واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارشي از پشت صحنه برنامه «سلام بهار» مثل حس سادگي، مثل حس نوجووني
جام جم آنلاين: دقايقي بيشتر به ساعت 18 نمانده است كه وارد اتاق پخش برنامه سلام بهار ميشوم. همه دستاندركاران اين برنامه مشغول كارند تا اين برنامه بموقع روي آنتن برود. گروه صحنه مشغول تغيير دكور است و الهه كسمايي، تهيهكننده و معصومه جعفري، كارگردان برنامه «سلام بهار» مشغول صحبت هستند تا آيتمهاي برنامه را نهايي كنند.
كيوان ساكت 18 ساله و محسن افشاني 19 ساله 2 مجري نوجوان برنامه همچنان مشغول گپ زدن و شيطنت هستند، به طوري كه با شوخيهاي خود اطرافيان را ميخندانند. كسمايي آخرين نكتهها را به 2 مجري يادآور ميشود. شكوفههاي مصنوعي به رنگهاي سفيد، صورتي و آبي جلوه خاصي به دكور برنامه ميبخشد.
2 مجري ميان شكوفههاي زيباي بهاري قرار ميگيرند. ناظر پخش، چهرهها را بدقت مينگرد تا مشكلي به لحاظ پخش ايجاد نشود. نورهاي زرد و قرمز تلالو خاصي به صحنه ميبخشد. «تا 3 دقيقه ديگر شروع ميشود.» اين جمله از سوي اتاق فرمان شنيده ميشود. كسمايي و جعفري، بار ديگر نكات را يادآوري ميكنند و همگي از صحنه بيرون ميرويم.
يك، دو، سه، تيتراژ شروع شد
اين روزا حال و هوات بهاريه/ نوجووني فصل بيقراريه
دل تو يه چيزايي فهميده / داره دنيارو نشونت ميده
گاهي بازيگوشي/ گاهي سر به زيري
گاهي تو جمعي/ گاهي گوشهگيري
گاهي حس ميكني خيلي ميدوني
گاهي تو يه حس ساده ميموني
اينا لحظههاي نوجوونيه
همه زمينيه هم آسمونيه......
«سلام سلام سلام»، اين جملات را محسن افشاني ميگويد.
موضوع برنامه در ارتباط با سرنوشت است. محسن افشاني و كيوان ساكت چندخطي از برنامه را خارج از متن و گاهي اوقات هم براساس متن ميگويند.
كسمايي از اتاق فرمان اشاره ميكند كه مجريان كمتر از بداهه استفاده كنند.
هر دو مجري آنقدر با برنامه مأنوس هستند كه به هيچ عنوان احساس نميكنند كه مقابل دوربين حاضر شدهاند. آنها تپقهاي خود را ناديده ميگيرند، هرچند اين تپقها باعث خنده عوامل برنامه ميشود.
فضاي شادي بر برنامه حاكم است. همه به نوعي از پخش برنامه احساس رضايت ميكنند.
الهه كسمايي كه تجربه ساخت برنامههايي چون آستانه، مشاهير ايران، روزهاي راديو، كارنامههاي بهار، رمز پيروزي، فيلمساز كوچك، بچههاي مسجد را دارد، درباره برنامه بهار سلام ميگويد: طرح سلام بهار براساس جذابيتي كه قاب تلويزيوني بايد براي نوجوانان داشته باشد، به شبكه ارائه شد. ما از بهمن 86 كار را آغاز كرديم و توليد 20 برنامه از اسفندماه سال گذشته شروع شد، چرا كه تعطيلات نوروز را در پيشرو داشتيم و برنامه بايد از 21 فروردين امسال به صورت زنده روي آنتن ميرفت.
برنامههاي كودك و نوجوان طي چند سال اخير با حضور فاطيما و اميرمحمد در برنامه عموپورنگ يا حضور مجريان نوجوانان در برنامههاي نوجوانان، رنگ و بوي خاصي گرفته است و شايد يكي از دلايل موفقيت و جذابيت برنامه سلام بهار حضور محسن افشاني و كيوان ساكت به عنوان دو مجري نوجوان باشد.
كسمايي با اشاره به حضور اين دو مجري نوجوان در برنامه ميگويد: زماني كه در ارتباط با برنامهسازي براي نوجوانان تحقيق كرديم، به اين نتيجه رسيديم كه نوجوانان حرف يكديگر را بهتر متوجه ميشوند. به همين دليل سعي كرديم براي نوجوانان از مجريان هم سن و سال خودشان استفاده كنيم.
وي ميافزايد: البته اين دو مجري نوجوان بيتجربه نيستند، چرا كه محسن افشاني 2 سال در برنامه آستانه كار كرده و كيوان ساكت مجري برنامه عصر جديد بوده است. به گفته اين تهيهكننده، برنامه سيماي نوجوان پس از 26 سال داراي ترانه مؤلف شد كه اين ترانه توسط افشين يداللهي با شناخت از دنياي نوجواني سروده شد.
از خطوط مشخص عبور نكرديم
كسمايي درباره نوآوري در اين برنامه ميگويد: در برنامههاي نوجوان يك سري كليشههاي رايجي است كه باعث دلزدگي و خستگي مخاطب ميشود كه در اين برنامه سعي كرديم با نوع لباس، گفتمان و دكور از اين كليشههاي رايج عبور كنيم، اما در عين حال ميدانيم كه تلويزيون رسانهاي عمومي است و بايد براساس قوانين حركت كنيم.
الهه كسمايي لحظهاي حواسش به نحوه گفتگوي افشين و كيوان جلب ميشود و سريع از جا بلند ميشود و با ايما و اشاره يادآور ميشود كه چالشها كمتر باشد.
سپس با آرامش روي صندلي مينشيند و به گفته خود چنين ادامه ميدهد: هدف از تهيه برنامه سلام بهار اين است كه جرقهاي در ذهن نوجوانان ايجاد كنيم تا بتوانند پايههاي زندگي را حفظ كنند. به اين معنا كه صداقت، سلامت روح، معرفت و مطالعه داشته باشند و دركنار آن احترام به بزرگتر را فراموش نكنند كه گاهي خلاف اين موضوعات را در برخي نوجوانان شاهد هستيم.
دكورهاي پر از گل و شكوفه استعاره از بهار است، سلام بهاري كه هر روز تقديم نوجوانان ايراني ميشود.
كسمايي با اشاره به دكور برنامه ميگويد: تجربه تازهاي در ارتباط با دكور برنامه داشتيم. در برخي روزها سعي كرديم گلها بيشتر به چشم بخورد و در برخي روزها، گلها در حاشيه قرار بگيرند. درواقع تلاش ما اين است كه مخاطب هر روز با دكور متفاوتي روبهرو شود.
كسمايي يادآور ميشود: البته دكور برنامه در خردادماه به دليل فصل امتحانات از گل به كتاب تغيير خواهد يافت.
افشاني كه با تئاتر كار خود را آغاز كرده درباره اجراي خود در برنامه سلام بهار ميگويد: معتقدم در زمان پخش برنامه بايد احساس كنم كه با هزاران نوجوان هم سن و سال خودم ارتباط برقرار كردهام و بايد همه نوع سليقه را درنظر بگيرم تا بتوانم با تك تك نوجوانان در ارتباط باشم. در واقع سعي ميكنم هنگام اجرا خودم يعني محسن افشاني باشم و از كسي تقليد نكنم. خندهها، نوع بيان و حتي نوع شوخي كردنهاي خودم را در برنامه داشته باشم.
كيوان ساكت ضمن تأييد صحبتهاي افشاني ميگويد: ما نبايد نوجوانان را به صورت مستقيم آموزش دهيم، چرا كه فضاهاي آموزشي در جامعه به اندازهاي زياد است كه نوجوانان گاهي اوقات از آموزش خسته ميشوند. من و محسن سعي ميكنيم با ايجاد همذاتپنداري در هم سن و سالهاي خود نكاتي را به آنها يادآوري كنيم.
وي در ادامه با ذكر اين نكته كه در هيچ زماني به نوجوانان همسن و سال خودمان از بالا نگاه نميكنيم، ميگويد: آنها مثل ما هستند و هيچ تفاوتي بين ما و آنها وجود ندارد.
ساكت تصريح ميكند: من و محسن بسيار انتقادپذير هستيم و سعي ميكنيم از نظرات تكتك نوجوانان استفاده كنيم، چرا كه نظرات آنها براي ما قابل احترام است.
وي تأكيد ميكند: دوست دارم علاوه بر مجري، يك مؤلف باشم و برخي كلمات و رفتار تنها براي من باشد؛ به عنوان مثال براي مخاطبان برنامه سلام بهار جا افتاده كه سكوتم نشانه نارضايتي از فضاي موجود است يا سلام سلام سلام مخصوص محسن افشاني است.
محسن افشاني در ادامه صحبت ساكت ميگويد: معتقدم يكي ديگر از جذابيتهاي برنامه تضاد رفتاري ميان من و كيوان ساكت است، چرا كه در اين برنامه من از شخصيتي بسيار شوخ برخوردارم، در حالي كه كيوان جدي است و اين دو شخصيت متضاد باعث جذابيت بيشتر برنامه شده است.
كسمايي هر دو را به صحنه دعوت ميكند و آنها براي ادامه اجراي خود مقابل دوربين ميروند.
سرنوشت، موضوع اين قسمت از برنامه است و دو مجري درباره اين موضوع صحبت ميكنند كه نوجوانان در سني قرار دارند كه بايد به فكر آينده خود باشند و نبايد بسياري از مسائل را ناديده بگيرند و بسادگي از آنها عبور كنند؛ مثلا كنكور يكي از مواردي است كه نوجوانان بايد توجه ويژهاي به آن داشته باشند و... .
سلام بهار پس از آستانه، دومين تجربه كارگرداني معصومه جعفري به شمار ميرود و او همچنان مشغول هماهنگي بخشهاي مختلف است.
صحبتم را با او درباره فن بداههگويي آغاز ميكنم كه از جمله مواردي است كه در برنامههاي زنده معمولا از آن استفاده ميشود و در اين شرايط حواس كارگردان بايد كاملا به برنامه باشد و آن را كنترل كند.
جعفري درباره بداههگويي در برنامه سلام بهار گفت: مجريان به اندازهاي با برنامه مأنوس شدهاند كه در بيشتر موارد بدون توجه به متن از بداهه استفاده ميكنند.
وي افزود: البته گاهي اوقات مجريان دچار اشتباه شده و از كلماتي استفاده ميكنند كه شايسته بيان در پخش زنده نيست و ما به آنها يادآورميشويم كه از واژههايي كه با فرهنگ ما مغايرت، اما بين نوجوانان رواج دارد، استفاده نكنند و واژههايي را به كار ببرند كه مختص يك نوجوان ايرانيالاصل باشد.
به گفته جعفري موضوعاتي در سلام بهار مطرح ميشود كه دغدغه بيشتر نوجوانان ايراني است.
موفقيت پشت دوربين هم امكانپذير است
سن نوجواني، سن حساسي است و در اين سن برخي نوجوانان آرزو دارند كه بازيگر يا مجري تلويزيون شوند. اين دسته از نوجوانان، مجريان و بازيگران مورد علاقه خود را موفقترين فرد روي كره زمين تلقي ميكنند، غافل از اين كه شايد خودشان يكي از افراد موفق جامعه باشند.
جعفري با ذكر اين نكته كه دوران نوجواني، دوران بحران است و همه ما زماني درگير اين مرحله سني بودهايم، ميگويد: بايد بزرگترها در اين سن به نوجوانان كمك كنند و آنها را به باور درونيشان برسانند و نوجوانان نيز بايد واقعبين باشند و بدانند كساني كه در تلويزيون يا روي پرده سينما ظاهر ميشوند، موفقترين افراد نيستند.
جعفري تصريح ميكند: تمام موفقيت به حضور در مقابل دوربين منتهي نميشود و مجريان برنامه سلام بهار هم مانند ديگران هستند و نفس ميكشند و زندگي ميكنند.
همه ما ميدانيم كه بيشتر اهداف يك برنامه در تيتراژ آن خلاصه ميشود. براي اولين بار در برنامههاي سيماي نوجوان، يك برنامه از يك ترانه خاص برخوردار شد. ترانهاي كه براي تيتراژ سلام بهار سروده شد.
معصومه جعفري با اشاره به تيتراژ برنامه با ذكر اين نكته كه ترانه را افشين يداللهي سروده و ما براساس آن، دوران نوجواني را به صورت غيرمستقيم تصويرپردازي كرديم، ميگويد: در تيتراژ برنامه همه حالات يك نوجوان اعم از جنب و جوش و هيجان را با دويدن و رسيدن و باور دروني را با دورشدن از شهر نشان داديم.65 قسمت از برنامه سلام بهار تاكنون پخش شده، درحالي كه اين برنامه در ميان مخاطبان جايي براي خود پيدا كرده است.
يك سلام بهاري ديگري در عصر يكي از روزهاي پاياني ماه ارديبهشت به پايان ميرسد تا بهاري ديگر كه چگونه براي نوجوانان آغاز شود.
مينا رازدشت
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 546]