تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837740785




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نظام آموزشی در ایران باید مبلغ تساهل و مدارا باشد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیر گروه «مطالعات برنامه درسی» دانشگاه علامه طباطبایی در گفت و گو با ایرنا: نظام آموزشی در ایران باید مبلغ تساهل و مدارا باشد تهران- ایرنا- «علیرضا صادقی» مدیر گروه «مطالعات برنامه درسی» دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، پیاده سازی رویکرد چندفرهنگی در نظام آموزشی را زمینه ساز ایجاد جامعه ی متکثر فرهنگی دانست که سازگاری، همبستگی، تساهل و زندگی مسالمت از ویژگی های آن است.


گسترش ارتباطات در دنیای کنونی، تماس میان افراد گوناگون جامعه را به امری گریزناپذیر تبدیل کرده است. در سده های گذشته این شکل و دامنه ارتباطات غیرممکن به نظر می رسید اما ایجاد گوناگونی و گستردگی در ابزارهای ارتباطی، فاصله ها را کمرنگ کرده و اسباب تماس بیشتر افراد را فراهم کرده است.
این تماس های گریزناپذیر در کشورهایی چون ایران که از گوناگونی قومی و فرهنگی گسترده یی برخوردار هستند، گاهی به تنش میان کنشگران می انجامد. ارایه ی آموزش های متمرکز بر نهادینه کردن فرهنگ تکثرگرایی و ارتباط درست با دیگران یکی از مهمترین وظایف نظام های آموزشی است که عملیاتی کردن آن با فراهم آوردن پیش شرط های زیست مسالمت آمیز، کیفیت زندگی جمعی را ارتقا خواهد بخشید؛ مساله یی که با وجود اهمیت بالایی که دارد در کشور ما چندان به آن بها داده نمی شود.
شوربختانه جای خالی مولفه های چندفرهنگی در محتوای برنامه های درسی دانش آموزان و دانشجویان محسوس است. در این پیوند، «علیرضا صادقی» مدیر گروه «مطالعات برنامه درسی» دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا به معرفی مولفه های رویکرد چندفرهنگی در نظام آموزشی پرداخت و وضعیت نظام آموزشی در کشور را بررسی کرد.
به گفته ی صادقی، همسنجی تکثر قوم ها و زبان های به رسمیت شناخته شده در کشور و میزان اختصاص محتوای آموزشی به این گوناگونی قومی، زبانی و مذهبی نشان می دهد حتی کتاب های درسی ما نیز درباره رعایت اصول تکثر فرهنگی از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیست.
صادقی بر این باور است که آگاهی از ضرورت ها و اصلاح رویکرد کلان برنامه ریزان درسی و سیاستگذاران فرهنگی و آموزشی جامعه نسبت به رعایت مولفه های چندفرهنگی در نظام آموزشی، در رفع این کاستی و بازبینی کارآمد کتاب های درسی موثر خواهد بود.
این استاد دانشگاه تاکید کرد رویکرد آموزش چندفرهنگی در پی ایجاد سازگاری و همبستگی و پیاده سازی اصول آن در سه سطح خرد (خانواده)، میانی (نهادها) و بین المللی (کشورها)است.

مشروح گفت و گوی ایرنا با صادقی در ادامه آمده است:
***ایرنا: رویکرد چندفرهنگی در آموزش چه معنایی دارد و ناظر بر چه مولفه هایی است؟
**صادقی: چندفرهنگی در نظام آموزش رویکردی است که پذیرش تنوع قومی و فرهنگی و احترام به تکثر فرهنگی را در جامعه نهادینه می کند و همزیستی مسالمت آمیز با گروه های دیگر را برای اعضای جامعه به ارمغان می آورد.
رویکرد چندفرهنگی بر پایه توجه به فرهنگ های گوناگون در 2 حوزه ی کمیت و کیفیت است. در نگرش چندفرهنگی اساس بر این است که همه فرهنگ ها چه اقلیت باشند چه اکثریت، محترم شمرده شوند، بنابراین موضوع کمیت و کیفیت در این بخش معنا پیدا می کند.
کمیت به این معنا است که نظام آموزشی ما باید فراگیر باشد و همه ی فرهنگ ها را پوشش دهد. کیفیت هم یعنی اینکه ما بتوانیم همه امکانات را با کیفیت مناسب و به شکلی برابر در اختیار همه فرهنگ ها قرار دهیم. در رویکرد چندفرهنگی همه فرهنگ ها، زبان ها، قوم ها و مذهب ها بدون هیچگونه سوگیری از اهمیت برابر برخوردارند. اهمیت برابر به این معنی نیست که فرهنگ ها نمی توانند با هم ارتباط برقرار کنند یا به این معنی نیست که ما باید فرهنگ خود را کنار بگذاریم، بلکه پایه چندفرهنگی این است که در وهله ی نخست فرهنگ خود را به خوبی بشناسیم و به آن احترام بگذاریم، سپس قبول کنیم فرهنگ های دیگری هم هستند که ارزشمندند و باید آنها را بشناسیم. حتی باید بتوانیم فرهنگ های دیگر را با فرهنگ خود ادغام کنیم و برای ارتقا، بهبود و پیشرفت فرهنگ خود از محاسن آنها استفاده کنیم.

***ایرنا: آیا نگاه چندفرهنگی با مولفه های خود یعنی پذیرش و احترام به سایر فرهنگ ها در تنظیم برنامه های درسی ما رعایت می شود؟
**صادقی: رویکرد چندفرهنگی در ایران قدمت چندانی ندارد و تازه از پنج یا 6 سال پیش که من و چند تن از دوستانم مطالعه و تحقیق در این حوزه را آغاز کردیم، به ایران وارد شد. پیشتر کسی در ایران روی آن کار نکرده بود. 2 کتاب در این زمینه می شناسم که آقای «حسن پویان» ترجمه کرده و بحث تکثر فرهنگی را آن هم به صورت عام و از منظر جامعه شناسی سیاسی مطرح کرده است.
بنابراین این نگاه در کشور ما نگاه تازه واردی است و تا عملیاتی شدن فاصله ی زیادی دارد. فقط در سایه ی اهتمام و توجه مسوولان است که می تواند نظام آموزشی ما را از نظر تکثر فرهنگی غنی کند.
آموزش چندفرهنگی در ایران به کار و فعالیت بیشتری نیاز دارد چون ما جامعه ی چند قومی هستیم و باید به اقوام آموزش بدهیم که همدیگر را بپذیرند و اگر نمی توانند همدیگر را بپذیرند، دستکم همدیگر را تحمل کنند و در کنار همدیگر زندگی مسالمت آمیز داشته باشند. وضعیتی که در ایران حاکم است نشان می دهد مردم درباره پذیرش فرهنگ یکدیگر به درستی آموزش ندیده اند. لطیفه هایی که در آن قوم یا زبان دیگری را مسخره می کنند، نمود روشنی از نبود اراده و توانایی پذیرش فرهنگ دیگری در کشور ما است. فرهنگ های دیگر برای ما تاریک هستند و تاریکی برای ما نماد ترس است و ما از آن می ترسیم، به همین دلیل از فرهنگ های دیگر فاصله گرفته ایم. آموزش چندفرهنگی می خواهد این شکاف را بردارد.

***ایرنا: نظام آموزش و پرورش ما تا چه اندازه ویژگی هایی چون تسامح و پذیرش را در کودکان و نوجوانان نهادینه می کند؟
**صادقی: کتاب های درسی ما درباره معرفی فرهنگ ها و قوم های گوناگون محتوای بسیار کمی دارند. در برخی کتاب ها شکل هایی از قوم ها، زبان ها و شهرهای کشور مطرح شده است ولی نتیجه ی پژوهش هایی که من و دانشجویانم انجام داده ایم، نشان می دهد توجه به مسائل چندفرهنگی در ایران به شدت ضعیف است. کتاب ها را بررسی کنید، به عنوان نمونه چند بار نام عشایر ایران که دارای غنای فرهنگی دیرین هستند در آن مطرح شده است؟ از مذهب و دین اقوام ایرانی چند بار در کتاب های درسی نام برده شده است؟ البته گاهی به زبان های گوناگون به این موضوع ها در کتاب ها اشاره هایی شده است ولی نمی توان این را به مثابه توجه به رویکرد چندفرهنگی دانست. فقر فرهنگیِ چندفرهنگی در کتاب های درسی موج می زند.
باید نگاه چندفرهنگی میان کسانی که می خواهند کتاب های درسی را طراحی کنند نهادینه شود. اینها اطلاعات لازم را تاکنون به دست نیاورده اند و نسبت به نگاه چندفرهنگی نگاه درستی ندارند.

***ایرنا: چگونه می توان رویکرد آموزش چندفرهنگی را در نظام آموزشی پیاده سازی و عملیاتی کرد؟ مقدمات انجام این مهم چیست؟
**صادقی: برای اجرایی کردن این مهم در نظام آموزشی دستکم باید 2 کار انجام دهیم. نخست باید زمینه را برای پذیرش رویکرد آموزش چندفرهنگی در جامعه ایجاد کرده و نسبت به سوء برداشت ها در مورد آن روشنگری کنیم. با توجه به اینکه در ایران ادبیاتی در این حوزه نداشته ایم و تدوین نکرده ایم، وقتی می گوییم آموزش چندفرهنگی، بسیاری گمان می کنند به عنوان نمونه اقوام می خواهند برای خود کتاب یا مدرسه ویژه ای داشته باشند یا حتما به زبان خود آموزش ببینند، در حالی که لزوما اینطور نیست.
در آموزش چندفرهنگی باید به افراد یاد بدهیم چگونه باید با فرهنگ های دیگر تعامل آمیخته با صلح و زیست مسالمت آمیز داشته باشند.
دوم اینکه کتابی برای آشنایی با اقوام و فرهنگ های ایرانی را در برنامه های درسی مدرسه یا دانشگاه بگنجانیم. فراهم کردن زمینه ی شناخت فرهنگ های گوناگون نخستین گام برای ایجاد ارتباط خوب میان آنها است. تا زمانی که با فرهنگ های یکدیگر آشنا نشده ایم، نمی توانیم انتظار داشته باشیم روابط میان فرهنگی ما بیشتر شود. در ایران بیش از 20 زبان (نه گویش) داریم که کسی آنها را نمی شناسد. نزدیک به 13 قوم شناسنامه دار داریم که همه دارای فرهنگ های غنی هستند.
شرط موفقیت در اجرای یک برنامه ی درسی این است که آموزگاران نسبت به آن توجیه شده باشند. از این رو باید برای آموزش و توجیه معلمان در این زمینه نیز برنامه ریزی و اقدام شود. معلمان باید از ضرورت و اهمیت توجه به این مقوله آگاه باشند و روش ها و ابزارهای آموزشی را به خوبی بشناسند.
پشتیبانی های بعدی که ما از آن به عنوان سازماندهی افقی یاد می کنیم و بخش زیادی از آن ناظر بر نقش موثر رسانه ها در اجرای موفق این طرح است، بایسته است. تصور کنید سرفصل های آموزش چندفرهنگی را در کتاب های درسی بگنجانیم و رسانه های عمومی و نهادهای اطلاع رسانی به شدت از آن انتقاد کنند. این مساله به اصل برنامه آسیب خواهد زد. سیاست های کلان و بالادستی باید در راستای توجیه همه ی نهادها و سازمان ها نسبت به اجرای چنین طرحی تنظیم شود.

***ایرنا: برخی فکر می کنند نگرش چندفرهنگی با اصل یکپارچگی و همبستگی منافات دارد و موجب شکاف می شود. نظر شما چیست؟
**صادقی: چندفرهنگی در پی ایجاد وفاق و اتحاد است و نه گسست. وقتی از چندفرهنگی در ایران صحبت می شود، برخی نگران می شوند که می خواهیم تشتت و شکاف ایجاد کنیم اما اینگونه نیست. پایه کشوری مانند کانادا یا استرالیا روی فرهنگ های گوناگون گذاشته شده است اما چقدر میان آنها تضاد می بینید؟ در واقع میان آنها بیش از جوامع دیگر تضاد وجود ندارد، چرا که یاد گرفته اند از همدیگر و فرهنگ های یکدیگر استفاده کنند. نتیجه اینکه رنگین کمانی از فرهنگ های گوناگون ایجاد شده است که مکمل همدیگر بوده و جامعه یی با تکثر فرهنگی آفریده است. شما این مساله را در برخی از شهرهای ایران نیز می بینید که در آنها تنوع فرهنگی به بالندگی رسیده و از مشکلاتی چون انتزاع (جدایی) خبری نیست. این الگو می تواند تجربه ی خوبی برای تمام ایران باشد.

***ایرنا: آیا پیاده سازی نگاه چندفرهنگی در نظام آموزشی و آموزش تساهل به دانش آموزان و دانشجویان زندگی مسالمت آمیز در جامعه را تضمین خواهد کرد؟
**صادقی: اگر می خواهیم ملتی داشته باشیم که از زندگی مسالمت آمیز در کنار هم لذت ببرند، باید نگاه چندفرهنگی را میان همه ی دانش آموزان، دانشجویان و در سطحی فراتر میان همه ی افراد و آحاد گوناگون جامعه ترویج کنیم. برای این امر باید همه ی نهادها و دست اندرکاران فرهنگی و سیاسی جامعه وارد عمل شوند و از همه ی ظرفیت های آموزشی و رسانه یی برای تبلیغ و یاددهی این مهم استفاده کرد. باید برای مردم فیلم بسازیم، داستان بنویسیم و ارزشمندی فرهنگ ها را در مرجع ها و رسانه ها گوشزد کنیم. همین مساله باعث می شود فرهنگ ها رشد و نمو پیدا کنند و زیست مسالمت آمیز و صلح به وجود بیاید.
نتیجه ی کم کاری در این حوزه ها فاجعه بار خواهد بود. وضعیت منطقه یی که در آن قرار داریم ببینید. چرا همه به جان هم افتاده اند؟ چون مردم در این منطقه هنوز به این رشد و بالندگی نرسیده اند که به عقیده یکدیگر احترام بگذارند، یا اگر احترام نمی گذارند دستکم تنفر پیدا نکنند و همدیگر را نکشند. چرا در کشورهای دیگر چنین مسائلی کمتر به وجود می آید؟ چون آنان به عقاید هم احترام می گذارند و دستکم از هم متنفر نیستند. جای تاسف دارد مردمان این منطقه که ادعای پیروی از یک دین را دارند، از چنین وضعیتی رنج می برند.

***ایرنا: با این تفاسیر آیا می توان گفت رویکرد چندفرهنگی در سطح کلان و در بحث های فراملی نیز کارکردهای ویژه خود را دارد و کاهش اختلاف و فاصله فرهنگی کشورها را موجب می شود؟
**صادقی: بله. رویکرد چندفرهنگی در سه سطح مطرح است که عملیاتی کردن هر یک از آنها کارکردهای ویژه خود را دارد. عملیاتی کردن این رویکرد در سطح بین المللی که در آنجا ملیت ها به عنوان فرهنگ های گوناگون به شمار می روند، می تواند اسباب نزدیک شدن کشورها را فراهم کند. رویکرد چندفرهنگی در سطح دوم در داخل کشورها معنی می یابد و زمینه گرایش و درک متقابل گروه های قومی، مذهبی، زبانی و... را فراهم می کند. سطح سوم نیز برمی گردد به تفاوت های فردی در یک شهر و حتی یک خانواده. در یک شهر آدم ها با فرهنگ های گوناگون حضور دارند.
جدا از اینکه آیا باوری به چندفرهنگی در کشور وجود دارد یا نه، ناگزیریم برای زندگی آرام و دور از تنش، این رویکرد را در سطح خرد یاد بگیریم. ارتباطات ما را ناگزیر کرده است با فرهنگ های دیگر در پیوند باشیم. این ارتباطات باعث تعامل می شود. باید یاد بگیریم فرهنگ های دیگری نیز هستند که می توانیم با آنها کار کنیم، از آنها یاد بگیریم و به آنها یاد بدهیم. بنابراین باید پایه چندفرهنگی را بر تعامل های میان فردی بگذاریم که ممکن است میان قوم های یک کشور یا ملیت های گوناگون اتفاق بیفتد.

**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9275**1961**2054






11/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن