واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به درخواست رييس جمهوري افغانستان براي مذاكره با گروههاي مخالف
كابل رييس جمهوري افغانستان سه شنبه هفته قبل در پايان نماز عيد سعيد فطر در كابل اعلام كرد كه دو سال قبل از شاه عربستان سعودي براي پايان بخشيدن به خشونتها در اين كشور درخواست كمك كرده است .
به گزارش ايرنا، حامد كرزي گفته است: حقيقت اين است پيام فرستاديم و خواهش كرديم كه براي تامين امنيت در افغانستان كمك كنند.
وي تاكيد كرد: اما تاكنون چنين گفت وگويي انجام نشده است .
پيشينه طرح علني مذاكراه با مخالفان مسلح دولت كابل به شهريور ۱۳۸۵ شمسي بر ميگردد كه دو سناتور حزب جمهوريخواه آمريكا در سفر به ولايت زابل در جنوب افغانستان آن را مطرح كردند .
از آن زمان تاكنون هر از گاهي طرح گفت و گو با گروه طالبان از سوي حامد كرزي ، صبغت الله مجددي رييس مجلس سنا كه مسوول كميسيون تحكيم صلح و آشتي ملي نيز است و سخنگوي قبلي و فعلي دولت افغانستان مطرح گرديده است.
درخواست مذاكره با گروههاي مخالف كه با هدف سرنگوني دولت در حال نبرد با نيروهاي دولتي و سربازان خارجي هستند ،تاكنون در ظاهر رد شده و درخواست اخير كرزي براي مذاكره از سوي برادر يكي از فرماندهان ارشد گروه شورشي طالبان هم رد شده است .
اين عضو گروه طالبان ، دولت منتخب كرزي را كه از حمايت آمريكا و متحدين غربي واشنگتن برخوردار است ، دست نشانده و غيرقانوني دانسته است .
بردار، هرگونه مذاكراه با دولت افغانستان قبل از خروج ۷۱هزار سرباز خارجي از اين كشور را غيرمنطقي اعلام كرده است .
اين در حاليست دولت خواهان آغاز مذاكره بدون هرگونه پيش شرطي با مخالفان است و از ملاعمر سركرده فراري طالبان ، جلالالدين حقاني و نيز گلبدين حكمتيار رهبر حزب اسلامي خواسته است ، سلاح را بر زمين بگذارند، باب مذاكره را با حكومت آغاز كنند.
مخالفان كه هر سال بر دايره نفوذ آنان در جنوب ، شرق و جنوب غرب افزوده ميشود و خود را قدرتمندتر از گذشته ميبينند، خواهان خروج فوري نيروهاي خارجي و يا اعلام طرح زمانبندي خروج اين نيروها ميباشند.
وجود اين پيش شرط تاكنون باعث شده كه هرچند تماسها با شماري از مخالفان برقرار شده، اما مذاكرات به جايي نرسيده است .
در اين ميان حدود پنجهزار نفر از مخالفان مسلح دولت در سه سال اخير به طرح صلح حكومت پيوستهاند اما خروج اين افراد از صفوف طالبان مانع ادامه جنگ در كشور نشده است .
شماري از مخالفان اعلام درخواست كرزي از شاه عربستان سعودي براي شروع مذاكره را طرح تبليغاتي براي انتخابات آتي كه مهر ماه سال ۱۳۸۸خورشيدي برگزار خواهد شد، ميدانند.
كرزي اعلام كرد كه براي تكميل برخي طرحهاي خود در كشور در انتخابات آتي رياست جمهوري شركت خواهد كرد.
به اعتقاد اين افراد با وجود حضور نيروهاي آمريكايي و متحدين اين كشور در افغانستان ، دولت كابل صلاحيت و اختيار لازم را در گفت و گو با مخالفان نخواهد داشت .
احمد بهزاد نماينده مردم هرات در مجلس نمايندگان (ولسي جرگه ) پذيرش گفت و گوي دولت و جامعه جهاني با تروريسم و طالبان را ننگ دانست و گفت كه اين بدان معنا است كه جامعه جهاني در افغانستان شكست را قبول كرده است وي با اشاره به حكومت مستبد طالبان و سياست زمين سوخته آنان تاكيد كرد كه نبايد افغانها نسبت به مذاكره دولت با طالبان خاموش باشند .
نماينده هرات در عين حال هشدار داد كه در اين صورت انديشه طالبان در كشور حاكم خواهد شد و مردم نبايد روزهاي حاكميت اين گروه را فراموش كنند.
وي تصريح كرد: هدف از حضور جامعه جهاني در افغانستان مبارزه با تروريسم و از بين بردن آن است ، نه اينكه با اين پديده به توافق برسند.
روزنامه دولتي انيس نيز در سرمقاله روزشنبه خود، سخنان اخير كرزي را انعطاف بيسابقه رييس جمهوري افغانستان دانست و نوشت: كرزي تاكنون چندين بار براي گفت و گو با مخالفان اعلام آمادگي كرده اما در مورد سرنوشت مخالفاني كه تحت تعقيب نيروهاي سازمان ناتو هستند، توضيح نداده است.
اين روزنامه با اشاره به تحت تعقيب بودن رهبر طالبان افزود: كرزي با انعطاف بيسابقهاي آمادگي نشان داده كه زمينه تفاهم ميان رهبر مخالفان و ناتو را فراهم كند.
اين روزنامه كه منعكسكننده ديدگاههاي دولت است درخواست اخير كرزي را با اهميت دانست و تاكيد كرد:اين درخواست در حالي صورت ميگيرد كه اوضاع در پاكستان متشنج است و فشار جامعه جهاني بر اسلام آباد در نبرد با تروريسم ميتواند در تسريع اين روند تاثيرگذار باشد.
انيس با استقبال از وساطت عربستان سعودي در آشتي ميان دولت و مخالفان ، آن را فرصت طلايي ناميد و افزود: بدون شك مخالفان كه به منافع كشور و اسلام اعتقاد دارند، قلبا از اين فراخوان استقبال خواهند كرد.
اين روزنامه در ادامه نسبت به تبعات ادامه جنگ در كشور هشدار داد و نوشت : كساني كه به جنگ و ويراني اعتقاد دارند،آب در آسياب دشمن ميريزند روزنامه ويسا نيز ديروز از بازگشت هياتي متشكل از علماء و مقامات پشين طالبان كه به عربستان سعودي رفته بود به كابل خبر داد.
ويسا به نقل ازيك منبع آگاه نوشت: اين هيات شامل وكيل احمد متوكل وزير خارجه رژيم طالبان، عبدالسلام ضعيف سفير وقت اين گروه در اسلام آباد و فضل الهادي شينواري رييس پيشين دادگاه عالي و رييس فعلي شوراي علماي كشور، محمداسحاق نظامي سخنگوي ملاعمر و ارسلان رحماني عضو مجلس نمايندگان بوده اند.
به نوشته ويسا اين هيات در ديدار با شاه سعودي در مورد مذاكره طالبان با دولت افغانستان و راههاي موثر تفاهم بحث و گفت و گو كردند.
گفتني است انديشه طالبان در افغانستان يك پديده نو نيست بلكه اين تفكر هميشه وجود داشته است ، اما در تاريخ اين كشور نتوانسته بود، شكل بگيرد و زمينهاي هم براي شكلگيري نداشته است .
در حقيقت بايد گفت كه مناطق جنوبي افغانستان مستعد پذيرش تفكر طالبان است و بايد از همان آغاز فكري براي زندگي و آينده مردم اين مناطق ميشد.
به باور ساكايي يكي از روزنامه نگاران افغان پس از آنكه خط مرزي ديورند ميان پاكستان و افغانستان از سوي انگليس در قرن ۱۹ترسيم گرديد، تفكر طالبان در اذهان مردم دو سوي مرز شكل گرفت .
به اعتقاد وي، طالبان يك مشكل سياسي - نظامي نيست، بلكه در درجه اول يك معضل فرهنگي - اجتماعي است و ظاهرا آنان در افغانستان براي پياده كردن حكومت خدا در زمين بر ضد دولت و نيروهاي خارجي جنگ ميكنند.
ساكايي تاكيد كرد كه حل اين مشكل ريشه دار به سادگي و در كوتاه مدت امكان پذير نيست ، بلكه دولت بايد قدم به قدم به پيش برود.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]