محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830539815
از شیخ شهید تا سید شهید
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: از شیخ شهید تا سید شهید
آوینی تاکنون تنها پیرو سهروردی در عالم هنر بوده است، اما نام همین تنها رهرو، آنقدر بلند و سترگ هست که شأن سهروردی قتیل را محفوظ بدارد.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ شهابالدین سهروردی، فیلسوف شهیر و نامدار ایرانی در سنهی 549 قمری، موافق با 494 هجری شمسی در استان زنجان دیده به جهان گشود. امروز نهصدمین زادروز حکیم سهروردی است.
محل تولد او روستایی بود به نام سهرورد از توابع شهرستان خدابنده، اما این منطقه که تا قرن چهارم مکان کاملاً آباد و پر رونقی به حساب میآمد، رفته رفته رو به افول تمدنی گذاشت و تا آنجا پیش رفت که امروزه محل دقیق آن هم مشخص نیست و فقط میدانیم که نقطهای در غرب سلطانیه بوده.
از کودکی سهروردی اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما او هنگام نوجوانی به مراغه رفت و برای آموختن مقدماتی که شامل حکمت و منطق و اصول فقه میشد، پای منبر مجدالدین جیلی نشست.
او در این جلسات همدرس فیلسوف بزرگ دیگری به نام فخر رازی بود و نقل است که سالها بعد از قتل سهروردی، وقتی کتاب تلویحات او را به دست فخر رازی دادهاند، این حکیم کتاب را بوسیده و به یاد هم بحث قدیمش اشک ریخته است.
حکیم سهروردی مردی جهاندیده بود و شاید از این جهت بشود او را با سعدی شیرازی مقایسه کرد. او بعد از مراغه به اصفهان رفت که در آن روزگاران قطب علمی ایران به حساب میآمد. سپس یک دورهی مبسوط ایرانگردی را آغاز کرد و با فرقههای گوناگون فکری، از صوفیان گرفته تا مانویان و باطنیان و... دیدار داشت.
سهروردی پس از آن به ترکیه و از آنجا به دیار شامات و حلب عزیمت کرد.
میگویند که او در این سفر قویاً مجذوب مناظر و مرایای سرزمین شام شد و روی همین حساب وقتی حاکم آن روز شامات که پسر صلاحالدین ایوبی بود، از او خواست تا در حلب بماند، شیخ شهید این پیشنهاد را فیالفور پذیرفت، اما سکونت حکیم سهروردی در حلب، برگ پایانی حیات دنیایی او را ورق زد و پس از چندی با انگیخته شدن حسدِ حاسدان و سخنچینان شامی، زمینهی حبس و قتل این فیلسوف مشرقی فراهم آمد.
تا پیش از سهروردی، تفکر غالب فلسفی در میان متفکرین خاورمیانه، بر اساس تحریرات ابنسینا شکل گرفته بود. تفکرات ابنسینا لقب «فلسفه مشاء» داشت، چون او در مشی فلسفیاش پیرو ارسطو بود و به همین دلیل، صفت معروف آن حکیم یونانی (یعنی مشاء بودن) تسمیهی تفکر مابعدالطبیعی ابن سینا قرار گرفت.
اما سهروردی ضمن رد نکردن دست یافتههای ارسطو در مایههای فکری، اعتقاد داشت که نباید در تجلیل از معلم اسکندر راه افراط را در پیش گرفت و نباید شیفتگی بیش از حد نسبت به ارسطو، مانع توجه فیلسوفان به افلاطون شود.
او در کنار اینها به حکمای باستانی ایران هم توجه داشت و حکمت خسروانی که مربوط به ایرانیان باستان میشود، یکی از پایههای بنای فکری سهروردی بود. فیلسوف اشراق اعتقاد داشت که چون اجداد باستانی ما به ازل نزدیکتر بودهاند، منظرهی آنها از حقیقت، حقیقیتر است.
شیخ شهید یک شیعهی 12 امامی هم بود و مُحاجـّههای او با علمای شام و حلب عمدتاً بر پایهی عقاید شیعیاش صورت میگرفت. مباحثات علما و فقهای حلب با شهابالدین سهروردی عموماً نقبی به عقاید شیعی این حکیم میزدند و حتی یکي از آن مناظرهها کار را به اجماع فقهای حلب بر علیه سهروردی کشاند.
سهروردی استدلال میکرد که چون خدا قادر مطلق است، باز هم میتواند کسی را نظیر پیامبر اسلام خلق کند و از طرفی چون همان خدا گفته که حضرت رسول اکرم خاتم پیامبران است، در صورت حدوث مجدد چنین خلقت ممتازی، آن مخلوق نام و عنوان پیامبر نخواهد داشت اما در سیره و کیفیت نورانی وجودی، همتا و دنبالهی رسولالله است.
شیخ شهید به این ترتیب داشت از مضمون ولایت و امامت دفاع میکرد، اما پاسخهای طرف مقابل، بعد از اتمام استدلال سهروردی، کاملاًً شبیه عصبانیت یک بازندهی لجوج بود.
سهروردی در نظر حلبیها دو ایراد عمده داشت: اول اینکه از نژادهی ایرانی بود و خودش هم بر آن تأکید داشت (تا جایی که حکمت خسروانی یکی از پایههای تفکرش قرار گرفته بود) و دوم اینکه شیعه بود.
حکیم سهروردی از این جهت شباهت زیادی به فردوسی طوسی دارد که او هم توسط محمود ترک غزنوی به اسطورهسازی از پارسیان و تمایلات رافضی متهم شد. سهروردی به دلیل چنین اتهاماتی در 38 سالگی محبوس و سپس در زندان به قتل رسید.
فلسفهی ملاصدرا ترکیبی از اندیشههای ابنسینا و سهروردی است و تفکرات این دو فیلسوف بزرگ، در حکمت صدرایی به طور ماهرانهای، همخوان و یک کاسه شدهاند.
فلسفهی سهروردی فلسفهی نور بود و به همین دلیل، لقب «اشراق» گرفته است. او میگفت؛ هرچیز برای دیده شدن به تابیدن نور احتیاج دارد اما این خود نور است که ذاتاً دیده میشود و بر همه چیز گرد دیدنی شدن میپاشد (نور ظاهر بالذات و مُظهـِر غیر است).
شیخ اشراق علم و آگاهی انسان را هم به نور تشبیه میکرد و عقیده داشت تابیده شدن این پرتو بر تمام اشیا و ماهیتهای جهان، باعث دیدنی شدن آنها میشود. اما چه چیزی است که بر نور بتابد و باعث دیده شدن آن بشود؟ نور ظاهر بالذات است و چیزی آن را دیدنی نمیکند پس علم و آگاهی انسان هم ظاهر بالذات است و قابل تعریف نیست.
اهل فلسفه میدانند که مسئلهی شناخت شناسی و آگاهی، اولین نقطهی عزیمت در تمام دستگاههای فلسفی دنیاست و در این باره میشود کوجیتوی معروف دکارت را مثال زد (شک میکنم پس هستم) که خودآگاهی انسان را دلیلی برای وجود داشتنش برشمرده و این را روش کلی یک فلسفه میکند.
مایه و پایهی شناخت، در فلسفهی اشراق، به نور تشبیه میشود و سلسلهی ریشه یابندهی این مسیر، به نورالانوار یا همان مبدأ هستی میرسد که خود خداست.
سهروردی انسان را خلیفهی خدا و مَظهر کامل وجود او میدانست و اعتقاد داشت؛ انسان به عنوان موجودی که مظهر کامل نورالانوار است، مشرق حقیقت به شمار میآید. پس باید انسان را موجودی خودساز دانست که قابلیت خلق مجدد و مکرر خویشتن را دارد، یعنی موجودی که چون فاعل سیال عمل «شناختن» است، نمیتوان خود او را تعریف و توصیف کرد.
با چنین اوصافی میشود بین فلسفهی اشراق با اگزیستانسیالیسم الهی در غرب مدرن، شباهتهای بیشماری پیدا کرد.
مرتضی آوینی؛ پروانهی عاشق نور
هر فلسفهای میتواند یک سطح تجویزی و هنجاری در زیبایی شناسی هم داشته باشد و زیبایی شناسی، بیشترین پیوند را با عالم هنر دارد.
اگزیستانسیالیسم غربی، چه الحادی و چه الهی، عملاً خود را روشی ضد فلسفی میداند و برای همین، این مکتب دارای بُرد زیباییشناسانه نیست.
هنرمندان اگزیستانسیالیست معمولاً در ژانرهای گوناگون و به سبکها و قالبهای مختلف کار میکنند و مضمونهای فکریشان را در ظروف متنوعی میریزند، اما فلسفهی اشراق در ایران پیرو با ذوق و استعدادی داشت که توانسته بود از آن یک زیباییشناسی تجویزی استخراج کند.
مرتضی آوینی، هم تئوریسین بود و هم هنرمند. او هم نظریه پردازی میکرد و هم اهل اجرا بود. تدوینگر روایت فتح نقل می کرد که مرتضی معمولاً کنار میز موویلا مینشست و کلی از فیلمها را به محض تماشا روی پردهی اتاق تدوین، درون سطل زباله میریخت.
او صحنههایی را دور می ریخت که ممکن بود هر کس دیگری نابترین شکارهای دوربینش بداند و چیزهای دیگری را نگه میداشت که تا قبل از اتمام تدوین و شکلگیری کامل فیلم، به نظر بقیه بدردنخور می آمدند.
روش آوینی در فیلمسازی سالها بعد از مرگ او کم کم به مهار منتقدان و نظریه پردازان درآمد و اصطلاحاتی مثل فیلم سازی اشراقی، تدوین اشراقی و... باب شدند.
البته شاید بشود گفت؛ کار روی این نظریه هنوز راه نیمه رفتهای است که هم مستلزم فعالیت نظری و تئوریپردازیهای مبسوط است و هم لااقل باید یک نفر دیگر را ببینیم که مثل آوینی با زیباییشناسی اشراقی فیلم میسازد تا آن وقت بشود سینمای اشراقی را یک مکتب دانست، نه روش فیلمسازی یک نفر.
آوینی تاکنون تنها پیرو سهروردی در عالم هنر بوده، اما نام همین تنها رهرو، آنقدر بلند و سترگ هست که شأن سهروردی قتیل را محفوظ بدارد.
بین شیخ شهید تا سید شهیدان اهل قلم، یک خط نهصد سالهی پر فراز و نشیب وجود دارد؛ اما سرعت نور، تمام این فواصل بعید را در پلکی به هم زدن در مینوردد و باز هم یک روزی و یک جایی، انسان ها خواهند دید که از چشمهی ذوق سهروردی، نابغهی دیگری جوشیده.
یادداشت از میلاد جلیلزاده
انتهای پیام/
۰۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]
صفحات پیشنهادی
«مرثیه» شهید آوینی به افق رسید
مرثیه شهید آوینی به افق رسید خبرگزاری پانا مستند مرثیه از سری روایت فتح با موضوع جمعه خونین حجاج بیت الله الحرام در مکه مکرمه و کشته شدن آنها به دست نظامیان سعودی از شبکه افق پخش خواهد شد ۱۳۹۴ پنج شنبه ۸ مرداد ساعت 13 31 به گزارش سرویس فرهنگی پانا در توضیح این مستند آمدهبه یاد غواضان دریادل/75 رفت شب تا طلوع فجر رسید/ تا ابد زنده ماند نام شهید
به یاد غواضان دریادل 75رفت شب تا طلوع فجر رسید تا ابد زنده ماند نام شهیدفرزادجهانبانی از شاعران کشورمان برای غواصان و شهدای خط شکن ابیاتی سروده است به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس فرزادجهانبانی از شاعران کشورمان برای غواصان و شهدای خط شکن شعری سروده است این شعرهادلنوشته براي شهيد احمد كاظمي
دلنوشته براي شهيد احمد كاظمي نویسنده حبيب احمدزاده امروز سالروز تولد مردي است كه اگر زميني بود ٥٧ساله محسوب ميشد شهيد احمد كاظمي چرا نميگويم سردارسرلشكر يا سردارسپهبد شهيد احمد كاظمي چون حتماً اين عناوين براي مردي كه در ٢٢سالگي و در اوايل سخت جنگ دسته چنچرا اکبر عبدی مقابل تنابنده حاضر نشد؟ / نقل قول بازیگر سریال پایتخت از شهید مطهری
چرا اکبر عبدی مقابل تنابنده حاضر نشد نقل قول بازیگر سریال پایتخت از شهید مطهری فرهنگ > سینما - محسن تنابنده کارگردان و بازیگر فیلم سینمایی گینس میگوید که ابتدا قرار بوده اکبر عبدی نقش غنچه را در این فیلم بازی کند به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین فیلم کمدی «گتندیس زرین سرآمدی روابط عمومی ایران به بنیاد شهید اعطا شد
پنجشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۲ چهارمین دوره تقدیر از سرآمدان روابط عمومی ایران برگزار و تندیس زرین سرآمدی در روابط عمومی به محمد اسفندیاری رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران اعطا شد به گزارش ایسنا چهارمین دوره تقدیر از سرآمدان روابط عمومی ایران عصر روشهیدی با چشمان باز + عکس
شهیدی با چشمان باز عکس حمید داوود آبادی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام تصویری از پیکر شهید محمدعلی تهوری با چشمانی باز منتشر کرده است به گزارش فرهنگ نیوز حمید داوود آبادی در صفحه ی شخصی خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام عکسی از پیکر شهید محمدعلی تهوری با چشمانی بازنشریهای که با تقدیم اولین شماره به شهید بابانظر متولد شد
آفتاب زندگی روی کیوسک نشریهای که با تقدیم اولین شماره به شهید بابانظر متولد شد شناسهٔ خبر 2868932 - سهشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۵ فرهنگ > رسانه شماره صفر ماهنامه فرهنگی- اجتماعی آفتاب زندگی به دلیل مصادف شدن با سالگرد شهادت شهید محمدحسین نظرنژاد بابا نظر به خانواده ویمستند زندگی مادران 13 شهید خانواده واعظی ساخته میشود
دوشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۴ مسئول فرهنگی بسیج جامعه زنان گفت از خانواده شهیده طیبه واعظی شهیده شاخص قشر زنان 13 نفر در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به شهادت رسیدهاند به همین خاطر قرار است فیلم مستندی در رابطه با زندگینامه مادران این شهدا تولید شود معصومه حکیمیان در گفتوگو«نیمه پنهان ماه» پای صحبتهای همسر یک شهید مینشیند
نیمه پنهان ماه پای صحبتهای همسر یک شهید مینشیند شناسهٔ خبر 2868953 - سهشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸ ۴۹ هنر > رادیو و تلویزیون نیمه پنهان ماه این هفته با حضور طوبی حجازی همسر شهید احمد ظریفیان یگانه از شبکه افق پخش خواهد شد به گزارش خبرنگار مهر برنامه گفتگومحور نیمه پنغمههای بهشتی شهیدالقراء/ قاری قرآنی که تا لحظه مرگ دست از تلاوت برنداشت
نغمههای بهشتیشهیدالقراء قاری قرآنی که تا لحظه مرگ دست از تلاوت برنداشتدر میان علاقهمندان به قرآن به لقب شهیدالقراء مفتخر شد در اواخر عمر پزشکان به دلیل بیماری او را از تلاوت برحذر داشتند اما این قاری برجسته مصری تا واپسین روزهای عمر به تلاوت ادامه داد به گزارش خبرنگار فعالیتصاویر/ شهید «سید حمید تقوی فر»
مدافع حرم تصاویر شهید سید حمید تقوی فر حاج سید حمید تقوی فر به تاریخ 6 فروردین 1338 در اهواز متولد شد و 55 سال بعد در عصرگاه 6 دی 1393 هنگام نبرد برای دفاع از حریم آل الله ص با گلوله مستقیم ایادی اسلام آمریکایی و مزدوران داعش در منطقه بلد نزدیکی سامرا بال در بال مپایان انتظار مادر یک غواص شهید
چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۹ نمیدانم چه چیزی جواب 29 سال چشم به راهی مادر و پدر را میدهد اما بیشک همان خبر پیدا شدن نشانی از فرزندشان میتواند چشم آنها را روشن کند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کویر حتما روزی که خبر ورود 270 شهید غواص و خط شکن بهفردا؛ شبِ شعر اربعین تشییع 175 شهید غواص
فردا شبِ شعر اربعین تشییع 175 شهید غواص شب شعر اربعینِ دریا همزمان با چهلمین روز از تشییع 175 شهید غواص برگزار میشود به گزارش فرهنگ نیوز در این مراسم که همزمان با اربعین تشییع 175 شهید غواص برگزار میشود شاعرانی چون علیرضا قزوه سعید بیابانکی مصطفی محدثی خراسانی محمشب شعر«اربعینِ دریا»به یادغواصان شهید
شب شعر اربعینِ دریا به یادغواصان شهید شب شعر اربعینِ دریا همزمان با چهلمین روز تشییع باشکوه 270 شهید دوران دفاع مقدس و شهدای غواص عملیات کربلای 4 روز دوشنبه پنجم مرداد در پردیس سینمایی رازی برگزار میشود سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران علیرضا قزوه سعید بیابانکی میلادموفقیت امروز جوانان ایران مدیون 33 هزار دانش آموز شهید است
معاون وزیر آموزش و پرورش موفقیت امروز جوانان ایران مدیون 33 هزار دانش آموز شهید است شیراز- ایرنا- معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش گفت موفقیت امروز جوانان ایران مدیون 33 هزار دانش آموز شهید است که در دوران دفاع مقدس با جانفشانی و ایثار مسیر پیشرفت علمی در کشور را مهیا کمستند شهید ثالث روی آنتن شبکه سه
مستند شهید ثالث روی آنتن شبکه سهمستند شهید ثالث به تهیهکنندگی و کارگردانی رضا قرباننژاد سه شنبه 6 و چهارشنبه7 مرداد روی آنتن شبکه سه قرار میگیرد به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس در ادامه تولید مجموعه مستند ستارگان شرق که به زندگینامه مشاهیر و دانشمندان امستند «کبوتر حرم»؛ درباره شهید مداح غلامعلی رجبی معصومینژاد: به جرم مذهبیبودن آثارم حمایت نمیکنند
مستند کبوتر حرم درباره شهید مداح غلامعلی رجبیمعصومینژاد به جرم مذهبیبودن آثارم حمایت نمیکنند شهید رجبی الگو جامعه مداحی کشورمعصومینژاد که مستند کبوتر حرم را درباره شهید غلامعلی رجبی ساخته میگوید بدون توجه به کج سلیقگی مسئولین با هزینه و امکانات شخصی مثل اجاره کردن دوربین-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها