تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):مؤمن كم خوراك است و منافق پرخور.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837524108




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سرابی که مزرعه طلا شد! +عکس


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
زعفران سرابی که مزرعه طلا شد! +عکس

یک روز با بانوی زعفران استان همدان؛
سرابی که مزرعه طلا شد! +عکس
برای دیدار گیتی سالاری به خانه‌اش در روستای فارسبان می‌روم. بانویی 60 ساله که به خاطر کاری غیرممکن یعنی کشت زعفران در این روستا به بانوی زعفران استان همدان شهرت یافته است.



به گزارش سرویس کشکول جام نیوز، فارسبان روستایی در ۳۰ کیلومتری شهر نهاوند است که تا همدان 4 ساعتی راه است. سراب فارسبان که در کنار این روستا قرار دارد و از مهم‌ترین سراب‌های نهاوند است این روستا را در منطقه معروف کرده است.   گیتی سالاری را همه می‌شناسند و فوری هم می‌پرسند مزرعه‌اش را می‌خواهی یا خانه‌اش را.   فارسبان سرسبز است و این گوشه و آن گوشه‌اش بته‌های گل رز و درختان سر به فلک کشیده سبز به چشم می‌خورد. سایه درخت‌ها را دنبال می‌کنم تا به خانه‌اش برسم. خوش‌برخورد است.   با لباسی به رنگ گل زعفران و یک لیوان چای که عطر زعفرانش در اتاق پیچیده به استقبالم می‌آید. به قول خودش جوشانده را از ریشه زعفران درست کرده.  

   ناممکنی که ممکن شد چشم‌های گیتی سالاری در اولین برخورد تو را به خود جلب می‌کند، چشم‌های تیزبین، مصمم و پر از اعتماد به ‌نفس. اولین جمله‌ای که بر زبان می‌آورد این است: «بااینکه ۲۵ سال است در آموزش ‌و پرورش خدمت کرده‌ام اما خودم را کشاورز می‌دانم.»

همه‌چیز بعد از بازنشستگی‌اش شروع شد، زمانی که برای خیلی‌ها زمان استراحت است برای او موسم کار سخت و جدی شد؛ یعنی ۱۵ سال قبل زمانی که ۴۵ ساله بود، تصمیم گرفت همه توانش را بر کشاورزی متمرکز کند.

گیتی از کودکی عاشق کشاورزی بود. روستازاده است و در کشت گندم، جو، علوفه و کلزا تجربه دارد اما این بار ایده جدیدی داشت؛ می‌خواست در استان همدان نخستین کسی باشد که زعفران می‌کارد. باوجود همه مخالفت‌ها، سرسختانه بر ایده‌اش پافشاری کرد.

روی صندلی چوبی‌اش کمی جابه‌جا می‌شود: «بااینکه در کار آموزش‌وپرورش موفق بودم اما علاقه زیادی به آن نداشتم و به اصرار مادرم رشته ادبیات را انتخاب کردم. علاقه درونی خودم به مهندسی کشاورزی بود اما مادرم به دلیل حساسیتی که روی زنان وجود داشت، این شغل را مردانه می‌دانست و اصرار کرد به آموزش و پرورش بروم، برای اینکه دلش را نشکنم علی الحکم معلم شدم، ولی تا زنده‌ام از این به بعد کشاورزم.»

با هیجان و تند و تند درباره آن زمان حرف می‌زند، چشمانش برق خاصی دارد: «با مطالعاتی که داشتم می‌دانستم نخستین خاستگاه رشد زعفران رود آور استان همدان بوده، جایی بین تویسرکان و نهاوند. تجار آن را به خراسان بردند و بعد تغییرات آب‌وهوایی موجب شد مدتی در استان همدان کشت نشود؛ بنابراین تصمیم گرفتم در یک مزرعه چهار هزار متری کشتش را امتحان کنم. همه ازجمله مسئولان کشاورزی استان با تردید به کار من نگاه می‌کردند اما من با آزمون‌ وخطا کارم را شروع کردم.»

 گیتی پاسخ حرف و حدیث‌ها و تمسخرها را خیلی نمی‌داد. چون به گفته خودش اصولاً خیلی اهل توضیح و تفسیر نیست فقط در دلش گفته بود در عمل به همه‌ ثابت خواهم کرد.

 البته این‌طور نبود که در این آزمون ‌وخطا کاملاً بی‌عیب و نقص باشد. سال دوم وقتی گل‌های زعفران را جمع کرد و شب در یک اتاق خنک گذاشت تا صبح پاکشان کند با صحنه ناامیدکننده‌ای روبه‌رو شد؛ همه زعفران‌ها عین سبزی پلاسیده شده و آب پس داده بودند. او مجبور شد همه را دور بریزد؛ اما این برایش تجربه بزرگی شد و فهمید که باید زعفران را همان موقع که می‌چیند پاک کند و نباید آن را برای فردا بگذارد. یعنی نباید کار امروز را به فردا بسپارد. «ذره‌ای ناامید نشدم و از فردایش گل‌ها را بین خانم‌ها پخش ‌می‌کردم، تا ساعت سه شب گل‌ها را پاک می‌کردیم و ساعت شش دوباره می‌رفتیم مزرعه.»

نتیجه کار گیتی کم‌نظیر بود و کارش با موفقیت روبه‌رو شد و او توانست در سال چهارم از چهار هزار متر زمین زیر کشت‌اش ۴ کیلو زعفران خشک برداشت کند. این محصول موجب شگفتی همه شد. چراکه کشاورزان ماهر و پر سابقه در کشت زعفران هم معمولاً در هر هکتار ۷کیلو زعفران خشک برداشت می‌کنند؛ اما او غیرممکن را ممکن کرد و توانست با محاسبه هکتار به کشت 10 کیلو در هر هکتار دست‌ پیدا کند.

بهره اقتصادی کشت زعفران در سال سوم است. سال اول بهره اقتصادی ندارد سال دوم کشت پاسخگوی هزینه‌ها است و سال سوم سال سودآوری است که در این سال از هر هکتار حدود 7 تا 8 کیلو زعفران خشک برداشت می‌شود. او بعد از این موفقیت کمر همت بست و به توسعه کشت زعفران فکر کرد و نتیجه کار این شد که حالا توانسته سه هکتار زمین را در فارسبان زیر کشت زعفران ببرد.

خانه گیتی از تمیزی برق می‌زند. این‌ طرف و آن طرف، تصاویری ازگل‌های زعفران را بر در و دیوار می‌بینی و البته لوح تقدیر او به‌عنوان کشاورز برتر کشور در سال ۸۹. عضویت در دور دوم شوراها از شهر نهاوند را هم در کارنامه‌اش دارد هرچند بعد از دو سال و نیم از شورای شهر استعفا کرد. می‌گوید این دوره سخت‌ترین قسمت زندگی‌اش بوده، جایی که حضور زنان را سخت تحمل می‌کردند.

  کشت زعفران زنانه است
این بانوی کشاورز که به روستای محل تولدش عشق و علاقه زیادی دارد. ایده‌های بزرگ‌تری در ذهن داشت و دلش می‌خواست بجز توسعه کارش برای زنان روستایی هم اشتغالزایی کند. برای همین شد مروج کشت زعفران در منطقه. نه تنها از زنان برای کشت زعفران کمک گرفت که به خیلی‌ها هم یاد داد چگونه مزارع خود را راه‌اندازی کنند. حالا در فارسبان و روستاهای اطراف خیلی‌ها زعفران می‌کارند.

همسر گیتی که تا الآن ساکت نشسته از این تجربه خاطره‌ها دارد؛ اینکه چطور همسرش الهامبخش دیگران برای کشت زعفران در منطقه بوده و همیشه به مزرعه‌های‌شان سر می‌زند و به آنها کمک فکری و عملی می‌دهد؛ محلی‌ها هم پیازهای زعفران را از او می‌گیرند تا کشت و کارشان را شروع کنند.

باهم سراغ مزرعه زعفران می‌رویم. با ماشین چند دقیقه‌ای تا خانه‌اش فاصله دارد. دور و بر حیاط بزرگ خانه‌اش پر از بوته‌های تیغ‌دار زرشک است. زرشک‌هایی که خودش کاشته و بوته‌های‌شان زیر آفتاب برق می‌زند. برای نزدیک بودن به محل کشت و کارش این روزها همراه با همسرش بیشتر در فارسبان زندگی می‌کند و گاهی هم سری به خانه‌اش در تهران می‌زند زمین کشت زعفران خیلی سرسبز نیست و تک‌وتوک گل‌های آبی‌رنگش بر زمین دیده می‌شود. زمان گلدهی زعفران مهرماه است.

با لبخندی بر لب می‌گوید: «کشت زعفران ازنظر اقتصادی کشت پرسودی است و برای کارآفرینی زنان روستایی خوب است. در هر فصل کشت و کار از بیست‌ تا سی زن روستایی کمک می‌گیرم. یعنی زنان بومی فارسبان و روستاهای اطراف. بویژه برای چیدن و پاک کردن زعفران. برای اینکه این کار نیاز به ظرافت زنانه دارد و زنان با لطافت بیشتری این کار را انجام می‌دهند و با حوصله‌ترند. برای آبیاری و کودپاشی زمین هم از مردان روستایی کمک می‌گیرم.»

 این تنها بخش کشت زعفران نیست که زنان روستایی در آن شرکت دارند بعدازاینکه تراکتور زمین را شیار می‌دهد این زنان روستایی هستند که پیازهای زعفران را در سبدهای رنگارنگ خود گذاشته و به ترتیب و به فاصله ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر داخل شیارها قرار می‌دهند.

اگر گل‌های زعفران زیاد باشند آنها را بین خانواده‌های روستایی پخش می‌کنند تا گل‌ها را پاک کنند؛ اما فرآوری کاری است که فقط خودش آن را به عهده می‌گیرد. وقتی می‌پرسم چرا؟ اخم‌هایش را در هم می‌کشد: «فرآوری زعفران کاری نیست که هرکسی از عهده‌اش بربیاید برای بسته‌بندی و فرآوری فقط خودم کار می‌کنم چون فرآوری کاری فنی است.»

فرآوری همان خشک‌کردن زعفران است که سالاری آن را مهم‌ترین بخش تولید زعفران می‌داند. او زعفران‌ها را روی کاغذهای سفید بی‌خط خشک می‌کند و بعد بسته‌بندی می‌کند. فرآوری خوب را در عرضه زعفران خیلی مهم می‌داند. در روش سنتی برخی آن را روی ملافه یا پتو فرآوری می‌کنند و به بازار می‌فرستند.

الان زعفران‌های تولید او در بازار استان همدان، نهاوند و دیگر شهرها مشتری دارد. خیلی از مشتری‌هایش هم تلفنی یا از طریق پست به او سفارش می‌دهند و او محصولش را به همه نقاط استان، روستاها و شهرهای همجوار صادر می‌کند. زعفران‌ بانو گیتی به صورت چمدانی یعنی توسط مسافر هم به خارج از کشور فرستاده می‌شود که با دریافت کد بهداشتی استانداردش می‌تواند آنها را به‌صورت رسمی هم صادر کند.

 او همچنین نسبت به رواج زعفران‌های تقلبی در بازار هشدار می‌دهد: «تقلب در بازار زعفران خیلی زیاد است قدیم‌ها گلرنگ را با کاکل ذرت خشک می‌کردند و به مردم می‌فروختند یا گوشت گوساله را ریش‌ریش می‌کردند. الان هم پودرهایی به نام پودر زعفران را با اسانس قاطی می‌کنند و پنج هزار تومان می‌فروشند. مردم هم به خاطر ارزانی می‌خرند.»

 دغدغه‌های زیست‌محیطی یک کشاورز زن
 وقتی حرف از محیط‌زیست می‌شود سالاری آه بلندی می‌کشد و دستش را روی قلبش می‌گذارد: «این روزها از دیدن بی‌ملاحظگی‌های زنان روستایی و مردم برای نامهربانی با طبیعت دلخورم، خیلی دلخور!»

 این روزها وقتی می‌بینم زنان روستایی در مراسم عروسی و عزا از ظرف یک‌بارمصرف استفاده می‌کنند خیلی ناراحت می‌شوم بروشورهایی تهیه کرده‌ام و از مضرات ظرف‌های یک‌بارمصرف برایشان گفته‌ام. حتی یک‌بار جلویشان کاغذ قورت دادم تا ببینند کاغذ ضرر ندارد؛ اما درعین‌حال ظرف یک‌بارمصرف را سوزاندم و برایشان گفتم این ۴۰۰ سال طول می‌کشد تا به محیط‌زیست برگردد. به اهالی روستا پیشنهاد دادم در همان ظروف استیل غذا بخورند، همان ظرف‌های قدیمی سنتی‌مان در جشن‌ها، با کمک هم ظرف‌ها را می‌شوییم.»

حاشیه راه‌های روستای فارسبان و دیگر روستاها پر از زباله شده است: «بچه‌ها را جمع کردم و گروهی تشکیل دادیم و ظروف یک‌بار مصرف را جمع کردیم.»

 سفرهای تحقیقاتی و کشت و کار تازه
تفریح اصلی او و همسرش مسافرت است. فرزندی ندارد و سفرهای تحقیقاتی و کشاورزی مهم‌ترین دلبستگی‌های او هستند. «طبیعت‌گردی را دوست دارم از کویر تا جنگل و دریا؛ اما تحقیقی هم مسافرت می‌کنم من تمام مزارع زرشک و زعفران استان خراسان جنوبی و رضوی را رفته‌ام. چون قصد کاشت زرشک داشتم. دو سال زرشک کشت کرده‌ام. دو سفر تحقیقی به خوزستان داشتم و برای یادگیری کشت رز به شوشتر و دزفول رفتم. روی موز و مارچوبه کارکرده‌ام و مارچوبه هم کشت کرده‌ام. کشت پولسازی است از دزفول آوردم و سال دوم هم برداشت کردم.»

می‌گوید:«در دوره کشت زعفران جز خاطره خوش چیزی در ذهنم نمانده اما در کشاورزی خاطرات بد زیادی دارم زمانی که با شوق زیاد کشت می‌کنی؛ اما موقع برداشت می‌فهمی آفت به کشتت رفته یا بازار خوب نداری زود دلسرد می‌شوی، خیلی از فامیل‌هایم دلسرد شدند و رفتند اما من مانده‌ام و خواهم ماند.»

خانه بانوی زعفران استان همدان را در حالی ترک می‌کنم که با دقت در حال رسیدگی به بوته‌های زرشک مقابل خانه‌ است. همان موقع کشاورزان خراسانی هم از راه می‌رسند تا از او درباره کشت و کارشان مشاوره بگیرند از دور می‌بینمش که تند و تند حرف می‌زند و برایشان توضیح می‌دهد. از دورهم مثل نزدیک خستگی‌ناپذیر و پرانرژی به نظر می‌رسد.   صبحانه 206  



۲۵/۰۴/۱۳۹۴ - ۱۷:۳۰




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن