واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گاردین:
عبور درآمد مالیاتی ایران از درآمد نفتی با افزایش صادرات نفت ادامه مییابد؟
روزنامه گاردین با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی ایران نسبت به درآمدهای نفتی در ۵۰ سال گذشته به دنبال کاهش قیمت نفت در جهان نوشت: دولت روحانی میوه تلاش دولتهای گذشته را میچیند اما اگر صادرات نفت یا قیمت نفت افزایش یابد، آیا باز هم این معادله حفظ خواهد شد؟
به گزارش سرویس اقتصادی"جام نیوز"، روزنامه گاردین طی گزارشی نوشت: درآمدهای مالیاتی دولت ایران برای نخستین بار در تقریبا نیم قرن گذشته، از درآمدهای نفتیاش بیشتر شده است چراکه این کشور در مواجه با کاهش قیمت نفت، اتکای قدیمی خود به درآمدهای نفتی را با درآمدهای مالیاتی جایگزین کرده است.
این گزارش در ادامه به نقل از علی کاردر معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نوشت: استراتژی اقتصادی دولت این است که به طرز چشمگیری وابستگی به نفت را کاهش دهد و در عوض مالیات بیشتری دریافت کند.
وی در حاشیه دومین کنفرانس ایران و اروپا در ژنو به گاردین گفت: «برای نخستین بار در 50 سال اخیر، سهم دولت از درآمدهای نفتی کمتر از درآمدهای حاصل از مالیات از جمله مالیات بر ارزش افزوده است.»
وی افزود: «تنها حدود 10 درصد تولید ناخالص داخلی ایران در حال حاضر به نفت وابسته است... تقریبا 20 درصد درآمدهای نفتی وارد صندوق توسعه ملی وارد میشود که برای اهداف توسعهای مورد استفاده قرار میگیرد.»
به نوشته گاردین، درآمدهای نفتی ایران در سالهای اخیر به علت تحریمهای نفتی آمریکا و اتحادیه اروپا و پس از آن کاهش قیمت متحمل خسارات بسیاری شده است. انتظار میرود پس از اینکه ناظران هستهای سازمان ملل تایید کردند که ایران اقدامات لازم برای عقب نشاندن فعالیتهای هستهای خود بر اساس توافق هستهای انجام داد، تحریمها لغو شوند. روحانی هفته گذشته زمان لغو تحریمها را اوایل ژانویه سال آینده اعلام کرد.
کاردر تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران قراردادهای جذاب نفتی به ارزش 100 میلیارد دلار (66 میلیارد پوند) که حدود 45 درصد میادین فراساحلی و خشکی را در بر میگیرد تا ماه نوامبر به سرمایهگذاران خارجی پیشنهاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: «ما در حاضر روزانه 3 میلیون بشکه نفت تولید میکنیم که 1.3 میلیون بشکه صادر میشود اما انتظار داریم که این رقم در ماه می یا ژوئن سال آینده به 2.3 میلیون بشکه در روز برسد.»
یک تحلیلگر اقتصادی در اینباره گفت: تهران گامهای مهمی در سالهای اخیر برای اصلاح راههای فرار از مالیات انجام داده و به سوی درآمدهای مالیاتی به جای تکیه بر ثروت نفت حرکت کرده است اما مشخص نیست که اگر در آینده فروش نفت خامش افزایش پیدا کند یا اینکه قیمت نفت بالا رود، میتواند این معادله را حفظ کند یا خیر.
وی افزود: بر اساس توصیه صندوق بینالمللی پول، ایران تعریف مالیاتی را در اوایل دهه 1990 آغاز کرد و اما تلاشهای واقعی در دوره اصلاحات شروع شد و در زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد با ادامه این روند، برای نخستین بار مالیات بر ارزش افزوده معرفی شد. «این تلاشها اکنون میوه داده است و ایران جمعآوری مالیات را جدیتر دنبال میکند و خود را موظف کرده است تا بر درآمدهای مالیاتی بیشتر تکیه کند.»
وی توضیح داد: سختیهای ناشی از تحریمها سبب شد تا ایران مجبور شود راهی برای کاهش وابستگی به نفت خام بیابد. «این تحولی مثبت برای ایران است. مردم برای مالیات بیشتری که میپردازند از دولت جوابگویی و مسئولیتپذیری بیشتری تقاضا خواهند کرد.»
گاردین، دریافت مالیات بر ارزش افزوده از شکر و چای دو ماده غذایی اصلی در زمان پهلوی اول را تنها دلیلی دانست که ایران را بر احداث راهآهن ملی توانا ساخت.
امیرعلی هندجانی مدیر ایرانی یک شرکت انرژی آمریکایی در اینباره گفت: «ما در دوره ناپایداری قرار داریم... امیدها و انتظارات زیادی وجود دارد اما آنها باید نتیجه دهند. سوال این است که آیا دولت ایران میتواند انتظارات را مدیریت کند چراکه برخی از تحریمها به طور عمده تحریمهای آمریکا باقی خواهند ماند.»
وی ادامه داد: شرکتهای اروپایی مجبور هستند تا در مورد تجارت با ایران با دقت بسیار حساس باشند. اروپاییها بزرگترین منفعت را میبرند، فراموش نکنیم که اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری ایران در یک دهه گذشته بوده است و هیچ دلیلی وجود ندارد که آنها نتوانند همان روش را اکنون انجام دهند./110
۰۶/۰۷/۱۳۹۴ - ۲۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]