محبوبترینها
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854066425
موج سواری تکیه کلام ها بر فرهنگ عامه
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: موج سواری تکیه کلام ها بر فرهنگ عامه تهران- ایرنا- روزنامه جام جم در صفحه رسانه نوشت: استفاده از تکیه کلام در ادبیات روزانه ما رایج است. گستره تکیه کلام ها شامل دامنه وسیعی می شود که همه گونه واژه را در خود جای می دهد. عموماً استفاده از تکیه کلام ها بیشتر در بین جوانان و نوجوانان دیده می شود که اغلب آنها برگرفته از برنامه ها و سریال های تلویزیونی است و مردم معمولا برای شاد کردن فضای خانواده یا دوستان این تکیه کلام ها را تکرار می کنند.
در این گزارش که در شماره روز دوشنبه بیست و نهم تیر 1394 خورشیدی به قلم فاطمه عودباشی منتشر شد، آمده است:عقبه تکیه کلام هایی که از طریق سریال های نمایشی در جامعه رایج شد، به سریال «آیینه عبرت» و نقش آتقی برمی گردد و در ادامه به سریال «آرایشگاه زیبا» رسید که تکیه کلام جخت یا جخد از سوی زنده یاد مرتضی احمدی و زنده یاد حسین کسبیان و تکیه کلام« آدم باید منطق داشته باشد» هم از سوی محمود بصیری ورد زبان مردم شد.
سریال «بازم مدرسه ام دیر شد» با وجود این که نام یک سریال بود که اکبر عبدی در آن نقش پسربچه بازیگوشی به نام محسن را بازی می کرد، اما بعدها به تکیه کلامی فراگیر تبدیل شد که معمولاً پدران، مادران و معلمان در مواجهه با بچه های خوش خواب و تنبل از آن استفاده می کردند.
این ادبیات به اصلاح عامیانه ادامه داشت تا این که از سال 1377 و با پخش «جُنگ 77» تکیه کلام سریال های بیشتری بین مردم باب شد و تاکنون ادامه یافته است. البته تکیه کلام هایی که از طریق سریال های طنز بین مردم رواج پیدا می کند بیشتر از سریال های جدی است. در این میان باید مهران مدیری و سریال های طنز او را میدان دار ترویج عبارت های خاص بین مردم دانست.او با ساخت سریال هایی مانند پاورچین و شب های برره، تکیه کلام هایی را به جامعه تزریق کرد که برخی از آنها مثل پاچه خواری، ای که وگویی ینی چه و... هنوز هم کاربرد دارد. تکیه کلام های آمپاس، به ضرس قاطع، بار خورده، ای بابا، ناراحت شدی، مگه می شه، مگه داریم و نقی نهار نخوردیم هم جدیدترین کلام هایی است که بین مردم رواج دارد .برخی از این تکیه کلام ها عمری طولانی دارند و برخی خیلی زود و با پایان یک سریال به فراموشی سپرده می شوند.
اما واقعیت این است که اغلب این تکیه کلام ها در همه تولیدات رسانه ای یک ویژگی مشترک و مهم دارند و آن القای ادبیات عامیانه و کوچه بازاری است. افراد مختلف درباره تکیه کلام هایی که از طریق سریال ها و برنامه های تلویزیونی بین مردم رایج می شود، نظرات مختلفی دارند.برخی آن را مخرب فرهنگ و زبان ایرانی می دانند و گروهی با آن راحت تر برخورد می کنند و آن را موجی می دانند که زود به پایان می رسد و نباید آن را جدی گرفت.
ریشه کلمه خفن کجاست؟!
نصرالله حدادی، پژوهشگر و کارشناس فرهنگ عامه معتقد است زبان ما در شرایط کنونی زایش ندارد و نمی تواند زادآوری کند. ما به دلیل هجوم وحشتناک و مغول آسای وسایل ارتباط جمعی دچار نوعی تنبلی فکری شده ایم و کلماتی که مبنا و ریشه درستی ندارند به ادبیات عمومی ما وارد شده اند. مثلا یک زمانی به برخی آدم ها چه زن و چه مرد ار«نعوت » می گفتند. ریشه این کلمه برمی گشت به کلمه آرناوود. این واژه برای افرادی استفاده می شد که در منطقه سردسیر قفقاز زندگی می کردند و اکثر آنها افراد قوی هیکل بودند. آنها وقتی اواخر قاجار با شکل و شمایل قزاق ها وارد ایران شدند، خیلی خشن بودند و در آن زمان برای آدم های خشن و نخراشیده از کلمه آرناوود استفاده می شد که کم کم در فرهنگ عامه به ارنعوت تبدیل شد. به نظر این کارشناس فرهنگ عامه، تکیه کلام هایی امروزه وارد ادبیات مان می شود که ریشه ندارند و این در حالی است که در فرهنگ عامه نباید دنبال کلمه ای بگردیم که ریشه ندارد. به عنوان مثال نمی دانم کلمه خفن از کجا آمده؟ چه ریشه ای دارد؟ و معادل چه چیزی در زبان فارسی است؟ اما متاسفانه می بینیم در سریال های تلویزیون از این تکیه کلام بی مفهوم بسیار استفاده می شود .
حدادی با اشاره به تکیه کلامی که زنده یاد حسین کسبیان و مرتضی احمدی در سریال آرایشگاه زیبا استفاده می کردند، می گوید: هر دوی این دو هنرمند بر فرهنگ عامه بسیار مسلط بودند و از آنجا که ریشه در تئاتر داشتند و خاستگاه تئاتر، جنوب شهر تهران بود، تمام تکیه کلام هایی که در بازی هایشان به کار می بردند، برگرفته از ادبیات مردم قدیم تهران بود و از آنها به جا استفاده می کردند. مثلاً کلمه جخت یاجخد را در سریال آرایشگاه زیبا استفاده می کردند که درست بود.
اگر به مشاغل آن روزگار هم نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد که هر کدام از این مشاغل برای خودشان تکیه کلام، ضرب المثل، طعنه، کنایه و استعاره داشتند.
از تکیه کلام تا ضرب المثل
مردم امروز زمانی که کسی اذیت شان می کند خطاب به او می گویند که دست از سر کچل من بردار. ریشه این تکیه کلام که به مرور تبدیل به ضرب المثل شد هم به آن روزگاران برمی گردد که بیماری کچلی رایج بود و برای درمان، این افراد را به حمام می بردند و چون در آنجا هر کس نظری درباره سر کچل فرد می داد و او از شنیدن این حرف ها ناراحت می شد، خطاب به دیگران می گفت که دست از سر کچل من بردار و همین تکیه کلام در میان مردم رایج شد و در فرهنگ عامه ما جاافتاد.
از دیدگاه این کارشناس فرهنگ عامه امروزه زبان ما زایش ندارد و عقیم است و بندرت کلمات تازه و بامعنا و مفهوم که ریشه و اصالت داشته باشد به عنوان تکیه کلام وارد ادبیات و زبان ما می شود و خیلی نمی توان چنین کلماتی را مشاهده کرد. یکی از این کلمات را می توان در 35 سال پیش پیدا کرد که کلمه دوزاری افتادن یا دوزاری نیفتادن باب شد. ماجرای این کلمه هم به تلفن های دو ریالی برمی گشت که اگر طرف تلفن را برمی داشت، ارتباط برقرار می شد در واقع دو زاری را می گرفت و در غیر این صورت دو ریالی را پس می داد.
حدادی تاکید می کند که متاسفانه برخی از تکیه کلام ها که امروز توسط نویسندگان و از طریق سریال های نمایشی به ادبیات ما وارد می شود، نه تنها به فرهنگ عامه لطمه می زند، بلکه تکرار آن منجر به دلزدگی می شود. حال این که در گذشته نه چندان دور این طور نبود. دلیلش این است که ادبیات ما پویا و زنده بود و مردم با ادبیات زندگی می کردند، اما اکنون کتاب قصه ای نداریم که مردم با داستان های آن زندگی کنند.
در آن روزگار مردم با داستان های عامیانه از جمله امیر ارسلان و در سطح بالاتر با شاهنامه فردوسی، حافظ و سعدی زندگی می کردند، اما می بینیم شاعران روزگار ما نمی توانند حتی یک کلمه یا جمله ای را در ادبیات ما جا بیندازند. البته برخی از ابیات زنده یاد سهراب سپهری مانند آب را گل نکنیم یا هوا بس ناجوانمردانه سرد است، مرحوم اخوان تا حدودی در فرهنگ ما جا افتاد، اما نتواست تاثیر کلامی مثل حافظ و سعدی بر مردم داشته باشد. از سوی دیگر وسایل ارتباط جمعی از جمله اینترنت و فضاهایی همچون وایبر، واتس اپ بشدت تاثیر مخربی در ترویج تکیه کلام های بی معنا و بی مفهوم بیم مردم گذاشته که ریشه ای هم ندارند.
این کارشناس معتقد است برخی برنامه ها بر اساس روابط تولید می شود و بازیگران تکیه کلام هایی را به تهیه کننده و کارگردان تحمیل می کنند. به نظر حدادی زمانی این اتفاق باید بیفتد که فرد بازیگر نسبت به فرهنگ عامه، تکیه کلام ها، کنایات، استعارات و ضرب المثل ها تسلط لازم را داشته باشد. به عنوان نمونه داریوش ارجمند در سریال ستایش از تکیه کلامی با عنوان «زکی» استفاده کرد. این کلمه از «زکیسه»می آید که مردم در محاوره می گفتند و ریشه دار است. تکیه کلام ها، ضرب المثل، کنایه و استعاره ها ظرافت، برش و تیزی و برندگی زبان فارسی را نشان می دهد، اما در شرایط فعلی از آنها کمتر استفاده می شود و من مقصر اصلی را نظام آموزشی می بینم که همه چیز سطحی در نظر گرفته می شود. به همین دلیل حلاوتی در نوشتار ما وجود ندارد.
فرهنگ سازی رفتاری
تکیه کلام جزو مهارت های زبانی به شمار می آید. این عبارت های عادتی ـ گفتاری نه تنها معنا و مفهوم یک موضوع را به طور کلی بیان می کند، بلکه در عباراتی کوتاه، خلاصه و بعضاً متفاوت یک مفهومی را در بهترین شکل خود بیان می کنند.
بنابراین از همین ظرفیت می توان به بهترین شکل جهت ترویج، تبلیغ، مدح، ذم و رفتارهای اجتماعی استفاده کرد، اما به این شرط که ریشه هم در فرهنگ عامه داشته باشد. زیرا به واسطه قدرت تاثیرگذاری تکیه کلام و تبدیل شدن آنها به مدل گفت وگوی اجتماعی می توان از آنها به منظور فرهنگ سازی رفتاری استفاده کرد و به رسالت خود که همانا تربیت و تکامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، انسانی و اسلامی است، پرداخت.
ضمن این که مبدعان تکیه کلام ها در آثار نمایشی و غیرنمایشی قبل از آن که به فکر ابداع تکیه کلامی باشند، باید مطالعه کرده تا تکیه کلام هایی متناسب با فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی طراحی کنند و به طنازی و شیرین شدن کار کمک کنند. بنابراین باید تلاش داشته باشند تا تکیه کلام هایی تاثیرگذار و ارزشی را جایگزین کنند و الگوی مناسبی به مردم و بویژه جوانان ارائه دهند.
قلاب جذب مخاطب
مهدی مظلومی، نویسنده و کارگردان سریال های طنز است و در آثاری که می سازد از تکیه کلام استفاده می کند. او معتقد است تکیه کلام ها بداهه است و از قبل درباره آن فکر نمی شود و ریشه ابداع این تکیه کلام ها به شرایط ساخت آثار نمایشی در زمان خودش برمی گردد. این شرایط شامل اجتماع و جمع دوستانه است که تکیه کلام هایی میان شان رد و بدل می شود. اگر تکیه کلام ها هوشمندانه انتخاب شود، مفید خواهد بود و در غیر این صورت بار منفی خواهد داشت و تاثیر بدی هم بر ادبیات عمومی جامعه می گذارد.
او عنوان می کند تکیه کلام ها بدون مطالعه فرهنگی در آثار نمایشی گذاشته می شود و ابداع نویسندگان و کارگردانان نیست، بلکه بازیگران بداهه تکیه کلام ها را مطرح می کنند .وقتی بازیگر تکیه کلامی را استفاده می کند، کارگردان آن را تائید یا رد می کند.
وی درباره این که چرا برخی کارگردانان تکیه کلام های بی محتوا را تائید می کنند و در کارشان استفاده می کنند؟ توضیح می دهد: این مساله کاملا به دانش کارگردانان برمی گردد که باید بدانند تحت تاثیر جذابیت های لحظه ای تکیه کلام قرار نگیرند و گذاشتن هر تکیه کلامی را در کارشان قبول نکنند. به نظر من استفاده از تکیه کلام چیز بدی نیست.
تکیه کلام قلاب خوبی برای جذب مخاطب است و اگر خوب باشد استفاده از آن ایرادی ندارد. چون به جذابیت های کار اضافه می کند. من هم در کارهایی که ساختم سعی کردم درست از تکیه کلام استفاده کنم. البته منظورم این نیست که هیچ وقت خطا نکردم، اما تلاش کردم تا با ورود تکیه کلام هایی که بار محتوایی منفی دارند، مقابله کنم.
منبع: روزنامه جام جم
**گروه اطلاع رسانی**9165**9131
29/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]
صفحات پیشنهادی
موجسواری تکیهکلامها برفرهنگ عامه
آثار نمایشی تلویزیون در ترویج تکیهکلام بین عموم مردم تاثیر زیادی دارد موجسواری تکیهکلامها برفرهنگ عامه تاریخ انتشار دوشنبه 29 تیر 1394 ساعت 03 43 | شماره خبر 2023922042705778079 تعداد بازدید 0 پ پ استفاده از تکیهکلام در ادبیات روزانه ما رایج است گستره تکیهکلامها شحمله کوسه به قهرمان موجسواری + فیلم
حمله کوسه به قهرمان موجسواری فیلم یک قهرمان موج سواری از حمله کوسه جان سالم به در برد به گزارش گروه فیلم و صوت باشگاه خبرنگاران جوان مایک فنینگ Mick Fanning موج سوار استرالیایی و دارنده سه عنوان قهرمانی جهان روزگذشته در جریان مسابقهای رسمی در سواحل آفریقای جنوبی از حتصاویر / فرهنگ دوچرخه سواری در کره شمالی
تصاویر فرهنگ دوچرخه سواری در کره شمالی استفاده از دوچرخه در کره شمالی به دلیل محدودیت استفاده از اتومبیل شخصی در این کشور به یک فرهنگ رایج تبدیل شده است آلبوم تصاویر 94 4 27 - 10 54 - 2015-7-18 10 54 35اخبار ایران و جهان | - فرهنگ دوچرخه سواری در کره شمالی
فرهنگ دوچرخه سواری در کره شمالی استفاده از دوچرخه در کره شمالی به دلیل محدودیت استفاده از اتومبیل شخصی در این کشور به یک فرهنگ رایج تبدیل شده است Reuters ۱۳۹۴-۰۴-۲۶ ۱۶ ۴۶فرماندار جیرفت: حضور مردم بهترین تکیهگاه در برنامههای فرهنگی و مذهبی است
فرماندار جیرفت حضور مردم بهترین تکیهگاه در برنامههای فرهنگی و مذهبی استفرماندار جیرفت بر مردمی شدن برنامههای فرهنگی و مذهبی تأکید کرد و گفت هر کجا با مدیریت دولتی امر و نهی داشته باشیم موفق نیستیم به همین دلیل حضور مردم بهترین تکیهگاه در تمام زمینهها است به گزارش خبرگزاریتکیهکلامهای جادویی
تکیهکلامهای جادویی تاریخ انتشار یکشنبه 21 تیر 1394 ساعت 08 23 | شماره خبر 2013850634191380338 تعداد بازدید 22 پ پ مگه میشه مگه داریم بچه بچه حرف نزن الکی میگه بیارم ناپلونی ره پیرمرد پرحاشیه منم میام و این روزها در مکالمات محاورهای یا گپ و چتهای فضای مجازی زیاددادستان عمومی و انقلاب قزوین: دستگاه قضا اجازه موجسواری از مطالبات مردم را نمیدهد
دادستان عمومی و انقلاب قزوین دستگاه قضا اجازه موجسواری از مطالبات مردم را نمیدهددادستان عمومی و انقلاب قزوین گفت گاهی ممکن است به دلایلی مطالبات مردمی مورد سوء استفاده قرار گرفته و با اقدامات غیرقانونی همراه شود ولی دستگاه قضا دلبسته به قانون است و اجازه موجسواری از مطالبات مطرح ضیافت الهی موجب گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه است
طرح ضیافت الهی موجب گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه است استانها > سمنان - رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان دامغان هدف از اجرای طرح ضیافت الهی را گسترش فرهنگ قرآنی و معرفتی در جامعه دانست به گزارش خبرگزاری خبر انلاین حجتالاسلام مرتضی میرکو در جلسه هماهنگی برناموجسواری فرانسه برای امتیازگیری در مذاکرات هستهای
باشگاه خبرنگاران گزارش میدهد موجسواری فرانسه برای امتیازگیری در مذاکرات هستهای نقش فرانسه و چرایی سنگ اندازیهای آن در مذاکرات ایران و 1 5 یکی از موضوعات مطرح در فضای سیاسی این روزهاست و به نظر میرسد در دو سال اخیر فرانسه مواضع سختتری در میان شش کشور مذاکره کننده با ایران داافزایش کتابخانهها موجب توسعه زیرساختهای فرهنگی اراک می شود
فرماندار اراک افزایش کتابخانهها موجب توسعه زیرساختهای فرهنگی اراک می شود شناسهٔ خبر 2852047 - یکشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۱۰ استانها > مرکزی اراک- فرماندار اراک گفت افزایش تعداد کتابخانه ها سبب فراهم شدن زیرساخت های فرهنگی در استان مرکزی شده و کاهش معضلات اجتماعی را به دنبالنماینده ولیفقیه در استان مرکزی: ترویج فرهنگ پیشگیری موجب صرفهجویی در هزینه درمان میشود
نماینده ولیفقیه در استان مرکزی ترویج فرهنگ پیشگیری موجب صرفهجویی در هزینه درمان میشودنماینده ولیفقیه در استان مرکزی گفت مسئولان باید بکوشند تا با ترویج فرهنگ پیشگیری از هزینهکرد در بخش درمان جلوگیری کنند به گزارش خبرگزاری فارس از اراک آیتالله قربانعلی دری نجفآرئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن مطرح کرد حفظ ارزش انسان به عنوان موجودی خداگونه مهمترین پیام عید فطر
رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن مطرح کردحفظ ارزش انسان به عنوان موجودی خداگونه مهمترین پیام عید فطررئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن گفت انسان در ماه رمضان موجودی الهی و خداگونه میشود و مهمترین موهبت حفظ ارزش وجودی انسان است که ارزش بزرگی محسوب میشود حجتالاسلام صادق یوسفی&zwnاخبار ایران و جهان | - موج سواری نوجوانان برزیلی
موج سواری نوجوانان برزیلی نوجوانان برزیلی در روزهای گرم تابستان برای موج سواری از محلات فقیرنشین ریودوژانیرو به سواحل این شهر می آیند AP ۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۴ ۱۵قهرمان موجسواری از حمله کوسهها نجات یافت
دوشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱ ۳۱ موجسوار استرالیایی در حین برگزاری رقابت موجسواری در آفریقای جنوبی به طرز باورنکردنی از حمله دو کوسه نجات پیدا کرد به گزارش سرویس حوادث خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا مایک فانینگ دارنده سه مدال جهانی در حین برگزاری این رقابت هدف حمله دو کوسه قرامدیرکل ارشاد استان زنجان: کارگروههای فرهنگی، موجب جلوگیری از تصمیمات غیر کارشناسی میشود
مدیرکل ارشاد استان زنجان کارگروههای فرهنگی موجب جلوگیری از تصمیمات غیر کارشناسی میشودمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان گفت کار گروههای فرهنگ و هنر و فرهنگ و جامع به منظور جلوگیری از تصمیمات یکشبه و غیر کارشناسی در استان تشکیل شده است به گزارش خبرگزاری فارس از زنجانحمله کوسه به قهرمان موجسواری
حمله کوسه به قهرمان موجسواری چند رسانهای > فیلم - یک قهرمان موج سواری از حمله کوسه جان سالم به در برد لطفا منتظر بمانید مایک فنینگ Mick Fanning موج سوار استرالیایی و دارنده سه عنوان قهرمانی جهان روزگذشته در جریان مسابقه&zwnjرئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتی خبر داد برگزاری کتابت آیات قرآن در فرهنگسرای خورموج
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتی خبر دادبرگزاری کتابت آیات قرآن در فرهنگسرای خورموجرئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتی گفت با حضور مسئولین کتابت آیات قرآنی در فرهنگسرای خورموج برگزار شد به گزارش خبرگزاری فارس از دشتی حمید زارعی صبح امروز در آیین کتابت آیات قرآنی که توسط ا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها