واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ مرداد ۱۳۹۴ (۲۲:۶ب.ظ)
توسعه راهآهن يکي از اولويتهاي مهم کشورهاي توسعه يافته است موج - امروزه توسعه راهآهن يکي از اولويتهاي مهم اکثر کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه است و با توجه بهسرعت بالاي توسعه حملونقل ريلي در منطقه خاورميانه راهآهن ايران ميتواند نقش هاب منطقه خاورميانه را ايفا کند.
به گزارش خبرگزاري موج به نقل از روابط عمومي راهآهن جمهوري اسلامي ايران، مرتضي علي احمدي، مدير کل بازرگاني و بازاريابي راهآهن، با ارائه گزارشي از توانمنديهاي شرکت راهآهن و اعلام اين نکته که راهآهن ايران ميتواند نقش هاب منطقه خاورميانه را ايفا کند، گفت: امروزه توسعه راهآهن يکي از اولويتهاي مهم اکثر کشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه است و توسعه حملونقل ريلي در منطقه خاورميانه با سرعت بالايي در حال انجام است.
وي افزود: بر همين اساس ايران نيز توسعه راهآهن را جزو برنامههاي مهم و اولويتدار خود قرار داده و شخص رئيسجمهور نيز تأکيد ويژهاي براي توسعه حملونقل ريلي چه در داخل کشور و چه در اتصال با همسايگان دارند.
احمدي اظهار کرد: در شرايط سخت تحريم نيز کارهاي بزرگي در حوزه صنعت حملونقل ريلي انجام شده است و اکنون پس از لغو تحريمها نيز با توجه به زيرساختهاي اجرا شده فرصت خوبي براي سرمايهگذاران جهت حضور در صنعت حملونقل ريلي فراهم است.
مديرکل بازرگاني راهآهن ضمن تشريح فعاليتهاي زير بنايي و پروژههاي گسترش خطوط راهآهن گفت: با توجه به موقعيت استراتژيک ايران و عبور کريدورهاي مهم بينالمللي از خاک اين کشور، پروژههاي ريلي مهمي در دست اجرا است.
احمدي به خط آهن ايران - ترکمنستان - قزاقستان به طول ۹۲۰ کيلومتر، با قابليت جابه جايي ۳ ميليون تن کالا و امکان افزايش اين ميزان تا ۱۰ ميليون تن در آينده، اشاره کرد و افزود: اين خط آهن موجبات گسترش ارتباطات شبکه ريلي از قفقاز تا چين و کشورهاي CIS و نيز اتصال آنها به آبهاي آزاد و اقيانوس هند در جنوب و کريدورهاي شرق و غرب را فراهم ميآورد.
وي اتصال شبکه ريلي راهآهن ايران به عراق، با احداث خط شلمچه به بصره و نيز اجراي عمليات ساخت راهآهن اراک ـ کرمانشاه ـ خسروي را به عنوان بخشي از کريدور ترانزيتي شرق به غرب برشمرد.
احمدي در ادامه سخنان خود احداث راهآهن قزوين- رشت-انزلي- آستارا، را مسير مفقوده در تکميل کريدور شمال – جنوب تشريح کرد و گفت: کشور ايران در حوزه ترانزيت به علت دارا بودن موقعيت ممتاز جغرافيايي، منابع انرژي، ذخاير معدني و منابع انساني جايگاه ويژهاي داشته و عملا کوتاهترين مسير اتصال کشورهاي آسياي ميانه با آبهاي آزاد بينالمللي و مساعدترين مسير براي ترانزيت کالا است.
به گفته وي در اين ميان راهآهن ايران به دليل گستردگي، امنيت، حمل انبوه بار، مصرف سوخت کمتر، کاهش زمان انتقال و مقرون به صرفه بودن آن ميتواند نقش عمدهاي در اين زمينه ايفا کند.
وي با تشريح تخفيفات ارائه شده توسط راهآهن ايران در حملونقل ترانزيت ريلي تصريح کرد: سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار تن بار ترانزيت توسط شبکه ريلي جابهجاشده است که هدف ما در سال ۹۴ رسيدن به ميزان ۲ ميليون است و اميدواريم با پيگيريهاي انجام شده با کشورهاي همسايه و صاحبان بار بتوانيم به اهداف برنامهريزي شده دست يابيم.
براساس اين گزارش همايش حملونقل منطقه جنوب درياي خزر ۷ و ۶ مرداد با رويکرد بررسي فرصتهاي سرمايهگذاري بهرهگيري از بستر مناسب براي توسعه صنعت حملونقل و جديدترين امکانات و تجهيزات روز دنيا در ترکيه برگزار شد که از موضوعات اين همايش در بخش ريلي ميتوان به اقدامات مهم راهآهن ايران در خصوص تسهيل ترانزيت از خاک ايران از طريق تعاملات و رايزني با صاحبان کالا و راهآهنهاي منطقه، راهاندازي قطارهاي برنامهاي، تخفيف تعرفه، تقويت بازاريابي، مقابله با کريدورهاي رقيب و بررسي کاهش آثار تحريمها بر ترانزيت و افزايش ظرفيت حملونقل ريلي بار و مسافري براي دوران پس از تحريم اشاره کرد.
اين همايش به دعوت شرکت مطالعات و پژوهشهاي حملونقلي با حضور نمايندگاني از بخشهاي مختلف صنعت حملونقل داخلي و بينالمللي اعم از ريلي، دريايي، هوايي و جادهاي و نيز نمايندگان شرکتها نفتي، گازي و معدني، اتاق بازرگاني و سرمايهگذاران داخلي و خارجي برگزار شد.
از ساير اعضاي شرکتکننده در اين همايش ميتوان به نمايندگان سياسي سفارت ايران در ترکيه، مشاور عالي صدراعظم کشور آلمان، نمايندگان راهآهن روسيه، نماينده کشور آلمان (مدير اتاق بازرگاني)، نمايندگان کشور ايتاليا، NGO هاي کشورهاي ترکيه- آلمان- انگليس- آمريکا- ايران، رييس سازمان مديريت و برنامهريزي استان آذربايجان شرقي، مشاور حقوقي QC قطر، مير محمد صادقي رئيس آموزش و پژوهش ايران اشاره کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]