واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
این ابزارهای هوشمند و الگترونیکی همه را به خود معتاد کرده اند و موجب پیدایش نوعی وابستگی به خود درون افراد جامعه شده اند.
موضوعی که امروز در افزایش آمار رفتارهای تهاجم آمیز ، افسردگی و حتی اقدام به خودکشی نقش مهمی را ایفا می کند که استفاده ی ناسالم از بازی های رایانه ای در منازل و حتی روی صفحه های لمسی موبایل های پیشرفته مهمترین علت بروز آثار منفی است.
طبق آخرین آمار منتشر شده نهایی سازمان بهداشت جهانی، در سال 1996 به گونه ی تکنولوژی بر شخصیت افراد تأثیر گذاشته که خشونت هایی همچون خشونت بر علیه خود، خشونت فرد بر علیه دیگری که به دو دسته اصلی تقسیم می شود و خشونت های جمعی می شود.
علی نقی خدایی روان پزشک با اشاره به واقعیت بقای انسان بعد از نیاز مادی به تعامل به دیگران و زندگی اجتماعی گفت: این تعامل به نحوی است که در چهارمین پله از نیازهای طبیعی انسان نیاز به عشق و پیوستگی موج می زند. بنابراین کسی که جمع او را پذیرا نیست احساس افسردگی می کند. و غرق در دنیای تگنولوژی می شود.
ابزار های نوین فناوری ضمن ان که وسیله ای برای برقراری ارتباط های فوری بین انسان را تأمین می کند در عین حال به صورت متناقض سبب دور شدن انسان ها از یکدیگر نیز می شود. از جمله می توان به تلفن همراه اشاره کرد که گرچه وسیله ارتباط با دیگران است اما در واقع هیچ گاه ارتباط مجازی نمی تواند جای ارتباط چهره به چهره را بگیرد.
وی در خصوص فضای مجازی به جای ارتباط چهره به چهره بیان کرد: در این نوع ارتباط فرد قادر به دریافت هیجانات، عواطف و کلام بدنی می باشد.
به این صورت که انسان ها تنها فقط به وسیله ای واژه ها بلکه با لحن، صدا و حرکات چهره و بدن پیام خود را منتقل می کنند(جنبه زیست شناختی)
جایگاه ویژه گوشیهای همراه در قلب کودکان
فدایی در خصوص گوشیهای همراه اظهار کرد: این گوشیها نه تنها سبب انزوا ، دوری از جمع خانواده، افسردگی و گسستگی عاطفی میشود بلکه دیگر قادر به حضور در جمع نیستند و حتی در کنار یکدیگر از طریق پیامک تلفن همراه صحبت میکنند.
وی ادامه داد: این مسئله به آهستگی سبب دوری عاطفی افراد میشود به این منظور که کودکان و نوجوانان نسبت به انسانهای دیگر احساس عاطفی ندارد و حتی ریشه آن در بزرگسالی به صورت بیاعتمادی ، ترس از دیگران آشکار میشود.
راهکار مبارزه با این مشکل چیست؟
این متخصص روانپزشک گفت: والدین برای پیشگیری از این موضوع باید زمان استفاده از تلفن همراه و یا هر وسیله شبکهای را برای فرزندانشان محدود کنند و محیطی امن و صمیمی ایجاد کنند.
ولی متاسفانه برخی از پدر و مادرها زمان زیادی را در شبکه های اجتماعی سپری میکنند. در نتیجه این موضوع آموزش اشتباهی برای کودک شکل میگیرد و دیگر دور بودن فرزند از خانواده به تدریج امری عادی تلقی میشود.
وی تصریح کرد: در واقع این کودکان خود را نمیدانند و تصور میکنند با ارسال پیامکهای بیشتر یا دریافت پیامک های بیشتر از طرف دیگران می توانند به این وضعیت غلبه کنند. اما با نهایت تاسف وضع آنها تبدیل به فردی میشود که با مصرف زیادتر به اضطراب و افسردگی و انزوای خود غلبه میکنند. در صورتی که علت همان مواد (تلفن همراه) است.
این متخصص روانپزشک بیان کرد: طبق بررسیهای نشان داده شده در حال حاضر تعداد زیادی از کودکان ونوجوانان از تلفنهای همراه استفاده میکنند و متاسفانه دیده شده که خانواده ها از همان سنین 5 – 6 سالگی نیز با اسرار برای کودکان خود تلفن همراه تهیه میکنند و حتی بعضی از شرکتها که در جهت سودجویی فکر میکنند تلفنهایی برای کودکان پیش از مدرسه هک ابداع کردند.
وی ادامه داد: بنابراین این موضوع موجب مختل شدن رشد عاطفی کودکان میشود و به جای برقراری ارتباط نزدیک و عاطفی با اطرافیان از همان آغاز دیگران را فقط از طریق ابزار می شناسند.
وی در خصوص نقش والدین اذعان کرد: معمولا تعداد معدودی از والدین براین پندار هستند که با در اختیار گذاشتن تلفن همراه برای کودکان خود می توانند هر لحظه از وضعیت کودکان خود با خبر شوند تا جایی که این مسئله نشان دهنده آن است که آنها کودکان خود را رها کردن.
البته ناگفته نماند برخی از خانواده ها از روی چشم و هم چشمی گوشیهای همراه گران برای فرزندان خود می خرند تا با این کار سبب برتری کودک یا نوجوان خود نسبت به دوستان، همکلاس و همشاگردیهای خود شوند. در واقع به طور نیابتی از طریق فرزندانشان میخواهند نیازهای خود را ارضا کنند غافل از اینکه چه بر سر کودکان خود میآورند.
مهسیما بیتاژیان
7 شهریور 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]