واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ (۱۶:۳۰ب.ظ)
سهم ايران از توليدات علم دنيا به 1.59 درصد افزايش يافت موج-مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري وضعيت ايران در توليدات علمي بين المللي و زيرساختهاي پژوهش و فناوري را تشريح کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، محسن شريفي، مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي که امروز صبح در نشست خبري سخن ميگفت، با بيان اينکه سنجش و پايش توليد علم بر اساس گزارشهاي پايگاههاي استنادي بين المللي صورت ميگيرد، گفت: بر اساس اطلاعات پايگاه استنادي ISI، جمهوري اسلامي ايران در سال 2012 ميلادي 30 هزار و 300 مدرک توليد کرده که در سال 2014 ميلادي به 31 هزار و 100 مدرک افزايش يافته است.
وي افزود: همچنين بر اساس همين اطلاعات، ايران در سال 2012 ميلادي با کسب سهم 1.38 درصدي جايگاه بيستم دنيا و دوم منطقه و تاکنون در سال 2015 ميلادي با کسب سهم 1.59 درصدي جايگاه هجدهم دنيا و دوم منطقه را کسب کرده است.
به گفته وي جايگاه استنادي ايران بر اساس نمايههاي ISI تا پايان سال 2014 ميلادي، 22 دنيا بوده است.
شريفي خاطرنشان کرد: همچنين بر اساس اطلاعات پايگاه ISI سهم مقالات محققان ايراني از مقالات برتر دنيا در سال 2012 ميلادي 82/0 درصد که در سال 2014 ميلادي به 56/1 درصد ارتقا يافته است.
حضور 170 ايراني در ليست دانشمندان يک درصد برتر دنيا
وي افزود: بر همين اساس، در سال 2012 ميلادي تعداد محققان ايراني حاضر در جمع دانشمندان يک درصد برتر دنيا بسيار ناچيز بود که در سال 2014 ميلادي، 170 دانشمند ايراني موفق به حضور در ليست يک درصد برتر دنيا شدهاند. همچنين در سال 2012 آماري مبني بر حضور دانشگاههاي ايراني در ليست دانشگاههاي يک درصد برتر دنيا وجود نداشت اما در سال 2014 ميلادي، 12 دانشگاه موفق به در اين ليست شده که در سال جاري ميلادي به 13 دانشگاه افزايش يافته است.
نمايه 40 هزار و 300 مدرک علمي در پايگاه اسکوپوس
مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري درخصوص آمار توليد علم ايران در پايگاه استنادي اسکوپوس گفت: در سال 2012 ميلادي حدود 40 هزار و 300 مدرک علمي در اين پايگاه نمايه شده که در سال 2014 ميلادي اين ميزان به بيش از 41 هزار و 300 مدرک افزايش يافته است.
وي افزود: بر اساس همين اطلاعات، ايران در سال 2012 ميلادي رتبه هفدهم و در سال 2014 ميلادي رتبه 16 توليد علم جهان را کسب کرده است..
مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري خاطرنشان کرد: همچنين بر اساس آمار پايگاه استنادي اسکوپوس، ايران در توليدات علمي منطقه در سال 2012 ميلادي جايگاه اول را داشته و در سال 2014 ميلادي همين رتبه حفظ شده است.
وي تاکيد کرد: تجربه خوب دانشگاهها در بحث آموزش و گستردگي تحصيلات تکميلي در سراسر کشور طي سالهاي اخير موجب شده که وضعيت پژوهش و فناوري کشور رشد مناسبي را داشته باشد.
فعاليت 1130 نشريه علمي زير نظر وزارت علوم
شريفي با بيان اينکه توسعه نشريات علمي داخلي به عنوان يکي از زيرساختهاي مؤثر حوزه پژوهش و فناوري يکي از سياستهاي سالهاي اخير وزارت علوم است، گفت: تاکنون 982 نشريه علمي-پژوهشي و 148 نشريه علمي – ترويجي موفق به کسب مجوز از کميسيون نشريات وزارت علوم شدهاند؛ از اين بين 150 نشريه به زبان انگليسي و مابقي به زبانهاي فارسي، عربي و روسي منتشر ميشوند.
همچنين 60 درصد نشريات در حوزه علوم انساني منتشر ميشوند که نشان ميدهد توليد مقاله محققان کشورمان در اين حوزه قابل توجه بوده است. البته با توجه به پيچيدگي چاپ مقاله حوزه علوم انساني در ژورنالهاي بين المللي، بايد نشريات داخلي توسعه يابد.
وي با بيان اينکه از ابتداي سال 1393 دو هدف در کميسيون نشريات وزارت علوم پيگيري شده است، خاطرنشان کرد: توسعه کمي هدفمند بر اساس طرح آمايش موضوعي نشريات يکي از اين اهداف است. بر همين اساس تمامي نشريات مورد تأييد وزارت علوم بر اساس سامانه ارزيابي نشريات وزارت علوم به آدرس Journals.ac.ir که در هفته پژوهش سال 1393 راه اندازي شد، به صورت يکپارچه ارزيابي شدند.
وي افزود: بر اساس نتايج ارزيابي 33 نشريه رتبه A+، 411 نشريه رتبه A، 163 نشريه رتبه B و 446 نشريه رتبه C را دريافت کردند.
برنامه وزارت علوم براي بين المللي کردن نشريات داخلي
شريفي با بيان اينکه نمايه سازي نشريات داخلي در پايگاههاي استنادي معتبر دنيا دومين هدف کميسيون نشريات وزارت علوم محسوب ميشود، تصريح کرد: در فاز اول قرار است که نشريات به زبان انگليسي در اولويت اين طرح قرار بگيرند که بر اساس 16 شاخص ISI مورد ارزيابي قرار گرفتند که درنهايت 16 نشريه رتبه A کسب کردند. البته 22 نشريه انگليسي زبان ايراني نمايه ISI دارند.
وي افزود: بنابراين در فاز اول بايد به گونه اي برنامه ريزي کنيم که با برگزاري کارگاههاي آموزشي هر سال 3 تا 5 نشريه موفق به کسب نمايه ISI شوند. همچنين به دنبال اين هستيم که نشريات فارسي که زبان دوم دارند، ارزيابي کرده تا کانديداهاي حائز شرايط براي ورود به عرصه بين المللي شناسايي شوند.
شريفي با بيان اينکه بناداريم حداقل هر سال يکبار نشريات را ارزيابي جامع کنيم، گفت: چنانچه نشريه اي در 3 ارزيابي نتواند رتبه خوبي کسب کند، پس از 3 اخطار کتبي فرآيند لغو مجوز نشريه آغاز خواهد شد.
مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با بيان اينکه واحدهاي پژوهشي يکي ديگر از زيرساختهاي پژوهشي محسوب ميشوند، تصريح کرد: واحدهاي پژوهشي که از شوراي گسترش آموزش عالي وزارت علوم مجوز دريافت ميکنند يا دولتي يا غير دولتي هستند. واحدهاي پژوهشي دولتي يا وابسته به دانشگاه، دستگاههاي اجرايي و يا وزارت علوم هستند و غير دولتيها نيز يا کاملاً خصوصياند و يا وابسته به نهادي عمومي هستند.
وي افزود: هم اکنون 235 واحد پژوهشي خصوصي، 394 واحد پژوهشي دانشگاهي، 47 واحد پژوهشي وابسته دستگاههاي اجرايي، 32 واحد پژوهشي وابسته به وزارت علوم و 18 واحد پژوهشي وابسته به نهادهاي عمومي فعاليت ميکنند.
شريفي با بيان اينکه توسعه کمي هدفمند بر اساس نياز و طرح آمايش و کيفي سازي، دو هدف وزارت علوم براي واحدهاي پژوهشي است، اظهارکرد: به دنبال اين هستيم که تمامي واحدهاي پژوهشي به خصوص پژوهشگاههاي بزرگ و وابسته به وزارت علوم داراي برنامه راهبردي باشند. البته انتظار ما اين است که واحدهاي پژوهشي حلقه واسط دانشگاهها و نيازهاي جامعه را مرتفع کنند.
فعاليت 154 قطب علمي درکشور
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينکه قطبهاي علمي جايگاه ويژه اي در توليد علم و فناوري دارند، گفت: هم در سال پاياني سال سوم فعاليت قطبهاي علمي در کشور هستيم و دبيرخانه قطبهاي علمي در حال آماده سازي ارزيابي قطبها و ثبت نام براي دوره جديد فعاليتهاست. البته درصدديم در پيش نويس برنامه ششم توسعه براي توسعه قطبهاي علمي جايگاه ويژه اي در نظر بگيريم.
به گفته شريفي، 154 قطب در دوره سوم در حوزههاي علوم پايه، کشاورزي، دامپزشکي، فني و مهندسي و علوم انساني فعاليت ميکنند که 28 قطب صرفاً در حوزه علوم انساني است.
وي افزود: در فعاليت قطبهاي علمي به دنبال اين هستيم که متناسب با نيازهاي کشور برنامه محور باشند و تلاش شود که در حوزه تخصصي به مرجعيت علمي دست يابيم بنابراين توجه به اين دو موضوع در آيين نامه اي که در حال بازنگري است، مورد تاکيد است.
ايجاد شوراي توسعه پژوهش و فناوري علوم انساني و هنر
مديرکل دفتر سياستگذاري و برنامه ريزي امور پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با اشاره به توجه ويژه معاونت پژوهش و فناوري به علوم انساني گفت: مهمترين اقدام اين معاونت، ايجاد شوراي توسعه پژوهش و فناوري علوم انساني و هنر است که آيين نامه شورا پس از تدوين حدود يک ماه پيش با امضاي وزير علوم ابلاغ شد.
وي افزود: هدف اين شورا سياست گذاري کلان و برنامه ريزي بالادستي حوزه علوم انساني است به طوري که هم برنامه ريزي و مديريت واحدهاي پژوهشي علوم انساني و هم هدفمندسازي مجموعه پايان نامهها و رسالههاي دانشگاهي محقق شود.
راه اندازي دوره پسادکتري صنعتي و فرصت مطالعاتي صنعتي
شريفي با اشاره به ضرورت ايجاد ارتباط حوزههاي نياز و صنعت گفت: در همين زمينه آيين نامه پسادکتري صنعتي و فرصت مطالعاتي صنعتي تدوين شده و کميته اجرايي آن بين وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و وزارت صنعت، معدن و تجارت شکل گرفته است. در همين زمينه با ارتباط با بنگاههاي صنعتي، نيازها احصاء شده و موضوعاتي که براي پسادکتري صنعتي و فرصت مطالعاتي صنعتي قابل ارائه است، استخراج شده است.
پس از اعلام نهايي کميته مشترک و نيازسنجي به واحدهاي پژوهشي و دانشگاهها اطلاع رساني خواهد شد تا کانديداهاي واجد شرايط را معرفي کنند.
به گفته وي کميته مشترک وزارتخانههاي علوم و صنعت به دنبال اين است که از پايان نامههاي واحدهاي پژوهشي که نيازهاي واحدهاي صنعتي را مرتفع ميکنند، حمايت کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]