واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فاصله کوتاه شایعه تا واقعیت - سیفعلی موسی زاده قتل تاسف بار یک پزشک اردبیلی متاسفانه باردیگر در اردبیل حاشیه ساز شد و به جای پرداختن به متن،شایعه ها و حواشی مهم تر از اصل ماجرا شد و همه چیز را تحت شعاع قرار داد.
اصل ماجرا از زبان دادستان عمومی و انقلاب استان اردبیل این چنین بود: دکتر اصغر پیرزاده فوق تخصص انکولوژی و سرطان ساعت 11 صبح روز پنجشنبه اول مرداد 94 با استفاده از سلاح سرد (کارد آشپزخانه) به قتل رسیده است. دکتر پیرزاده با خودروی شخصی خود و به دعوت قاتل که جوانی حدودا 23 ساله است به منزل وی مراجعه کرد و به قتل رسید و متهم به جرم خود اعتراف کرده است.
ماموران نیروی انتظامی پس از اطلاع از موضوع نسبت به شناسایی خودروی مقتول در مقابل محل وقوع جرم اقدام و قاتل را دستگیر کردند.
بر اساس تحقیقاتی که تاکنون به عمل آمده و برخلاف آنچه در رسانه ها و فضای مجازی منتشر شده هیچ رابطه بیمار و پزشک بین قاتل و مقتول وجود نداشته است.
تحقیقات تکمیلی از جمله در زمینه انگیزه وقوع این جرم هم اکنون توسط پلیس آگاهی اردبیل و دادستانی ادامه دارد.
در باره این حادثه و انعکاس خبری آن که روز پنجشنبه اول مرداد 94 به یکی از اخبار مهم و پرحاشیه استان اردبیل و حتی کشور در رسانه ها و فضای مجازی تبدیل شد مواردی قابل تامل است:
1- موارد مشابه این اتفاق نه تنها در جهان بلکه در کشور ما بسیار اتفاق می افتد ، صفحات روزنامه ها هر روز پر است از چنین اتفاق هایی.
بگذریم که شخصیت حادثه اردبیل یک فوق تخصص انکولوژیک و سرطان شناس بود اما به هر حال این دلیل نمی شود که رسانه ها و فعالان شبکه های مجازی یک حادثه را که در جای خود تاسف بار است آن چنان بزرگ کنند که آرامش روحی جامعه با شایعه پراکنی مورد تهدید قرار گیرد و غیر واقعیات به جای واقعیت ها بنشیند.
2- برخی از رسانه ها در این حادثه با شتاب و دستپاچگی، هیزم بیار آتش شایعه ها شدند ، چند خبرگزاری و پایگاه خبری در این موضوع اسیر سرعت شدند و به اصول سه گانه خبر یعنی صحت ، دقت و سرعت وفادار نمانند و خود منبع شایعه شدند.
منبع خبری به ویژه از نوع موثق آن اصل و اساس هر خبر و کار خبری محسوب می شود و همکاران رسانه ای باید به ویژه در حوادث حساس و مورد توجه جامعه به این مهم توجه بیشتری کنند. حتی زمانی که منابع موثق خبری در دسترس نیستند می بایست در اخبار به نوعی به غیر رسمی بودن منبع خبری اشاره شود تا جایی برای اصلاح امور در ساعت های آتی باقی بماند.
از سوی دیگر نوع تنظیم خبر اولیه نیز در این مواقع می تواند به جای تنش آلود کردن فضا به آرامش فضای عمومی کمک کند ، رسانه باید خود دافع شایعه ها باشد نه این که خود عامل شایعه سازی شود.
3- مسوولان ذیربط استانی بار دیگر در ورود به موضوع و هدایت و اقناع افکار عمومی تعلل کردند ، گرچه در این مورد خاص ورود دادستان عمومی و انقلاب استان در فاصله چند ساعت قابل تقدیر و حتی در کاهش شایعه ها تاثیرگذار بوده اما انتظار است که در استان برای مواقع بحرانی رابطه بسیار نزدیک و قابل اعتمادی بین رسانه ها و ارگان ها و شخصیت های مسوول وجود داشته باشد تا در همان دقایق اولیه اطلاع رسانی حوادث مدیریت و افکار عمومی اقناع و از بروز شایعه ها جلوگیری شود.
4- رعایت اخلاق و حریم خصوصی افراد و خانواده ها مهم ترین ارزشی است که متاسفانه در حادثه قتل پزشک اردبیلی چندان رعایت نشد ، بلافاصله پس از پخش خبر، برای تراژدی تر کردن موضوع ، تصاویری منتسب به اعضای خانواده مرحوم پیرزاده در فضای مجازی منتشر شد که این امر کمی عجولانه بود و بدون توجه به صحت عکس ها، در این مواقع می بایست به نوعی موضوع راضی بودن طرف به انتشار آنها مورد توجه قرار می گرفت. شایعه هایی بی شماری نیز پیرامون این ماجرا پخش و یا در حال پخش است که به نوعی اقدام غیر اخلاقی است و فعالان شبکه های مجازی باید این موضوع را مد نظر قرار دهند و به حریم خصوصی افراد احترام بگذارند.
به هر حال هر حادثه و اتفاقی در جامعه ضروری است که به صورت منطقی و در جای خود مورد پردازش و تحلیل قرار گیرد و به جای حاشیه پردازی به اصل موضوع پرداخته شود.
همچنین بیشتر از روایت یک حادثه اجتماعی ، موضوع ریشه یابی و پرداختن به چرایی های خلق و ایجاد آن مهم است که در رسانه ها و فضای مجازی ما کمتر به آن پرداخته می شود و جا دارد به آن ورود بیشتری شود و از زبان مسوولان و کارشناسان به ریشه یابی و چاره جویی آسیب های اجتماعی پرداخته شود.
* خبرنگار ایرنا در اردبیل
03/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]