واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 33خدمت اولیه به عنوان شرح وظایف کمک پرستاران تعریف شد تهران - ایرنا -نایب رییس شورای عالی نظام پرستاری گفت: با اجرای برنامه بازنگری رده های پرستاری، 33 فعالیت اولیه مانند نظافت بیمار، تغذیه بیمار و جابجایی بیمار به عنوان شرح وظایف کمک پرستاران تعریف شد.
به گزارش روز شنبه پایگاه خبری نظام پرستاری، عباس عباس زاده افزود: نیازهای بیمار در هر بخش و سطحی قابل تقسیم بندی است به گونه ای که برخی اقدامات مراقبتی برای بیمار مانند سوندگذاری، تسکین و اخذ شرح حال از بیمار، نیازمند دانش و مهارت بالا است و به سادگی قابل انجام نیست اما برخی مراقبت ها نیز وجود دارد که در عین حیاتی بودن برای بیمار، نیازمند مهارت و دانش بسیار بالا نیست.
وی ادامه داد: غذا دادن به بیماری که قادر به خوردن غذا نیست، تخلیه کیسه ادرار، نظافت تخت و ملافه، شست و شوی بدن بیماری که قادر به انجام نظافت نیست، جابجایی و حرکت بیمار از جمله اقدامات مراقبتی است که نیازمند دانش و مهارت بسیار بالا نیست اما از طرفی نیز برخی مراقبت ها مانند دیالیز و احیای بیمار وجود دارد که از حد توان یک پرستار عمومی نیز خارج است و تخصص ویژه می خواهد.
نایب رییس شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: بنابراین خدمات مراقبتی شامل سطوح مختلفی است که لازمه ارایه کامل این خدمات به بیماران، وجود نیروی کافی در تمام سطوح و سازماندهی این نیروها است و فقط در این صورت است که می توانیم مدعی یک حرفه سازمان یافته در عرصه مراقبت از بیمار باشیم.
عباس زاده گفت: با برآورد زمان مورد نیاز برای مراقبت های اولیه ، کارهای عمومی و تخصصی بیمار، می توان به نسبتی از نیاز به تعداد نیروی پرستار کارشناس، پرستار کارشناس ارشد (متخصص) و نیروهای کمکی دست یافت.
وی ادامه داد: بی شک وجود نیروی کمکی که زیر نظر پرستار کار کند، در تمام کشورها اعم از پیشرفته و عقب افتاده، نیازی انکار ناپذیر است. این نیروها باید به بهترین نحو سازماندهی شوند و تحت آموزش های استاندارد و حرفه ای قرار گیرند تا این اطمینان حاصل شود که به بیمار آسیبی نمی رسانند و در شرایطی ایمن، قادر به ارایه وظایف خود بدون هیچگونه مداخله درمانی به بیمار هستند.
دبیر بورد پرستاری وزارت بهداشت درباره میزان نیاز سیستم بهداشت و درمان کشور به رده خدمتی کمک بهیار گفت: بررسی های علمی نشان می دهد که به طور میانگین در دنیا به ازای هر چهار پرستار یک نیروی کمکی نیاز است اما متاسفانه در کشور ما این تناسب وجود ندارد و اغلب بیمارستان ها علاوه بر کمبود پرستار با شدت بالاتری درگیر کمبود کمک پرستار هستند.
عباس زاده افزود: همچنین بیماران ما ممکن است از خدمات پرستاری کافی برخوردار نباشند اما بیشتر از آن از خدمات اولیه و مراقبت های کمک پرستاری محروم هستند بنابراین ساماندهی خدمات مراقبت در تمام سطوح نیازمند برنامه ریزی منسجم و دقیق است و خوشبختانه برنامه های پیش بینی شده در این زمینه، بسیار روشن است.
وی ادامه داد: بر اساس برآوردها، هم اکنون نیاز ما به 10 هزار نیروی کمک کار پرستاری محرز است البته این برآوردی اولیه است و پس از تربیت و جذب این 10 هزار نیرو و بازنگری شرایط می توان نسبت به احساس نیاز بیشتر به تربیت این نیروها یا توقف تربیت و جذب این نیروها اظهار نظر کرد.
رییس بورد پرستاری وزارت بهداشت اظهار داشت: همچنین تربیت این نیروها نیازمند دانشکده یا مرکزی دایمی برای تربیت نیرو نیست و به صورت سفارشی امکانپذیر است و هر زمان هم که احساس شود نیاز کشور به این نیروها مرتفع شده است به راحتی می توان تربیت آنان را متوقف کرد.
عباس زاده در خصوص بحث های مطرح شده در مورد نامگذاری رده خدمتی کمک بهیار گفت:به نظر می رسد آنچه در شرایط کنونی مهم است اسم و نام این رده خدمتی نیست و به هیچوجه نباید روی نامگذاری این رده خدمتی خودمان را متوقف کنیم زیرا بحث های نظری روی اسم، ما را از کار اصلی بازخواهد داشت و مهم این است که ما کار آموزش این نیروها را شروع کنیم.
وی ادامه داد: آموزش این رده خدمتی نیز نیازمند حساب و کتاب است زیرا به هر حال این نیروها با سلامت بیمار سر و کار دارند و یک حرکت نابجا می تواند به بیمار آسیب جدی برساند بنابراین در این مسیر باید معلوم باشد که لازم است چه استانداردهای آموزشی در تربیت این نیروها مد نظر قرار گیرد و چه کسانی باید این آموزش ها را ارایه دهند.
نایب رییس شورای عالی نظام پرستاری گفت: همچنین در نظر است پس از تربیت کمک بهیاران، تمام سطوح خدمتی قبل از کارشناس پرستاری مورد بازنگری قرار گیرند و تربیت آنان متوقف شود؛ به گونه ای که می توان این برنامه را «بازنگری رده های پرستاری» نامید.
عباس زاده افزود: بر اساس مطالعات بین المللی، برنامه آموزشی یکساله، تناسب خوبی را در تربیت نیروهایی با قابلیت های مورد انتظار فراهم می کند و در طول این یکسال فرد حدود یک هزار ساعت کارآموزی در بیمارستان ها را تجربه می کند و 300 ساعت نیز کلاس نظری برای آموزش مسایلی مانند کنترل عفونت، پیشگیری از انتقال عفونت و برخی مسایل بهداشتی و سلامتی اولیه پیش بینی شده است.
وی تصریح کرد: این حداقل های آموزشی بر اساس برآوردهای علمی و کارشناسانه حدود یک سال زمان نیاز دارد و به نظر می رسد دوره های چهار و 6 ماهه نمی تواند پاسخگوی انتظارات برای فراگیری مهارت های لازم باشد.
وی با اشاره به تدوین استانداردهای آموزشی برای کمک بهیاری از سوی وزارت بهداشت، گفت: در زمان حاضر این برنامه به تمام مراکزی که در راستای تربیت این نیروها قراردادهای لازم را بسته اند، ابلاغ و تاکید شده که از این پس تربیت رده خدمتی پیش از کارشناسی پرستاری منوط به استانداردهای آموزشی اعلام شده است و تمام نظام های آموزشی که پیش از این برای تربیت نیروهای خدمتی پیش از کارشناس پرستاری وجود داشته است ، از این به بعد ملغی است و این برنامه جانشین تمام آنان می شود.
اجتمام(1)**9185**1776
20/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]