واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چنبره اژدهاي سرخ بر بازار اسباب بازي ايران
بازي و اسباب بازي تمام دنياي كودكان است و اگر اين اسباب بازيها سلامت و مناسب نباشند، دنيا و سلامت كودكانمان خراب ميشود.
نویسنده : زهرا چيذري
بازي و اسباب بازي تمام دنياي كودكان است و اگر اين اسباب بازيها سلامت و مناسب نباشند، دنيا و سلامت كودكانمان خراب ميشود. 95 درصد بازار اسباببازي در كشورمان در دست كشوري است كه در دنيا به داشتن كالاهاي تقلبي مشهور است، با وجود اين سازمان غذا و دارو از نظارت بر اسباببازيها خبر ميدهد.
سالانه 42 ميليون دلار ارز به منظور واردات اسباب بازي از كشور خارج ميشود و فقط 5 درصد از بازار اسباببازي در دست توليد ملي و بومي است. چالش اسباببازي به هجوم اسباببازيهاي وارداتي و فرهنگ همراه آن منحصر نميشود بلكه نگراني از سلامت اسباببازيهاي وارداتي كه قسمت مهمي از آن از مسير قاچاق به دست كودكان ميرسد، موضوعي است كه ميتواند سلامت بچهها را با چالش مواجه كند. با تمام اينها مديركل آزمايشگاههاي مرجع كنترل سازمان غذا و دارو از نظارت بر سلامت اسباببازيها خبر ميدهد.
بازار ايران در انحصار چشم باداميها
به گفته محمدحسين فرجو، دبير شوراي نظارت بر اسباب بازي ايران، اسباببازيهاي موجود در بازار از كشورهاي چين، اسپانيا، ايتاليا، آلمان، تايوان و تايلند وارد ميشود كه البته 90 درصد واردات مذكور از كشور چين است و ميزاني نيز به صورت قاچاق وارد و عرضه ميشود. آمار غير رسمي از سهم حدود 50 درصدي اسباب بازيهاي قاچاق به كشورمان حكايت دارد. بگذريم از اينكه عروسكهاي ملي دارا و سارا هم ساخت چشم باداميهاي چيني هستند. اين در حالي است كه اسباب بازيها به جز آنكه سفير فرهنگي كشوري هستند كه از آن ميآيند و در شكلگيري شخصيت بچهها تأثير دارند، مواد استفاده شده در ساخت آنها نيز ميتواند سلامت كودكان را تحت تأثير قرار دهد. هم اكنون در حالي 90 درصد اسباببازيهاي وارداتي كشور چيني هستند كه كميسيون اروپايي اعلام كرد كهدر سال ۲۰۱۴ ميلادي بيش از ۶۴ درصد كالاهاي وارداتي از چين بسيار خطرناك بودند.
آتش اژدهاي سرخ بر خرمن كودكان
اتحاديه اروپا با انتشار ارقام مربوط به محصولات خطرناك موجود در اين اتحاديه اعلام كرد از 2هزار و ۴۳۵ محصول و كالاي خطرناك شناسايي شده در اين منطقه، ۶۴ درصد آنها از چين وارد شده است. براساس اين گزارش، كالاهاي خطرناك ساخت چين، ۲۶ درصد باعث نقص عضو، ۲۵ درصد داراي مواد شيميايي سمي، ۱۲ درصد موجب خفگي، ۱۱ درصد داراي سيستم الكتريكي خطرآفرين بوده است. با وجود اين، حسين رستگار، مديركل آزمايشگاههاي مرجع كنترل سازمان غذا و دارو ميگويد:مسائل مربوط به بهداشت اسباببازيها از جمله موضوعاتي است كه سازمان غذا و دارو به عنوان متولي سلامت مردم، مسئوليت نظارت بر آن را بر عهده دارد. وي با اشاره به اينكه اسباببازي از جمله نيازهاي اساسي كودكان در بهينه كردن حركتهاي جسماني و همچنين پرورش خلاقيت آنها محسوب ميشود، در خصوص جنبههاي مختلفي مثل ايدهيابي، طراحي، زيباشناختي، ارگونومي و مسائل فرهنگي كه در توليد وسايل بازي كودكان قابل بررسي است، ميافزايد: اين مسائل آنقدر مهم هستند كه نياز به اقدامات كارشناسي و تخصصي داشته باشند، اما آنچه بسيار مهمتر از ديگر مباحث جلوه ميكند مسائل مربوط به بهداشت آنهاست كه سازمان غذا و دارو به عنوان متولي سلامت مردم، مسئوليت نظارت بر اسباب بازيها را بر عهده دارد.
ما نظارت داريم والدين دقت داشته باشند
رستگار با اشاره به رنگهاي مورد استفاده در اسباببازيها كه موجب جذابيت بسيار زياد براي كودكان ميشود، تصريح ميكند: بچهها خصوصاً زير سه سالهها بيشتر ترجيح ميدهند كشف و شهود خود را از طريق حس چشايي انجام دهند، لذا دائما آنها را در دهان ميگذارند و اين عادت به راحتي ميتواند آنها را در معرض بيماريهاي مختلف قرار دهد. بنا به تأكيد چون ممكن است به دليل تماسهاي مكرر، رنگ به صورت مستقيم به بدن كودكان وارد شود، ضروري است كه رنگهاي استفاده شده در اسباببازيها از انواع خوراكي آن و مورد تأييد سازمان غذا و دارو باشد. مديركل آزمايشگاههاي مرجع كنترل سازمان غذا و دارو اطمينان ميدهد آناليز صحت و سلامت مواد به كار رفته در اسباببازيها به طور مداوم در آزمايشگاه مرجع انجام ميشود. رستگار ميگويد: درج نشان ايمني محصول و همچنين نشان سازمان غذا و دارو، از جمله علائمي هستند كه بيانگر رعايت قوانين توليد اسباببازي هستند. به همين دليل هنگام خريد بايد از روي برچسب راهنماي آن سلامت اسباب بازيها را مورد توجه قرار داد. وي تأكيد كرد: بايد جنسهاي به كار رفته در اسباببازي قابليت شستوشو داشته باشد، حساسيتزا نباشد و همچنين قابليت اشتعال سريع نداشته باشد و لازم است خانواده در هنگام تهيه اسباب بازي براي بچهها به اين نكات حساس باشند. در نهايت اما همسويي و هماهنگي ارگانهاي مرتبط مثل وزارت ارشاد، كانون پرورش و فكري و صنايع با سازمان غذا و دارو در توليد اسباب بازيها موضوع ديگري است كه ميتواند ارتقا دهنده معيارهاي سلامت وسايل بازي كودكان باشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]