واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ایران لنگر ثبات منطقه تهران - ایرنا - محمد رضا خباز نماینده اسبق مجلس روز شنبه در ستون یادداشت روزنامه ارمان با اشاره به موج جدید ابراز تمایل کشورهای غربی برای حضور در تهران آورده است : دیپلماسی ایران سیاست تنش زدایی است و دولت تدبیر و امید مانند دولت اصلاحات بر این اعتقاد است که ایران باید در جهان تعامل و راه گفت و گو را در پیش بگیرد.
در این یادداشت آمده است : اگر به 12سال پیش برگردیم به خوبی می توان دریافت که اروپا و آمریکا در مسائل منطقه با یکدیگر هماهنگ نبوده اند بدین مفهوم که آمریکا مسیر خود را طی کرده و برای منافع خود گام برداشته است.
در مذاکرات اخیر هم دیده شد، فرانسوی ها عموما تندتر از کشورهای دیگر اتحادیه اروپا بودند و در برخی از موارد حتی با رژیم صهیونیستی هم صدایی و هم نوایی داشتند اما پس از اینکه دیپلماسی قدرتمند ایران و استدلال های قوی تیم مذاکره کننده طرف ایرانی جهان و افکار عمومی غربی را نسبت به دیپلماسی ایران همراه ساخت، طبیعتا فرانسوی ها احساس کردند که حال زمان جبران تندوری های اخیرشان در مذاکرات فرا رسیده است، زیرا از چشم هیچ کشوری پوشیده نیست که ایران یک قدرت منطقه ای است به همین منظور غرب می داند که ارتباط با ایران به عنوان یکی از قدرت های بزرگ برای آنها سود خواهد داشت، بنابراین فرانسوی ها پیشگام شدند تا بتوانند سخنانی را که در جریان مذاکرات به میان آورده بودند و تندروی های گذشته را به نحوی جبران کنند.
دیپلماسی ایران نیز سیاست تنش زدایی است و دولت تدبیر و امید مانند دولت اصلاحات بر این اعتقاد است که ایران باید در جهان تعامل و راه گفت وگو را در پیش بگیرد. زبان دیپلماسی برنده تر از زبان جنگ است، جنگ خانمان برانداز است و گفت وگو از ویرانگری جلوگیری می کند.
بنابراین چون ایران هم با سیاست تنش زدایی با جهان و همسایگان موافق است از حضور فرانسوی ها در کشور استقبال می کند. طبیعی است که در هر مذاکره و تعاملی باید دو طرف را درنظر گرفت. دیگر آن دوره ای که گفت وگوها یکطرفه بود و مذاکرات تنها یک برنده و یک بازنده داشت به پایان رسیده است.
به ویژه غرب به این منطق رسیده با کشوری مانند ایران باید راه مصالحه را در پیش گرفت. اگر بپذیریم در مذاکرات بحث برد- برد مطرح است و حضور غرب در ایران، انتقال تکنولوژی در کشور و تاسیس شرکت های بزرگ فرانسوی، آلمانی، نروژی و... ولی با برند ایرانی و با نیت صادارت قطعا به نفع دو طرف خواهد بود؛ زیرا رونق را برای کشور به ارمغان خواهد آورد و برای غرب منافع زیادی از جمله هزینه کمتر، امکانات فراوان و بازار مصرف کشورهای همسایه را دارد اما نباید ازحق گذشت که تعامل به نفع دو طرف خواهد بود البته ممکن است هدف منطقه ای هم مدنظر قرار گرفته شود، همین طور که ایران نیز اهداف منطقه ای دارد.
اگر نگاه، نگاه مسالمت آمیز بود هیچ ایرادی نخواهد داشت. مگر همه کشورهای اروپایی با یکدیگر مذاکره و بده و بستان ندارند بنابراین غرب باید به ایران نیز به چشم یک کشور قدرتمند بنگرد نه به چشم یک کشور ضعیفی که بتواند آن را چپاول کند.«آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت» ایران کشوری نیست که بتوان بر آن سلطه پیدا کرد زیرا از بعدهای دیپلماسی، علم و فناوری نشان داد که کشور باثباتی است و همه کشورهای همسایه که به نحوی در بی ثباتی به سر می برند دریافته اند ایران لنگر ثبات کشورهای دیگر است.
کشورهای اروپایی درک کرده اند که در مذاکرات سوریه چون زمینه را برای ایران فراهم نکردند به نتیجه نرسیدند. درک کردند که چون زمینه را برای حضور ایران در یمن فراهم نکردند امروز عربستان به زانو درآمده است. بنابراین کشور ایران یک کشور قدرتمند منطقه ای است که حتما باید مورد مشورت قرار دهند و از پتانسیل فراوان آن استفاده کنند.
بنابراین این مسائل رویدادهای مبارکی است، ایران باید از آن استقبال کند. از این رو راه را برای یک گفت وگوی مسالمت آمیز در مرحله نخست رونق اقتصادی، درمرحله دوم اشتغال و سرمایه گذاری برای صادرات غیر نفتی و ارتباطات قوی تر با کشورهای منطقه باز بگذارند. نگاه دولت محترم در مسائل منطقه ای هم نگاه برد- برد است. مذاکره این است که جوانب مسائل را در نظر گرفت و تا به نتیجه قطعی و مورد نظر طرفین برسیم.در بحث های سیاسی و ارتباط با جهان این طور نیست که مسائل یا سیاه باشد یا سفید، یا صفر باشد یا صد. بنابراین یک چهره سیاسی به مسائل این گونه نمی نگرد. ممکن است پرونده هایی از گذشته همچنان مفتوح باشد ولی در ابعاد دیگر ما با فرانسوی ها اختلاف نظر نداشته باشیم.
می توان از نکات مشترک در روابط بهره برد البته باید نکات غیرمشترک را تغییر داد. بیشترین ارتباط ایران از لحاظ صادرات و واردات با روسیه است مثلا چند نفر از شهروندان آمریکایی که در ایران به خاطر تخلف در بازدداشت به سر می برند، پروند مفتوح است اما ایران برسر مساله انرژی هسته ای در برخی موارد با آنها به توافق رسید.
قرار نیست که دو کشور در صددرصد امور با یکدیگر همفکر و همراه باشند. در ابعادی که با یکدیگر همفکر و همراه هستند آن مسائل عامل ارتباط است و در جایی که با یکدیگر اختلاف نظر دارند با گفت وگو و مذاکره به حل وفصل مسائل می پردازند. بنابراین اگر پرونده هایی همچنان مفتوح است، می توان از مجرای جامعه ملل به نفع حقانیت خود بهره برد و این مساله بدین مفهوم نیست که اختلافات را به بوته فراموشی سپرد، هر مساله ای را باید در زمان خودش حل کرد. نیکوبودن کار این است که مذاکرات را در بعد اقتصادی ادامه داد و آن را به روند توافق و پرونده های دیگر ارتباط نداد.
همچنین پرونده را نیز مختومه نکرد بلکه مفتوح باشد تا حقانیت جمهوری ایران برای تامین خسارت هایی که برداشت بازگردد. نباید یک کشورمنافع ملی را نادیده بگیرد و برای یک مساله مسائل مهم تری را از دست بدهد.
منبع : روزنامه آرمان
اول ** 1647
03/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]