واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک استاد دانشگاه: جذب سرمایه و فاینانس در دوران پساتحریم در دستور کار دولت باشد تهران - ایرنا- تحلیلگر اقتصادی و استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به سفر این روزهای هیأت های متعدد و مختلف اقتصادی و تجاری اروپایی به ایران، گفت: این هیأت ها بیشتر به منظور فروش کالاهای تولیدی خود و نه سرمایه گذاری به کشور وارد می شوند و در این شرایط، جذب سرمایه و فاینانس در دستور کار دولت باشد.
سعید لیلاز در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: مهمترین وظیفه دولت در حوزه اقتصاد در دوران پساتحریم، دروازه بانی از اقتصاد ملی و منابع ارزی کشور است؛ به طوری که منابع ارزی کشور به سادگی هزینه نشود.
وی ورود منابع ارزی بلوکه شده ایران در دوران تحریم ها را آخرین فرصت توسعه اقتصادی - اجتماعی کشور توصیف کرد که برخلاف تصورات عمومی مبلغی پایین بوده و حدود 30 میلیارد دلار است، گفت: اگر این پول ها صرف ورود کالاهای مصرفی و در نتیجه ضربه زدن به تولید، اشتغال و درآمد ملی شود برای دولت بسیار گران تمام می شود؛ براین اساس، مهمترین وظیفه دولت در این شرایط جلوگیری از ورود کاهالای مصرفی و حتی واسطه ای خارجی و تنها واردات مهمترین نیاز های کشور و کالاهای سرمایه ای است.
لیلاز اظهار داشت: بسیار متاسفیم که برخلاف هشدارهای ارائه شده از سوی اقتصاددانان و کارشناسان، اقتصاد ایران خود را از نظر سیستمی و ساختاری آماده مواجهه با دوران پساتحریم نکرد و بطور نمونه هنوز بازار رانت خواری و حضور دولت در اقتصاد پر رنگ است.
وی دو نرخی بودن ارز و قیمت حامل های انرژی را از جمله مصادیق رانت های موجود در اقتصاد ذکر و تصریح کرد: قبل از برداشته شدن و حذف یکباره تحریم ها باید قیمت دلار تک نرخی شود و قیمت حامل های انرژی از جمله قیمت خوراک مواد اولیه کارخانجات فولادسازی و پتروشیمی رانت زدایی و پس از آن منابع ارزی به سمت کالاهای سرمایه ای و محصولات و مواد اولیه ای که بیشترین ارزش افزوده را ایجاد می کنند، هدایت شود.
استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: تجربه 10 ساله دولت های نهم و دهم و سالهای پیش از آن ثابت کرد اقتصاد ایران با مشکل سرمایه مواجه نبوده و کمبود سرمایه در اقتصاد کشور افسانه ای بیش نیست؛ چرا که طی تمام این سال ها دیدیم و شاهد بودیم صدها میلیارد دلار پول به اقتصاد کشور تزریق شد اما در مقابل این اقتصاد بیمار رشد بسیار پایینی را تجربه کرد و ثابت شد مشکل اقتصاد سخت افزاری، سیستماتیک و مدیریتی است نه سرمایه.
وی هشدار داد: باید در نظر داشت صادرات نفت ایران در سال جاری تنها یک پنجم صادرات نفتی در سال 90 خواهد بود و در سال آینده نیز حتی اگر صادرات نفتی مان دو برابر شود درآمدهای نفتی 15 تا 20 میلیارد دلار کمتر از بدترین سال تحریم ها خواهد بود و این نکته ای است که همگان باید به آن واقف باشند.
این تحلیلگر اقتصادی با بیان آنکه دوران ضیافت نفتی ایران به پایان رسیده و ارزشمندترین فرصت توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور را از دست دادیم، تصریح کرد: اعمال انضباط شدید بر منابع ارزی و در پیش گرفتن سیاست خسیسانه و سختگیرانه در هزینه کرد دلارهای بلوکه شده وارده به کشور، باید طی روزها و ماه های آینده در دستور کار دولت باشد.
وی با اشاره به سفر این روزهای هیأت های متعدد و مختلف اقتصادی و تجاری اروپایی به ایران، یادآور شد: این هیأت ها بیشتر به منظور فروش کالاهای تولیدی خود و نه سرمایه گذاری به کشور وارد می شوند و به جز حوزه نفت که حوزه سرمایه گذاری و فاینانس است، در سایر حوزه ها برای فروش کالاهای نهایی خود وارد عرصه شده اند.
لیلاز با تاکید بر لزوم جذب سرمایه به صورت مستقیم و فاینانس در این شرایط از سوی دولتمردان، خاطرنشان کرد: بازار ناموس ملی اقتصادی کشور است و باید بسیار از آن مراقبت کنیم که هرگونه خدشه در آن، خدشه به تولید، اشتغال داخلی و درآمد ملی را به دنبال خواهد داشت.
اقتصام (4) 3065**1558
12/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]