واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ شهريور ۱۳۹۴ (۳:۴۷ق.ظ)
استفاده از حملونقل ريلي بهترين راهکار براي افزايش ايمني سفر است موج-مديرکل راه و شهرسازي استان قم استفاده از حملونقل ريلي را بهترين راهکار براي افزايش ايمني سفر برشمرد و احداث يک کمربندي جديد را براي استان قم ضروري خواند.
به گزارش خبرگزاري موج، محسن بهشتي، مديرکل راه و شهرسازي استان قم با بيان اين که براي ارتقاي ايمني حملونقل در استان قم جلسات منظم کميسيون ايمني راههاي استان تشکيل ميشود و در اين جلسات تصميمات خوبي اتخاذ و عملي شده است،گفت: بهترين راهکار بلندمدت براي ارتقاي ايمني حملونقل استفاده از ظرفيت حملونقل ريلي است؛ در استان قم زماني آزادراه قم-تهران در مقاطع پيک سفر با حجم بالاي مسافر روبهرو ميشود، بنابراين ظرفيت ريلي استان بايد افزايش پيدا کند تا گره ترافيکي در اين آزادراه باز شود.
اين مقام مسوول در وزارت راه و شهرسازي با يادآوري اين که در زمينه جادهاي اقدامات مناسبي براي ارتقاي ايمني حملونقلي در استان قم صورت گرفته است، اضافه کرد: براي ارتقاي ايمني جادهاي نيز در محورهاي منتهي به تهران نصب تابلوهاي «اعلام محدوديت سرعت» و «پيامهاي متغير خبري» در آزادراه قم-تهران افزايش داشته همچنين سامانه ۱۴۱نيز با اتصال به سيستم ديجيتالي همزمان بيش از ۳۰ خط را پوشش ميدهد.
وي افزود: دو بانده کردن محور قديم قم-تهران به طول ۱۴ کيلومتر که هفته گذشته زير بار ترافيک رفت نيز يکي ديگر از اقدامات در جهت بالا بردن ايمني راههاي استان قم بود؛ چراکه با توجه به تردد بالاي اين محور توسط خودروهاي سنگين نياز به دو بانده کردن در اين مسير ضرورت داشت. همچنين براي ارتقاي ايمني در راهها از نيوجرسي (حفاظ بتني يا گارد بلوک) استفاده شده است.
بهشتي با بيان اين که مهمترين مشکل ترافيکي استان، بار ورودي تهران به قم در ميدان ۷۲ تن است، ادامه داد: عليرغم اين که سه سال پيشتقاطع غير همسطح در اين نقطه ايجاد شد، ولي؛ در ساعات پيک ترافيکي اين محدوده باز دچار مشکل ميشود.
وي تصريح کرد: اقدامات کوتاهمدت انجام شده براي کاهش ترافيک و بروز حادثه در کميسيون ايمني راهها استان صورت گرفته، ولي؛ اين مساله براي حل ريشهاي موضوع کافي نيست به همين دليل احداث يک کمربندي جديد براي شهر قم لازم و ضروري است در شرايط کنوني علاوه بر اين که کمربندي قديمي پاسخگوي تقاضاي استان نيست شهر نيز توسعه پيدا کرده است و تداخل ترافيک برونشهري و درونشهري صورت ميگيرد.
بهشتي افزود: حدود ۱۴ درصد از تلفات جادهاي استان قم در ۲۰ کيلومتري کمربندي قم بوده و اين نشان دهنده اين مساله است که کمربندي فعلي ظرفيت اين حجم از تقاضا را ندارد و با مذاکراتي که با بخش خصوصي در حال انجام است اميدواريم بتوانيم براي سرمايهگذاري از اين ظرفيت استفاده کنيم.
وي يکي ديگر از اقدامات براي ارتقاي ايمني استان را استفاده از اورژانسهاي هوايي دانست و افزود: در کميسيون ايمني راه استان هماهنگيهاي بسيار خوبي براي امداد رسانيهاي هوايي و فوري به ويژه براي کاهش تلفات جاني در آزادراه قم-تهران و جاده قديم که بيشترين ترافيک و حادثه را دارند٬ صورت گرفته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]