واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كاهش سرانه مصرف شير ايرانيها به 50 كيلو در سال
به رغم تأكيد وزير جهادكشاورزي و معاون اجرايي رئيسجمهور بر خريد شير به نرخ 1440 تومان، هنوز هيچ كارخانهاي شير را به اين نرخ نميخرد، اين در شرايطي است كه بازرسان سازمان حمايت نيز نتوانستند كارخانجات را مجاب به خريد شير خام به نرخ فوق كنند.
نویسنده : بهناز قاسمي
به رغم تأكيد وزير جهادكشاورزي و معاون اجرايي رئيسجمهور بر خريد شير به نرخ 1440 تومان، هنوز هيچ كارخانهاي شير را به اين نرخ نميخرد، اين در شرايطي است كه بازرسان سازمان حمايت نيز نتوانستند كارخانجات را مجاب به خريد شير خام به نرخ فوق كنند.
از تيرماه سال گذشته تاكنون خريد شير خام به نرخ 1440 تومان كه مصوبه ستاد تنظيم بازار بود، به چالش جدي ميان دامداران و كارخانجات تبديل شد، به طوري كه با ابلاغ اين مصوبه كه به كارخانجات اجازه افزايش 10 درصدي قيمت فرآوردههاي لبني را ميداد، كارخانجات قيمتها را افزايش دادند اما به بهانه نبود كشش بازار از خريد شير خام به قيمت فوق خودداري كردند و قيمت لبنيات را نيز كاهش ندادند. آرش فرزادنيا، عضو هيئت مديره شركت تعاوني گاوداران صنعتي مشهد از مشكلات صنعت دامداري ميگويد و معتقد است در يك ماه اخير كه معاون اجرايي رئيسجمهور، صنايع لبني را موظف به خريد شير 1440 توماني كرده است، هنوز هيچ كارخانهاي پيروي نكرده و بازرسان سازمان حمايت نيز گزارشهاي خود را ارائه كردهاند و قرار است اين گزارشها به محمد شريعتمداري تحويل داده شود تا راهكار ديگري براي رفع اين مشكل انديشيده شود. وي در گفت و گو با «جوان» افزود: اگر معاون اجرايي رئيسجمهور با طرح پيشنهادي دامداران مبني بر پرداخت مابهالتفاوت قيمت شير موافقت كند، مشكلات فعلي صنعت شير رفع شده و مصرفكنندگان نيز متضرر نميشوند، چراكه با مصوبه اخير ستاد تنظيم بازار، قيمت مصرفكننده افزايش يافت نه نرخ شير خام. فرزادنيا با اشاره به نبود اعتبارات لازم در دولت براي جبران زيان دامداران گفت: دولت با ابلاغ اين مصوبه به شدت متضرر شد، زيرا با سرپيچي كارخانجات به خريد شير 1440 توماني، دولت مجبور شد ذرت تضميني را پايينتر از نرخي كه از كشاورزان خريده به دامداران تحويل دهد، از اين رو زيان دولت دو برابر شد.
خريد شير تضميني شكست نخورد
وي با رد شكست طرح خريد تضميني شير خام در سال گذشته اظهار داشت: بله انبارهاي دولت از شير خشك صنعتي پر شده است، اما دليل بر شكست طرح نميشود، زيرا تعاون روستايي توانسته كره و خامه شيرهاي خريداري شده را جداسازي كند و طي موافقتنامهاي به زودي اين كالاها به روسيه صادر خواهد شد و در اين مدت توانسته پول دامداران را نيز پرداخت كند، منتها بايد در سال جاري طرح مديريت شده و حجم خريد افزايش يابد. فرزادنيا اظهار داشت: با خريد تضميني شير توسط تعاون روستايي قيمت شير خام در ماههاي اسفند و فروردين كاهش نيافت، زيرا برخي كارخانجات به دليل تعطيلي كارخانه در اين دو ماه نرخ شير را كاهش ميدادند و زيان دامداران دو چندان ميشد، از اين رو با اين اقدام وزارت جهادكشاورزي قيمتها افت نكرد.
شير مدارس بايد با مؤلفههاي كيفي خريداري شود
وي همچنين از كيفيت شير مدارس انتقاد كرده و گفت: در تمام دنيا شير مدارس صد سال است كه اجرا ميشود، اما در ايران، در آغاز هر سال آموزش و پرورش مناقصهاي برگزار ميكند و در نهايت يك كارخانه بينام و نشان برنده شده و دو ماه آغازين سال شير توزيع ميشود اما به دليل نبود اعتبارات توزيع آن متوقف ميشود. فرزادنيا افزود: بيكيفيتي شير مدارس نه به دليل وجود شير خشك است بلكه وايتكس موجود در آن فراوان است، از اين رو مصرف شير توسط كودكان اصلاً توصيه نميشود. وي مدعي شد كه شير مدارس در يك كارخانه كوچك در شهركهاي صنعتي توليد ميشود و اين كارخانجات يك ماده سفيد به نام شير توليد ميكنند كه جز زيان هيچ سودي براي كودكان ندارد. وي اين مشكلات را رنجنامه شير مدارس عنوان ميكند و معتقد است اگر واقعاً كيفيت فداي كميت نشود، مشكلات صنعت شير حل ميشود، از يك سو بازار بالقوه ايجاد شده و از سوي ديگر مشكلات سلامت جامعه نيز مرتفع خواهد شد.
هدفمندي، سرانه مصرف را كاهش داد
وي به حذف يارانه شير در جريان اجراي قانون هدفمندي يارانهها اشاره كرد و گفت: حذف يارانه شير در سالهاي اخير مصرف سرانه را كاهش داده و سلامت جامعه را به خطر انداخته است. به گفته وي براساس آمار سرانه مصرف شير در سالهاي گذشته 80 تا 90 كيلو در سال بود، اين در حالي است كه در اروپا 300 تا 360 كيلو و در امريكا بيش از 450 كيلو ميباشد، به عبارت ديگر هر امريكايي 9 برابر يك ايراني مصرف شير دارد و متأسفانه درحال حاضر مصرف سرانه به 50 تا 60 كيلو كاهش يافته و ضروري است كه وزارت بهداشت با ورود به اين با حمايت از توليدكنندگان شير، توليد را هدفدار و مديريت كند. وي همچنين از پاسكاري مشكل اين صنعت ميان وزارت جهاد كشاورزي و صنعت انتقاد كرده و افزود: كالايي كه نقش مستقيم در سلامت جامعه دارد نبايد به بازي گرفته شود و توسط گروه خاصي هدايت شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]