واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: خارجيهاي درخشان نيمكتها
ورزش ايران در سالهاي گذشته مربيان خارجي زيادي را به خود ديده است؛ مربياني كه هزينههاي گزافي هم روي دستمان گذاشتهاند. با اين حال تنها برخي از آنها با عملكرد درخشان توانستهاند نام خود را براي هميشه در ورزش ايران جاودانه كنند.
نویسنده : شيوا نوروزي
ورزش ايران در سالهاي گذشته مربيان خارجي زيادي را به خود ديده است؛ مربياني كه هزينههاي گزافي هم روي دستمان گذاشتهاند. با اين حال تنها برخي از آنها با عملكرد درخشان توانستهاند نام خود را براي هميشه در ورزش ايران جاودانه كنند.
خوليو ولاسكو
حتي خوشبينترين هوادار واليبال نيز فكرش را نميكرد تيم ملي كشورمان در عرض چند سال به سطح بهترينهاي جهان برسد. سرمربي آرژانتيني با ورودش به ايران واليبال كشورمان را دگرگون كرد. از سال 2010 خوليو ولاسكو با جذب بازيكنان جوان و باانگيزه سعي كرد تاكتيكهاي روز دنيا را به واليباليستهاي ايراني بياموزد كه انصافاً در كارش واقعاً موفق بود. قهرماني تيم ملي در آسيا پس از 33 سال اولين دستاورد ولاسكو براي ايران بود. راهيابي به جام جهاني 2011 و غلبه بر لهستان و صربستان موفقيت بعدي تيم ملي واليبال است. اگرچه شاگردان ولاسكو از راهيابي به المپيك لندن بازماندند اما براي نخستين بار به ليگ جهاني راه يافتند. ايران در ليگ جهاني 2013 با پيروزي بر ايتاليا، صربستان، آلمان و كوبا پديده رقابتها لقب گرفت. اين در حالي است كه قهرماني در آسيا در سال 2014 تيم ملي ايران را براي اولين بار به رده اول قاره كهن رساند. كسب نخستين پيروزي مقابل امريكا در مسابقات جام بزرگ قهرمانان جهان (2013) از ديگر افتخارات ولاسكو با واليبال ايران بود.
استانكو پاكلپوويچ
مربيان كروات زيادي در فوتبال ايران فعاليت كردهاند. استانكو پاكلپوويچ از معدود مربيان اهل كرواسي بود كه سهم زيادي در پيشرفت فوتبال باشگاهي ما داشت. او در سال 1994 هدايت تيم ملي كشورمان را برعهده گرفت اما به دليل ناكامي در بازيهاي آسيايي هيروشيما حضورش روي نيمكت تيم ملي يك سال بيشتر دوام نياورد. اما مهرماه سال 1374 سكان هدايت پرسپوليس را به دست گرفت و دو جام قهرماني ليگ آزادگان را هم بالاي سر برد. استانكو در مدت دو سال حضورش در اين تيم 115امتياز به دست آورد.
پارك كي وون
مربي كرهاي پس از سالها كار با ايتالياييها به ايران آمد. پارك كي وون در واقع آغازگر راه پيشرفت واليبال كشورمان بود.اگرچه در مدت زمان حضورش نتوانست جامي با بلندقامتانمان كسب كند اما اين پارك بود كه تيم ملي ايران را از جمع تيمهاي درجه دو – سه آسيا خارج و به رقباي اصلي كره و ژاپن تبديل كرد تا جايي كه برنامهريزي يزداني خرم و داورزني بالاخره به ثمر نشست و واليبال ايران به حق واقعي خود رسيد.
گئورگي ايوانف
نام اين مربي روزهاي طلايي وزنهبرداري ايران است. گئورگي ايوانف با آمدنش دانش تمريني و تغذيه وزنهبرداران و مربيان كشورمان را ارتقا داد تا جايي كه ظرف چند سال نسل طلايي وزنهبرداري ايران ظهور كرد. حسين رضازاده، شاهين نصيرينيا، كورش باقري، فلاحتينژاد، پانزوان و توكلي شاگردان اين مربي بودهاند. حال آنكه باقري كه دوران درخشان را به عنوان سرمربي در تيم ملي داشت بيشتر دانش خود را مديون اوست. هرچند پرونده درخشان ايوانف با دوپينگ بسته شد.
زدراكو رايكوف
يكي از بهترين مربيان خارجي كه همواره از او به نيكي ياد ميشود زدراكو رايكوف صربستاني است كه در دهه 40 انقلابي بزرگ در فوتبال ايران رقم زد تا آنجا كه بازيكنان بزرگي را تحويل فوتبالمان داد. او اولين بار در سال 1347 به عنوان سرمربي تيم ملي جوانان و بزرگسالان ايران انتخاب شد. رايكوف كه اعتقاد زيادي به ميدان دادن به جوانها داشت در مسابقات قهرماني جوانان آسيا در سال 1349 به بازيكناني چون محمود خوردبين، علي پروين، برادران معيني و منصور رشيدي ميدان داد. اگرچه اين مربي صرب نتوانست نتايج رضايتبخشي را به همراه تيم ملي كسب كند اما رايكوف را بايد پايهگذار تمرين حرفهاي در فوتبال ايران ناميد. او اولين كسي بود كه حركات بدنسازي را در تمرينات تيمش گنجاند. آموزش شوت زدن، زدن توپ با سر، دريبل و تكل زدن از جمله خدمات شايسته اين مربي بود. حال آنكه رايكوف پس از قطع همكاري با تيم ملي به استقلال رفت و در اين تيم باشگاهي به موفقيتهاي زيادي دست يافت. دو قهرماني در ليگ ايران، قهرماني جام منطقهاي و اولين قهرماني آبيها در جام باشگاههاي آسيا از جمله اين موفقيتها محسوب ميشوند. مرحوم ناصرحجازي، حسن روشن، پورحيدري و پرويز مظلومي از شاگردان رايكوف بودند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]