واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: طرح جامع ریزگردها در استان کرمان در حال تدوین است کرمان - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان گفت: جلسات کارشناسی تدوین سند طرح جامع ریزگردها در استان به صورت پیوسته در سازمان مدیریت و برنامه ریزی و با حضور دستگاه های ذیربط برگزار شده و تدوین این سند مراحل پایانی خود را می گذراند.
مهدی رجبی زاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: احتمالا تا دو هفته آینده سند طرح جامع ریزگردهای استان تهیه و به منظور تایید و ابلاغ آن برای اجرا به دستگاه های مختلف، به استاندار کرمان ارائه می شود.
وی با بیان اینکه به دستور استاندار کرمان قرار بر این شد که طرح جامع ریزگردها به صورت سند تنظیم شود خاطرنشان کرد: بر مبنای این سند تکالیف دستگاه ها در رابطه با وجود ریزگردها در استان مشخص می شود که امیدوارم بتوان یک حرکت شتابنده ای را برای وضعیت بیابان زایی و کنترل ریزگردها انجام داد.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه بحث ریزگردها در سطح کشور مطرح شده بود، ستادی در تهران به ریاست رییس سازمان محیط زیست تشکیل شده و به تبع آن ستادهای استانی به وجود آمد و در استان کرمان هم این ستاد به ریاست استاندار راه اندازی شده است.
رجبی زاده تاکید کرد: کنترل ریزگردها کاری گسترده و زمان بر است و هیچ کس نمی تواند قول دهد که می توان در یک زمان مشخص ریزگردها را کنترل کرد ولی می توان این قول را داد که وضع از این بدتر نشود و در مرحله بعد هم آن را کنترل کرد.
وی تصریح کرد: اقلیم خشک استان، غنی نبودن پوشش گیاهی، نبود رویش جدید، کمبود پوشش گیاهی، چرای بی رویه دام، عوامل انسانی همچون استفاده از پوشش جنگلی برای سوخت، برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، ورود آب شور به خاک های سطح و در نتیجه ناکارآمدی خاک، معدنکاری و گسترش طرح های عمرانی از مواردی است که در بیابان زایی دخیل هستند.
وی ادامه داد: زمانی که دریاچه های زیادی در اطراف استان خشک می شوند آنان خود بستر حرکت ریزگردها را فراهم می کنند و بخشی از وجود ریزگردها نیز متاثر از استان های مجاور است.
مدیرکل منابع طبیعی و آخیزداری استان کرمان بیان کرد: جریان باد موجود هم با لختی خاک و فقیر شدن پوشش گیاهی که دامنگیر این خاک شده، خاک را همراه خود برمی دارد و به تولید ریزگردها دامن می زند.
وی تاکید کرد: به هر قیمتی شده اول باید پوشش گیاهی را حفظ کنیم و در مرحله بعد سراغ غنی سازی و احیای پوشش گیاهی برویم زیرا احیای پوشش گیاهی هزینه و زمان زیادی را طلب می کند.
** پروژه RFLDL تمدید می شود
وی همچنین به پروژه در حال اجرای RFLDL در منطقه ریگان اشاره کرد و گفت: حدود یک ماه پیش دکتر سرج ناکوزی نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران از منطقه ریگان بازدید کردند و با ابراز رضایت از اجرای پروژه، قول مساعد برای تمدید پروژه دادند.
وی با بیان اینکه پروژه RFLDL سال آخر خود را طی می کند افزود: اکنون 50 روستا تحت پوشش این پروژه قرار گرفته و سیاست ما بر استمرار پروژه است که بتوان به علت کارآمدی پروژه RFLDL روستاهای بیشتری را تحت پوشش آن قرار دهیم.
پروژه RFLDL (احیای اراضی جنگلی و تخریب یافته با تاکید ویژه بر اراضی تحت تاثیر فرسایش بادی و خاک های شور) مشترک بین سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور به عنوان نماینده دولت جمهوری اسلامی ایران، تسهیلات جهانی محیط زیست محیطی و سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) است.
** طرح ترسیب کربن در 10 روستای هدف انجام شد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان در بخش دیگری از سخنان خود به اجرای ترسیب کربن در بخش شهداد اشاره کرد و گفت: از 34 روستای هدف تاکنون این پروژه در 10 روستا انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه کرمان دومین سایت در کشور در اجرای پروژه بود خاطرنشان کرد: اکنون طرح ترسیب کربن در بسیاری از استان های کشور در حال انجام است و برنامه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان این است که پروژه را در سطح وسیعی از روستاهای استان کرمان گسترش دهد.
وی اظهار کرد: به نظر می رسد مدل ترسیب تنها مدلی است که می توان آن را کارآمد نامید زیرا اساس آن مشارکت مردم در توسعه منابع روستایی و احیای منابع طبیعی است که این پروژه باید جایگزین تمامی فعالیت های ما شود.
وی به بازدید استاندار کرمان از پروژه طرح ترسیب کربن در شهداد اشاره کرد و افزود: استاندار کرمان در این بازدید تاکید بر گسترش پروژه در روستاهای استان داشتند منتها گسترش این پروژه در استان نیازمند فراهم شدن بسترهایی است.
رجبی زاده بیان کرد: پروژه ترسیب کربن اجتماعی است و کاملا اقتصادی نیست بنابراین بایستی با یک حرکت مدیریت شده وارد روستا شویم و خوشبختانه روند اجرای این پروژه در استان کرمان حرکتی آرام اما ماندگار دارد.
پروژه ترسیب کربن اولین پروژه در ایران با رویکرد مشارکتی در بهره برداری و مدیریت عرصه های منابع طبیعی توسط مردم می باشد.
ظرفیت سازی جوامع محلی، توانمندسازی زنان و مردان از لحاظ اقتصادی و فرهنگی، تشکیل و توسعه صندوق های کوچک خرده اعتباری توسط مردم و واگذاری مدیریت آن به آنان، استفاده از انرژی های نو و در نهایت مشارکت جوامع محلی در مدیریت و احیای عرصه های منابع طبیعی از مهمترین راهکارها و تکنیک های به کار گرفته شده در این پروژه عنوان شده است.
7439/1860
30/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]