واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مخفيكاري 346 ميليارد توماني در خصوصيسازي يك شركت
حاشيههاي واگذاري مجتمع آلومينيوم المهدي و هرمزآل در اجراي سياستهاي اصل 44 قانون اساسي هر روز بيشتر ميشود؛ ارزانفروشي اين مجتمع و سوءمديريتهاي صورت گرفته در اين واگذاري حالا «صاحبي» ندارد و همه توپ را به زمين ديگري مياندازند.
نویسنده : هادي غلامحسيني
حاشيههاي واگذاري مجتمع آلومينيوم المهدي و هرمزآل در اجراي سياستهاي اصل 44 قانون اساسي هر روز بيشتر ميشود؛ ارزانفروشي اين مجتمع و سوءمديريتهاي صورت گرفته در اين واگذاري حالا «صاحبي» ندارد و همه توپ را به زمين ديگري مياندازند.
اسفندماه سال گذشته به دنبال برگزاري مزايده در بورس، مجموعه عظيم صنعتي آلومينيوم المهدي و هرمزآل به قيمت 9100 ميليارد ريال، به فروش رسيد؛ اما بعد از انجام مزايده و بروز حرف و حديثهايي در مورد اين واگذاري، اين مجتمع صنعتي مورد تجديد ارزيابي قرار گرفت.
احمد توكلي در اين باره گفت: نتيجه حاصل از ارزيابي مجدد رقمي حدود 4 هزار ميليارد ريال بيش از ارزشگذاري اوليه بوده است. اگرچه توكلي در اين باره با اشاره به اينكه واگذاري اين شركت با رقم 880 ميليارد تومان صورت گرفت كه اختلاف ارزيابي اين هيئت جديد با قيمت واگذاري حدود 800 ميليارد تومان است، يعني قيمت واقعي كه بايد براي اين شركت تعيين ميشد بيش از 1600 ميليارد تومان است، ميگويد جالب است اين نكته را هم بگويم كه اعضاي اين گروه كارشناسي جديد را سازمان خصوصيسازي انتخاب كرده بود.
توكلي تأكيد كرد: حرفهاي ديگري در مورد واگذاري مذكور وجود دارد و بايد معلوم شود كه چرا سازمان خصوصيسازي براي حراج اموال مردم اصرار دارد. اين مجموعه آلومينيوم داراي سوءمديريت و ريخت و پاش بوده است؛ و البته سوءاستفاده را نيز بايد دادگاه بررسي و احصا كند؛ به اين ترتيب اين مجتمع ابتدا بايد اصلاح ساختار، و بعد به ارزش واقعي فروخته شود.
پاسخ متولي اصلي
رئيس سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران هم درباره اين پرونده و نقش اين سازمان در اين پرونده گفت: ما در واگذاري آلومينيوم المهدي كارهاي نيستيم.
مهدي كرباسيان در گفتوگو با فارس در مورد بحثهاي مطرح شده مبني بر واگذاري كارخانه آلومينيوم المهدي، اظهار داشت: صاحب كارخانه، افراد ديگري هستند و ما كارهاي نيستيم. واگذاري كارخانه المهدي تحت نظر هيئت واگذاري صورت گرفته و در چنين واگذاريهايي، اداره آنها به واحدهاي اجرايي داده ميشود، خودشان قيمتگذاري كردهاند.
كرباسيان در واكنش به اين موضوع كه قيمتگذاري با توجه به اطلاعات ارائه شده از سوي شركت و شما صورت گرفته است، گفت: سازمان بازرسي كل كشور، ديوان محاسبات و هيئت واگذاري در حال بررسي موضوع هستند كه نتايج آن اعلام خواهد شد.
وي در پاسخ به اين سؤال كه شما در جلسات بررسي اين مسئله حضور نداريد؟ گفت: خير، ضرورتي براي اين كار نيست.
كرباسيان تصريح كرد: طبق آخرين نامهاي كه به ما داده شده، اعلام شده است كه هيئت واگذاري موضوع را تصويب كرده، شما كارخانه را تحويل دهيد و هيئت مديره شركت نيز دوشنبه هفته گذشته، كارخانه را با حضور مسئولان سازمان خصوصيسازي و خريدار صورت جلسه كردند و واگذاري انجام شده است.
پاسخ رئيس سازمان خصوصيسازي
رئيس سازمان خصوصيسازي نيز در اين باره گفت: مزايده اول آلومينيوم المهدي و هرمزآل تيرماه سال 93 با قيمت پايه 1655 ميليارد تومان برگزار شد كه به فروش نرفت و در مزايده دوم هم با حدود 770 ميليارد تومان كمتر، آگهي واگذاري منتشر شد منتها با يك توضيح.
رئيس كل سازمان خصوصيسازي افزود: توضيح اين است كه ما شركتي به نام آلومينيوم المهدي و طرحي به نام كارخانه هرمزآل داريم؛ در مجتمع آلومينيوم المهدي، ايميدرو 77 درصد سهام داشت و 23 درصد سهام غيردولتي بود و در هرمزآل چون دارايي و بنگاه بود و نه شركت، 100 درصدش متعلق به ايميدرو بود.
وي گفت: در خصوص واگذاري هرمزآل مشكل اين بود كه با فاينانس تأسيس شده بود و اين طرح هرمزآل 870 ميليارد تومان به طرف خارجي بدهكار بود. پوريحسيني افزود: با اين وجود بر اساس برنامه واگذاريها، سازمان خصوصيسازي كار قيمتگذاري را انجام داد و در اين خصوص نيز مسئولان ايميدرو به اميد اينكه اگر هرمزآل به فروش برسد از محل فروشش پول خواهند گرفت و بدهي خارجي را پرداخت خواهند كرد با ما همراهي كردند.
رئيس كل سازمان خصوصيسازي گفت: منتها پس از مزايده اول، تفسيري كه از اجراي قانون شد اين بود كه پول فروش هرمزآل به خزانه واريز ميشود و به ايميدرو داده نميشود؛ بنابراين بدهي ايميدرو در مقابل طرف خارجي همچنان باقي ميماند بر اين اساس از ما خواستند 870 ميليارد تومان بدهي ايميدرو را خريدار به جاي اينكه به خزانه بپردازد به بانكهاي اروپايي بپردازد، چون اگر به خزانه ميپرداخت، خزانه سيستمي نداشت كه اين پول را در اختيار ايميدرو قرار دهد از اين رو اين 870 ميليارد تومان كاهش در قيمت پايه نبود. پوريحسيني ادامه داد: ما اسفند 93 كه مزايده برگزار كرديم 100 ميليارد تومان نسبت به تيرماه افزايش قيمت پايه داشتيم اما چون خريدار را 870 ميليارد تومان متعهد كرديم كه بدهي ايميدرو را به كنسرسيوم بدهد به ظاهر ميآمد كه كاهش در قيمت پايه است كه در اصل اين چنين نبود.
رئيس كل سازمان خصوصيسازي گفت: اينكه گفته ميشود سازمان خصوصيسازي هفت سال ماهي 2000 تن شمش را به نيابت از ايميدرو در آگهي آوردهايم كه خريدار بايد به كنسرسيوم بدهد توافقي بود كه آن موقع ايميدرو با طرف خارجي داشت و رافع مسئوليتهاي ايميدرو بود اما در قراردادي كه با خريدار بستيم ما احتياط كرديم چراكه شايد در هفت سال 2 هزار تن با قيمتهاي جهاني پوشش داده نميشد و 270 ميليون يورو بدهي ايميدرو را ميداشتيم و آن وقت به نفع شركت خارجي تمام ميشد.
پوريحسيني افزود: بر همين اساس در قرارداد آورديم به اندازهاي كه بدهي پاس شود؛ حتي فراتر از اين رفتيم و گفتيم شايد طرف خارجي قبول نكند و بگويد پولم را ميخواهم.
وي گفت: اكنون در قرارداد آمده كه خريدار به جاي 870 ميليارد تومان پولي كه ظرف هفت، هشت سال به خزانه ميداد اين پول را بايد به نيابت از ايميدرو به طرف خارجي بدهد؛ شايد خريدار اين كار را در مدت سه يا چهار سال انجام دهد در هر حال 870 ميليارد تومان از بدهي هرمزآل كه به عهده ايميدرو بود به گردن خريدار گذاشته شد و اين هم در آگهي، دقيقاً قيد شده و خريدار مطلع بود.
رئيس كل سازمان خصوصيسازي افزود: اينكه از مزايده دوم چه اتفاقي افتاد؟ بايد بگويم كه وقتي مزايده دوم برندهاي داشت، برخي دوستان شبهه كردند كه دارايي اين طرح بيشتر ارزش داشت يا اينكه گفتند برخي داراييها در كارشناسي اوليه ديده نشده است.
پوريحسيني ادامه داد: به همين خاطر دادستان ديوان محاسبات وارد بحث شد و از ما سؤال كردند كه آيا داراييها همهاش ديده شده است؟
وي افزود: با نظر خود ديوان محاسبات و هيئت واگذاري به جاي يك كارشناس در هر زمينه، سه كارشناس به قيد قرعه و با حضور دادستان ديوان محاسبات انتخاب كرديم.
پوريحسيني گفت: اين عزيزان دوباره همه ماشينآلات، تأسيسات، تجهيزات و زمين ساختمان المهدي و هرمزآل را از نو قيمتگذاري كردند و نتيجه اين شد كه 346 ميليارد تومان نسبت به 2300 ميليارد تومان دارايي كه قبلاً كارشناسان برآورد كرده بودند افزايش نشان ميداد. وي با اشاره به اينكه همه واگذاريهايي كه سازمان خصوصيسازي انجام ميدهد به صورت مالي شركتي كه ميخواهيم واگذار كنيم مستند است، گفت: سازمان خصوصيسازي اطلاع ويژهاي از صورتهاي مالي يك شركت ندارد و مديران المهدي صورت مالي توليد ميكنند و هيئت مديره و بازرس قانوني ميبينند و مجمع تصويب ميكند و ما آن صورتهاي مالي را در اختيار كارشناس قرار ميدهيم و كارشناس آن را ارزيابي و به ما قيمت اعلام ميكند.
پوريحسيني افزود: اگر هيئت مديره از دارايي غفلت كند و در داراييهايش ننويسد و كتمان شود ما در قرارداد مينويسيم كه حق داريم به هيئت داوري مراجعه كنيم و از هيئت داوري حكم بگيريم و خريدار موظف است دارايي از قلم افتاده را به نرخ كارشناسي روز معامله بپردازد.
وي گفت: آنچه خالص رخ داد 346 ميليارد تومان ما به التفاوت دو ارزيابي بود و بخش زيادي از اين مبلغ به عدم افشاي دقيق داراييهاي اين دو طرح المهدي و هرمزآل ارتباط داشت و يكي دو مورد هم مربوط به وضع آن داراييهايي بود كه برملا نشده بود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]