واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ شهريور ۱۳۹۴ (۱۳:۴۱ب.ظ)
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي: تهران يک موزه است موج-رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به مطرح بودن پرسشهاي بسياري درباره کيستي مردم و چيستي شهر تهران در دو دهه گذشته تاکيد کرد که شهر تهران يک موزه است؛ زيرا موزهها صرفاً مکاني براي نمايش اشياي منقول با درهاي بسته نيستند.
به گزارش خبرگزاري موج، بهشتي در گفت و گويي به مناسبت بازگشايي موزه دوران اسلامي و افتتاح موزه پيش از تاريخ موزه ملي ايران گفت: نزديک به دو دهه است اين پرسش که تهران کجاست و او کيست که در تهران زندگي ميکند براي جامعه شهري تهران ايجاد شده که اين امر بيانگر ايجاد تغييري در احوال جامعه تهران است.
به گفته بهشتي، تعداد کثيري از فيلمهاي مستندي که در سال 85 درباره تهران ساخته شد همگي در پاسخ به يک پرسش که تهران کجاست و تهراني کيست ساخته شده است. در واقع همين اتفاق سبب شد که از آن سال به بعد شاهد شکل گيري تورهاي تهران گردي باشيم.
آنطور که رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي کشور معتقد است، اينکه مردم متقاضي ديدن شهر تهران هستند، جامعه را با پرسشهاي بسياري نسبت به کيستي و چيستي خود مواجه ميکند.
او همچنين در پاسخ به پرسشي درباره اقدامات موزهها براي تقويت ارتباط مردم با آن ها گفت: موزه دارها کساني هستند که به راههاي گوناگون تلاش ميکنند تا با آرايش آثار، وسايل جانبي اعم از توليدات و نمايشگاههاي فرهنگي زبان اشياي تاريخي را براي مردم باز کنند.
بهشتي گفت: فعاليتهاي پژوهشي در موزهها ميتواند پرده از روي اشيا و آثار تاريخي بردارد تا دلالتها و شهادتهايي که در پس پرده پنهان شدهاند آشکار شود؛ چراکه پشت هر اثر تاريخي، بخشي از فرهنگ ايراني نهفته است و اين علم موزه داري است که ميتواند با باز کردن زبان اشيا مخاطب را با فرهنگ ايراني آشنا کند.
به گفته او، ذائقه فرهنگي مردم درحال تغيير است و در شرايط کنوني بسياري از ما متقاضي شرايط بهتر و کيفيت بهتر موزهها هستيم.
نقش پژوهش در موزهها
بهشتي در گفت و گو با خبرنگار سايت پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري (richt.ir) به رشته موزه داري اشاره کرد و افزود: موزه داري علم پيچيده اي است، درحال حاضر ايران در علم موزه داري بي تجربه نيست به طوري که اگر موزه داران از تجريبات خود استفاده بهينه کنند، رابطه مردم با علم موزه داري تقويت خواهد شد.
بهشتي در پاسخ به پرسشي مبني بر جايگاه پژوهش در موزه ملي ايران و موزه دوران اسلامي گفت: از آنجايي که اين موزهها زيرمجموعه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هستند، بايد بخش پژوهش در سازمان ميراث فرهنگي مورد بررسي قرار گيرد.
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: تمام فعاليتهايي که در حوزه باستان شناسي صورت ميگيرد، مکمل فعاليتهايي است که در دوره پيش از تاريخ موزه ملي ايران انجام ميشود. اما جداي از جريان عمومي پژوهش که دارد اتفاق ميافتد طبعاً موزهها هم بايد براي خود سهمي از پژوهش قائل باشند.
او در همين حال تصريح کرد: کمابيش در موزه ملي ايران فعاليت پژوهشي اتفاق ميافتد اما به دليل شرايطي بحراني که موزه ملي ايران در گذشته به آن مبتلا شده نميتوان انتظار زيادي داشت.
به گفته بهشتي، موزهها داراي اولويتهاي مشخصي هستند، درصورتي که يک موزه از شرايط عادي برخوردار باشد انتظار ميرود که تمام فعاليتهاي حفاظت، پژوهش و معرفي به درستي انجام شود. در اين ميان اولين اولويت مربوط به حفاظت ميشود به طوري که در تلخترين و بحرانيترين شرايط آنچه که اولويت پيدا ميکند بحث حفاظت است.
حفاظت فيزيکي موزه ملي منتفي شده بود
اين مسوول تاکيد کرد، در دولت جديد وقتي سراغ موزه ملي ايران رفتند، با تعداد 200 و اندي دوربين مواجه شدند که از اين تعداد تنها 3 تا 4 دوربين فعال بود. اتفاقي که نشان ميداد که در دولت گذشته حفاظت فيزيکي موزه ملي ايران منتفي شده بود.
او اما دوربينهاي غيرفعال موزه ملي ايران در دولت گذشته را مصداق مشتي نمونه خروار دانست و ادامه داد: موزه ملي ايران در گذشته در شرايط کاملاً بحراني به سر ميبرده و در آن وضعيت ما تنها توقع حفاظت را داشتيم نه پژوهش و معرفي.
بهشتي گفت: بخش پژوهش موزه ملي ايران در گذشته کيفيت مطلوبي نداشت اما هم اکنون که وضعيت آن رو به سامان است اميدواريم که امر پژوهش در آن تقويت شود.
رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، در بخش ديگر سخنانش به تمايل و حضور مردم و حجم بالاي گردشگر در محوطههاي تاريخي چون تخت جمشيد، سلطانيه و عالي قاپو اشاره کرد.
آنطور که بهشتي ميگويد، يکي از گرفتاريهايي که هم اکنون موزهها، محوطهها و آثار تاريخي کشور با آن مواجه شدهاند، افزايش ميزان بازديد کنندگان در محوطههاي تاريخي است. به طوري که محوطههاي تاريخي چون تخت جمشيد، سلطانيه و عالي قاپو ظرفيت پذيرش حجم بالاي گردشگر را ندارند.
وي اعلام کرد، بايد تلاش کنيم تا مقاصد متعدد تاريخي به فهرست آثار شناخته شده و جهاني اضافه شود. چون محوطههاي جهاني مانند تخت جمشيد ديگر ظرفيت پذيرش افزايش گردشگر را ندارند و با توزيع مناسب گردشگران ميتوان به مديريت اين محوطهها پرداخت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]