واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مسابقه طوفانی سیاستمداران مالزی/ بازشدن جبهه جدید در جنگ سیاسی نجیب کوالالامپور – ایرنا – "نجیب تون رازق" نخست وزیر مالزی با برکناری و حذف معاون خود و چند وزیر از کابینه و تعلیق تحقیق در مورد فساد مالی که دولتش را به چالش کشید، ضربه ای به منتقدان وارد کرد.
به گزارش ایرنا، به نظر می رسد با کار نجیب، جنگ بزرگتری آغاز شده است و در این آشفتگی سیاسی، سیاستمداران مخالف، تحلیلگران و نویسندگان در یک جنگ خاص وارد می شوند.
"محی الدین یاسین" معاون نخست وزیر، "محمد شفیعی اپدال" یکی از وزیران و "عبدالغنی پاتایل" دادستان کل در میان افرادی هستند که حذف شده اند و این حرکت سیاسی نجیب تون رزاق، پرحاشیه ترین حادثه سیاسی در مالزی پس از حذف "انور ابراهیم" معاون نخست وزیر در 17 سال پیش بود.
انور ابراهیم، رهبر سابق مخالفان دولت که اکنون دوران پنج ساله زندان خود را طی می کند در سال 1998 و در زمان "ماهاتیر محمد" نخست وزیر اسبق در میان بحث بر سر بودجه در بحران مالی آسیا اخراج شد. انور پس از آن به فساد اخلاقی متهم و به دادگاه کشانده شد.
هم اکنون مالزیایی ها در محافل خصوصی در مورد دلایل اخراج "محی الدین یاسین" معاون نخست وزیر سوال می کنند و در این بین بحث شرکت توسعه مالزی واحد موسوم به "وان.ام.دی.بی" که ادعا می شود 700 میلیون دلار از بودجه آن به حساب نجیب منتقل شده، مطرح می شود.
تحلیلگران معتقدند این اخراج ها از کابینه و کنارگذاشتن دادستان کل مالزی نشان می دهد نجیب حس کاهش امنیت دارد و تلاش خود را برای سرکوب مخالفان به ویژه در کابینه و حزب حاکم آمنو آغاز کرده است.
"یوجین" استاد حقوق دانشگاه مدیریت سنگاپور نیز روز چهارشنبه در این زمینه به "استریت تایمز" گفت این اخراج ها اعتماد به نفس را بالا نمی برد و تنها نگرانی در مورد ثبات سیاسی در مالزی را افزایش می دهد.
حذف "عبدالغنی پاتایل" دادستان کل مالزی و یار وفادار نجیب به بهانه بیماری همزمان با تحول در کابینه در دورانی که پرونده فساد مالی در جریان بود باعث تعجب بسیاری از مردم شد. این حذف سوالات زیادی در مورد دلایل آن مطرح کرد.
"عبدالغنی پاتایل" مسئول تحقق از فساد مالی و بیش از 11 میلیارد دلار بدهی "وان.ام.دی.بی" بود. دامنه این کاوش شامل اتهامات 700 میلیون دلار واریزی به حساب شخصی نخست وزیر نیز می شد، هر چند نجیب مصرف هر بودجه ای را برای "منافع شخصی" رد کرد، اما مشخص نیست این پول به حساب وی واریز شده است یا نه.
در اقدامی تعجب آور چهار نفر از اعضای ائتلاف حاکم و عضو پارلمان که در کمیته حساب های عمومی مجلس نیز عضویت دارند و در انجام تحقیقات فساد مالی در "وان.ام.دی.بی" مشارکت داشتنند، ارتقا یافته اند.
"نور جازلان محمد" یکی از این افراد اکنون به عنوان معاون وزیر کشور انتخاب شده است. یکی دیگر از آن ها وزیر و دو نفر دیگر نیز معاون وزیر شده اند.
برخی تحلیلگران این تحولات و اقدام نخست وزیر را برای کاهش سرعت فعالیت کمیته تحقیق از فساد مالی می دانند و برخی دیگر مانند "خو کی پنگ" معتقدند حرکت نجیب برای اطمینان از کنترل قانونی است.
اما هیچ تحلیلگری این مساله را رد نمی کند که آشفتگی سیاسی در مالزی پس از اخراج معاون نخست وزیر همانند دوره ماهاتیر محمد که انور را برکنار کرد، شکل گرفته است.
خروج انور در سال 1998 از کابینه باعث تظاهرات خیابانی و شکل گیری جنبش و حزب جدیدی با نام "عدالت مردم" شد که در ائتلاف مخالفان و مقابل "آمنو" قرار گرفت.
برخی تحلیلگران و سیاستمداران حزب حاکم "آمنو" نیز اکنون این سوال را مطرح می کنند که آیا این عمل نجیب در اخراج محی الدین یاسین دشمنان جدیدی برای آمنو پس از 58 سال حاکمیت مطلق بر مالزی نمی سازد و آیا نیاز بود جبهه جنگ جدیدی ساخته شود.
ناظران مسائل مالزی اکنون چشم به حرکت بزرگ بعدی دارند که احتمال دارد در نشست روز جمعه شورای عالی سیاستگذاری "آمنو" و در پشت درهای بسته شکل گیرد.
این ناظران انتظار دارند این نشست مرحله نهایی مسابقه طوفانی نجیب و محی الدین باشد.
آساق**1611
07/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]