واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: شمشير دو دم مذاكرات صلح خاورميانه
جهان- ليدا هادي:
ايهود اولمرت، نخستوزير اسرائيل دوباره درصدد آن است تا به شكرانه توانايي منحصر به فردش در دستكاري و اعمال نظر در سيستم انتخاباتي ناكارآمد اسرائيل خود را براي دورهاي ديگر تثبيت كند
او كه توانست از ورطه گزارشهاي كميسيون وينوگراد درباره اشتباه خود در جنگ 33 روزه با لبنان در سال 2006 ميلادي جان سالم به در ببرد اين بار با موجي از فشارهاي داخلي و اعتراض منتقدان براي استعفاي هر چه زودتر پس از اثبات فساد مالي مواجه شده است.
البته او در اين ميان توانست با جلب نظر ايهود باراك رهبر حزب كارگر اسراييل به راحتي راي كنيست يهوديان مبني بر انجام انتخابات زودهنگام در پاييز سال جاري و احتمال قدرتگيري دوباره بنيامين نتانياهو رقيب هميشگياش را لغو كند.
به اين ترتيب او از گردابي سهمگين نجات يافت. در اين راستا چنانچه اسرائيل مانند هميشه دوباره گرفتار زلزله سياسي ديگري نشود انتظار ميرود دولت اولمرت حداقل تا بهار سال 2009 ميلادي در راس قدرت باقي بماند.
تمامي آنچه كه اولمرت براي نجات دولت متزلزل خود انجام ميدهد همگي پيرامون برنامههاي جديد او براي برقراري صلح با دشمنان هميشه اسرائيل در بيرون از مرزها خلاصه ميشود.
انجام مذاكرات صلح با محمود عباس رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين و سران سوري نيز از رويكردهاي اين استراتژي نوين اولمرت است. حتي گفتوگوهاي صورت گرفته براي تبادل متقابل اسرا و آتشبس نانوشته غزه هم بخشي از تلاشهايي است كه او براي ابقاي خود لزوما به آن پايبند است.
براي اولمرت انجام هرگونه مذاكره با فلسطينيان ميتواند دستاوردهاي بسياري در ابعاد مختلف به همراه داشته باشد. بحث عقبنشيني يكجانبه اسرائيل كه در سال 2006 ميلادي از سوي حزب كاديما مطرح شده بود، يك سال بعد پس از اقدام حماس در ارسال راكتهاي كه در پاسخ به تجاوزهاي اسرائيليها پرتاب ميشد، نافرجام باقي ماند.
در اين زمان بود كه مخالفت افكار عمومي در اسرائيل با موضوع عقبنشيني نيز روند انجام هرگونه اقدامات صلح گونهاي را به پايينترين سطح ممكن رساند. در اين راستا ميتوان اذعان داشت كه هرگونه مذاكره تاريخي صلحآميز صرفا با ايده ايجاد دو كشور مستقل ميتواند ايهود اولمرت و حزب كاديما را حتي در سالهاي پس از بهار 2009 نيز در راس قدرت قرار دهد.
در حال حاضر اولمرت به اين امر واقف شده است كه در نهايت بايد راهكاري براي پايان تمامي حملات موشكي از جانب غزه در پيش گرفته شود. اما عمليات گسترده نظامي براي اشغال مجدد غزه نه تنها تلفات فراواني از ميان نيروهاي نظامي و سربازان اسرائيلي به دنبال خواهد داشت بلكه ممكن است اسرائيل را در ورطه مسائل بسياري مانند احتمال آشوبهاي مردمي و... مانند آنچه كه در سال 2005 پشت سر گذاشت گرفتار سازد.
با اين اوصاف و با توجه به همه گزينههايي كه شرايط ناگواري را براي اسرائيل فراهم ميكنند به نظر ميرسد انجام گفتوگوهاي صلح با ميانجيگري مصر براي بحران فلسطين و اسرائيل آخرين شانس اولمرت و همتايان اسرائيلي او باشد. شايد فقط از طريق اين مسير بتوان مسيري هموار براي آزادي گلعاد شليط سرباز اسرائيلي كه دو سال پيش ربوده شده است اميد داشت.
به علاوه اگر اين سناريو به خوبي ادامه پيدا كند اسرائيل قادر خواهد بود بيش از هر زمان روابطي باثبات با ساير گروهها را آغاز كند. اما اگر به هر دليلي اين مذاكرات به واسطه عدم تمايل حماس و يا كارشكني مصريها با شكست مواجه شود اولمرت و ايهود باراك وزير دفاع اسرائيل بهانهاي مناسب براي انتخاب گزينههاي ديگر در دست خواهند داشت.
در حال حاضر مذاكره با فلسطين ميتواند رويكردهايي متفاوت براي اسرائيليان به همراه داشته باشد چرا كه ممكن است ضمن انجام مذاكره با تشكيلات خودگردان فلسطين، موقعيت حزب كاديما و اولمرت تا حد زيادي تغيير يابد.
اجراي هر توافقي كه ميان اسرائيل و تشكيلات خودگردان حاصل شود، منوط به آن است كه جنبش فتح كنترل نظام سياسي فلسطين را به دست گيرد، يعني غزه هم در كنترل فتح باشد.
نتايج نظرسنجيها در اسرائيل نشان ميدهد توافق اسرائيل با تشكيلات خودگردان فلسطين نميتواند چندان پايدار باشد و البته رسيدن به توافقي كه مسئله حق بازگشت آوارگان فلسطيني به سرزمينهايشان در چارچوب آن حلوفصل شود نيز امر دشواري به نظر ميرسد.
از ديگر مواردي كه دستيابي به آن بعيد به نظر ميرسد مساله حل اختلاف دو طرف در مورد بيتالمقدس است. فلسطينيها و اسرائيليها هيچكدام حاضر به كوتاه آمدن از مواضع پيشين خود نيستند كه درا ين صورت ادامه هرگونه مذاكراتي هم بينتيجه خواهد بود.
در اين ميان اسرائيليها اميدوارند بتوان به شكرانه فشار آمريكا بر تشكيلات خودگردان فلسطين بتوان به رضايت محمود عباس و كوتاه آمدن او و همتايان فلسطينياش اميدوار بود.
االبته جريان كنفرانس آناپوليس براي ايهود باراك اين زمينه را فراهم كرد تا بتواند بيش از پيش خود را به بوش و ساير مقامات كاخ سفيد نزديكتر كند.
در واقع هماكنون اسرائيل به اين موضوع دست يافته است كه توافق در خصوص اين بحران ميتواند امتيازات بزرگي براي آنها به همراه داشته باشد. در اين ميان هر اندازه جرج بوش رئيسجمهور آمريكا خود را به اولمرت و مواضع حزب او نزديكتر كند مسائلي مانند فساد مالي اولمرت نيز در حاشيه قرار ميگيرند.
در اين راستابايد توجه داشت كه انجام گفتوگوهاي صلح ميان دو طرف ميتواند براي اسرائيل تهديدآميز نيز باشد.
به عنوان مثال حذف پستهاي بازرسي اسرائيل در كرانه باختري براي تبادلات اقتصادي در غزه از مواردي است كه براي امنيت اسرائيل و انجام تحركات انتحاري خطرآفرين خواهد بود.
توافقهاي صلح خاورميانه شكنندهتر از تصور همگان است.
اين روزها فقط يك حمله انتحاري براي توقف كل روند مذاكرات صلح و بازگشت به نقطه اول همه تلاشهاي متقابل كافي است، آن زمان است كه اولمرت به سبب زلزله سياسي سهمگين تلآويو از اريكه قدرت به پايين كشيده ميشود.
به اين ترتيب مذاكره صلح در خاورميانه براي اسرائيل به مثابه همان شمشير دو لب شده است چرا كه از يك سو هم ميتواند در عين اين كه تهديدهاي بسياري را متوجه اسرائيل كند تنها شانس و راه فرار ايهود اولمرت از گرداب نابودي بهشمار ميرود.
همشهري امارات به نقل از ديلياستار
تاريخ درج: 18 تير 1387 ساعت 13:35 تاريخ تاييد: 18 تير 1387 ساعت 17:09 تاريخ به روز رساني: 18 تير 1387 ساعت 17:08
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 259]