تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833008678
پوشش اصیل ایرانی در ورطه فراموشی |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پوشش اصیل ایرانی در ورطه فراموشی
پوشش سنتی و بومی اقوام مختلف کشور میراث معنوی ارزشمندی است که در دهه های اخیر در ورطه فراموشی قرار گرفته و نقش آن در تقویت فرهنگ اسلامی- ایرانی مغفول مانده است.
کد خبر: ۵۱۷۲۲۷
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۴۵ - 15 July 2015
پوشش سنتی و بومی اقوام مختلف کشور میراث معنوی ارزشمندی است که در دهه های اخیر در ورطه فراموشی قرار گرفته و نقش آن در تقویت فرهنگ اسلامی- ایرانی مغفول مانده است.
به گزارش ایرنا، پوشاک در تمام کشورها به عنوان یک عنصر فرهنگی مورد توجه قرار می گیرد چراکه تنها یک پوشش و لباس نیست بلکه تجلی باورها، عقاید و ویژگی های مذهبی، اجتماعی و هنری یک قوم و ملت است که در لباس زنان و مردان و کودکان آن نشان داده می شود.
در واقع یکی از ابزار شناخت فرهنگ، لباس یا تنپوش است، ابزاری که نشانگر فرهنگ و تمدن هر جامعه به شمار میرود.
در بسیاری از کشورها، لباس خود به تنهایی گویای فرهنگ، تمدن و حتی زبان است و لباسهای بومی و محلی هر منطقه، معرف تمدن و آداب و رسوم آن دیار به شمار میرود و از اصالت و جایگاه والایی در فرهنگ هر یک از اقوام برخوردار است.
در استان چهارمحال و بختیاری نیز برای هر یک از مناطق آن لباسهای مخصوصی وجود دارد و در این میان، لباس بختیاری از شهرت خاصی برخوردار است.
لباس مردان بختیاری، مجموعه ای است از "کلاه نمدی" به رنگ مشکی که از قسمتی از موی بز به نام "کز" ساخته می شود.
"چوقا"(چوغا) که در واقع لباس رسمی بختیاریها محسوب می شود، از جنس پشم گوسفند است و روی آن نقش زیگورات دیده می شود و رنگش سیاه و سفید است.
این پوشش، سال گذشته بعنوان یک اثر معنوی و یازدهمین اثر صنایع دستی استان چهارمحال و بختیاری در ردیف آثار ملی کشور به ثبت رسید.
شلوار "دبیت" نیز به رنگ مشکی و از جنس پارچه ای به همین نام است.
گیوه که نوعی کفش است و مرغوبترین نوع آن، "گیوه مَلِکی" است.
همچنین لباس زنان بختیاری شامل روسری مستطیل شکل به نام "مینا"، "لچک"،
"ارخالق"،"جلیقه"، "پیراهن" و "تنبان" (نوعی دامن از جنس مخمل) است.
اما این پوشاک محلی در چند دهه اخیر دستخوش تغییرات زیادی شده ، بطوری که امروزه تنها در میان برخی از روستائیان و عشایر چهارمحال و بختیاری می توان این نوع پوشش محلی را مشاهده کرد و استفاده از آن در شهرها تقریبا منسوخ شده است.
یک کارشناس مسائل فرهنگی در همین پیوند در گفت و گو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: فرهنگ بومی و محلی استان چهارمحال و بختیاری با برخورداری از پیشینه غنی در هر یک از حوزه های فرهنگی و هنری، حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
عباس قنبری افزود: پوشش محلی، غذاهای بومی و محلی، صنایع دستی، معماری و زبان و گویش محلی این منطقه از جایگاه بالایی در فرهنگ و تمدن ایران برخوردار است و نقش مهمی در غنای فرهنگی کشور ایفا کرده است.
وی ادامه داد: این در حالی است که این فرهنگ غنی و جلوه های آن از جمله خوراک و پوشش محلی در گذر زمان بویژه در مواجهه با پدیده جهانی شدن و مدرنیته جایگاه خود را از دست داده و رو به فراموشی نهاده است.
قنبری با بیان اینکه بازگشت به خویشتن می تواند ما را از هجمه فرهنگی بیگانه در امان نگه دارد، تصریح کرد: در حالی که نمی توان با روند مدرن شدن جوامع مقابله کرد اما می توان در کنار آن با بها دادن به فرهنگ بومی خود، از آسیبهای ناشی از فرهنگ های غیرخودی مصون ماند.
این کارشناس مسائل فرهنگی خاطرنشان کرد: پوشش محلی مردم استان نیز از وجوه فراموش شده فرهنگ اصیل منطقه است و احیای این میراث غنی، ضروری است اما در روند روبه فراموشی پوشش محلی این منطقه مسوولان امر اقدام شایسته و مناسبی برای جلوگیری از این امر انجام نداده بطوری که امروز با افزایش فروشگاه های عرضه لباسهای مارک غربی در خیابانهای شهر، مغازه های عرضه لباس محلی به یک یا دو مغازه محدود شده است.
این نکته که متناسب با پیشرفت جوامع، سبک و نوع زندگی و پوشش افراد نیز تغییر می کند، امری طبیعی و قابل قبول است اما این نباید به معنای طرد مظاهر و جلوه های اصیل فرهنگی منطقه تلقی شود و ضروری است تا در کنار عناصر مدرن، میراث های معنوی خود را نیز پاس داشت و آن را به نسل های بعد انتقال داد.
از همین رو می توان با به روز کردن پوششهای محلی برای نسل های جوان که بیشتر تمایل به پوشیدن لباسهای مد روز و غربی دارند، ایجاد جذابیت کرد و از این طریق نه تنها از آسیبهای فرهنگی این مساله جلوگیری کرد بلکه اثرات مثبت اقتصادی و اجتماعی بسیاری نیز آفرید.
در این میان، حمایت از طراحان و تولیدکنندگان لباسهای محلی می تواند راهکار موثری در این راستا باشد.
مریم فروزنده، مدرس طراحی دوخت لباسهای سنتی به ایرنا گفت:با طراحی لباسهایی که الهام گرفته از لباس سنتی منطقه است، توانسته ایم پوششی تهیه کنیم که هم متناسب با مراودات جامعه امروز باشد و هم نشانه هایی از پوشش محلی استان را نشان دهد.
وی با بیان اینکه پارچه هایی که در دوخت این لباسها به کار گرفته می شود تولید داخل است، افزود: از این طریق نه تنها از تولید داخلی حمایت می شود بلکه می توان در کارآفرینی برای جوانان بویژه دانش آموختگان این رشته نیز نقش آفرینی کرد.
فروزنده ادامه داد: با توجه به رنگ بندی شاد لباسهای سنتی و جذابیتی که در دوخت این نوع پوشش به کار برده می شود، توانسته ایم نسبت به گذشته مخاطبان بیشتری را جذب کنیم.
این طراح لباس با بیان اینکه مدل های غربی جذابیت خود را خیلی سریع از دست می دهند، گفت: هرچند ممکن است در کوتاه مدت لباسهای غربی برای جوانان جذاب به نظر برسند اما از آنجا که با هویت و فرهنگ این مرز و بوم سنخیتی ندارند، پس از مدتی برای افراد دلزدگی ایجاد می کنند و مردم به سمت لباسهای محلی خود گرایش پیدا می کنند.
فروزنده با تاکید بر ضرورت حمایت مسوولان از تولیدکنندگان لباسهای سنتی تصریح کرد: اکنون حمایت لازم از این حوزه انجام نمی گیرد و همین امر سبب شده است تا بسیاری از افراد به سبب مشکلات مالی، این حرفه را رها کنند.
وی، برپایی نمایشگاه ها و جشنواره های مد و لباس را از دیگر راهکارهای حمایتی از تولیدکنندگان لباسهای داخلی دانست و افزود: تاکنون دو نمایشگاه مد و لباس در استان برگزار شده است و امید می رود تداوم این نمایشگاه ها اثر مثبتی بر رونق و ترویج لباسهای محلی داشته باشد.
یک جامعه شناس نیز با انتقاد از رشد روزافزون فروشگاه های عرضه لباسهای مارک غربی در شهرکرد گفت: با تبلیغ لباسهای سنتی و به روز کردن این نوع پوشش می توان در عرصه رقابت با لباسهای غربی موفق عمل کرد.
نرگس کریمی، دلیل مهجوریت پوششهای محلی و سنتی را الگوگیری جوانان از سبک های غربی دانست و افزود: در حال حاضر بیش از 80 درصد از پوشش مردم بویژه زنان الگوبرداری از سبک های غربی است.
وی ادامه داد: با توجه به تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر تقویت سبک زندگی اسلامی- ایرانی، باید به همه زوایای زندگی مردم توجه کرد که نوع پوشش نیز از همین ظواهر سبک زندگی به شمار می رود.
وی ادامه داد:باید از سوی دستگاه های متولی تمهیداتی اندیشیده شود تا نوع پوشش محلی بیش از گذشته در جامعه معرفی و تبلیغ شود تا رویکرد افراد به این نوع پوشش به یک امر عادی در جامعه تبدیل شود.
ظرافت پوشش اقوام ایرانی بویژه قوم بختیاری در گذر زمان از چنان غنایی بهره مند است که در صورت مطالعه و استفاده هدفمند از آن می توان عظمت تمدن را با طراحی های نوین پوشش به تصویر کشید اما نبود متولی واحد در زمینه پوشش، حمایت نکردن از تولیدکنندگان لباسهای محلی و بی توجهی در گذر زمان، این ظرافت و غنا را به ورطه فراموشی کشانده است.
توجه به طرح و رنگ، استفاده از الگوهای جامعه پسند، قیمت متناسب با وضع اقتصادی تمام اقشار جامعه و برنامه ریزی اصولی و هدفمند برای پرداختن به پوششهای محلی و بومی می تواند دائقه نسل جوان را با فرهنگ بومی و محلی ایرانی و اسلامی آشتی داد و گرایش مدگرایی با لباسهای غربی را به فراموشی سپرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]
صفحات پیشنهادی
هنر ایرانیها در حرم امامحسین(ع) |اخبار ایران و جهان
هنر ایرانیها در حرم امامحسین ع حرم امامحسین ع تا به حال هشت بار تخریب شده است که در بازسازی و تجدید بنای آن هنرمندان ایرانی پررنگترین نقش را داشتهاند کد خبر ۵۱۴۲۴۷ تاریخ انتشار ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۳ - 04 July 2015 حرم امامحسین ع تا به حال هشت بار تخریب شده است که درتاریخ اعلام نتایج اعتراض به امتحانات نهایی |اخبار ایران و جهان
تاریخ اعلام نتایج اعتراض به امتحانات نهایی رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش از اعلام نتایج اعتراضات دانشآموزان به امتحانات نهایی تا 15 تیر ماه خبر داد کد خبر ۵۱۳۷۹۳ تاریخ انتشار ۱۱ تير ۱۳۹۴ - ۰۰ ۳۱ - 02 July 2015 رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش از اعلام نتایج اعتراضاتپخش 8 فیلم و 2 سریال جدید برای عید فطر |اخبار ایران و جهان
پخش 8 فیلم و 2 سریال جدید برای عید فطر شبکه نمایش در نظر دارد به مناسب عید فطر و تعطیلات پیش رو هشت فیلم سینمایی و دو سریال جدید را به روی آنتن ببرد کد خبر ۵۱۶۸۲۱ تاریخ انتشار ۲۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۸ - 13 July 2015 شبکه نمایش در نظر دارد به مناسب عید فطر و تعطیلات پیش رو هشت فیلسریالهای آیفیلم تغییر میکنند |اخبار ایران و جهان
سریالهای آیفیلم تغییر میکنند شبکه آیفیلم چند مجموعه تلویزیونی جدید را بهزودی جایگزین سریالهای در حال پخشش خواهد کرد کد خبر ۵۱۷۳۶۹ تاریخ انتشار ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۳ ۵۵ - 15 July 2015 شبکه آیفیلم چند مجموعه تلویزیونی جدید را بهزودی جایگزین سریالهای در حال پخشش خواهد کرد بهدعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان |اخبار ایران و جهان
دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان در این روز مرا با اعمال صالح راهنمایی کن و حاجتها و آرزوهایم را برآورده ساز ای کسی که نیازمند شرح و تفسیر حاجات بندگان نیستی کد خبر ۵۱۴۳۰۷ تاریخ انتشار ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۳ - 04 July 2015 اللَّهُمَّ اهدِني فيهِ لِصالِحِ الأعْمالِ وَ اقضِ لي فيهِ اچالش «سطل خون و خاک» در پیادهرو هالیوود |اخبار ایران و جهان
چالش سطل خون و خاک در پیادهرو هالیوود خون غزه و چالش سطل خاک عنوان یک پرفورمنس است که در پیادهرو مشاهیر هالیوود اجرا شد کد خبر ۵۱۵۷۶۸ تاریخ انتشار ۱۸ تير ۱۳۹۴ - ۱۷ ۰۹ - 09 July 2015 خون غزه و چالش سطل خاک عنوان یک پرفورمنس است که در پیادهرو مشاهیر هالیوود اجرا شد اجرآرامگاه «ناصر خسرو» در آستانه نابودی |اخبار ایران و جهان
آرامگاه ناصر خسرو در آستانه نابودی آرامگاه ناصر خسرو ادیب شاعر و نویسنده شهیر فارسیگوی که در قرن پنجم زندگی میکرد در منطقه یمگان ولایت بدخشان در آستانه نابودی قرار گرفته است کد خبر ۵۱۷۲۱۱ تاریخ انتشار ۲۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۸ ۳۷ - 14 July 2015 آرامگاه ناصر خسرو ادیب شاعر وزیباترین خانههای خدا روی زمین |اخبار ایران و جهان
زیباترین خانههای خدا روی زمین فرهنگ اسلامی زیباترین شاهکارهایش را با ساخت مساجد به جهان معماری هدیه داده است در واقع معماری آفرینش است و مسجد خانه آفریننده کد خبر ۵۱۴۰۲۶ تاریخ انتشار ۱۲ تير ۱۳۹۴ - ۰۷ ۵۶ - 03 July 2015 فرهنگ اسلامی زیباترین شاهکارهایش را با ساخت مساجد به جهماهرمضان در سالهای پایانی عصر قاجار |اخبار ایران و جهان
ماهرمضان در سالهای پایانی عصر قاجار خیرات پنجشنبههای رمضان نصیب رهگذران روزهدار بود کد خبر ۵۱۶۷۵۲ تاریخ انتشار ۲۲ تير ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۰ - 13 July 2015 سیدعبدالله انوار را میتوان حافظه زنده تاریخ معاصر ایران بهویژه تهران در شمار آورد حافظهای که همیشه خوب بوده است و هماینک ندیدار جمعی از شاعران با رهبر انقلاب |اخبار ایران و جهان
دیدار جمعی از شاعران با رهبر انقلاب کد خبر ۵۱۳۷۸۸ تاریخ انتشار ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۲۳ ۴۴ - 01 July 2015 مطالب مرتبط جمعی از شاعران با رهبر انقلاب دیدار کردنددانشگاه آزاد متعلق به خداست |اخبار ایران و جهان
دانشگاه آزاد متعلق به خداست رئیس هیات موسس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به ضرورت اجرای طرح تجمیع2 و آثار و ثمرات ارزشمند آن برای این دانشگاه گفت تجارب بالای دکتر میرزاده شرایط را برای ایجاد تغییرات ساختاری فراهم کرد وآثار و ثمرات مبارک این طرح به طور حتم مخالفان و منتقدان را آرچند سوال از منتقدان فیلم رستاخیز |اخبار ایران و جهان
چند سوال از منتقدان فیلم رستاخیز آنها که معتقدند این فیلم باعث فساد در جامعه میشود و آنها که ارزشهای دینی و تشیع را در خطر دیدهاند اول اینکه اگر نمایش چهره بزرگان دین و مذهب بهزعم آنها ممنوع است پس چرا تمام تعزیههای اجرا شده در کشور را به تعطیلی نمیکشانید کد خبر ۵۱۷۰۲۵میزان زکات فطره امسال چقدر است |اخبار ایران و جهان
میزان زکات فطره امسال چقدر است برای زکات فطره امسال طبق نظر اکثر مراجع برابر با ۶۰۰۰ تومان معادل سه کیلوگرم گندم یا ۱۵۰۰۰ تومان معادل سه کیلوگرم برنج اعلام شده است که خانوادهها بر اساس قوت غالب خود آن را پرداخت میکنند کد خبر ۵۱۷۱۲۳ تاریخ انتشار ۲۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۹ - 14 Julyمعامله نویسنده شرح نهج البلاغه با امیرالمؤمنین |اخبار ایران و جهان
معامله نویسنده شرح نهج البلاغه با امیرالمؤمنین سید محمدرضا فیض الاسلام فرزند سید علینقی فیض اصفهانی در برنامه ضیافت حاضر شد و در رابطه با زندگی پدر بزرگوارش به گفتگو نشست متن زیر شرح این گفتگو است کد خبر ۵۱۵۶۹۷ تاریخ انتشار ۱۸ تير ۱۳۹۴ - ۱۴ ۳۰ - 09 July 2015 سید محمد رضا فیضطبق پیشبینیها، شنبه عید فطر است |اخبار ایران و جهان
طبق پیشبینیها شنبه عید فطر است طبق آنچه عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری اعلام کرده است به احتمال زیاد شنبه روز عید فطر است کد خبر ۵۱۷۳۰۴ تاریخ انتشار ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۵ - 15 July 2015 طبق آنچه عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری اعلام کرده است به احتمال زیاد شنبهگلایه از رانت و انحصار در سینمای ایران |اخبار ایران و جهان
گلایه از رانت و انحصار در سینمای ایران منوچهر شاهسواری تهیه کننده سینما در برنامه شهر فرنگ درباره رانت خواری در سینمای ایران گفت در عرصه محصولات سمعی و بصری در یک ناامنی شدید به سر می بریم و باید توجه داشت که نبود امنیت بازار سرمایه را کم می کند کد خبر ۵۱۴۰۳۲ تاریخ انتشار ۱۲دعای روز چهاردهم ماه مبارک رمضان |اخبار ایران و جهان
دعای روز چهاردهم ماه مبارک رمضان در این روز مرا به لغزشهایم مؤاخذه مکن و عذر خطاهایم بپذیر کد خبر ۵۱۳۶۰۵ تاریخ انتشار ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۱۳ ۰۷ - 01 July 2015 اللَّهُمَّ لاتُؤاخِذْني فيهِ بالْعَثَراتِ وَ اَقِلْني فيهِ مِنَ الْخَطايا وَ الْهَفَواتِ وَ لا تَجْعَلْني فيهِ غَرَضاً لِ-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها