واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آمار مصرف الكل در ايران با هيچ ضرب و تقسيمي نميخواند
همين چند روز پيش بود كه معاون وزير بهداشت با اشاره به مصرف سالانه 420 ميليون ليتر الكل در جامعه، اپيدمي بيماريهاي واگير و همهگيريهايي را كه هر از گاهي از اين رهگذر در كشور اتفاق ميافتد، يادآور و متذكر شد كه گستره اين بيماريها بسيار زياد است.
نویسنده : محمدرضا هادیلو
همين چند روز پيش بود كه معاون وزير بهداشت با اشاره به مصرف سالانه 420 ميليون ليتر الكل در جامعه، اپيدمي بيماريهاي واگير و همهگيريهايي را كه هر از گاهي از اين رهگذر در كشور اتفاق ميافتد، يادآور و متذكر شد كه گستره اين بيماريها بسيار زياد است. البته ايشان مدعي شد كه به كنوانسيون منع دخانيات جهان قول دادهايم 30 درصد مصرف سيگار را در ايران كاهش دهيم، با اين حال اكنون 65 هزار نفر سالانه بر اثر مصرف سيگار در كشور فوت ميكنند، سالي 65 ميليارد نخ سيگار در كشور مصرف و 10 هزار ميليارد تومان از پول مردم دود ميشود. هنوز چند روز از اين اعلام نظرها نگذشته بود كه وزارت بهداشت با رد آمار منتشر شده در برخي رسانهها در خصوص مصرف مشروبات الكلي اعلام كرد: «اين آمار صحيح نيست.»
«وضعيت قليان از سيگار هم بدتر است و توزيع آن به سادگي صورت ميگيرد. مواد مخدر و معتادان، كارتنخوابها، مبتلايان ايدز كه بر اثر تزريق مواد مخدر به ايدز مبتلا شدهاند از دردهاي اجتماعي جامعه است. ميزان شيوع ايدز در كودكان كار 40 درصد بيشتر از ساير مردم است. آسيبهاي اجتماعي در جامعه از جمله افزايش طلاق، كودكان خياباني و زنان روسپي جزو مواردي هستند كه ميتوانند زمينههاي همكاري مشترك قرار گيرند...» اينها صحبتهاي علي اكبر سياري، معاون بهداشت وزير بهداشت در نشست با مسئولان نيروي انتظامي است كه اقدامات كنترلي ناجا در بخشهاي گوناگون را موجب ارتقاي بهداشت و سلامت جامعه دانسته و خواهان بررسي زمينههاي همكاري و انعقاد تفاهمنامه شده بود. البته آمارهايي كه ايشان در همان نشست ارائه كرد موجب واكنشهاي گوناگوني در جامعه شد كه برخي از آنها واقعا قابل پذيرش نبود. بعد از صحبتهاي سياري، وزارت بهداشت در اطلاعيهاي آمارهاي ارائه شده از طرف ايشان را ناصحيح اعلام كرد.
اين وزارتخانه در اطلاعيه خود آورد: «پيرو انتشار اخباري مبني بر مصرف الكل در كشور به نقل از معاون بهداشت كه با ارائه آمار و ارقام غيرواقعي در برخي از رسانهها همراه بود، به اطلاع ميرساند به رغم افزايش پديده قاچاق، آمار ارائه شده به نقل از ايشان صحيح نميباشد كه به احتمال زياد به طور سهوي درج شده است. بديهي است با توجه به حوزه مأموريتي ايشان (معاونت بهداشت) صرفا تأكيد بر سوء مصرف و تأثيرات مخرب بر سلامتي مدنظر بوده است كه اين امر خود موجب نگراني در خصوص عوارض و آسيبهاي حاد و مزمن ناشي از مصرف الكل بر ارگانهاي حياتي بدن خواهد بود، لذا مقادير ذكر شده در رسانهها در خصوص ميزان مصرف الكل مورد تأييد وزارت بهداشت نميباشد.» با اين حال گروهي فكر كردند وزارت بهداشت با اين اطلاعيه ميخواهد برخي آمارها را پنهان كند، اما حقيقت اين بود كه مصرف 420ميليون ليتر الكل در ايران با هيچ ضرب و تقسيمي جور درنميآمد.
فاصله آمار با واقعيت
بر اساس گزارشهاي مستند شاخص مصرف الكل در جهان معمولا به صورت مصرف سرانه افراد بالاي ۱۵ سال بيان ميشود. طبق گزارش سازمان بهداشت جهاني، مصرف سرانه جهاني الكل براي افراد بالاي ۱۵ سال بين ۶ تا ۷ ليتر است. در اين ميان برخي كشورها نظير لهستان، پرتغال، روسيه، مجارستان، آلمان، استوني و جمهوري چك با مصرف سرانه بيش از ۱۲ ليتر بالاترين ميزان مصرف الكل در جهان را دارند اما در كشورهاي مسلمان عموماً ميزان مصرف سرانه الكل بين نيم تا 5/2 ليتر (براي افراد بالاي ۱۵ سال) است. به نوشته او در اين ميان اگر عدد اعلام شده از سوي معاون وزير بهداشت براي ميزان مصرف الكل را مبنا قرار دهيم (۴۲۰ ميليون ليتر در سال) و با توجه به اينكه جمعيت بين ۱۵ تا ۶۴ سال كشور حدود ۵۲ ميليون نفر هستند، ميزان سرانه مصرف الكل در كشور براي افراد بين ۱۵ تا ۶۴ سال، بيش از هشت ليتر خواهد شد كه اين رقم دو ليتر بالاتر از متوسط جهاني است كه به هيچ عنوان با واقعيتهاي اجتماعي كشور تطابق ندارد و با هيچ عقل و منطقي نميتوان پذيرفت ميزان مصرف الكل در كشور ما با تقيدات مذهبي و فرهنگي مردم آن و همچنين با توجه به اين موضوع كه خريد و فروش مشروبات الكلي در ايران ممنوع است و بر اساس قانون مجازات اسلامي در ايران، نوشيدن مشروب الكلي براي مسلمانان جرم محسوب ميشود چهار تا هشت برابر ساير كشورهاي مسلمان و معادل كشورهايي نظير ارمنستان، بلغارستان، كانادا، قبرس، اكوادور، يونان و مكزيك باشد. با اين تفاسير و با توجه به اينكه برخي حرفها و آمارها در مورد ايران نه تنها قابل قبول نيست بلكه وصلهاش هم به اين كشور نميچسبد، اما بجاست مسئولان محترم در صحبتها و ارائه آمارهايشان قدري تأمل داشته باشند تا حداقل بهانه به دست آناني كه منتظر سياهنمايي هستند، ندهند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]