واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تلاش دلالها در تضعيف شركتهاي نفتي ايراني
شركتهاي ايراني با خارجيها جوينت ميشوند؛ اين را وزير نفت ميگويد و معتقد است با ورود شركتهاي خارجي به ايران، شركتهاي داخلي نبايد نگران باشند و كار براي آنها وجود دارد.
نویسنده : وحيد حاجيپور
شركتهاي ايراني با خارجيها جوينت ميشوند؛ اين را وزير نفت ميگويد و معتقد است با ورود شركتهاي خارجي به ايران، شركتهاي داخلي نبايد نگران باشند و كار براي آنها وجود دارد.
به گزارش «جوان»، با وجود سياهنمايي جرياني خاص در حوزه ساخت داخل و ضعيف جلوه دادن شركتهاي ايراني، نگاهي به برخي دستاوردهاي شركتهاي ايراني ميتواند نشان دهد كه در همين شرايط تحريم، گامهاي بزرگي در جهت توانمندسازي صنعت نفت برداشته شده است كه اغلب در حوزه تكنولوژيهاي پيچيده بوده است. به عنوان نمونه دستگاه عملگر هوشمند يكي از همان تكنولوژيهاست كه يك شركت ايراني پس از چهار سال تحقيق و پژوهش موفق به ساخت و نصب آن بر خطوط لوله انتقال نفت و گاز و برخي تأسيسات شده است. ساخت چنين دستگاهي براي صنعت نفت يكي از مهمترين پروژههاي دانشبنيان كشور بوده است و نشان داد در صورت اندكي حمايت از اين فعالان اين حوزه، ميزان وابستگي به كالاهاي خارجي كمتر و كمتر شده و بلوغ بزرگي در طراحي و ساخت تجهيزات پيچيده فني و هوشمند شكل ميگيرد؛ ضرورتي كه مقام معظم رهبري بارها درباره اهميت آن مسئولان را راهنمايي كرده و نكات بسياري را به آنها گوشزد كردند.
شروع يك پروژه
مهندس عليرضا اسدزاده مديرعامل شركت شيرهاي صنعتي اردبيل در گفتوگو با «جوان» با بيان اينكه اين شركت با توجه به نياز مبرم كشور به انواع عملگرهاي شير در سيستم نفت و گاز، انديشه ساخت داخل اين محصول را داشت گفت: با تلاش بيوقفه گروه مهندسي اين شركت و با بهرهگيري از پرسنل متخصص، ماشينآلات بهروز و سرمايهگذاري قابل توجه، نهايتاً در سال 1392 موفق به ساخت و بهرهبرداري عملگر شير (Pneumatic & Hydraulic Actuators) در سايز و انواع مختلف بر اساس استانداردهاي بينالمللي، براي اولين بار در كشور و منطقه خاورميانه شديم. وي افزود: همه مراحل تدوين محصول از جمله طراحي، ساخت و تست و نصب آن تماماً بر اساس استانداردهاي بينالمللي و ملي (IGS و IPS) در ايران انجام ميشود و تاكنون تعداد بسياري از اين عملگرها در انواع مختلف را به شركت ملي نفت و گاز ايران و همچنين پيمانكاران محترم نفت و گاز عرضه نموده است.
بر اساس اين گزارش اين دستگاه هوشمند در خطوط لوله گاز و نفت در هر 5 كيلومتر نصب ميشود كه در صورت شكستگي لوله يا نشت يا هر عامل ديگري، انتقال نفت يا گاز را به طور خودكار متوقف ميكند كه همين امر باعث جلوگيري از اتلاف انرژي و خسارات جبران ناپذير ميشود. به گفته اسدزاده، نمونه توليدشده اين شركت با برند AIV از لحاظ كيفيت، مشابه نمونههاي خارجي بوده و از برتري آن نسبت به نمونههاي ساخت خارج، ميتوان به صد در صد داخلي بودن آن اشاره كرد كه نياز و وابستگي كشور را به محصول نوع خارجي برطرف ميكند. همچنين انطباق با شرايط و نيازهاي بومي، امكان توليد بهموقع، ارائه خدمات پس از فروش در سريعترين زمان ممكن، تأمين قطعات، بنا به درخواست مشتري و در نهايت قيمت مقرون به صرفه، از ديگر مزاياي اين محصول در مقايسه با نمونه مشابه خارجي آن محسوب ميشود.
اسدزاده با اشاره به اينكه اين محصول توسط شركتهاي ملي نفت، گاز و پتروشيمي مورد تأييد قرار گرفته و در بانك منابع آنها به ثبت رسيده است گفت: دستگاه عملگر هوشمند چنان از اهميت خاصي برخوردار است كه يكي از آنها روي خط لوله اصلي گاز تهران نصب شده است كه خود نشاندهنده اهميت و حساس بودن اين دستگاه است. وي در پاسخ به اين پرسش كه تا به امروز چه تعداد از اين دستگاه مورد استفاده قرار گرفته است، تصريح كرد: اولين عملگر شير با برند AIV در خط 36 اينچ ملاير به خرمآباد نصب شده و تا امروز بيش از 570 عملگر هوشمند در سايزهاي مختلف روي خطوط نصب شده است. براي درك اقتصادي اين مطلب بايد گفت كه فروش يك عملگر هوشمند 56 اينچي بدون گارانتي و خدمات پس از فروش از سوي شركتهاي خارجي در حدود 54 هزار يورو است در حالي كه شركت شيرهاي صنعتي اردبيل همان دستگاه را به همراه دو سال گارانتي و10 سال خدمات پس از فروش به مبلغ 130 ميليون تومان عرضه ميكند. به بيان سادهتر در يك عملگر هوشمند، شركت كارفرما حداقل 100 ميليون تومان ميتواند از خروج ارز جلوگيري كند.
مديرعامل شركت شيرهاي صنعتي اردبيل ادامه داد: بسيار ديده شده است كه برخي كارفرمايان محترم نفت و گاز، ميان توليدكننده داخلي و خارجي تبعيض فراواني قائلند؛ به اين شكل كه بدون دريافت گارانتي و خدمات پس از فروش، نيمي از وجه كالا را به عنوان پيشپرداخت و الباقي وجه را قبل از حمل به يكباره به شركت خارجي پرداخت ميكنند. اين درحالي است كه تنها با پرداخت 25 درصد از وجه كالا، توليدكننده ايراني موظف به ساخت و تحويل كل محموله است و 75 درصد الباقي وجه چندين ماه پس از تحويل كالا پرداخت ميشود كه همين شرايط پرداخت موجب شده تا توليدكنندههاي ايراني از لحاظ نقدينگي در وضعيت نامساعدي قرار بگيرند كه اميد است شرايط با تدبير مديران ذيربط بهبود يابد. اسدزاده با بيان اينكه صنعتگري در ايران بسيار سخت است و مصائب فراواني دارد، گفت: ما هم ميتوانيم صرفاً به كار تجاري و غيرمولد روي آوريم وليكن با روي آوردن به توليد مولد ميخواهيم براي فرزندان اين كشور ايجاد اشتغال كرده و ميزان وابستگي به كشورهاي خارجي را كاهش دهيم كه همين امر در نهايت منجر به صادرات محصولات ايراني به كشورهاي ديگر ميشود.
نگاه متفاوت بانكها
گلايه اسدزاده از سيستم بانكي هم يكي ديگر از محور سخنان وي بود؛ موضوعي كه همواره مورد گلايه صنعتگران بوده است: «بانكها تسهيلات خاصي براي صنعتگران در نظر نميگيرند درست بر عكس تاجران؛ در صورت تخصيص وام كمبهره و تدوين شرايط بازپرداخت اقساط با در نظر گرفتن شرايط صنعتگر و قراردادهاي در دست، بانكها ميتوانند به رشد صنعت در كشور كمك شاياني كنند.»
مزيت كالاي ايراني
اسدزاده درباره مزيت استفاده از جنس ايراني افزود: عدم پرداخت يكباره وجه كالا، بازديد و بازرسي دقيق دستگاه، گارانتي و خدمات پس از فروش، قيمت ارزانتر با همان كيفيت، حذف ريسك در خريد كالاهاي مورد نياز، صرفهجويي چند ماهه براي تحويل و از همه مهمتر اشتغال و كارآفريني در كشور تنها بخشي از مزيتهاي كالاهاي مرغوب ايراني نسبت به كالاهاي خارجي است. وي با بيان اينكه ظرفيت سالانه توليد دستگاه عملگر هوشمند در اين شركت، 350 دستگاه است گفت: سال گذشته 170 دستگاه عملگر در اختيار صنعت نفت قرار گرفت در حالي كه ميزان نياز سالانه شركتهاي نفتي بيش از 500 دستگاه است.
مديرعامل شركت شيرهاي صنعتي اردبيل در پاسخ به اين پرسش كه شركتهاي خارجي كه اين دستگاه را وارد ميكنند آيا پيشنهاد همكاري به شما ندادهاند گفت: دو شركت از همين چند شركت خارجي كه با ايران همكاري ميكنند پيشنهادهاي جالبي به ما ارائه دادهاند كه شايد براي خيليها جذاب باشد اما براي من صنعتگري كه چهار سال زحمت كشيدم تا بتوانم گرهاي از گرههاي صنعت نفت باز كنم غيرقابل هضم بود. آنها دوست ندارند يك شركت ايراني با كمترين امكانات بتواند تكنولوژي بسيار پيچيده عملگر هوشمند با 1500 قطعه مهم را بومي كند. وي در پايان خاطرنشان كرد: دانش ساخت عملگر هوشمند در اختيار سه كشور امريكا، آلمان و ايتاليا بود كه شركت شيرهاي صنعتي اردبيل با واردات تجهيزات آلماني ساخت اين دستگاه به ايران و بومي كردن دانش اين فناوري، توانست به رقيب جدي اين شركتها تبديل شود كه اگر تحريمي در كار نبود دستگاه عملگر هوشمند ايراني در آن سوي مرزها افتخارآفريني ميكرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]