واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بخش مراقبت دارويي به بيمارستانها اضافه ميشود
دارو ميتواند جان ببخشد اما گاهي وقتها همين دارو در تداخل با دارويي ديگر يا با افزايش و كاهش دوز مصرفي ميتواند بيمار را تا دم مرگ پيش ببرد يا حتي منجر به گرفتن جان وي شود.
نویسنده : زهرا چيذري
دارو ميتواند جان ببخشد اما گاهي وقتها همين دارو در تداخل با دارويي ديگر يا با افزايش و كاهش دوز مصرفي ميتواند بيمار را تا دم مرگ پيش ببرد يا حتي منجر به گرفتن جان وي شود. به همين خاطر نبودن داروساز در بيمارستانهاي كشور ميتواند تبعات جبرانناپذيري در پي داشته باشد. به همين خاطر رئيس سازمان غذا و دارو از تأسيس بخش مراقبت دارويي در تعدادي از بيمارستانها در سال جاري خبر داد.
بيترديد يكي از بهترين اتفاقاتي كه با اجراي طرح تحول سلامت در بيمارستانها و مراكز درماني رخ داد پيگيري وظيفه تهيه دارو و تجهيزات پزشكي از سوي بيمارستانها و مراكز درماني بود در حالي كه پيش از اين در بسياري از مواقع بيمار يا همراهان وي براي تهيه داروها و تجهيزات پزشكي آواره خيابانها ميشدند و گاهي سر از بازار سياه دارو در ميآورند. اين در حالي است كه بنا به تأكيد ايرج خسرونيا، رئيس دادگاه بدوي نظام پزشكي كشور، ۳۰ داروخانه داراي داروهاي قاچاق شناسايي و پرونده تخلفاتي برايشان تشكيل شده است. بنا به تأكيد وي داروهاي قاچاق اغلب تقلبي يا فاسدند. براين اساس وقتي با نفوذ افراد متقلب در داروخانهها و شبكه رسمي توزيع دارو، داروهاي غيررسمي و قاچاق به فروش برسد، بديهي است كه داروهاي عرضه شده در بازار سياه دارو و مكانهايي مانند ناصر خسرو به هيچ عنوان قابل اعتماد نخواهد بود.
ارائه مشاوره دارويي در 5 درصد از بيمارستانها!
حالا اما ديگر بيمار و همراه وي براي تهيه دارو به خارج از بيمارستان و مراكز درماني فرستاده نميشوند اما خب در اغلب بيمارستانها داروسازي وجود ندارد تا بر تجويز و مصرف دارو نظارت مناسبي داشته باشد و در هنگام ترخيص به بيماري كه با يك كيسه دارو به خانهاش فرستاده ميشود درباره مصرف داروها و تداخلات آنها با يكديگر مشاوره بدهد. اين چالشي است كه ميتواند حتي روي نتيجه درماني بيماري كه مدتي در بيمارستان بستر بوده تأثير منفي بگذارد. اين در حالي است كه به گفته دكتر محمد سيستانيزاد بيش از 95 درصد بيمارستانهاي ما براي ارائه خدمات مشاوره دارويي فاقد داروساز هستند. در حالي كه مصرف غيرمنطقي دارو، عوارض و تداخلات دارويي از پيامدهاي حضور نداشتن داروساز در بيمارستانهاست.
اين داروساز با اشاره به پژوهشي كه در زمينه بررسي نحوه صحيح مصرف دارو از سوي بيماران پس از ترخيص از بيمارستان انجام شده است، ميافزايد: طي اين پژوهش مشخص شد كه در هفته اول ترخيص از بيمارستان حدود 50 درصد و در ماه اول ترخيص حدود 70 درصد بيماراني كه توسط داروساز مشاوره نشدهاند به دليل عدم اطلاع رساني در مورد نحوه صحيح مصرف دارو، داروهاي خود را از نظر دفعات مصرفي، زمان و نحوه مصرف به اشتباه مورد استفاده قرار ميدهند، در حالي كه در افرادي كه توسط داروساز قبل از ترخيص مشاوره دارويي شدهاند، ميزان مصرف نادرست دارو در هفته اول 5 درصد و در ماه اول 15 درصد بوده است. بنا به تأكيد وي حضور داروسازان در سيستم درمان بيماران منجر به منطقي شدن مصرف دارو، كاهش تداخلات دارويي و عوارض جانبي دارويي، كاهش طول مدت درمان و زمان بستري در بيمارستانها و مراكز درماني و در نهايت كاهش هزينههاي درماني ميشود.
تأسيس بخش مراقبت دارويي
بنا به تأكيد رسول ديناروند، رئيس سازمان غذا و دارو نيز شايسته نيست بيمارستان 300تختخوابي بدون داروساز باشد در حالي كه بهرهگيري از ظرفيت داروسازان در ارتقاي سطح ارائه خدمات بيمارستانها با نقطه مطلوب فاصله بسيار زيادي دارد. وي با انتقاد از فقدان حضور داروساز در بسياري از بيمارستانهاي بزرگ كشور ميگويد: از جمله برنامههايي كه در سال جاري در پي آن هستيم، تأسيس بخش مراقبت دارويي در تعدادي از بيمارستانهاست كه براي آن هم اعتباراتي پيشبيني شده است. در صورتي كه موفق به انجام اين كار شويم با توجه به ضرورتي كه وجود دارد عملكرد ما با استقبال مواجه شده و توسعه پيدا خواهد نمود. به باور رئيس سازمان غذا و دارو با وضعيت فعلي چندين هزار نفر داروساز ميتوانند در بيمارستانها به ارائه خدمت بپردازند و اين كار قطعاً براي نظام سلامت منافع بسيار خواهد داشت.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]