واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: هشدار درباره رشد 300 هزارميليارد توماني نقدينگي
نقدينگي 800 هزارميليارد توماني در حال حاضر براي ما مخرب است.
غلامرضا مصباحي مقدم، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با بيان اين مطلب در گفتوگو با نسيم افزود: مسئولان بايد رشد 300هزار ميليارد توماني نقدينگي در 23ماه اخير را كنترل كنند و اگر به آن رسيدگي نكنند به زودي آسيب بسيار زيادي به اقتصاد ما وارد خواهد آمد. وي تأكيد كرد: ورود ارز ناشي از فروش نفت به حسابهاي بانك مركزي ميتواند نقدينگي پرقدرت ايجاد كند. مصباحيمقدم با اشاره به ادعاي مسئولان بانك مركزي در خصوص تاثير زير پوشش قرار دادن شش بانك و چهار مؤسسه مالي و اعتباري جديد در افزايش نقدينگي بيان كرد: مسئولان بانك مركزي ادعا ميكنند كه اين نقدينگي قبلا هم وجود داشته اما اطلاعات آن شفاف نبوده و آنها اين شفافسازي را انجام دادهاند. آنها ميگويند كه رشد نقدينگي واقعي نيست، بلكه عمليات حسابداري دقيقتري در اين دو سال اتفاق افتاده است، اما معتقدم بيش از اين عامل افزايش موسسات مالي و اعتباري غير مجاز در رشد نقدينگي مؤثر بوده است. عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس افزود: موسسات مالي و اعتباري غير مجاز با نرخ بالاتري تسهيلات ميدهند، به طوري كه بانكهاي رسمي و قانوني ما هم از اين موسسات استقراض ميكنند، زيرا كمبود منابع دارند، بنابر اين اگر بانك مركزي با اين موسسات برخورد و آنها را شناسايي كند، هم رشد نقدينگي مهار ميشود و هم از يك بحران اجتماعي جلوگيري ميشود. مصباحي مقدم تصريح كرد: در حال حاضر وظيفه بانك مركزي است كه به جاي شعار دادن به درستي به وظيفه خود عمل كند و جلوي ايجاد اين بحرانها را بگيرد. وي گفت: در شرايط رشد اقتصادي 6 درصد كه ما در دورههاي گذشته داشتيم، نقدينگي حدود 20 درصد و قدري پايينتر براي اقتصاد ما مفيد و قابل قبول است، اما در شرايط رشد منفي اقتصاد يا رشد اقتصادي يك يا دو درصدي، نقدينگي 23درصد كه امروز مسئولان بانك مركزي روي آن اصرار ميكنند، يا مثل سال گذشته رشد نقدينگي 30 درصد يقينا به اقتصاد كشور آسيب ميزند. عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس رشد نقدينگي را ناشي از عملكرد سيستم بانكي كشور دانست و عنوان كرد: اصولا يكي از عوامل رشد نقدينگي از خود سيستم بانكي است، زيرا به طور مثال شما اگر يك ميليون تومان نقدينگي در بانك سپردهگذاري كنيد، بانك تجاري قادر است چند برابر آن را نقدينگي توليد كند. اين مربوط به بانكهاي تجاري است. مصباحيمقدم هم تزريق پول توسط بانك مركزي را عامل ديگر رشد نقدينگي دانست و گفت: تزريق پول توسط بانك مركزي به دليل كسري بودجه است، معمولاً اگر بودجه دولت كفايت نكند و درآمدها براي هزينههاي عمومي كفايت نكند، دست به انتشار نقدينگي بيشتر ميزند كه رشد نقدينگي به اين شكل بسيار خطرناك است.
معوقات كاهش پيدا نكرد، وامهاي جديد ايجاد شد
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام به ايجاد وامهاي جديد در بانكها براي كاهش معوقات اشاره و عنوان كرد: وامهايي را كه از قبل دادهاند؛ برنگشته و تبديل به وام مجدد با افزايش سود و جريمه شده است (حجم اين گونه وامها بسيار گسترده است)، يعني پولي كه به صورت اسمي در اين سيستم رشد پيدا ميكند، ناشي از وام مجدد همراه با سود جريمهاي است كه به صورت حسابداري شناسايي شده است.
وي با اشاره به ساز و كار تزريق پول در بانك مركزي بيان كرد: ما در شرايطي هستيم كه ارز ناشي از فروش نفت به حسابهاي جاري بانك مركزي ما در كشورهاي مقصد صادرات نفت مينشيند و اين ارز بلوكه است و امكان دسترسي به اين ارز و انتقال و استفاده از آن در شرايطي تحريمي براي ما نيست، اين ارز به مجردي كه به حسابهاي بانك مركزي مينشيند درآمد دولت به حساب ميآيد و دولت براساس بودجه مصوب به بانك مركزي تكليف ميكند كه معادل اين درآمد نفتي به آنها پول بدهد كه اين نقدينگي منشأ تورم بوده و پول پرقدرتي است.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: ركودي كه در جامعه حاكم است خود نقش ضد تورمي دارد و عامل مهار تورم است، زيرا معاملات در بازار كاهش پيدا كرده و در خيلي از موارد متوقف شده است كه اين گردش نقدينگي را كاهش ميدهد. وقتي گردش نقدينگي كاهش پيدا ميكند، تورم هم به دنبال آن كاهش پيدا ميكند، زيرا يكي از عوامل رشد نقدينگي سرعت گردش پول است و همين باعث شده كه تورم مهار شود، وگرنه اگر ما با رونق رو به رو بوديم حتماً تورم بالاتر بود.
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]