تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 7 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):كسى كه نيّت درست داشته باشد، دل سالم و پاك دارد، زيرا سالم داشتن دل از وسوسه هاى شيط...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845294849




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اشتغال؛ پیش درآمد توسعه روستایی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اشتغال؛ پیش درآمد توسعه روستایی اراک- ایرنا- دست اندرکاران امور اجتماعی و اقتصادی استان مرکزی معتقدند که اشتغال ، پیش درآمد توسعه روستایی محسوب شده و آبادانی روستاها نیز نقش موثری در توسعه متوازن و همه جانبه کشور دارد.


به اعتقاد آنان ایجاد شغل متناسب برای جوانان روستایی علاوه بر افزایش تولید ناخالص ملی، موجب ماندگاری آنان در روستا شده و جامعه را از پیامدهای مهاجرت و حاشیه نشینی می رهاند.
از ابتدای قرن حاضر تلاش های پراکنده ای برای توسعه ی روستایی کشور آغاز شده و این امر در تدوین برنامه های عمرانی کشور نیز تا حدودی مورد توجه قرار گرفته، اما تغییر و تحول در جامعه روستایی ایران، با انقلاب اسلامی ابعاد گسترده و عمیقی یافته است.
در سال های اول پیروزی انقلاب اسلامی حدود 70 درصد از جمعیت کشور در روستا ها زندگی می کردند اما هم اکنون تنها 30 درصد جمعیت کشور در روستاها به سر می برند و این تغییر آمار نه به دلیل کاهش زاد و ولد و یا افزایش مرگ ومیر بلکه تنها به دلیل مهاجرت جوانان از روستاها به شهرها است.
کم توجهی به ساختار اقتصادی روستاها و توانمند سازی جمعیت ساکن، پیامدهای خشکسالی و کند بودن سیاست های حاکمیت نگاه مدرن در اقتصاد کانون های روستایی از عواملی است که سطح درآمدی خانواده ها را در این مناطق دستخوش تزلزل کرده و به ناچار سیری از مهاجرت به شهرها، رونق مشاغل کاذب، تورم و آسیب های پیدا و پنهان را ایجاد کرده است.
بیکاری در کشور همواره به عنوان یکی از دغدغه های اصلی دولتمردان مدنظر بوده که این مشکل در عرصه روستایی حادتر است و با وجود تمهیدات و برنامه های دولت های مختلف نه تنها بیکاری مهار نشده ، بلکه هر روز بر خیل افراد جویای کار ویژه روستاییان افزوده شده است.
بر اساس آمارهای رسمی کشور، نرخ بیکاری از سه و شش دهم درصد در سال 1345 به 9 درصد در سال 1375 و 14 و نیم درصد در سال 1380 افزایش یافته است که با بروز پدیده خشکسالی و از دست رفتن منابع آبی کشاورزان، این مشکل برای خانواده های روستایی ابعاد عمیق تری دارد.
استان مرکزی حدود سه هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ دارد که برخی از این واحد ها از قبیل شرکت آلومینیم ، صنایع آذرآب، ماشین سازی، پتروشیمی و پالایشگاه امام خمینی(ره) غول های اقتصادی ایران و خاورمیانه محسوب می شوند اما ضعف هایی که در چرخه کارافرینی وجود دارد و تعاریف ناقص و ناکارآمد از کسب و کار موجب شده که این خطه نیز شاهد پدیده بیکاری و پیامدهای آن باشد.
خشکسالی های پی در پی در نقاط مختلف استان مرکزی یکی از اصلی ترین دلایل مهاجرت جوانان روستایی به شهرها است، چرا که نبود آب کافی برای کشاورزی موجبات بیکار شدن جوانان را فراهم کرده و آنان نیز برای گذران زندگی و تامین معاش خانواده خود روستاهای خود را رها کرده و به شهرها مهاجرت می کنند.
برای مثال، منطقه فراهان با بیش از 400 روستا، یکی از مناطق نام آشنای استان مرکزی در تمام کشور است و در روزگاری نه چندان دور آبادانی این خطه شهره خاص و عام بوده است.
به گفته بزرگان فراهان، در گذشته در هر روستای فراهان یک یا دو قنات جاری بود که پس ازطی مسیر در روستاهای مختلف و استفاده در امر کشاورزی و دامپروری، باقیمانده آن به تالاب میقان می ریخت.
از حدود 25 سال گذشته به دلیل تغیرات گسترده در شرایط اقلیمی، بیش از 90 درصد این قنات ها به طور کامل خشک شده و از آن سرسبزی و آبادانی خطه فراهان تنها خاطراتی بیش باقی نمانده که هر از گاهی از زبان کهنسالان شنیده می شود.
پس از خشکسالی های پی در پی در نقاط مختلف استان مرکزی تعداد قابل توجهی از جوانان و نوجوانان روستا انگیزه ای برای ماندن نداشته و برای گذران زندگی و امرار معاش به شهرها مهاجرت کردند و تعدادی نیز که باقی ماندند عمده فعالیت خود را بر امر دامپروری قرار دادند و حتی بسیاری از دامداران این استان همه علوفه مورد نیاز خود را از شمال یا غرب کشور تامین می کنند.
دولت های نهم و دهم با یک برنامه ریزی بی اساس و بدون پشتوانه، با اعطای تسهیلات خود اشتغالی در زمینه دامپروری سنتی سعی در ماندگاری جوانان در روستاها کرد غافل از اینکه در شرایط فعلی، ساختن پایه های سنتی کسب و کار چون بنا نهادن خانه ای برآب است که منابع پایه را نیز هدر می دهد.
پرداخت تسهیلات خوداشتغالی به جوانان روستا نه تنها نتوانست مشکل بیکاری را در روستاها حل کند بلکه درصد بالایی از کسانی که از این فرصت استفاده کردند به مقروضان بانک ها تبدیل شده اند و با سیاست های ناکارآمد دولت وقت از چاه درآمده و به چاله افتادند.
شهرک های صنعتی خیرآباد، حاجی آباد و ایبک آباد در اراک، شهرک صنعتی بازنه در شازند، شهرک های صنعتی زاویه و پرندک در زرندیه و بسیاری دیگر از نواحی و شهرک های صنعتی در مجاورت روستاها بنا شده اند اما واحدهای تولیدی عمده نیروهای خود را از شهرها و حتی دیگر استان های کشور تامین می کنند و به دلایل مختلف از جمله پایین بودن سطح سواد و مدارک تحصیلی جوانان روستا، تمایلی به جذب بیکاران روستایی نداشته و سهم اشتغال کانون های جمعیتی همجوار پایین است.
از طرفی بخش بزرگی از وام های خوداشتغالی دریافت شده، به دلیل نظارت بی اثر به مشاغل کاذب و یا هزینه های حاشیه ای انجامیده و متقاضیانی که توانسته اند آن را به شغل برسانند به دلیل نبود حمایت در بازاریابی محصول و یا نداشتن پشتوانه تولید در دور باطل رکود دست و پا می زنند.
مدیرکل دفتر روستایی استانداری استان مرکزی در این خصوص گفت: برنامه ریزی برای ماندگاری جوانان در روستاها و جلوگیری از مهاجرت آنان به شهرها یکی از اولویت های دولت تدبیر و امید است.
سیامک سلیمانی بیان کرد: اعطای تسهیلات برای گسترش شبکه های دامداری و پرورش طیور به صورت سنتی نه تنها مشکلی از جوانان روستاها کم نمی کند بلکه در صورت موفقیت نیز هیچ نقشی در بالا بردن نرخ بهره وری و ارتقای تولید ناخالص ملی ایفا نمی کند، در نتیجه این اقدام تنها هدر رفت سرمایه ملی و بیت المال را به دنبال دارد.
وی بیان کرد: مشارکت روستاییان برای راه اندازی واحدهای تولیدی بزرگ در روستاها یکی از برنامه های مهم دولت تدبیر و امید است که این طرح از سال گذشته در استان مرکزی با ترسیم نقشه راه هدفمند جریان دارد.
مدیرکل دفتر روستایی استانداری استان مرکزی خاطرنشان کرد: راه اندازی واحد های تولید بزرگ در روستاها و با مدیریت منطقی و کارشناسی از سوی بخشداران و دهیاران می تواند نقش مهمی در ایجاد اشتغال برای روستاییان و در نتیجه جلوگیری از مهاجرات آنان به شهرها ایفا کند.
وی گفت: 107 طرح اشتغالزایی روستایی با رویکرد کارگاه های بزرگ و به کارگیری دست کم 15 نفر از استان مرکزی برای دریافت تسهیلات کم بهره در بهمن ماه سال گذشته به معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری ارسال شد که از این تعداد 90 طرح مشمول ردیافت تسهیلات شناخته شدند.
سلیمانی اظهار کرد: این طرح ها در بخش های صنعتی، معدنی، کشاورزی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، خدمات و بازرگانی و کارگاه های صنعتی خانگی است که در کمیته استانی کارشناسی شده و به تصویب رسیده اند.
وی بیان کرد: با راه اندازی این طرح ها دو هزار فرصت شغلی جدید برای روستاییان استان فراهم می شود که در کیفیت زیست و معیشت آنان اثرگذاری مستقیم داشته و آهنگ مهاجرت را کند می کند.
مدیر کل دفتر روستایی استانداری استان مرکزی بیان کرد: طرح های روستایی برای مشارکت آحاد جامعه در فعالیت های اقتصادی، تسهیل و تشویق همکاری های جمعی، بالا بردن درآمد روستاییان و بهرمندی از نقش طبقات کم درآمد و متوسط در شکوفایی اقتصادی، استفاده از ظرفیت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در راستای تولید، اشتغال و بهره وری جمعیت روستایی انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین سرمایه گذاری صنعتی در روستاها بر اساس شرایط فرهنگی و اقلیمی آنها نیز یکی دیگر از برنامه های دفتر روستایی استانداری استان مرکزی است که بر اساس این رویکرد، دهیاران و بخشداران می توانند صنایع اصلی و سنتی خود را به این دفتر معرفی کرده تا برای تولید انبوه و عرضه به بازار از تسهیلات کم بهره استفاده کنند.
سلیمانی گفت: همچنین چهار طرح صنعتی مشارکتی در زمینه های صنایع تبدیلی و بسته بندی از ابتدای سال جاری در شهرستان های زرندیه، ساوه، اراک و شازند راه اندازی شده که در هریک از این طرح ها 200 خانوار سرمایه گذاری کرده اند.
دهیار روستای ایبک آباد از بخش مرکزی شهرستان اراک نیز نداشتن سرمایه های اولیه برای آغاز کسب و کار در بین جوانان روستاها را دلیل اصلی مهاجرت آنان به شهرها و گرایش به شغل های کاذب عنوان کرد و گفت: اگر دولت و بخش خصوصی به صورت جدی و به نیت جلوگیری از مهاجرت جوانان به حاشیه شهرها که سبب تحمیل هزینه های مادی و معنوی بسیار به جامعه می شود، وارد عمل شوند، شاهد رونق کسب و کار در منطقه و حتی بازگشت جوانان روستایی از شهرها به خانه خود خواهیم بود.
غلامرضا نیک ملکی افزود: با توجه به اینکه بیشتر جوانان روستاها به دلیل نبود امکانات و دوری از شهر، نتوانسته اند تحصیلات خود را ادامه دهند و در مقاطع پایین از ادامه تحصیل باز مانده اند، امکان اشتغال به شغل هایی که نیاز به دانش روز و آموزش های مختلف دارند را پیدا نمی کنند و مجبورند در روستاها بمانند و در کنار والدین خود به فعالیت بپردازند، که با توجه به محدودیت زمین و سرمایه و جمعیت بالای خانواده ها، امکان کسب درآمد پایدار را پیدا نمی کنند و با همان دانش کم به سمت شهرها می روند که آنجا هم باید کارهای یدی و سخت را برای گذران زندگی انتخاب کنند.
وی با بیان اینکه در مواقعی جوانان دل به کار نمی دهند و نیاز است در این زمینه هم آموزش ببینند، افزود: کار کردن جزو خصلت های جوانان روستا است و متاسفانه این روزها این ویژگی به خاطر تفاوت در سطح زندگی و باورهای جوانان در حال کمرنگ شدن است.
وی تاکید کرد: ایجاد زمینه های اشتغال و کسب درآمدهای اندک در روستاها ، سبب ماندگاری جوانان و زندگی عزت مند آنان در کنار خانواده هایشان می شود و اگر کار و امکانات خوب باشد، جوانان منطقه زندگی در روستا در کنار خانواده را با تمام ظواهر شهرنشینی عوض نمی کنند.
یکی از جوانان روستای ایبک آباد که در دولت های پیشین از تسهیلات دامداری صنعتی استفاده کرده نیز گفت: در سال 1387بالغ بر 400 میلیون ریال تسهیلات دریافت کردم که هم اکنون با گذشت هفت سال از آن تاریخ همچنان به دولت مقروض بوده و توانایی بازپرداخت تسهیلات را ندارم.
محمود ایبک آبادی عنوان کرد: فعالیت در حوزه دامداری نیازمند ثبات در چرخه حمایتی و نیازهای این بخش است که در سال های گذشته به دلیل رکود تورمی و نوسان در قیمت ارز دستخوش چالش بوده است.
وی بیان کرد: تسهیلات خوداشتغالی در صورتی برای متقاضیان نوپای اشتغال پاسخگو است که ثبات در بازار خرید علوفه و خدماتی جانبی وجود داشته باشد.
رسیدگی به امور جوانان به خصوص ایجاد اشتغال برای این قشر از جامعه نیازمند برنامه ریزی های کاربردی و نگاه فرابخشی است و این مهم باید بر مبنای ظرفیت های منطقه ای و همچنین برنامه های هدفمند در توانمندسازی جامعه روستایی عملی شود.
حدود ۳۲ درصد جمعیت کشور در روستاها ساکن هستند و توجه به آنان و رفع مشکلات معیشتی و اجتماعی آنها یک وظیفه اصلی و حیاتی است.
با توجه به اینکه یکی از ابعاد مهم توسعه بعد انسانی آن است، بنابراین به لحاظ انسانی، لازم است که جامعه روستایی متناسب با جامعه شهری از فرصتها و به ویژه فرصت اشتغال مناسب برخوردار شود
752 روستا از یک هزار و 210 روستای دارای سکنه در استان مرکزی دارای دهیاری است.ک/4
3017/6012



06/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن