واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: مذاكره دشمنان ۷۰ ساله
اقتصادجهاني- حسين لطفي:
پنجمين و سيزدهمين شركتهاي خودروسازي دنيا و رقباي ۷۰ ساله، در حال برداشتن نخستين گامها براي ادغام با يكديگر هستند.
«بنز» و «بيامو» دو خودروساز مشهور آلماني كه سالهاست با توليد خودروهاي لوكس، محبوب اقشار ثروتمند و مرفه كشورهاي دنيا بودهاند، هماكنون با تنگ شدن شرايط تجاري ناچار به كنار گذاشتن دشمني ديرينه و مذاكره با يكديگر درخصوص ارزيابي طرحهاي همكاري شدهاند.
مطمئناً تشكيل شركت يكپارچهاي متشكل از بنز و بيامو، ترس ساير رقباي لوكسساز آنها را بهدنبال خواهد داشت. اما هماكنون بحث فقط درباره توليد مشترك قطعههاي خودرو يا خريدهاي عمده مشترك مواداوليه است و فعلاً خبري از ادغام خطوط توليد دو شركت نيست.
ولي شايد قدرتمندتر شدن رقباي ژاپني بنز و بيامو كه در حال قبضه بازار آمريكا (بازار مهم صادرات بنز و بيامو) هستند، اين دو شركت را به ادغام كامل با يكديگر نيز راضي سازد، امري كه هماكنون بعيد به نظر ميرسد.
ولي در صنعت امروزي، چنين احتمالاتي بعيد نيست، چراكه چند سال پيش هيچ ناظري گمان نميكرد كه دو دشمن ديرينه خودروسازي روزي دور يك ميز درباره آغاز طرح هاي مشترك مذاكره كنند.
هفته پيش اخباري منتشر شد كه نشان ميدهد از يك سال پيش غولهاي خودروسازي آلمان و رقباي قدرتمند سنتي يعني دايملر مرسدس بنز و بيامو مذاكرات ادغام با يكديگر را آغاز كردهاند.
براساس گزارشي كه نشريه معتبر والاستريت ژورنال به نقل از منابع نزديك به مذاكرات منتشر ساخت، مديران هر دو شركت در حال انجام مذاكراتي براي اجراي مشترك طرحهاي توسعه و توليد قطعات خودرو از قالبهاي صندلي تا سامانههاي هواي خودرو هستند.
براساس اين گزارش، قطعات مشترك با هدف كاهش هزينههاي توليد براي هر دو شركت انتخاب خواهند شد. البته مقامات هر دو شركت تاكيد كردهاند كه هيچ عجلهاي براي انعقاد يك قرارداد فوري مشاركت با يكديگر ندارند و فعلاً ادغام دو شركت بهصورت طرح -طرح پيش خواهد رفت.
درباره علت تمايل اين دو رقيب ديرينه به همكاري با يكديگر، عوامل گوناگوني برشمرده شده كه مهمترين آنها افزايش هزينه مواداوليه خصوصاً فولاد، كاهش ارزش دلار، رو به ركود رفتن بازار خودروي آمريكا (بهعنوان مهمترين بازار خودروي جهان) و افزايش ضرورت دستيابي به فناوريهاي نوين بهينهسازي مصرف سوخت خودرو و كاهش آلايندگي است.
مشكل كاهش سود، هماكنون در ميان ساير رقباي بنز و بيامو نيز وجود دارد. اما بنز و بيامو بر خلاف ديگر رقبايشان زيرمجموعه يك شركت مادر نيستند كه اقدام به توليد مشترك قطعات با ديگر شركتهاي همپايه كنند و بدين ترتيب بخشي از هزينههاي خود را كاهش دهند.
اين در حالي است كه آئودي (رقيب ديرينه بنز و بيامو) زيرمجموعه فولكس واگن است، ولوو به فورد تعلق دارد و لكسوس نيز از شركتهاي تابعه تويوتاي ژاپن محسوب ميشود.
آئودي مدتهاست از فناوري موتورهاي ديزلي فولكس واگن استفاده ميكند و از خريدهاي عمده و مقرون به صرفهتر آن بهره ميبرد. فولكس واگن سالانه بيش از ۶ ميليون خودرو توليد ميكند كه ۹۰۰ هزار خودروي آن شامل توليدات آئودي ميشود.
همچنين، لكسوس سالهاست از فناوري موتورهاي هيبريدي تويوتا در خودروهاي لوكس خود بهره ميبرد. اين مسائل موجب شده كه مثلاً در حالي كه حاشيه سود عملياتي آئودي از ۶.۵ درصد در سال ۲۰۰۶ به ۸ درصد در سال گذشته افزايش يافته، در بيامو روند معكوسي رخ داده است.
حاشيه سود توليد خودرو در شركت بيامو از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ از ۶.۳ درصد به ۶ درصد كاهش يافته كه عمدتاً بهعلت افزايش سرمايهگذاري اين شركت در فناوري سوخت پاك بوده است.
مزاياي همكاري
با عملي شدن طرح همكاري ميان بيامو و بنز، اين دو شركت ميتوانند علاوه بر بهره بردن از تحقيقات يكديگر، اقدام به خريد عمده مواداوليه كنند كه كاهش هزينهها را براي آنها بهدنبال خواهد داشت.
خودروسازان آلماني اخيراً تمركزشان را بر توسعه سامانه هيبريد تركيبي با هدف استفاده از اين سامانه در نسل آينده خودروهاي توليدي خود معطوف داشتهاند كه افزايش هزينههاي آنها را بهدنبال داشته است.اقدام بنز و بيامو نشانه نياز شديد اين ۲ توليدكننده خودروهاي لوكس به مقرون به صرفهتر كردن توليد و افزايش سود است.
مديران و مهندسان ارشد و مياني اين دو شركت در حال بحث درباره چگونگي خريد مشترك قطعات خودرو هستند. ۲ طرف همچنين در پي يافت راههاي همكاري مشترك در توليد موتور نيز هستند كه گام بزرگي در ادغام آن ۲ محسوب ميشوند.
سخنگويان بنز و بيامو تلاش دو شركت براي توليد مشترك قطعات خودرو را تاييد اما از اعلام جزئيات خودداري كردهاند.
هر دو شركت تخصص و تبحر جهاني در توليد خودروهاي سواري لوكس و خودروهاي اسپرت دارند و جالب آنكه سالهاست اين دو شركت در توليد اين نوع خودروها رقابت شانهاي به شانهاي با يكديگر داشتهاند و همين رقابت شديد مانع از اجراي هر گونه طرح مشتركي ميان آن دو شده بود.
مذاكرات كنوني كه درباره توليد مشترك قطعات و توسعه فناوريهاي نوين است، ميتواند به كاهش هزينه هر دو شركت كمك كند بدون آنكه به اعتبار نام تجاري آن ۲ لطمهاي وارد آورد يا مزيتهاي رقابتي آنها را تحتتأثير قرار دهد.
فرايند حركتي بنز و بيامو براي انجام مذاكره درباره مشاركت با يكديگر از زماني كليد خورد كه نوبرت رايتوفر در تابستان ۲۰۰۶ به مديريت عاملي بيامو برگزيده شد.
وي يك سال پس از آنكه فرمان مديريتي بيامو را در اختيار گرفت، «ايجاد مشاركت در بخشهاي توليد قطعات، سامانههاي حركتي و اتاق» را بهعنوان هدف خود اعلام كرد.
ديتر زچ مديرعامل دايملر مرسدس بنز نيز پس از آنكه در سال گذشته توانست شركت كرايسلر را خريداري كند، گامهايي در جهت تغيير جايگاه بنز برداشت.
به گفته سخنگوي بيامو، ريتوفر، بنز و بيامو را «دو توليدكننده خودروهاي سواري» ميداند و معتقد است قابليت بسياري براي مشاركت ميان اين دو شركت وجود دارد.
پيش از اين نيز مديران عامل بنز و بيامو بر همكاري اين دو شركت با جنرال موتورز براي توسعه فناوريهاي گرانقيمت موتورهاي هيبريدي (چندگانهسوز) تاكيد كرده بودند. هر دو شركت بنز و بيامو در ماههاي اخير با هدف افزايش سوددهي، اقدام به انتصاب مديراني كليدي براي بخشهاي موسوم به «تيمهاي سوددهي» نمودهاند.
بنز، جرومي گويلن (مدير سابق بخش توليد كاميون) را به رياست گروه «نوآوري تجاري» برگزيده و بيامو هم يك مدير مالي از بخش موتورسيكلت خود يعني فريتز گري را به رياست واحد مشابه منصوب ساخته است.
رقابتي از ۱۹۳۰
بيامو و بنز از دهه ۱۹۳۰ رقباي سرسخت يكديگر بودهاند. بعد از سال ۱۹۵۰ رقابت اين دو حادتر شد زيرا در اين سال پيشنهاد شركت اشتوتگارتي بنز براي خريد رقيب كوچكترش يعني بيامو مونيخي رد شد.بيامو و بنز در سالهاي اخير توانستند خود را از ادغامهاي فاجعهبارشان رهايي بخشند.
بيامو توانست در سال ۲۰۰۰ با دريافت بيش از ۳ ميليارد يورو خود را از شر شركت انگليسي روور خلاص كند و بنز نيز در اواسط سال ۲۰۰۷ بالغ بر ۸۰ درصد سهم كرايسلر را (كه در سال ۱۹۹۸ با هزينه ۳۶ ميليارد دلاري آن را خريده بود) واگذار كرد.
در گذر زمان
بنز؛ شركت دايملر بنز در سال ۱۹۲۶ توسط شخصي با نام كارل بنز تاسيس شد. اين شركت در سال ۱۹۸۸ با شركت دايملر آمريكا ادغام شد و دايملر كرايسلر (بنز) كنوني را پديد آورد.
اما اين ادغام، نتوانست به ايجاد يك قدرت خودروسازي اروپايي-آمريكايي منجر شود و بنز در سال گذشته بخشي از سهام كرايسلر را به يك شركت آمريكايي واگذار كرد و از آن پس نام اين شركت به دايملر تغيير يافت.
درآمد دايملر در سال گذشته به ۹۹ ميليارد دلار رسيد و بيش از ۲۷۲ هزار نفر نيز در اين شركت مشغول به كارند. دايملر در سالهاي اخير جزو ۵ خودروساز بزرگ جهان بوده است.
بيامو؛ BMW مخفف عبارت Bavarian Motor Works است. بيامو در سال ۱۹۱۳ كار خود را با توليد موتور هواپيما آغاز كرد و در سال ۱۹۲۳ اقدام به توليد موتورسيكلت كرد و از سال ۱۹۲۸ نيز به جرگه توليدكنندگان خودرو پيوست.
اين شركت هماكنون علاوه بر توليد خودروهاي سواري لوكس، اقدام به توليد موتورسيكلت و دوچرخه نيز ميكند. درآمد اين شركت در سال گذشته ۵۶ ميليارد يورو بود و بيش از ۱۰۷ هزار نفر در آن مشغول به كارند.
بيامو در سالهاي اخير جزو ۱۳ خودروساز بزرگ جهان محسوب ميشده است.
تاريخ درج: 5 خرداد 1387 ساعت 17:52 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 20:50 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 20:50
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 345]