واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فساد بانکی معلول نگاه سیاسی به اقتصاد تهران - ایرنا - یحیی آل اسحاق رییس پیشین اتاق بازرگانی تهران روز شنبه در یادداشتی که در روزنامه فرهیختگان منتشر شد آورده است :احتمال وجود لایه های فساد و حوزه انحرافی در اقتصاد همواره وجود داشته است، فقط شدت و ضعف احتمال بروز آن متفاوت است، اما آنچه مهم است ریشه یابی برای تقلیل هرچه بیشتر آن و استفاده از روش های بازدارنده برای مبارزه با آن است.
در این یادداشت می خوانیم : برای ارزیابی میزان فساد باید فضا و زمینه های انحرافی را شناسایی کرد. به نظر من یک سیستم فاسد سیستم سه ضلعی، شامل رانت، رانت خوار و رانت ساز است که خروجی آن را فساد اقتصادی تشکیل می دهد که بخش عمده آن نشات گرفته از بوروکراسی نظام بانکی است.
این فضای غیرشفاف تصمیم گیری و مجوز دادن ها و ارتباطات است که شرایط را در جهت سوءاستفاده و رشد افرادی مشابه بابک زنجانی آماده می کند. برای ریشه کن کردن این نوع از فساد تنها گیر انداختن مفسد کفایت نمی کند. این معضل مانند یک بیماری مسری و ویروسی است و ویروس اصلی باید درمان و ریشه کن شود. در 10 تا 20 سال گذشته به عناوین مختلف گفته اند و شنیده ایم که باید جلوی آلودگی اقتصادی گرفته شود و قاطعانه برخورد کنیم یا به اشد مجازات برسانیم.
بارها شاهد تلاش ها و پیگیری هایی برای رفع این آلودگی بوده ایم اما هنوز شاهد رشد فساد هستیم، به اعتقاد من نحوه برخورد با فساد تا به امروز مناسب نبوده است.
راه علاج تنها دستگیری رانت خوار و مفسد نیست بلکه مجموع فرآیند تاثیرگذار در حوزه مالی و پولی و نظام تصمیم گیری، باید اصلاح شود. به صورت کلی شرایط تسهیلاتی و بانکی به مثابه یک قفل عمل می کند که اگر وظیفه تطبیق این شرایط به افراد شایسته ای محول نشود و سرقفلی آن نیز به دست افراد معتبر واگذار نشود، می تواند فسادزا باشد.
اگر اختیارات در این زمینه محدود و مدیران پاسخگو نباشند وضعیت بغرنج تر می شود. اساسا اختیار بیش از حد فسادزا است. اختیارات باید سازماندهی شده باشند و این طور نباشد که بوروکراسی و ارتباطات شرایط آسانی را برای فرار از هزینه ها و وقت گیر بودن پروسه های بانکی در اختیار افراد سودجو قرار دهد.
مجوز، اختیار و امضا نه تنها در حوزه بانکی که در همه حوزه ها اگر از چارچوب منطق خارج شود فسادآور است.
بنابراین به حداقل رساندن بوروکراسی و روشمند و قانونمند کردن مجوزها یکی از راه های خروج از مهلکه فساد بانکی در هر کشوری است. به اعتقاد من در عرصه بانکی بسیاری از مجوز ها و تصمیم گیری ها بی جهت است و اگر مسیر آسان و راحتی در اختیار عام قرار گیرد تا حدودی ارتباطات برای دور زدن قانون را می توان کنترل کرد.
در نتیجه اگر می خواهیم حضور بابک زنجانی ها را در جامعه کم کنیم راه حل آن برخورد سیستمی، تسهیل روال سالم و قدرتمند سازی نظام اقتصادی است که دیگر نیازی به این کارها وجود نداشته باشد.البته باید تاکید کرد که فضای بانکداری و امور پولی کشور آن قدرها نیز تیره و تار نیست. با این حال به نظر من باید از نظر روحی و روانی نیز در جامعه فعالیت کرد و این انگاره که هیچ راهی جز ارتباطات پیچیده و پارتی بازی وجود ندارد، باید تصحیح شود.
به نظرم در حال حاضر پس از توافق ایران و قدرت های جهانی فرصت مناسبی در این زمینه فراهم شده است. ما به یک نگاه جامع در فضای اقتصادی نیاز داریم که برای اشتغال و کار لازم ظرفیت سازی کند و این شدنی است.
اقتصاد باید روابطی منطقی، عقلانی و شفاف به همراه امید و نشاط در خرید و فروش ها داشته باشد تا فرصت در اختیار سودجویان و دلالان قرار نگیرد. یکی از معضلاتی که در نظام اقتصادی با آن روبه رو هستیم نگاه سیاسی به اقتصاد است.
نگاه سیاسی باعث می شود که اعتبارات و تسهیلات در اختیار گروه های خاص و در جهت منافع افرادی اندک باشد. بنابراین راه خروج از این گردنه های فساد اقتصادی در نظر گرفتن منافع ملی به جای منافع فردی و اهمیت بیشتر دادن به پیشرفت و توسعه تمام کشور است.
منبع : روزنامه فرهیختگان
اول ** 1647
03/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]