پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851662057
واكاوي فرصتها و تهديدهاي اقتصادي كشور در گفت و گوي فارس با كارشناسان_ 23 نورا:توجه به پتانسيهاي مغفول مانده اقتصاد ايران را متحول خواهد كرد
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: واكاوي فرصتها و تهديدهاي اقتصادي كشور در گفت و گوي فارس با كارشناسان_ 23 نورا:توجه به پتانسيهاي مغفول مانده اقتصاد ايران را متحول خواهد كرد
خبرگزاري فارس: عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان در گفت و گوي تفصيلي با فارس وجود منابع طبيعي فراوان ،نيروي انساني تحصيل كرده و توانا و جغرافيايي بسيار مناسب را از جمله نقاط قوت اقتصادي كشور عنوان كرد كه اگر به درستي از آن استفاده شود خواهد توانست خيلي از مشكلات فعلي را مرتفع كند.
عباسعلي نورا در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاي فارس به تشريح نقاط قوت و ضعف و تهديدها و فرصتهاي اقتصادي ايران پرداخت.
وي كه متولد سال 1332 مي باشد، داراي دكتراي تحقيق در عمليات از دانشگاه منچستر و اكستر انگلستان است. وي عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان و رئيس منطقه يك دانشگاه آزاد اسلامي است.
نورا كه پيش از رياست و معاونت دانشگاه سيستان و بلوچستان را برعهده داشته است، در دوره پنجم مجلس شوراي اسلامي نيز نماينده زابل بود.
وي داراي دو كتاب به نامهاي «فرهنگ لغت تخصصي» و «برنامه ريزي توليد» مي باشد و تاكنون نيز از او بالغ بر 60 مقاله ارائه و چاپ شده است.
* * * فرصتهاي اقتصادي از نگاه نورا
* اقتصاد جغرافيايي
عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان اظهارداشت: از مهمترين فرصتهاي ايران ، اقتصاد جغرافيايي آن است.
وي افزود: ايران به لحاظ استراتژيك از موقعيت خاصي برخوردار است كه همين مساله موقعيت آن را در ميان ساير كشورها شاخص نموده است.
نورا به خبرنگار فارس گفت:موقعيت خاص ايران در دسترسي به آبهاي آزاد و همچنين استقرار آن در شرايطي كه شرق را به غرب و شمال را به جنوب پيوند داده، موقعيتي را پديد آورده كه تمام بلوكهاي دنيا به اقتصاد جغرافيايي ايران غبطه مي خوردند.
وي اضافه كرد: ايران با بهره گيري از همين موقعيت به عنوان يك فرصت در ارتباط با ساير كشورهاي جهان استفاده نمايد.
اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه كوريدور هوايي ايران بهترين كوريدور است افزود: اگر ايران بتواند فضاي كشور را به نحوي آماده كه برخي پروازهاي مهم از طريق آن صورت گيرد باز اين مهم مي تواند به عنوان يك فرصت محسوب شود.
وي اضافه كرد: به همين واسطه نيز ايران مي تواند به توسعه ارتباطاتش با كشورهاي بزرگ به خصوص كشورهايي با توان هواپيمايي بالا اقدام نمايد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه خاطرنشان كرد: ايران با عنايت به موقعيت خاص خود در اتصال شرق به غرب و شمال به جنوب مي تواند از يك فرصت طلايي در بحث ترانزيت كالا بهره گيرد.
وي با تاكيد بر اينكه عدم استفاده از فرصتها خود به تهديد منجر مي شود افزود: ما در دوران جنگ و شرايط خاص تهديد به درستي توانستيم از فرصتهاي طلايي خود در دسترسي به آبهاي آزاد بهره بگيريم و از طريق درياي آزاد عمان به راحتي توانستيم بخشي از مشكلات خود را از اين طريق رفع نماييم.
نورا با اشاره به اينكه ما در تعاملات اجتماعي خود هنوز نتوانسته ايم از اقتصاد جغرافيايي به عنوان يك فرصت بهره مناسب بگيريم افزود: عدم توجه به مناطق آزاد و مزيتهاي آنها سبب شده تا كشوري چون پاكستان از اين شرايط استفاده كند و با صرف هزينه هاي بسيار گزاف به ايجاد مركز آزاد تجاري گوادر اقدام نموده تا در اين مقوله جايگزين ايران شود.
وي افزود: ما بايد پي به ارزش مناطق آزاد تجاري خود برده و از آنها بهره وافر را بگيريم تا به اين ترتيب انجام اقداماتي چون گوادر براي هيچ يك از همسايگان از توجيه اقتصادي لازم برخوردار نشود.
عضو هيات علمي دانشگاه تهران تصريح كرد: ايران چنانچه از هريك از فرصتهاي مذكور بهره لازم را بگيرد در هر بخش به تنهايي به درآمدي به اندازه نفت خواهد رسيد.
* تنوع منابع طبيعي
نورا به خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس گفت: از ديگر فرصتهاي اقتصادي ايران مي توان به تنوع منابع طبيعي آن اشاره كرد.
وي با بيان اينكه ايران يكي از كشورهاي زرخيز و صاحب منابع است افزود:كشور ما از وجود منابع ارزشمندي چون خاك آلومنيوم يا آلومينا برخوردار است كه بسياري از كشورها به آن محتاج مي باشند.
اين كارشناس اقتصادي يادآور شد: تا چندي پيش ايران به واردات خاك آلومينا از كشورهاي دور دست اقدام مي كرد كه از توجيه اقتصادي لازم اين كار برخوردار نبود.
وي افزود: ايران همچنين داراي اورانيوم است كه كمتر كشوري از آن بهره مند است، همچنين برخورداري از ذخاير نفتي، گازي در همين مقوله مي گنجد.
عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان اضافه كرد: ايران به جاي صادرات فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي به صدور موادخام نفت آنهم به قيمت ارزان و همچنين واردات فراورده هاي نفتي با قيمت گران اقدام مي نمايد.
وي افزود: ايران بعضا به صادرات كالاهايي مي پردازد كه ساير كشورها با عنايت به بهره مندي از تكنولوژي بالا ، رغبتي به استفاده از اين كالاها ندارند.
* منابع انساني
اين اقتصاددان با اشاره به اينكه منابع انساني خود يكي از فرصتها و نقاط قوت جدي براي هر كشور محسوب مي شود افزود: با عنايت به فرصت طلايي مذكور عملا شاهد هستيم كه با عدم بهره گيري مناسب از اين نيروها، نرخ بيكاري در كشور به طور متوسط به 16 درصدي و در برخي مناطق به 25 درصد رسيده است.
وي با تاكيد بر اينكه مهندسي منابع انساني ايران و نيز حجم اين منابع در علومي چون پزشكي در سطح منطقه خاورميانه بي نظير است افزود: اينكه آيا با وجود اين منابع عظيم، كشور ما توانسته در سطح دروني و بيروني از آن به عنوان يك فرصت مناسب بهره گيرد؟ خود بحثي است قابل تامل.
نورا ادامه داد: عدم استفاده صحيح از اين منابع ، سبب شده تا منابع انساني در ايران هدر روند.
وي افزود: به طور مثال با عنايت به اينكه افغانستان در حال حاضر با انواع و اقسام بيماريهاي دست و پنجه نرم مي كند، در چنين شرايطي با دعوت از بيماران افغان به داخل كشور يا حتي اعزام پزشكان به افغانستان مي توان ضمن رفع بيماريهاي مذكور، زمينه توسعه فعاليتهاي نيروهاي متخصص را نيز در سطح جهاني و منطقه اي فراهم كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان خاطرنشان كرد: گرچه افعانستان داراي بهترين مرز خشكي با پاكستان است ولي عملا شاهد هستيم كه در بحثهايي چون چشم پزشكي افغانها به سمت پاكستان متمايل شده اند.
وي تاكيد كرد: جوانان ما عاشق تحصيل مي باشند و با عنايت به پتانسيل بالاي كشور در بحث نيروي انساني ، باز شاهديم كه ايران از اين فرصت ارزشمند نيز بهره جدي نگرفته است.
* * * نقاط قوت اقتصادي از نگاه نورا
نورا به خبرنگار اقتصادي فارس گفت: آماده سازي بخشي از بنادر نسبت گذشته، تربيت نيروهاي تحصيل كرده توسط آموزش عالي، تنوع منابع طبيعي و آب و هوايي، انتقال انرژي به اقصي نقاط كشور ، دسترسي به ابهاي گرم، بهره مندي از انواع و اقسام توليدات و ... از جمله نقاط قوت اقتصاد ايران به حساب مي آيند.
* * * تهديدها
* تبليغات مصرفي
اين اقتصاددان با بيان اينكه توجه به جنبه هاي تقليدي و مصرفي از موارد مورد تاكيد در تبليغات عصر حاضر است افزود: تبليغات امروز رسانه ها و ماهواره هاي بين المللي از جهت گيري خاصي برخوردارند به طوري كه حتي عملا سعي مي كنند تا كشورهاي جهان سوم را به مصرف كننده كالاهاي خود تبديل كنند و حتي در تعيين نحوه پوشاك، خودرو و ... در همين راستا موثر باشند.
وي تاكيد: تهديدهاي تبليغاتي كه كشور را به سمت و سوي مصرف كننده هدايت مي نمايند، خود از جمله تهديدهاي اقتصادي به شمار مي آيند.
* پايين بودن كيفيت توليد
نورا با بيان اينكه يكي از نقاط ضعف اقتصادي كشور پايين بودن كميت و كيفيت توليد است افزود: همين معضل سبب شده است تا در فضاي رقابتي حاضر كالاهاي كشور ما از جايگاه لازم برخوردار نباشند و نتوانند د رمقابل كالاهاي خارجي قرار گيرند.
وي افزود: به طور مثال حدود 10 سال است كه ما مجوز توليد گوشي تلفن را در داخل داريم ولي در اين مدت ميلياردها دلار صرف واردات گوشي تلفن نموده ايم ، در حالي كه با صرف چند ميليون دلار مي توانستيم بهترين گوشي را توليد كنيم.
اين كارشناس اقتصادي اضافه كرد: در حال حاضر گوشي ها ما در سطحي هستند كه قادر به رقابت با گوشي هاي چيني را هم ندارند.
وي با تاكيد بر اينكه دوران توليد انبوه در دنياي امروز به سرآمده گفت: گرچه هنوز حجم توليد نيز مهم است ولي بيش از آن كيفيت از اهميت خاصي برخوردار است.
اين اقتصاددان با اشاره به اين نكته كه كيفيت و كميت محصولات در ايران پايين بوده و از سويي نرخ تمام شده كالاها به نسبت ساير كالاها بالا است افزود: تا زماني كه شرايط به همين منوال است نمي توان اميدي به رقابتي شدن كالاهاي توليد داخل داشت.
* صدور منابع به صورت خام
عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان با اشاره به اينكه صدور منابع به صورت خام يكي از ضعفها و حتي يكي از تهديدهاي اقتصادي ايران است افزود: ما نفت و ديگر مواد معدني خود را بدون فرآوري و به طور خام آنهم به قيمت اندك به خارج از كشور صادر مي كنيم در حالي كه فرآورده هاي نفتي را با هزينه هاي گزاف وارد مي كنيم.
* تفكر خودكفايي به جاي خود اتكايي
نورا با اشاره به اينكه تفكر خودكفايي در شرايط حاضر خود يك تهديد به حساب مي آيد افزود: دنياي امروز نمي تواند بپذيرد كه كالايي به توليد برسد بدون اينكه داراي توجيه اقتصادي باشد.
وي اضافه كرد: زماني كه توليد يك كالا در كشور مقرون به صرفه نباشد و واردات آن هزينه كمتري براي كشور به دنبال داشته باشد، بهتر آن است كه به جاي توليد آن با هزينه هاي گزاف به وادارت آن اقدام شود.
اين كارشناس اقتصادي يادآور شد: تفكر خوداتكايي سبب مي شود تا به توليد كالاهايي بپردازيم كه جهان به آن احتياج دارد و مي توانيم نوعي وابستگي در اين بحث به وجود آوريم.
* ضعف در بازاريابي
اين كارشناس اقتصادي به خبرنگار اقتصادي فارس گفت: امروزه بازاريابي نيز خود از تهديدها به شمار مي آيد؛ در دنياي بيروني راهبردهايي وجود دارد كه ما نتوانيم در بازاريابي موفق باشيم.
وي افزود: غير از فشار جهاني در بحث بازاريابي، ما نيز به دليل برخي ضعفها نتوانسته ايم زمينه حضور خود در بازارهاي جهاني را فراهم سازيم.
نورا با تاكيد بر اينكه شناسايي مزيتهاي اقتصادي يك ضرورت است افزود: شناسايي اين مزيتها سبب مي شود به چه انديشي در خصوص مصرف صحيح از آنها برآييم.
وي خاطرنشان كرد: ما در حاضر به صادرات زعفران آنهم به صورت فله اي اقدام مي كنيم در حالي كه اسپانيا با فرآوري همين زعفران آنهم در قالب يك بسته بندي مناسب، به سودي حدود 300 درصد بيشتر از ما دست مي يابد.
اين اقتصاددان با بيان اينكه ما هنوز نتوانسته ايم براي زعفران توليدي خود بازار مناسب بيابيم افزود: در خصوص پسته نيز همين مساله صادق است، در اروپا كمتر پسته به صورت خام مصرف مي شود، لذا با صادرات آن در قالب خام، بحثهايي در خصوص بيمار بودن پسته هاي ايران مطرح مي شود، همين پسته با قيمت كم خريداري مي شود و پس از فرآوري با قيمتهاي كلان فروش مي رود.
* پايين بودن ميزان بهره وري
عضو هيات علمي دانشگاه سيستم و بلوچستان گفت: بزرگترين نقطه ضعف اقتصادي كشور از نظر من پايين بودن بهره وري منابع انساني است.
وي با بيان اينكه بهره وري نيروي كار در ژاپن از 8 ساعت، 7 ساعت به طور مفيد است افزود: نيروهاي كار اروپايي جزو تنبل ترين نيروها مي باشند 6 ساعت كار مفيد دارند، در حالي كه بنابر نظر كارشناسان، كار مفيد در ايران از 8 ساعت با نگاه خوشبينانه يك و نيم ساعت و در نگاه بدبينانه زير 1 ساعت ( 75 صدم ) است.
نورا گفت: زماني در ايران مي توان به افزايش توليد و رفاه اميدوار بود كه مثلا با افزايش بهره وري نيروي كار به 5 ساعت حقوقها 3 برابر شود.
وي در تشريح دلايل پايين بودن نيروي كار در ايران به نظرات كارشناسان اقتصادي اشاره كرد و افزود: از جمله اين دلايل مي توان از دولتي بودن اقتصاد و كم رنگ بودن بخش خصوصي ياد كرد، در حالي كه عملا شاهد هستيم كه كشوري مانند كوبا با برخورداري از اقتصاد دولتي باز داراي بهره وري بالايي است.
اين كارشناس اقتصادي يادآور شد: برخي نپيوستن ايران به سازمان تجارت جهاني، بعضي وجود فضاي باز رانتخواري در كشور، بالا بودن ميزان يارانه ها، با صرفه بودن قاچاق و ...از جمله اين دلايل مي دانند.
* هدفمند نبودن يارانه ها
نورا به خبرنگار خبرگزاري فارس گفت: تا زماني كه يارانه ها هدفمند نشده، بايد شاهد برخي مشكلات ناشي از آن بود.
* تغيير سريع قوانين
اين عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان اظهارداشت: در ايران قوانين خلق الساعه هستند و سرمايه گذار نمي تواند با اعتماد به قوانين به امر سرمايه گذاري بپردازد .
وي افزود: با عنايت به همين مساله ، در حالي كه در كشورهاي اروپايي سود در طرحهاي بيش از 5 سال است در ايران تنها مي توان به سود رسيد كه به سراغ طرحهاي كمتر از يكسال رفت.
وي افزود: ناپايداري در قوانين از جمله نقاط ضعف اقتصادي كشور به حساب مي آيند.
* عدم توجه به برنامه ريزي
نورا گفت: بي توجهي به برنامه هاي مختلف اقتصادي سبب شده تا كسري بودجه در دولتهاي پيشين و حاضر به امري طبيعي تبديل شود.
وي افزود: آنچه به كسري بودجه منجر مي شود، انحراف از برنامه ها است، نتيجه كسري بودجه نيز چيزي جز افزايش نقدينگي و تورم نيست.
* هدر رفتن منابع انساني
اين اقتصاددان به خبرنگار فارس گفت: ايران در حالي كه منابع انساني مازاد دارد در عين حال نيز براي بهره گيري از اين نيروها به اتخاذ راهكارهاي مناسب اقدام نمي كند.
وي افزود: با عنايت سايه سنگين سياست در اقتصاد، مي بينيم كه با روي كار آمدن يك گروه و جناح روي كار، حدود سه هزار نيرو كنار گذاشته مي شوند و تجربيات و توان آنها در اين ميان ناديده گرفته مي شود.
نورا با بيان اينكه من اصولگرا هستم و به عنوان يك دانشگاهي برخود لازم مي دانم به طرح واقعيتهايي در اين خصوص بپردازم افزود: بايد به روشي عمل كرد كه نظام اداري كشور التقاطي با سياست نداشته باشد.
وي اضافه كرد: گرايشهاي سياسي در ايران بيش از تجربيات افراد ارزش دارند و لذا در اين ميان هدر رفتن منابع امري طبيعي است.
* هدر دادن منابع طبيعي
وي با بيان اينكه هدر دادن منابع طبيعي از ديگر ضعفهاي اقتصادي كشور است افزود: با اينكه ايران به لحاظ بارندگي با فقر نسبي مواجه است ولي در همين شرايط نيز ما قادر نيستيم به مهار آبهاي سطحي بپردازيم.
اين كارشناس اقتصادي خاطرنشان كرد: براي بسياري كشورها جاي تعجب دارد كه ما چگونه است كه در بهترين نقاط حاصلخيز كشور همچون شمال ايران ، اقدام به شهر سازي و ايجاد ويلا و اماكن اقامتي نموده ايم، در حالي كه اين ساخت و سازها بايد در اماكني صورت گيرد كه خاك مناسب بهره برداري نيست.
* شبه خصوصي به جاي خصوصي سازي
نورا به خبرنگار خبرگزاري فارس گفت: گرچه در امر خصوصي سازي بحثهاي مختلف مطرح مي شود ولي عملا شاهد هستيم كه ما به جاي خصوصي سازي با شبه خصوصي كردن شركتهاي دولتي مي پردازيم به طوري كه همچنان تفكر و مديريت دولتي بر آنها حاكم است.
وي افزود: برداشتن انحصارات، توجه به بخش خصوصي ، خصوصي كردن تفكر و مديريت شركتهاي واگذار شده از نيازهاي كنوني اقتصاد كشور است.
* * * راهكارها
* عملياتي شدن نظام بودجه ريزي
اين عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان در جمع بندي مطالب خود و ارائه راهكارهاي لازم به خبرنگار فارس گفت: براي حل بخش عمده اي از مشكلات اقتصادي كشور لازم است تا نظام بودجه ريزي و بودجه بندي در ايران اصلاح شود.
وي افزود: بايد به سمتي حركت كنيم كه نظام بودجه ريزي كشور عملياتي شود.
* افزايش كميت و كيفيت محصولات
نورا در بحث لزوم افزايش كميت و كيفيت توليد اظهارداشت: ارتقاي استانداردها در ايران يك ضرورت است،ما بايد تلاش كنيم تا استانداردهاي داخلي را به سطح استاندارهاي بين المللي برسانيم.
وي افزود: توجه به لزوم ارتقاي استانداردها ما را به ارتقاي كيفيت محصولات مي رساند.
* توجه به بازاريابي
اين استاد دانشگاه با تاكيد بر اينكه همگام با افزايش كيفيت محصولات بايد به فكر ايجاد بازارهاي لازم براي عرضه آنها بود گفت: بهره گيري از تجربيات ساير كشورها در امر بازاريابي سبب مي شود تا در ايجاد و حفظ بازار با توسل به مدلهاي مدرن و جديد بازاريابي موفق شويم.
وي تاسيس شركتهاي بازاريابي را در توسعه امر بازاريابي مهم برشمرد.
نورا با بيان اينكه سفارتخانه ها مي توانند داراي نقش كليدي در امور اقتصادي داشته باشند گفت: در حالي كه اكثر كشورهاي جهان از سفارتخانه هاي خود در امر بازاريابي بهره مي گيرند، ما صرفا به سفارتخانه هاي خود در محدوده وظايف سياسي مي نگريم.
وي افزود: در اين مسير آشنايي با فرهنگ و ضايقه فرهنگي كشورهاي مختلف مي تواند راهگشا باشد.
* تلاش براي ارتقاي بهره وري
عضو هيات علمي دانشگاه سيستان و بلوچستان گفت: خصوصي سازي بخشي از مشكلات پايين بودن بهره وري را حل مي كند ولي آنچه در كشور ما موجبات ارتقاي بهره وري را فراهم مي سازد بحث اصلاح قانون كار و كارفرما است.
وي با اشاره به اينكه نحوه استخدام نيز در اين بحث موثر است گفت: ما در هيچ جاي جهان استخدام رسمي و قطعي نداريم در حالي كه همين روش استخدامي خود سبب كاهش بهره وري در بين منابع انساني شده است.
انتهاي پيام/
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
واكاوي فرصتها و تهديدهاي اقتصادي كشور در گفت و گوي فارس با كارشناسان_ 23 نورا:توجه به پتانسيهاي مغفول مانده اقتصاد ايران را متحول خواهد كرد خبرگزاري فارس: ...
-