واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نمره منفي دولت در جذب سرمايهگذار خارجي
نویسنده : هادي غلامحسيني
در حالي اين روزها برخي دولتمردان از ورود سرمايههاي خارجي به اقتصاد ايران سخن به ميان ميآورند كه سرمايههاي داخلي كه عمدتاً در بانكها پارك كردهاند راضي به سرمايهگذاري در بخشهاي مختلف توليدي نيستند و سفته بازي را به سرمايهگذاري در توليد ترجيح ميدهند. جذب سرمايههاي خارجي به اين سادگيها هم نيست. به نظر ميرسد شرط اصلى و اوليه ورود سرمايه گذار خارجى به اقتصاد ايران حل مشكلات سرمايه گذاران فعلى در داخل كشور است.
در حالي طي 23 ماه اخير ميزان نقدينگي در اقتصاد از 470هزار ميليارد تومان به 850هزار ميليارد تومان رسيده است كه به رغم رشد شتابان حجم نقدينگي تمامي بخشهاي اقتصادي از كمبود نقدينگي و سرمايه در گردش شكايت ميكنند.
اين مطلب مؤيد آن است كه سرمايه و نقدينگي وارد بخشهاي توليدي نميشود و ترجيح ميدهد در بخشهايي چون بانك و مسكن به صورت پارك شده حضور داشته باشد و پس از حل تمامي مشكلات موجود در اقتصاد وارد بخشهاي توليدي شود. اصولاً سرمايهگذار داخلي وخارجى به فضاى كسب و كار داخلى نگاه مى كند و تا مشكل سرمايه گذار داخلى حل نشود، سرمايه گذار خارجي رغبتى جهت شروع فعاليت خود نشان نخواهد داد، به عبارت ديگر حل مشكل سرمايهگذار داخلى جذب سرمايهگذار خارجي را بهدنبال دارد. بحث شريك داخلي و سرمايهگذارى مشترك هم از اين قاعده تبعيت ميكند.
برگزاري ۲۲ همايش بينالمللي براي جذب سرمايهگذاري خارجي از نقاط مختلف جهان طي سالهاي ۸۶ تا ۹۱ اين واقعيت را نشان ميدهد كه در سطح بينالمللي با شعار نميتوان عمل كرد و صحنه اقتصاد بينالملل نياز به بازي شفاف دارد.
دولت قبل در عرصه جذب سرمايه خارجي طبق آمار سازمان آنكتاد، تجارت خارجي ۹۰۰ ميليون دلاري را به ۵ ميليارد دلار افزايش داد، آن هم در شرايطي كه روز به روز بر حجم تحريمها افزوده ميشد و بانك مركزي و ساير بانكهاي كشور در حال تحريم شدن بودند و كشور با تحريمهايي مانند تحريم سوئيفت دست و پنجه نرم ميكرد. در شرايط فعلي، در ۲۳ ماه اخير كشور با تحريم جديدي رو به رو نشده است و آخرين گزارش سازمان آنكتاد حكايت از كاهش ۳۱ درصدي آمار سرمايهگذاري خارجي در كشور نسبت به سال گذشته دارد كه اين امر نشان ميدهد دولت توجه چنداني به جذب سرمايهگذار خارجي نداشته است. متأسفانه دولتمردان آنقدر چشم به عملكرد وزير امور خارجه و تيم مذاكرهكننده هستهاي دوختهاند كه پاك ساير مقولههاي اقتصادي را فراموش كردهاند، در حالي كه در گذشته با وجود تشديد تحريمها كشورمان از نظر رشد سرمايهگذاري خارجي جزو شش كشور برتر دنيا بوده است، به داشتن يك راهبرد و استراتژي، برقراري ديالوگ با سرمايهگذاران خارجي و ايجاد مشوقهاي سرمايهگذاري امروز از اصليترين حلقههاي مفقوده دولتمردان تدبير و اميد در جذب سرمايهگذاري خارجي است و نميتوان در اين حوزه هم تنها به حرف و لبخند اكتفا كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]