واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: آینده پسته ایرانی/برآوردها از سرنوشت پسته چه نشان میدهند؟ اقتصاد > کشاورزی - اقتصادنیوز نوشت:گرچه گفته می شود که پسته ایرانی امسال جایگاه نخست را نسبت به پسته رقیب به دست آورده است ولی به زعم کارشناسان این وضعیت ماندگار نیست.
روز گذشته رمضــان روئیــن تــن، مدیــرکل دفتــر میــوههــای سردســیری معاونت باغبانی وزارت جهادکشــاورزی، اظهار کرد: امسال ایران، باردیگر مقام اول تولید پســته جهان را به خود اختصاص داده و این در حالی است که با وجود خشکســالیهای پی در پی و کمبود آب برآورد میشــود امســال بین ۲۵۰ تــا ۲۶۰ هزار تن پسته تولید شود.
همچنین او افزوده است: در پنج ســال گذشــته به دلیل وجود خشکســالیها، کمبود و شوری آب در اســتانهای کرمان و یزد با افت شدید تولید پسته در ۳۰ هزار هکتار از باغات رو بهرو شــده بودیم که همین باعث شد در این ســالها امریکا رتبه اول تولیدکننده پســته جهان را به خود اختصاص دهد.
وی همچینین در گفتوگو با افکار بیان کرد: خوشــبختانه تولیدکنندگان ایرانی در سایر استانهای کشــور با اعمــال مدیریت در کنترل آفات، اصلاح باغات، استفاده از روشهای تغذیــهای، بکارگیری از روشهای نویــن آبیاری (قطرهای و زیرسطحی)، و شــیرین کردن آب، پیوند زدن، جوانسازی و بکارگیری ارقام جدید توانســتند با رفع مشکل کم آبــی شــرایط را بــرای افزایش عملکرد پسته ایجاد کنند.
موضوع «اول شدن ایران در تولید پسته جهان»، در حالی مطرح میشود که به زعم بسیاری از فعالان حوزه پسته، آینده تولید این محصول در کشور چنان مبهم است که عدهای از سرمایهگذاران بزرگ این حوزه اقدام به تغییر محل سرمایهگذاری خود کردهاند.
همچنان که محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران، که از سالهای ابتدایی دهه 60 به تجارت و صادرات پسته مشغول است و همچنان از چهرههای بهنام صادرات پسته محسوب میشود و همچنین سالهاست که ریاست انجمن پسته ایران را بر عهده دارد، اعلام کرده است به زودی فعالیت در زمینه پسته را متوقف خواهد کرد و به فعالیت در حیطه معادن خواهد پیوست.
کرمان دیگر برای کشت پسته مناسب نیست اکنون خشکسالی سالهاست که بر پسته ایرانی سایه افکنده است. موضوع خشکسالی تا حدی جدی تلقی میشود که تاجری مانند اسدالله عسگر اولادی که سالها لقب «سلطان پسته» ایرانی را به خود اختصاص داده بود بیان کرده که به دلیل همین خشکسالی به فکر توسعه کشت پسته در سایر استانها افتاده است.
او پیشتر بیان کرده بود: کرمان در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و ممکن است تولید این محصول به استانهای دیگری مثل یزد، خراسان جنوبی، ساوه، قم، قزوین، سمنان، دامغان و... منتقل شود.
نگاهی به وضعیت رقابت ایران و آمریکا نگاهی به جدول آمار تولید و صادرات پسته ایران و آمریکا در سالهای 1382 تا 1392 (2013 -2003) نشان میدهد که در 10 سال گذشته رقابت ایران و آمریکا در تولید این محصول تنگاتنگ شده است.
ایران در سال 1382 حدود 173 هزار تن پسته تولید کرده و به ترتیب این میزان، در سال 85 معادل 211 هزار تن، در سال 88 معادل 184 هزار تن، در سال 91 حدود 183 هزارتن، در سال 92 حدود 170 هزار تن و در سال 93 حدود 230 هزار تن بوده که نشانگر وجود یک نوسان منطقی در تولید پسته در حدود 10 سال گذشته است.
بهزعم کارشناسان این نوسانات به دلیل آنچه از آن به عنوان «سال پربار»، یا «سال کمبار» یاد میکنند به وجود آمده و این موضوع بیش از هر چیزی تحت تاثیر جو آب و هوایی رخ میدهد. از سوی دیگر نگاهی به تولید پسته در آمریکا در این سالهای مورد اشاره نشان میدهد که آمریکا از تولید 54 هزار تن پسته در سال 1382، به تولید 108 هزار تن در سال 85، 161 هزار تن در سال 88، حدود 256 هزار تن در سال 91، حدود 218 هزار تن در سال 92 و حدود 240 هزار تن در سال 93 رسیده است که این وضعیت یک روند رو به رشد را در تولید پسته آمریکا نشان میدهد. پیشبینیها نشان میدهد این روند رو به رشد همچنان ادامه دارد و آمریکاییها با برنامهریزیهایی که در زمینه بالابردن بهرهوری از زمینهای خود کردهاند، پیشبینی میکنند که بتوانند تولید پسته خود را تا سال ۲۰۲۰، به ۴۵۰ هزار تن برسانند.
طی کردن روند رو به رشد تولید پسته در کشوری که رقیب اصلی ایران در عرصه تولید این محصول است، در حالی اتفاق میافتد که ایران روند معکوس وضعیت آمریکا را طی میکند. یعنی نهتنها رشدی در کار نیست، بلکه به دلایل مختلف که بهزعم کارشناسان، سوءمدیریت در حفظ منابع اولیه طبیعی را میتوان یکی از آنها دانست، روند نزولی را در تولید پسته طی میکند. چنانچه گرچه در سال جاری تولید پسته قریب به 230 هزار تن برآورد شده ولی به گفته حمید فیضی، دبیر پیشین انجمن پسته ایران، بعید است که حداقل تا پنج سال آینده میزان تولید پسته ایران از ۲۰۰ هزار تن بیشتر شود.
احتمال افت کیفیت پسته ایرانی اکنون تولیدکنندگان پسته، به بالا بودن کیفیت پسته ایرانی نسبت به محصول کشور رقیب، یعنی پسته آمریکایی میبالند. البته به نظر میرسد که در زمینه کیفیت پسته نیز وضعیت ما در ایران، ماندگار نباشد، چون عدهای از کارشناسان بخش کشاورزی معتقدند به دلیل پایین آمدن کیفیت آب شهر کرمان که محل اصلی تولید پسته در ایران محسوب میشود تا سالهای آینده شاهد پایین آمدن کیفیت پسته ایرانی خواهند بود. در چنین وضعیتی نهتنها ایران جایگاه خود را در بحث عرضه پسته از دست خواهد داد بلکه در کیفیت نیز حرفی برای گفتن نخواهد داشت. 3939
کلید واژه ها: محصولات کشاورزی - کشاورزی -
چهارشنبه 8 مهر 1394 - 16:58:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]