واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «برجام» امنيتي 10 ساله امريكا مقابل ايران
با پيوستن سه سناتور ديگر به جمع سناتورهاي حامي توافق هستهاي 1+5 با ايران، دولت اوباما به آراي لازم براي تأييد توافق هستهاي با ايران دست پيدا كرد...
با پيوستن سه سناتور ديگر به جمع سناتورهاي حامي توافق هستهاي 1+5 با ايران، دولت اوباما به آراي لازم براي تأييد توافق هستهاي با ايران دست پيدا كرد. موازي با دستيابي كاخ سفيد به رضايت مخالفان داخلي توافق، مقامهاي امريكايي با لحن صريحتري درباره ورود به فاز امنيتي برخورد با ايران صحبت ميكنند. وزير دفاع امريكا در جديدترين موضعگيري خود گفته كه توافق هستهاي با ايران، گزينه نظامي امريكا را محدود نميكند.
به گزارش «جوان»، باب كيسي سناتور دموكرات پنسيلوانيا و كريس كونز سناتور هم حزبي او از دلايور سه شنبه شب سي و دومين و سي وسومين سناتورهايي بودند كه به اردوگاه طرفداران «برجام» پيوستند و عصر ديروز هم باربارا ميلكوسكي سناتور دموكرات به جمع حاميان برجام پيوست تا اوباما هر 34رأي لازم براي تأييد توافق را داشته باشد. روزنامه واشنگتن پست نوشته كه هنوز 10 نفر از سناتورها(عمدتاً دموكرات) نظر خود را درباره برجام ابراز نكردهاند و به اين ترتيب، باراك اوباما رئيسجمهور امريكا خواهد توانست با قدرت وتوي رياست جمهوري برجام را تأييد كند. روزنامه وال استريت ژورنال هم نوشته كه رئيسجمهور امريكا در آستانه پيروزي درباره توافق ايران قرار گرفته است.
گزينه جمهوريخواهان
با نزديك شدن كمپين مخالفتها و موافقتها با برجام به روزهاي پاياني، جمهوريخواهان و دموكراتها خودشان را براي شرايط بعد از توافق هستهاي با ايران آماده ميكنند، البته برآيند دو رويكرد خواهد بود كه تصويري شفافتر از سياست خارجي امريكا در برخورد با ايران به نمايش خواهد گذاشت؛ يك پرسش كليدي در اين بين اين است كه وجه غالب سياست خارجي امريكا در قبال ايران در دوره بعد از توافق چه خواهد بود؟ جمهوريخواهان در اين باره گزينههاي مختلفي را مطرح ميكنند. تد كروز نامزد جمهوريخواهان براي كاخ سفيد وعده داده در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري 2016، توافق فاجعهبار با ايران را لغو ميكند. دونالد ترامپ، ديگر نامزد جمهوريخواه انتخابات 2016 در رقابتهاي انتخاباتي هم به شدت از توافق با ايران انتقاد كرده و گفته هر چند توافق را نقض نخواهد كرد، اما در اجراي آن به شدت سختگيري خواهد كرد. با اين حال، اكثر پيش بينيها ناظر به اين است كه جمهوريخواهان در فضاي پسابرجام، به سمت احياي تحريمهاي ايران در چارچوبهاي متفاوتي مانند بحثهاي حقوق بشري يا حمايت از تروريسم حركت خواهند كرد. شبكه بلومبرگ دوشنبه قبل گزارش كرد كه جمهوريخواهان كنگره در حال تهيه چند لايحه هستندكه براي دموكراتها در سال 2016 ميلادي، دردسرساز خواهد بود. در مجلس نمايندگان، اد رويس رئيس كميته امور خارجي يك طرح جديد براي اعمال تحريمها عليه ايران دارد كه احتمالاً در پاييز ارائه خواهد شد؛ طرحي كه مشابه طرحي است كه مارك كرك و رابرت منندز دو سناتور امريكايي جمهوريخواه و دموكرات، در جريان مذاكرات هستهاي، مطرح كرده بودند. در سنا نيز مارك كرك اكنون در حال همكاري با ماركو روبيو است تا از قانوني جديد رونمايي كند كه قانون تحريمهاي ايران را بهمدت 10 سال ديگر تمديد ميكند.
طرح 10 ساله
آيا دموكراتها به سمت فضايي متفاوت از آن چيزي كه جمهوريخواهان ميانديشند، حركت خواهند كرد؟ پاسخ به اين سؤال، تا حدي به توانايي دولت امريكا به تكرار مدل برجام به ساير معضلات منطقهاي بستگي دارد؛ اينكه دولت اوباما قادر خواهد بود با ايران بر سر مهمترين معضلات امنيتي منطقه از جمله مبارزه با داعش، حمايت از گروه هايي مانند حماس و حزب الله و در نهايت مسئله كليدي رژيم صهيونيستي به مصالحه دست پيدا كند يا نه؟ ناظران ميگويند كه ممكن است تهران- واشنگتن بر سر مسائلي مانند سوريه و مسئله رويارويي با داعش، به توافق هايي مقطعي و با واسطه دست پيدا كنند، ولي تأييد ميكنند كه سياست خارجي ايران در مورد حمايت از گروههاي مقاومت و رويارويي با رژيم صهيونيستي ترديد به خود راه نخواهد داد. مقامهاي امريكايي نيز باهمين پيش فرض، در حال طراحي سمت و سوي سياست خارجي كشورشان در برخورد با ايران بعد از توافق هستهاي هستند. باراك اوباما رئيسجمهور امريكا در جلسه پرسش و پاسخ جمعه شب قبل با جامعه يهوديان امريكا براي چندمين بار طي ماههاي اخير گفت اميدوار است توافق هستهاي باعث شود ماهيت حكومت ايران تغيير كند ولي تأكيد كرد كه روي چنين تغييري حساب نميكند، «آيا من ميتوانم اميد داشته باشم كه با دسترسي ايران به تعاملات بيشتر بازرگاني، تعامل با جهان و مبادله دانشجو و شايد تغيير نسل رهبري در اين كشور، ماهيت اين رژيم نيز تغيير كند؟ كاملاً اما روي آن حساب نميكنم.» به همين خاطر، رئيسجمهور امريكا و تيم سياست خارجي او طي هفتههاي اخير چند بار تأكيد كردهاند كه توافق با ايران، باعث كاهش فشارها نخواهد شد. اوباما در نامه چند هفته قبل خود به سناتورها نيز متعهد شد كه فشار اقتصادي عليه ايران را حفظ كند و گزينه نظامي عليه اين كشور در دسترس باشد. تيم امنيتي اوباما پا را از اين فراتر گذاشته و به گزينههاي امنيتي با مقابل ايران پس از تحريمها فكر ميكند. اشتون كارتر كه بعد از توافق هستهاي با ايران اولين مقام اسرائيلي بود كه به تل آويو سفر كرد، سه شنبه شب در سخناني در همايش سالانه لژيون نظاميان امريكايي در شهر بالتيمور از توافق با ايران دفاع كرد ولي گفت كه گزينههاي نظامي واقعي خواهد ماند. كارتر ميگويد: «با آنكه اين توافق سبب ميشود محدوديتهايي درباره ايران اعمال شود كه همسو با هدف ماست اما اين توافق به هيچوجه، محدوديتي درباره گزينه نظامي ما بهوجود نميآورد و گزينه نظامي ما واقعي است و همچنان نيز واقعي خواهد ماند.» او موشكهاي بالستيك را بزرگترين خطر متوجه امريكا دانسته و گفته كه توافق با ايران، بخش مهمي از راهبرد امريكا در خاورميانه است. المانيتور از قول يك مقام بلند پايه وزارت خارجه امريكا نوشته كه دولت امريكا قصد دارد از توافق ايران براي اتخاذ سياست هايي در ارتباط با موضوعات منطقهاي استفاده كند. او ميگويد: «ما قصد داريم بر ايرانيها فشار وارد كنيم تا آنها روند افزايش آشوبها در منطقه را از طريق كمك به حزب الله و حماس متوقف كنند.»او از طرح امنيتي 10 ساله صحبت كرده كه موازي با برجام اجرا ميشود: «به موازات اين اقدام، همكاريهاي خود را با كشورهاي عمل گراي سني يعني مصر، عربستان سعودي و شايد ديگر كشورهاي حوزه خليج (فارس)- و اردن تقويت خواهد كرد. توافق هستهاي ايران دست كم براي 10 سال اجرايي خواهد شد، طي اين دوره زماني بايد ثبات در خاورميانه برقرار و راه حل ايجاد دو كشور اجرايي شود.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]