واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شوراینگهبان نظری درمورد برجام ندادهاست
معاون اجرایی شورای نگهبان گفت: در جمهوری اسلامی با سازوکارهای قانونی که وجود دارد امکان تخلف وسیع، گسترده و سازمانیافته وجود ندارد.
کد خبر: ۵۲۴۷۹۳
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۱۰ - 17 August 2015
معاون اجرایی شورای نگهبان گفت: در جمهوری اسلامی با سازوکارهای قانونی که وجود دارد امکان تخلف وسیع، گسترده و سازمانیافته وجود ندارد.
به گزارش فارس، سیامک رهپیک معاون اجرایی شورای نگهبان در افتتاحیه شانزدهمین نشست سالانه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل که در دانشکده فنی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، گفت: محیطهای دانشجویی به ویژه محیطهای مؤمن و انقلابی ویژگیهایی دارند که نه تنها برای آنها بلکه برای سایر مجموعهها الهامبخش است و علت تأکید رهبری به مجموعه دانشجویی جوان بودن این تشکلها و انقلابی و اسلامی بودن آنها است.
وی افزود: جوانان و دانشجویان انقلابی با نشاط، انگیزه، اخلاص و پشتکار و با داشتن رویکرد عدالتخواهی فارغ از بحثهای سیاسی خاص و بیرونی فعالیت میکنند و همین باعث استحکام محیطهای دانشجویی و سیاسی کشور میشود.
معاون اجرایی شورای نگهبان با اشاره به مبانی انقلاب اسلامی افزود: یکسری موارد در انقلاب اسلامی است که از طرفی قابل فهم و از طرفی هم پیچیده است این مسئله عبارت است از اینکه جمهوری اسلامی همانگونه که از عنوانش برمیآید مردمسالاری آن زمینه دو عنوان کلی است نخست جمهوریت و دیگری اسلامیت.
رهپیک افزود: جمهوریت و اسلامیت یا همان مردمسالاری و دینی بودن جمهوری اسلامی عنوان شناخته شدهآی است که انقلاب اسلامی با آن شناخته میشود و آن ضمیمه دو عنصر مردم و اسلام است یعنی به مردمسالاری دینی وابسته است.
وی تصریح کرد: پیچیدگی این مسئله از آن جهت است که در طراحی جمهوری اسلامی این مبانی با اندیشههای انقلاب شکل گرفته و نهاد انقلابی کشور براساس آن تشکیل شده است.
معاون اجرایی شورای نگهبان ادامه داد: در واقع میتوان گفت جمهوری اسلامی ایران یک مجموعه منسجم است که روابط گوناگون موجود را بین مردم و دین طراحی کرد.
رهپیک تصریح کرد: آنچه در مبانی جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گرفته این است که مردمسالاری دینی عنوان بسیطی است؛ یعنی اینگونه نیست اگر یک نظام سیاسی خود را مقید به مردم معرفی کند و در کنار آن آموزههای اسلامی نداشته باشد با آموزههای انقلاب اسلامی یکی باشد.
وی خاطرنشان کرد: مردمسالاری انقلاب توأم با مؤمن بودن، ایمان داشتن و باور داشتن است که در کنار دینی که اتکای آن به مردم و مسلمانان مؤمن است تعریف میشود.
معاون اجرایی شورای نگهبان تأکید کرد: اگر ترکیب مردمی و اسلامی بودن انقلاب به این شکل که گفته شود حفظ شود آن زمان میتوان گفت که ما به معنای واقعی جمهوری اسلامی داریم.
وی افزود: آنچه نظام سیاسی و انقلابی ما را حفظ کرده وجود مردم مؤمن و مقید به احکام اسلامی است و اگر خدای ناکرده در بین این دو عنصر که گفته شد انشقاقی ایجاد شود آن موقع باید گفت از مبانی انقلاب خارج شدهایم.
رهپیک اظهار داشت: اگر به گذشته انقلاب و فعالیتهای آن تا به امروز دقت کنیم متوجه میشویم که آن زمان که کشور و انقلاب پیشرفت، توسعه و ارتقا داشته است شرایط احراز مردمسالاری دینی وجود داشته و هر جا پیشرفت نکردهایم سدی در مقابل آن قرار گرفته است.
معاون اجرایی شورای نگهبان افزود: برخی از تهدیدات انجام شده از سوی بیگانگان متوجه خارج کردن مردم از نقش اصلی خود در نظام مردمسالاری دینی است یعنی تلاش میکنند ایده اسلامی را مخدوش کنند.
وی تأکید کرد: مسئولان کشور باید دقت کنند که اگر میخواهند جمهوری اسلامی حفظ شود و توسعه داشته باشد باید درک صحیحی از این مبانی که به آن اشاره شد داشته باشند و تلاش کنند مردمسالاری دینی به معنای واقعی وجود داشته باشد که البته به برکت مردم و رهبری این مبنا حفظ شده است.
رهپیک تصریح کرد: یکی از سازوکارهای اصلی و اساسی در جمهوری اسلامی برای حفظ مردمسالاری دینی انتخابات است. وقتی به انتخابات در جمهوری اسلامی نگاه میکنیم میبینیم که هرگاه انتخاباتی در تراز انقلاب برگزار شده است ابزاری مهم برای تقویت مردمسالاری دینی بوده است.
معاون اجرایی شورای نگهبان گفت: از طریق انتخابات مردم به معنای واقعی مشارکت خواهند کرد و انتخابات در کشور ما صوری نیست در جمهوری اسلامی انتخابات واقعی است و مردم در آن حضور دارند.
وی تأکید کرد: هر انتخاباتی که در جمهوری اسلامی صورت میگیرد یک پردهبرداری از مردمسالاری میشود. در جمهوری اسلامی کسانی که انتخاب میشوند مرتبط با معنای اسلامی هستند و باید ملتزم به آرمانهای انقلاب و اسلام باشند.
رهپیک گفت: اگر میخواهیم در کشور پیشرفت شود و مردمسالاری دینی داشته باشیم یکی از راههای آن انتخابات است ما بیش از 30 انتخابات در کشور برگزار کردهایم و کمتر میبینیم در کشوری انتخابات برگزار شود که چند ماه قبل از آن علیه انتخابات جبهه بگیرند و اما در جمهوری اسلامی شاهد این موضوع هستیم که علیه انتخابات جبهه میگیرند و آن را تحریم و تخریب میکنند زیرا در ایران انتخابات بر توسعه مردمسالاری دینی اثر میگذارد.
معاون اجرایی شورای نگهبان با تأکید بر برگزاری انتخابات توسط مردم در ایران افزود: در جمهوری اسلامی برگزارکنندگان انتخابات در بخشهای مختلف خود مردم هستند. یک فرایند قانونی متکی بر معتمدین مردم صورت میگیرد که در نهایت شورای نگهبان نظر میدهد.
وی ادامه داد: در جمهوری اسلامی با سازوکارهای قانونی که وجود دارد امکان تخلف وسیع، گسترده و سازمانیافته وجود ندارد.
رهپیک اضافه کرد: اینکه امام (ره) و رهبری بر حضور مردم در انتخابات تأکید داشتند صوری نبودن انتخابات و ذات جمهوری اسلامی را مورد توجه قرار داده است.
معاون اجرایی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سؤال دانشجویان در رابطه با اعلام دلیل رد صلاحیتها گفت: شورای نگهبان نمیتواند دلیل ردصلاحیتها را اعلام کند گاهی علت ردصلاحیتها اخلاقی و امنیتی است که افشای آن درست نیست و قانوناً هم ما نمیتوانیم علت آن را بگوییم اما اگر فرد ردصلاحیت شده تقاضا کند میتوانیم دلیلش را به خودش بگوییم.
وی در رابطه با اینکه آیا برجام باید طبق قانون در مجلس بررسی شود؟ گفت: شورای نگهبان ممکن است به دو دلیل در معرض بررسی برجام قرار گیرد نخست اینکه از شورای نگهبان تفسیر بخواهند که آیا برجام موافقتنامه، قرارداد یا معاهده بینالمللی است؟ که اگر چنین تفسیری از شورای نگهبان خواسته شود باید ببینیم چه تفسیری میشود.
رهپیک ادامه داد: اگر مجلس و دولت این قاعده را بپذیرند که برجام یک موافقتنامه است و دولت هم لایحه دهد و در مجلس به عنوان یک موافقتنامه بررسی شود به دلیل اینکه موافقتنامه تبدیل به قانون میشود باید شورای نگهبان وارد موضوع شود.
معاون اجرایی شورای نگهبان با بیان اینکه شورای نگهبان تاکنون نظر رسمی در مورد برجام نداده است، افزود: اگر درخواست مجلس مبنی براینکه در مورد برجام لایحه بدهد انجام شود و برجام در مجلس بررسی شود و آن را تصویب کند یا ماده واحدهای بگذارد ناظر بر برجام باشد در آن صورت در شورای نگهبان بررسی میشود.
وی اضافه کرد: نمیتوان پیشبینی کرد که مجلس برجام را تصویب میکند یا رد خواهد کرد. بررسی برجام موضوعی نیست که مجلس به تنهایی به آن رسیدگی کند بلکه شورای امنیت نیز آن را بررسی میکند.
رهپیک در خصوص انتقاداتی که نسبت به عملکرد شورای نگهبان وجود دارد، گفت: اظهارنظرها بیسابقه نیست برخی از آنها به خاطر ردصلاحیتها است ولی مهم این است که شورای نگهبان تلاش کند در چارچوب قانون به وظایف خود عمل کرده و درگیر این بحثها نشود.
وی در ادامه در پاسخ به سؤال دیگری تصریح کرد: اکنون وقت بررسی صلاحیتها نیست وقتی ثبتنام کاندیداها انجام شد بررسی پروندهها در مهلت قانونی انجام میشود ضمن اینکه تصمیمات در شورای نگهبان براساس رأیگیری خواهد بود.
معاون اجرایی شورای نگهبان تأکید کرد: صحن شورای نگهبان این نیست که تحت تأثیر نظر کسی قرار گیرد در انتخابات آینده نیز شورای نگهبان تحت تأثیر کسی قرار نخواهد گرفت.
رهپیک در ادامه در رابطه با این سؤال که آیا کسانی که در فتنه 88 اعتراض داشتند میتوانند به صحنه بازگردند و آیا شورای نگهبان واکنشی در این زمینه دارد، گفت: طبق قانون کسانی که اقدامات غیرقانونی داشتهاند و از خط قرمزها عبور کردهاند از نظر قانونی صلاحیت ورود به مشاغلی مانند نمایندگی مجلس را ندارند.
وی تصریح کرد: در قانون آمده است فرد باید به قانون اساسی و ولایت فقیه التزام داشته باشد بعضی از کسانی که اقدام ضد امنیتی داشتهاند به قانون اساسی التزامی ندارند البته معنایش این نیست که هر کسی در جناح سیاسی و گروهی هست غیرقانونی باشد. بنابراین شورای نگهبان در چارچوبهای رهبری مشخص کردهاند حرکت میکند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]