واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۳۲ق.ظ)
ساخت روستاي جديد بر روي محوطه تاريخي دوران مس سنگي موج- طرح تعيين عرصه و حريم محوطه تاريخي چشمه چلوار متعلق به دوران مس سنگي پس از پيامدهاي ناشي از ساخت روستاي جديد بر روي آن و ساير ساخت و سازها در دستور کار قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري موج، مسعود صادقي راد سرپرست گروه باستان شناسي امروز(شنبه) با اعلام اين خبر گفت: محوطه «چشمه چلوار» از جمله محوطههاي تاريخي شهرستان انديکا در خوزستان است که با وجود اهميت تاريخي–فرهنگي و وسعت زياد تا کنون عرصه و حريم آن و بر اساس ظوابط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تعيين نشده بود.
وي افزود: اين امر موجب شد اداره بنياد مسکن استان خوزستان با اجراي طرح هادي روستايي در سال 1390، اقدام به ساخت روستايي جديد بر روي محوطه تاريخي کند.
اين باستان شناس تاکيدکرد: پيامدهاي ناشي از ساخت وساز و ساير فعاليتهاي مرتبط با آن صدماتي جدي به اين محوطه تاريخي وارد کرده است.
وي گفت: بر اين اساس اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خوزستان با ممنوع کردن اين فعاليتها مانع از پيشروي ساخت و سازها و تخريب بيشتر بافت باستاني اين محوطه شد.
صادقي راد خاطرنشان ساخت: در همين حال جلوگيري از ساخت و ساز منازل مسکوني، اجراي طرحهاي عمراني در گستره روستا و اراضي اطراف به دليل نامشخص بودن عرصه و حريم حقيقي محوطه اعتراض همگاني روستائيان را به همراه داشته است.
اين باستان شناس گفت: با توجه به آنچه گفته شد ضرورت اجراي طرح گمانه زني براي تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطه «چشمه چلوار» براي جلوگيري از دخل و تصرفات بيشتر در آن و رسيدگي به وضعيت موجود دو چندان شد.
او مطالعات و معرفي اصولي و دقيق به منظور پي بردن به ارزشهاي والا و جايگاه اين محوطه در مطالعات باستان شناختي منطقه (با توجه به اطلاعات محدود از ادوار فرهنگي منطقه)، لزوم برنامه ريزي براي مطالعات بعدي و حفاظت از محوطه در مقابل ادامه فعاليتهاي عمراني روستا را از اهداف ديگر گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطه باستاني «چشمه چلوار » اعلام کرد که به آنها پرداخته شده است.
اين باستان شناس همچنين گفت: محوطه«چشمه چلوار» متشکل از بخشهاي مختلفي چون کندهها، قلعه، گورستان تاريخي، گورستان اسلامي و محوطه باستاني است.
صادقي راد تصريح کرد: نتايج اوليه گمانه زني و مطالعه مواد فرهنگي به دست آمده از محطوطه، قدمت آن را به دوران مس سنگي تا عصر حاضر ميرساند.
به گفته اين باستان شناس محوطه «چشمه چلوار» از جمله محوطههاي مرتبط با زندگي کوچ روها است که در مسير ايل راه بزرگ لالي به شهرکرد قرار دارد.
وي افزود: در فاصله نه چندان دور از اين محوطه، مجموعه اشکفت هاي باستاني چشمه چلوار قرار دارد که دربرگيرنده آثاري از دوران پارينه سنگي تا عصر حاضر بوده و هم اکنون نيز پناهگاه کوچ نشينان بختياري است.
گفتني است که برنامه گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطه تاريخي «چشمه چلوار» که مجوز آن را رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري صادر کرده است تا 28 مرداد ادامه دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]