واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۴:۲ب.ظ)
ناصر فيض به «اتفاق ترانه» پيوست موج- سومين محفل«اتفاق ترانه» شنبه سوم مرداد با حضور بهرام پاييز خواننده، حميد يعقوبي نوازنده، عبدالحميد ضيايي شاعر و استاد فلسفه و جمعي از اهالي شعر و موسيقي در سالن مهر حوزه هنري برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري موج،در اين برنامه نيز سعيد بيابانکي مجري محفل شعر و موسيقي ضمن خوشآمدگويي به حاضران در سالن، به معرفي بخشهاي سومين نشست اتفاق ترانه پرداخت و به اين ترتيب برنامه ساعت ۱۸ با شعر خواني شاعران جوان آغاز شد.
در ابتدا شاعران و ترانهسرايان به قرائت تازهترين سرودههاي خود کردند، اين در حالي بود که چهره محبوب اين ماه اتفاق ترانه براي معرفي کتاب به ناصر فيض، شاعر و طنزپرداز، اختصاص داشت.
بخش ديگر به سخنراني عبدالحميد ضيايي درباره شعر و فلسفه اختصاص داشت که در اين جلسه در ادامه مباحث درباره جدال شاعران و فيلسوفان، به طرح چند سؤال عقلاني مرتبط با عشق پرداخت و بحث خود را دنبال کرد.
وي در ابتداي سخنان خود گفت: يکي از دوگانههاي شاعران، تقابل و روبه روي هم قرار دادن عقل و عشق آن هم به شکل خصومت آميز بوده است و بعد هم ديوانهاي خود را با دشنام به عقل سياه کردند. چه شد که در ادب فارسي عشق، چندبار دچار شيفت پارادايميک شد و يکبار از حالت طبيعي جسماني به امري متافيزيکي پيچيده و متعالي تبديل شد و يکبار ديگر در روزگار ما برگشت به روزگار نخستين را شاهديم؟
ضيايي سخنان خود را ادامه داد و افزود: پرسش دوم اين است که چرا در مسير تاريخ ادبيات فارسي، جنسيت معشوق اينهمه مناقشه خيز و جنجال انگيز بوده؟ آيا ميشود مصداق بخش زيادي از اشعار را به معشوق فرازميني ارجاع داد؟ اين کار چه کمکي به بهبود مناسبات انساني ميکند؟ البته بگذريم از بعضي از آثار عرفاني که در آنها، روغن ريخته را نذر امامزاده کردهاند؛ مثل ترجمان الاشواق ابن عربي.
اين استاد فلسفه پرسش سوم خود را چنين مطرح کرد که چرا عارفان و صوفيان اينهمه از زنان گريزان بودهاند و موونت زن و فرزند و عائله را مانع رستگاري و سير در ملکوت ميدانستهاند؟ البته بين فيلسوفان هم ميتوان مصاديقي را يافت که نگاهي ستمگرانه و انسان شکن به زن داشتهاند که از آن جمله ميتوان به کانت، کي يرکگور نيچه، آگوستين و…اشاره کرد.
ضيايي براي توضيح بيشتر خود تاکيد کرد: آيا عشق رنگي، فقط اشاره به عشق زميني دارد؟ يا اين که ميشود ادعا کرد که هرعشقي که سيري در برابر گرسنگي، آرامش در برابر اضطراب، خوشخويي در برابر عبوس نشستن و گشاده دستي در برابر بخل بياورد، عشق واقعي است؟ آيا ميتوان گفت که مدعيان عشق الهي هم اگر اين ويژگيهاي ممتاز را نداشته باشند، هيچ بويي از عشق نبردهاند؟
وي در ادامه ابراز داشت: سوالي ديگر که اهميت دارد اين است که آيا در شرايط بحران سياسي و اجتماعي، بايد از عشق حرف بزنيم يا نه؟ فيلسوفان يا روشنفکران با شاعران در اين خصوص، جدال داشتهاند.
مثلاً شريعتي، سعدي را سرزنش ميکند که چرا در اوج حملهٔ مغول، غزل عاشقانه ميسرايد؟ حق با سعدي است يا شريعتي؟ آيا برخلاف رأي دکتر شريعتي ميتوانيم بگوييم که اتفاقاً شاعران در اوج بحران سياسي و مصائب، چراغ اميد را در شبستان جان آدمي فروزان نگهداشتهاند و اين کار آنها سزاوار قدرشناسي است؟
ضيايي در پايان گفت: پرسش آخر که اميد است شاعران در آن تأمل جدي و مطالعه داشته باشند اين است که آيا عشق، ثمره فريب خوردگي از ژن و هورمونهاي خاصي نيست؟ آيا با توجه به اين پرسشها، آن همه دشنامهاي شاعران به عقل و عقلانيت، توجيه پذيراست.
پخش نماهنگ موسيقايي از تاج اصفهاني از ديگر بخشهاي اين نشست بود.
همچنين اجراي بهرام پاييز به همراه پيانو نوازي حميد يعقوبي از بخشهاي جذاب اين محفل بود که با استقبال خوب مخاطبان نيز مواجه شد.
محفل ماهانه شعر و موسيقي اتفاق ترانه شنبه اول هرماه ساعت ۱۸ در سالن مهر حوزه هنري، واقع در خيابان سميه نرسيده به حافظ برگزار ميشود. ورود براي عموم علاقه مندان آزاد است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]