واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حاشیه نگاری بر شایعه های سوزان؛ از کوچه نشینی تا نت نشینی بندرعباس- مدرس ارتباطات در روزنامه دریا به شماره 2019 یکشنبه 11مردادماه جاری از حادثه آتش سوزی های اخیر در بندرعباس یادداشتی مبنی بر کوچه نشینی تا نت نشینی نوشت.
دکتر سیدرضاهاشمی زاده گفته است: وقوع دو حادثه آتش سوزی پیاپی در بندرعباس به فاصله چندین ساعت در دو ساختمان معروف تجاری و اقامتی (مجتمع ستاره جنوب و هتل هرمز) کافی بود تا شایعه این ویروس فلج کننده اعصاب اجرایی و امنیتی جوامعی با ساختار فرهنگی و اجتماعی ما به مدد تکنولوژی های ارتباطی امروز و ارتباطات موزاییکی بهم پیوسته موبایل محور به جان شهروندان بیفتد و تقریبا هر دو سه ساعت یکبار ، خبری از حادثه ای دست به دست شود و مثل همه داستان های شایعه پرورده پیش از این ازسوی مصرفگران دامن زده شده ، شاخ و برگی افزوده شود و در چرخ چرخ خود بهمن مهیبی آوار شده بر ذهن و روان مخاطبانی شود که این روزها به کپی فرستی هرمطلب و عکس و ....عادت کرده و خویافته اند.
جریان شایعه سازی آنقدر بالا گرفت که مردم کوچه و خیابان دچار نگرانی وحشت شدند. از این دست اتفاقات زمینه ساز حوادث مهارناشدنی در کشور ما کم نبوده است . چند ماه پیش حادثه هتل تارای مهاباد با همین شایعه ها و شاخ و برگ های مجازی به سطح خیابان کشیده شد و تبعات امنیتی ناگواری برجای گذاشت.
یا چند روز پیش ، قتل یک پزشک اردبیلی با سونامی اطلاعات آلوده موبایل محور چنان غبار آلود شد که اصل موضوع در پس ابرهای تیره ابهام پنهان گشت .
در پیشینه تاریخی ما تامین چندسال پیش ، کوچه نشینی امر مرسوم و معمولی بود کوچه نشینی یا گذر نشینی ، دورهم جمع شدن هایی که ساعت ها طول می کشید و همه گونه اطلاعات و اخبار راست و دروغ و ...در آن نشست ها و گردهم آمدن ها رد و بدل می شد و حتی کارکردهای خبری و ارتباطی قابل اعتنایی داشت ، با فناوری های جدید ارتباطی و بویژه ظهور نسل نو پدید ارتباطات مبتنی بر ابزارک های اطلاع رسان موبایل ، همان جمع ها و کوچه نشینی ها به شکلی مدرن تر و شخصی تر به موبایل ها منتقل شده است .
نت نشینان حتی نیازی به وقت گذاری سرکوچه نشستن هم ندارند و بی دغدغه زمان و مکان در حال تولید و مصرف و دست به دست کردن محتوا های متفاوت هستند.
لازم به زحمت و رنجی فراوان برای آلوده سازی اطلاعات توزیعی در این سلول های اطلاع رسان نیست برای تفریح و سرگرمی زودگذر هم شده می شود چند قطره سم را درون این آبراهه انداخت و به نظاره کسانی نشست که بی دقت و حساسیت ، این آب را جرعه به جرعه به خورد هم می دهند تا همه مسموم شوند.
البته تنها نمی توان ، کاربران و مصرفگران موبایل به دست را متهم نشر شایعات دانست در دیگر کفه ، واکنش ضعیف و منفعل روابط عمومی های سنتی و عقب افتاده ایی است که توان و نه انگیزه ورود به چنین میادینی را برای سره سازی اطلاعات دارند و همچنین مقاماتی که قطعه قطعه و بریده بریده و بالکنت با مردم صحبت می کنند و اطلاع رسانی قطره چکانی آنها بر لهیب شعله های فوران زده اثری ندارد و این گونه شایعات مختلف و گسترده زاده می شود و در غیاب پادزهرهای اطلاع رسان سر به ناکجا آباد می برد و شهر در آتش شایعات خراش دهنده روح و روان می سوزد و ....فرض کنیم این ماجرا به شایعه حمله تعدادی زیادی مارسمی خطرناک به شهر و خانه های مردم مربوط می شد پی آیند آن چه نتیجه ای در برداشت ؟
چه بلوایی به پامی خاست و چه ترس و هراسی برجان مردم چنگ می انداخت ؟
اکنون که اکثریت مصرفگران ، موبایل هوشمند به دست دارند درس اول ارتقا سواد کاربری است پیش از به اشتراک گذاشتن هر خبر و اطلاعاتی کمی تامل کنیم. آیا ما هرخوردنی را که یافتیم می خوریم ؟ ک/1
7195/6048
11/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]