واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: با اوج گيري تحليل ها درباره جمع بندي مذاکرات هسته اي که 23 تير در وين انجام شد، صاحب نظران و کارشناسان سياسي تلاش مي کنند تا ابعاد مختلف توافق هسته اي را در نقد و تحليل هاي خود بررسي کنند.
به گزارش تراز ، در اين حوزه البته يک سوال مهم که بايد قبل از ورود به هر تحليلي به آن پاسخ داد اين است که از چه چارچوب و منظري بايد به تحليل اين موضوع مهم ورود کرد. نشريه «خط حزب ا...» که رسانه مکتوب پايگاه اطلاع رساني دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت ا... خامنه اي (Khamenei.ir) است، سرمقاله دومين پيش شماره خود را که پنج شنبه منتشر شد، با تيتر «روش تحليل مذاکرات هسته اي» به همين موضوع اختصاص داد که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
«در مسائلي که با سرنوشت کشور ارتباط پيدا مي کند، حتما تحليل و موضع داشته باشيد.» اين جملات بيانات رهبر حکيم انقلاب در ديدار 5 سال پيش با دانشجويان است. توقعي که از يک انسان مومن انقلابي مي رود اين است که نسبت به حوادث و تحولات آگاه و فعال باشد و با تحليل صحيح، اقدام درست را انجام بدهد. اهميت برخورداري از تحليل صحيح چنان است که رهبر انقلاب در سال 70 در توصيف حکومت 5ساله حضرت علي (ع) مي فرمايند:«آنچه من توانستم به عنوان جمع بندي به دست بياورم، اين است که «تحليل سياسي» ضعيف بود. البته در درجه بعد، عوامل ديگري هم بود؛ اما مهمترين مسئله اين بود. والا خيلي از مردم هنوز مومن بودند؛اما مومنانه در پاي هودج ام المومنين در مقابل علي (ع) جنگيدند و کشته شدند... موضع خود را شناختن و در آن قرار گرفتن... و قدرت تحليلي سياسي خودش يکي از آن خطوط ظريفي است که امام هم مکرر در مکرر فرموده بودند.» يکي از دلايل تفاوت نگاه به يک پديده در نوع نگاه و روش تحليل آن پديده است. «روش صحيح» تحليل مي تواند افراد مختلف يک ملت با جهان بيني واحد را به تحليلي درست و هم افق با يکديگر هدايت کند. ماجراي مذاکرات هسته اي هم که اين روزها به عنوان يکي از موضوعات مهم فعاليت هاي سياسي در کشور قرار گرفته؛از اين قاعده مستثني نيست. در همين ماجرا هم مي بينيم که يک پديده واحد وجود دارد اما تحليل هاي مختلفي نسبت به آن هست. يکي از مهمترين دلايل آن همان تفاوت در روش نگاه است. در اين خصوص توجه به نکات زير براي تحليل روشمند اين پديده و قضاوت درباره آن لازم است. البته اين يادداشت به دنبال قضاوت در مورد متن برجام يا مذاکرات نيست بلکه به دنبال ارائه روشي براي تحليل درست اين پديده است. يکي از اصول روش تحليل و «کل نگري» و «مشاهده مجموعه واقعيات با همديگر» است. اين نگاه سبب مي شود تا همه واقعيات باهم ديده شود و گرنه «خطاي در محاسبه را به دنبال خواهد داشت.» مطالعه متن و تدقيق در جزئيات آن به تنهايي کفايت براي قضاوت درباره اين پديده نمي کند. توجه به شرايط،بازيگران و زمينه ها و ... خود از عناصر مهم قضاوت و تحليل اين پديده است. به نظر مي رسد دو پايه سازنده و لازم براي تحليل اين موضوع توجه به بيانات ديدار مسئولان نظام در ماه رمضان و بيانات رهبر انقلاب اسلامي در روز عيد فطر مي باشد.
1 . ديدار کارگزاران نظام: اين ديدار در هنگامه مذاکرات برگزار شد. رهبر انقلاب پس از بيان نکاتي درباره اعتماد به مذاکره کنندگان، به خطوط قرمز اشاره کردند. ديدار کارگزاران در حين مذاکرات بود و بيان اين خط قرمزها در چند سطح کارکرد داشت: اين خطوط در عين حال که بايد حافظ دستاوردها و منافع ملي و حد و اندازه خرج کردن از دارايي هاي کشور به حساب مي آمد، ابزاري هم در جهت قوت دست تيم مذاکره کننده هنگام مذاکره با مستکبر بود.
به عبارت ديگر خطوط قرمز هدف مذاکره نبود، بلکه بسته به نوع آن، «ابزار» رسيدن به هدف بود و يا «سپر» حفظ منافع ملي.
به همين دليل اين خطوط مانند «مين» عمل نمي کنند که با يک اتفاق و جابه جايي بشود به قضاوت مطلق رسيد. از سوي ديگر چه بسا ممکن است حتي با حفظ همه آن خطوط هم دستيابي به هدفي که براي مذاکره معين شده صورت نگيرد.
2 . ديدارهاي روز عيد فطر: در خطبه هاي نماز عيد بعد از تشکر از تيم مذاکره کننده، توجه به منافع و مصالح ملي مرکز توجه رهبري قرار گرفت. اين ديدار نخستين بيانات ايشان درباره متن بعد از مذاکرات بود. ديداري که پس از پاسخ به نامه رئيس جمهور در خصوص اعلام پايان مذاکرات صورت گرفت. رهبر انقلاب در آن نامه بر «ملاحظه با دقت» و بررسي متن «در مسير قانوني پيش بيني شده» تاکيد کردند. اين ديدارها بعد از تنظيم متن بود. زماني که بايد ببينيم اهدافي که براي اين مذاکرات تعيين شده بود ؛ محقق شده است يا نه؟ بازخواني بيانات رهبر معظم انقلاب در طول مدت مذاکرات حداقل چهار هدف اصلي «غني سازي در خاک خود»، «رفع تحريم هاي ظالمانه»،«شکستن فضاسازي هاي ناصحيح در حوزه بين المللي»، «به دست آمدن تجربه شناخت از آمريکا در داخل» را يادآور مي شود. همان طور که در ابتداي متن آمد؛ با توجه به بيانات رهبر انقلاب اسلامي روش تحليل صحيح، داشتن نگاه کلان به مسئله است. يک تحليلگر، با بررسي همه جانبه مولفه هاي منافع و مصالح ملي، نسبت خطوط قرمز با آن مصالح، دستاوردهاي متن و نسبتشان با اهداف از پيش تعيين شده مذاکرات و در نهايت شرايط ژئوپليتيکي حاکم بر جهان به تحليل صحيح خواهد رسيد.
منبع: خراسان
زمانبندی انتشار: 10 مرد 1394 - 10:04
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]