امروز 16 مهر برابر با 8 اکتبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 16 مهر برابر با 8 اکتب19 مهر - 11 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 19 مهر - 11 اکتبر در تاریخ چه گذشت امروز 19 مهر برابر با 11 اکتبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 19 مهر برابر21 مهر - 13 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 21 مهر - 13 اکتبر در تاریخ چه گذشت امروز 21 مهر برابر با 13 اکتبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 21 مهر برابر با 13 ا20 مهر - 12 اکتبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 20 مهر - 12 اکتبر در تاریخ چه گذشت امروز 20 مهر برابر با 12 اکتبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 20 مهر برابرشانزدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران
شانزدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز پنجشنبه شانزدهم مهر 1394 هجری خورشیدی بیست و چهارم ذی الحجه 1436 هجری قمری و هشتم اکتبر 2015 میلادی است 28 سال پیش در چنین روزی رژیم بعث عراق شهر سومار از شهرهای شهرستان قصر شیرین در استان کرمانشاه را بمباران شیمیایی کهجدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران
هجدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز شنبه هجدهم مهر 1394 هجری خورشیدی بیست و ششم ذی الحجه 1436 هجری قمری و دهم اکتبر 2015 میلادی است 61 سال پیش در چنین روزی دادگاه نظامی حسین فاطمی وزیر امور خارجه کابینه محمد مصدق را به اعدام محکوم کرد مهم ترین رویدادهاینوزدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران
نوزدهم مهر در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز یکشنبه نوزدهم مهر 1394 هجری خورشیدی بیست و هفتم ذی الحجه 1436 هجری قمری و یازدهم اکتبر 2015 میلادی است 29 سال پیش در چنین روزی عملیات فتح 1 با رمز یازینب س در منطقه کرکوک در جبهه شمال غرب آغاز شد مهمترین رویدادهای تااز بزرگداشت مهرگان تا تکیه به گذشتههای لاجوردی
از بزرگداشت مهرگان تا تکیه به گذشتههای لاجوردی از بزرگداشت مهرگان تا تکیه به دیوار لاجوردی فرهنگستان صبا در این هفته میزبان دو استاد از عرصه نگارگری و مینیاتور می شود فاطمه پالیزکاران یکی از مسئولین موسسه فرهنگی هنری صبا در گفتگو با خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی&nbsمحیط زیستی ترین مهریه تاریخ ایران
شاید بتوان این مهریه را در تاریخ عقد و ازدواج های ایران بی سابقه عنوان کرد اقدامی که نشان می دهد توجه عمومی به محیط زیست هر روز دارد مرزهای تازه ای را در می نوردد زیست بوم یکی از اعضای انجمن یوزپلنگ ایرانی مهریه ایش را ساخت آبشخور در یکی از پناهگاههای حیات وحش ایران تعیین کردشب گذشته پنجشنبه 16 مهر محسن رضایی به تماشای «آبی ترین وصال» نشست/ تقدیر از شهدای مبارزه با استکبار
شب گذشته پنجشنبه 16 مهرمحسن رضایی به تماشای آبی ترین وصال نشست تقدیر از شهدای مبارزه با استکباردبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام شب گذشته پنجشنبه 16 مهر با حضور در دریاچه شهدای خلیج فارس به تماشای نمایش آبی ترین وصال نشست به گزارش خبرگزاری فارس محسن رضایی در بخشی از این نمایش که به-