تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم(ص):هیچکس حقیقت ایمان را کامل نمی کند مگر اینکه جدال لفظی را رها کند، هر چند حق با او باش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837215647




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چگونه بلاي سياه را به طلاي سياه تبديل کنيم؟


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۲ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۲۴ب.ظ)
اقتصاد مقاومتي در چشم انداز پسا تحريم؛ چگونه بلاي سياه را به طلاي سياه تبديل کنيم؟ موج - اگر مبناي اقتصاد کشور را اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي در نظر بگيريم و اصل سيزدهم اين سياست که تاکيد آن بر تبديل نفت به فرآورده با ارزش افزوده بالاست را در دستور کار قرار دهيم توليد کشور رونقي دوباره خواهد گرفت.
دلسوزان نظام و اقتصاددانان کشور براي افق پسا تحريم نگراني هايي را عنوان مي کنند، نگراني هايي که با بررسي آن مي توان به خوبي نتيجه گرفت که اگر در زمان تحريم ها که چاره اي جز تکيه بر توانمندي هاي داخلي نداريم نتوانيم اقتصاد را به سمت شکوفايي سوق دهيم بعد از رفع تحريم ها و با آسوده شدن خيال دولت با افزايش درامد هاي نفتي، ديگر قادر نخواهيم بود اقتصاد مقاومتي را که همان حرکت به سمت توسعه با تکيه بر ظرفيت هاي داخلي است اجرايي کنيم.
اکنون قصد داريم نگراني که در بالا به آن اشاره شد را در قالب يک گزارش ويژه بررسي کنيم و کدام موضوع اولويت دار تر از نفت و گاز در ايران.
با نگاهي به آمارهاي ارائه شده از بودجه کشور از سال 79 تا سال 91 وابستگي بودجه دولت به نفت غير از سال هاي 82 و 83 که در حدود 45 درصد بوده است مابقي سال ها اين وابستگي بيش از 50 درصد بوده است. اين ميزان بالاي وابستگي به نوعي همان اقتصاد تک محصولي است که کارشناسان در ارتباط با اقتصاد ايران اعلام مي کنند. در سال هاي 92 و 93 و 94 نيز باز هم به نوعي اين وابستگي شديد وجود داشته و حتي با افزايش قيمت دلار در بودجه و کاهش سهم صندوق توسعه ملي از درامدهاي نفت حتي مي توان گفت بودجه اين سه سال نفتي تر شده است.

در دو سال گذشته دکتر روحاني و وزراي اقتصادي ايشان همواره بر يک مساله تاکيد کرده اند و آن اينکه اگر توافق شکل بگيرد چرخ اقتصاد مردم همراه با چرخ سانترفيوژها خواهد چرخيد. دولت همواره اين گونه القا کرده است که اگر در حال حاضر مشکلات اقتصادي در کشور وجود دارد همه آن ها ناشي از تحريم ها بوده و با توافق هسته اي و برداشته شدن همه تحريم ها اين مشکلات نيز به خودي خود حل خواهد شد.
حال دو سوال به ذهن خطور مي کند 1- آيا دولت نگاهي به وضعيت اقتصادي ايران قبل از تحريم ها انداخته و اگر چنين است چرا در آن زمان نيز مشکلات اقتصادي وجود داشت؟ 2- بعد از رفع تحريم ها و آزاد شدن دلارهاي بلوکه شده ايران جايگاه اقتصاد مقاومتي در برنامه ريزي اقتصادي دولت کجاست با توجه به اين که گذشته نشان داده است که درآمد هاي بالاي نفتي و منابع حاصل از فروش نفت نيز نتوانسته است بر مشکلات فائق آيد.
از سويي ديگر در سال هاي قبل از تحريم، دولت ها با درآمدهاي بالايي که از فروش نفت داشتند تمامي صورت مساله هاي مشکلات اقتصاد کشور را پاک کرده و با دلار هاي نفتي و واردات فراوان مسکني به آن تزريق مي کردند غافل از اين که در نهايت بايد راه کاري براي اين مشکلات ارائه دهند چرا که همانند زخمي کهنه در مواقعي همچون تحريم خود را نشان خواهند داد.
دولت کنوني حتي پا را از اين نيز فراتر نهاده و خود مساله تحريم را مسبب اصلي وضعيت اقتصادي ايران مي داند و از ضعف هاي همچون، بهره وري پايين نيروي کار، بيکاري، تورم رکودي، واردات فراوان و بدون برنامه ريزي، اقتصاد تک محصولي و وابسته به نفت چشم پوشي کرده و همچنين به ظرفيت هاي ايران همچون قرارگرفتن در منطقه مواصلاتي غرب و شرق، جمعيت جوان و بالطبع نيروي کار جوان، ذخاير عظيم انرژي، توانايي کشور در اقتصاد دانش بنيان توجهي ننموده است.
همچنين با توجه به اعلام چند ده باره اينکه نارسايي هاي اقتصادي کشور بعد از لغو تحريم ها برطرف خواهد شد از سوي رئيس جمهور و وزراي اقتصادي ايشان، ناگفته پيداست که دولت روحاني براي افق پسا تحريم چه برنامه اي براي اقتصاد کشور دارد و آن واردات با دلار هاي آزاد شده است چرا که قطعا در يکي دو سال آينده رفع تحريم ها عايدي جز آزاد شدن پول هاي ايران نخواهد داشت و حتي اگر لغو يک باره تحريم ها افزايش سرمايه گذاري خارجي در ايران را رقم بزند آثار آن را بايد در دهه آينده جستجو کرد.
در حالي که با نگاه به سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي مي توان دريافت که کليد حل مشکلات اقتصادي کشور در داخل کشور است نه بر سر ميز مذاکره، اگر چه رفع تحريم ها نيز مي تواند سرعت رسيدن به توسعه اقتصادي را افزايش دهد.
نفت و افق پسا تحريم
«نفت براي ايران و بسياري از کشورهاي نفتي به جاي اين که طلاي سياه رسيدن به توسعه و اقتصاد خودکفا شود، بلاي سياه و سبب ادامه ميراث وابستگي به نفت سوزي شد.» مقام معظم رهبري
هويداست که استفاده از واژه بلاي سياه براي نفت نه براي داشتن اين منابع خدادادي است بلکه از جهت استفاده ناصحيح و وابسته شدن کشور به توليد و خام فروشي آن است، همان گونه که با ابلاغ سياست هاي اقتصاد مقاومتي براي اين استفاده ناصحيح راه کارهايي ارائه شده است.
اصل سيزدهم
مقابله با ضربه پذيري درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طريق:
- انتخاب مشتريان راهبردي.
- ايجاد تنوع در روش‌هاي فروش.
- مشارکت دادن بخش خصوصي در فروش.
- افزايش صادرات گاز.
- افزايش صادرات برق.
- افزايش صادرات پتروشيمي.
- افزايش صادرات فرآورده‌هاي نفتي.
اصل چهاردهم
افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور به منظور اثر گذاري در بازار جهاني نفت و گاز و تأکيد بر حفظ و توسعه ظرفيت‌هاي توليد نفت و گاز، بويژه در ميادين مشترک.
اصل پانزدهم
افزايش ارزش افزوده از طريق تکميل زنجيره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه توليد کالاهاي داراي بازدهي بهينه.
در اين اصول با بهره برداري از نفت مخالفت نشده است بلکه نگاه اصلي به عدم خام فروشي است و تبديل نفت به فراورده از راه کارهاي مقابله با ضربه پذيري اقتصاد کشور است.
اگر بخواهيم يکي از فوايد تحريم ها را براي کشور عنوان کنيم اثبات ضربه پذيري اقتصادي از جانب وابستگي به نفت به دولت مردان است هشداري که بارها رهبر انقلاب از دو دهه قبل بارها آن را عنوان کرده اند. تحريم ها نشان داد که دشمن بسيار هوشمندانه رفتار مي کند و دقيقا نقاط ضعف ما را هدف قرار مي دهد نقاطي که مهم ترين آن وابستگي کشور به نفت بود. اين رفتار هوشمندانه دشمن بايد با عکس العمل هوشمندانه ما پاسخ داده شود. عکس العملي که سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي آن را به خوبي پياده سازي مي کند.
اقتصاد ايران در حداقل بيست ساله گذشته دچار رکود تورمي شده است يعني هم زمان با تورم، رکود نيز به دليل افزايش سطح قيمت ها و کاهش تقاضا نيز وجود داشته است. اين رکود دلايلي مختلفي داشته است که وابستگي به نفت و عدم حمايت از بخش توليد و در نتيجه افزايش قيمت تمام شده از دلايل اصلي آن است. در چند سال گذشته با افزايش تحريم ها و در نتيجه کاهش درآمد دولت فشار بيشتري بر بخش توليد وارد شد و در نتيجه اين رکود تورمي همچنان بر اقتصاد ايران تاثيرگذار بود.
وجود منابع نفتي که به دليل خام فروشي به گفته رهبر انقلاب بلاي سياهي براي اقتصاد ايران بوده است تاثير منفي خود را در زمان افزايش تحريم ها بيشتر نمايان کرد و به دليل وابستگي شديد ما به آن سبب بروز مشکلات مالي براي دولت شده است. در گذشته همواره اقتصاد دانان نبود راهبرد و سياست کلان اقتصادي به خصوص در مورد نفت را يکي از دلايل اصلي مشکلات اقتصادي ايران عنوان مي کردند اما اکنون و بعد از ارائه سياست هاي کلان اقتصاد مقاومتي راهبردها و مسيرها مشخص شده است و دولت کنوني بايد براي اجرايي کردن آن قدم بر دارد چرا که بخش عمده اي از اين سياست ها در جهت خارج کردن اقتصاد ايران از وضعيت تک محصولي بوده و حتي براي نفت نيز کلياتي ارائه شده است که در نهايت از خام فروشي آن جلوگيري مي شود.
همچنين در اين سياست ها از نفت به عنوان ابزاري براي مقابله با ضربه پذيري کشور و حتي اهرم فشاري براي مواقع نياز نام برده مي شود اما تاکيد بيشتر با کاهش وابستگي به آن است اما سياست هاي اقتصادي دولت يازدهم و مرتبط کردن تمامي اقتصاد ايران به تحريم ها همان راهي است که در سه دهه گذشته همواره اجرا شده است راهي که در نهايت با تحريم هاي نفتي غرب دچار مشکلاتي شد.
در نهايت اگر مبناي اقتصاد کشور را اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي در نظر بگيريم و اصل سيزدهم اين سياست که تاکيد آن بر تبديل نفت به فرآورده با ارزش افزوده بالاست را در دستور کار قرار دهيم توليد کشور رونقي دوباره خواهد گرفت و حتي مساله بيکاري و اشتغال نيز مرتفع خواهد شد.
تمامي اجزاي اقتصاد ايران در هم تنيده است و با رونق بخش نفت و افزايش ثروت و درآمد در کشور تقاضا رشد خواهد کرد که اين رشد سرآغازي بر رونقي پايدار است چرا که سرمنشاء آن توليد بوده است. اين رونق به کاهش واردات و افزايش صادرات منجر خواهد شد.
بنابراين با تدبير و استفاده از راهبرد اقتصاد مقاومتي مي توان دوباره بلاي سياه را به طلاي سياه تبديل کرد.
منيع : قزهنگ نيوز













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن