واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: در اعتراض به ساخت سد بلبر مردم خود را گلآلود كردند!
نویسنده : علي خدايي بيجاري
يكي از مهمترين بلياتي كه از ابتداي شكلگيري انقلاب گريبانگير دستگاههاي اجرايي كشور است، بيبرنامگي و عدم تحقيق و پژوهش قبل از مرحله اجراي يك پروژه است اما آنچه كه اين رويه را صورت ميدهد، رويكرد بلاتغيير بسياري از حضراتي است كه سوداي جلوس بر كرسيهاي رياست و مديريت را در سر ميپرورند! و نتيجه كارشان اين ميشود كه قبل از آنكه چاه را بكنند، زحمت منار را ميكشند !
شاهد مثال اين فقره ساخت سدهاي قارچگونهاي است كه در دولت گذشته صورت گرفت كه نه تنها منجر به نگهداشت آب نشد، بلكه موجب شكلگيري و هجوم بحرانهاي عديده ديگري، مثل بلاي نوظهور و خانمانبرانداز «ريزگرد»ها شد كه روايت اين جريان خود مثنوي هزار من كاغذي است كه نه منظور نظر اين نوشتار است و نه در حوصله اين مقال و مجال !
با اين احوال عقل سليم حكم ميكند كه عاقل از يك سوراخ دو بار گزيده نشود اما يا للعجب كه برخي از مسئولان اجرايي ما از سوراخ سدسازيهاي عقيم آنقدر گزيده شدهاند كه سياست نخنما شده آنان مثال آبكش و پيراهن زليخا شده است !
اما حجت موجه اين مدعا را ميتوان در بحث ساخت سد بلبر اورامان كردستان پي گرفت؛ موردي كه مردم اورامان دو روز پيش در اعتراض به ساخت اين سد، به طور دسته جمعي خاك و گل بر سر خود ريختند، با اين پيام كه احداث دو سد داريان و بلبر زمينه نابودي زيستگاهها و گونههاي گياهي و جانوري منحصر به فرد اين منطقه و در مجموع نابودي فرهنگ اين منطقه را به ارمغان خواهد آورد!
آنگونه كه از ظواهر امر بر ميآيد ساخت سد بلبر موجب نابودي يكي از مهمترين و بايرترين زيستگاههاي پلنگ ايراني ميشود. زيستگاهي كه در جريان پلنگكشيهاي چند سال اخير، حتي يك نمونه از كشتار اين حيوان در معرض انقراض از اين زيستگاه گزارش نشده است !
گذشته از آن ساخت اين سد به گفته كارشناسان تغيير مسير رود را در پي دارد. اين در حالي است كه بنا به گفته كارشناسان اولين و مهمترين دليلي كه خسارت سيل خانمانبرانداز پس از عيد فطر تهران را رقم زد، تغيير مسير رودها بود كه به خشم طبيعت مصطلح شد!
آينه عبرت ديگري كه در اين داستان ناديده انگاشته شده، ساخت سد داريان و نابودي چشمه بل است كه مشكلات بسيار زيادي، از جمله شمارش معكوس مرگ خاموش چشمه را در پي داشت!
محمود زاغ، يكي از كارشناسان بومي محيط زيست در اين مورد گفت كه اگر سدي (سد بلبر)ساخته شود مردم روستاهاي بلبر و سلين و ژيوار، حال الان مردم هجيج و داريان و روار را پيدا ميكنند؛ مردمي كه فكر ميكردند سد خوشبختي ميآورد ولي الان فهميدند كه حاصلي جز آوارگي به همراه ندارد !
اين فعال محيط زيست در ادامه ميگويد كه از لحاظ زيست محيطي اگر سد بلبر و داريان و گاران و آزاد و چند سد ديگر كه ماشاءالله تعداد آنها هم كم نيست، آبگيري بشوند، هواي كردستان و به خصوص هورامان زمين تا آسمان تغيير ميكند و تاثيري كه باعث ميشود اكوسيستم منطقه از حالت چهارفصل و سرد كوهستاني به حالت شرجي و معتدل تبديل شود و بيشترين زيان را حيوانات و گياهاني ميبينند كه به اين هوا عادت ندارند و اين باعث نابودي كلي منطقه ميشود. بايد تا ابد با برف خداحافظي كرد و با ساخت اين سد راه ارتباطي حيوانات وحشي مثل بز كوهي، پلنگ، خرس و... در منطقه بين دو كوه تخت و كوسالان به كلي قطع ميشود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]