واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: قيمت مواد غذايي بحراني مي شود
تا ده سال آينده؛تهران - خبرگزاري اقتصادي ايراناكونيوز قيمت مواد غذايي با يك تغيير ساختاري روبروست و تا ده سال آينده به شرايط قبل از بحران باز نخواهدگشت.
به گزارش خبرگزاري اقتصادي ايران به نقل از فايننشال تايمز، براساس گزارشهاي متعدد سازمان گسترش همكاريهاي اقتصادي (OECD) و فائو (سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد)، دلايل عمده افزايش قيمت مواد غذايي تقاضاي روزافزون صنعت سوختهاي زيستي و افزايش تقاضا در كشورهاي درحالتوسعه به ويژه چين دانست.
بنابراين گزارش، چشم انداز زراعي 2008-2017 كه هفته ديگر منتشر خواهد شد تا حدودي بهبود وضعيت را در كوتاه مدت و سال آينده نشان ميدهد. اين گزارش نشان ميدهد كه "قيمت مواد غذايي در برخي موارد بيشتر خواهد بود اما به ركوردهاي موجود نخواهد رسيد." در مقايسه با قيمت پايه 07-2005 اين گزارش پيشبيني ميكند كه در سال 2017 قيمت گندم (به قيمتهاي ثابت و با احتساب تعديل نرخ تورم) يك درصد تورم، برنج 3 درصد ، ذرت15 درصد و دانههاي روغني 33 درصد تورم داشته باشد.
قيمتها و نرخ تورم در مواد غذايي در بلند مدت كنترل خواهد شد، اما به عنوان يك بحران جدي به ويژه در كشوهاي فقيرتر مطرح خواهد بود. بر اساس اين چشمانداز "بدون هيچ گونه استثنايي، قيمت ميانگين بيشتر از قيمتهايي خواهد بود كه در سالهاي 1985-2007 ديده شده است. "
يكي از مقامات ارشد فائو بيان ميكند كه ما نياز داريم كه با اين قيمتهاي بالا بسازيم. وي ميافزايد "در آينده نزديك ما بايد با قيمت بالاي مواد غذايي كنار بياييم."
در يك گزارش جداگانه فائو اعلام كرده است كه اگر چه ممكن است در روزهاي اخير يا در آينده قيمت برخي از مواد غذايي كاهش بيابد اما قيمت محصولات كشاورزي به قيمت سال گذشته هرگز باز نخواهد گشت. اين گزارش ميافزايد: "عوامل مربوط به تقاضاي جهاني و محدوديتهاي مربوط به توليد باعث ميشود كه قيمتها بالا بماند."
فائو اعلام كرده است كه حجم واردات مواد غذايي جهان به مبلغي حدود 1000 ميليارد دلار رسيده است كه عددي بيسابقه در بازار مواد غذايي و 20 درصد بيشتر از حجم سال 2007 است.
با ورود هزينه واردات موادغذايي در جهان به محدوده تريليون، اين افزايش هزينه براي كشورهاي فقيري كه با كمبود غذا روبرو هستند به 169 ميليارد دلار رسيده است كه 40 درصد بيشتر از سال 2007 ميباشد.
بر اساس نظرات مقامات رسمي، به نظر ميرسد كه قيمت مواد غذايي در اوج خود قرار دارد و پيشبيني ميشود تا 15 ماه آينده يك كاهش "اندك" را شاهد باشيم.
بسياري از گزارشات حاكي از آن است هنوز ميزان عرضه مواد غذايي به اندازه مورد نياز نرسيده است و به اين زودي هم اين كمبود جبران نخواهد شد و احتمال دارد در فصل آينده در مواردي با افزايش قيمت اين مواد غذايي روبرو شويم.
بايد در نظر گرفت كه همه اين گزارشات فرض ميگيرند كه شرايط مربوط به رشد در توليدات سوختهاي زيستي بر اساس ميزان پيش بيني شده پيش برود و فراتر از وضع موجود رشد نكند.
انتهاي پيام//
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]